Μετάβαση στο περιεχόμενο

s.s

Members
  • Περιεχόμενα

    9
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Τοποθεσία
    Αθήνα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

988 profile views

s.s's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Σε υπόγειο ό,τι χρήση και αν υπάρχει μπαίνει συντελεστής 0,5 καθώς και σε ισόγειο με βοηθητική χρήση (αποθήκη) πάλι μπαίνει συντελεστής 0,5 ! Είναι στις ερωτοαπαντήσεις απαντημένο αυτό που λεω.. Εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 0,5 όταν το αυθαίρετο είναι υπόγειο, πατάρι ή σοφίτα, ανεξάρτητα από τη χρήση που έχει και όταν είναι ισόγειο με βοηθητική χρήση (π.χ. garage, αποθηκευτικός χώρος). Οσον αφορά τώρα αν πρέπει να μπεί υπέρβαση κάλυψης σε υπόγειο παρόλο που τα υπόγεια δεν μετράνε στη δόμηση και τη κάλυψη , εγώ λεω πως δεν μπαίνει υπέρβαση κάλυψης αν υπάρχει υπόλοιπο κάλυψης. Αυτό το λεω από την ερωτοαπάντηση που λεεί : Σε αυθαίρετες κατασκευές για το τμήμα εντός προκηπίου ή απόστασης Δ το πρόστιμο προσαυξάνεται με συντελεστή υπέρβασης κάλυψης? Εάν υπάρχει υπόλοιπο κάλυψης λαμβάνεται μόνο ο συντελεστής παραβίασης προκηπίου ή πλαγίων αποστάσεων αντίστοιχα . Διαφορετικά λαμβάνεται επιπλέον και συντελεστής υπέρβασης κάλυψης.
  2. Ναι γίνεται . Εμπίπτει στην Κατηγορία 13 (αναλυτικός προϋπολογισμός) και εξετάζεται τυχόν υπέρβαση ύψους (Κατηγορία 6).
  3. Σωστά ΄Ο,τι πρόβλημα δημιουργηθεί στα PB διορθώνεται ή με αντικατάσταση ή με επισκευή . Στη δικιά μου περίπτωση προβλεπόταν αντικατάσταση. ¨Ετυχε. Απλά λεω πως στη πάροδο των ετών ελπίζω να μην αρχίσουν πιο πολλά PB να παρουσιάζουν προβλήματα καθώς αποτελούν επιπλέον συσκευές σε ένα φωτοβολταικό σύστημα. Οπότε πιο πολλές πιθανότητες να δημιουργηθεί πρόβλημα.
  4. Το Εcotect της Autodesk φαινεται καλό για να βλέπεις τη σκίαση. Βάζεις τις συντεταγμένες και γενικώς φαίνεται πολύ καλό. Κάνεις και εισαγωγή από το Autocad. Φαντάζομαι το ίδιο θα γίνεται και με το Revit της Autodesk To Rhino δεν το ξέρω και για να λέει ο προηγούμενος συνάδελφος ότι είναι εύκολο,φαίνεται καλό. Η ερώτηση μου είναι : Ποιο πρόγραμμα σκίασης ξέρετε και θεωρείτε ότι μπορέι να υπολογίζει τις απώλειες άπό σκίαση σε φωτοβολταικά πανέλα. To PV syst ξέρω ότι το κάνει. Υπολογίζει για κάθε πάνελ ξεχωριστά τη συμπεριφορά του ή για όλο το ΦΒ συστημα? (% απώλειες το χρόνο?) Το PV sol επείσης.Φαίνεται πιο εύκολο από το PV syst. Κάνει την ίδια δουλειά? Αλλο πρόγραμμα ξέρετε?
  5. Εκ πείρας μιλάω. Δεν είναι θέμα συνδεσμολογίας με τα πάνελ, άλλωστε δεν υπάρχει κάτι πολύπλοκο στη σύνδεση των power-box με τα πάνελ. Απλά σε δυο εγκαταστάσεις μας , 2 PB παρουσιάσαν πρόβλημα και έπρεπε να πάμε να τα αλλάξουμε. Μας είπε η Solar - edge οτι απλά ήταν ελλατωματικό το PB. Μας έδωσαν καινούργιο από την εγγύηση. Το ένα ήταν ελλατωματικό από την αρχή, (δεν το αναγνώριζε καν ο inverter) και το άλλο μετά από κάποιους μήνες παρουσίασε πρόβλημα και δεν φαινόταν στο monitor να βγάζει ενέργεια το πάνελ Προσωπική μου άποψη είναι οτι άμα η εγκατάσταση είναι μακριά από την έδρα σας θα πρέπει να έχετε υπόψην τυχόν προβληματάκια. Κατ'άλλα δεν είναι δύσκολο να αλλάξεις ένα PB. Οι inverter λειτουργούν άψογα!!!
  6. Solar - Edge SE8 !!! Γιατί θα έχεις και σκιάσεις από τη καμινάδα (δίπλα στο πλαίσιο 12) και από τη σκεπή σε πάνελ όπως το 29 και 30 κ.α. με συνέπεια που παρόλο θα τά εχεις χωρίσει τα πάνελ σε ΜΡΡ τράκερ (SMA, KOSTAL) άναλογα το προσανατολισμό θα πέφτει η απόδωση λόγω σκίασης. Με τον Solaredge ολα αυτά τα προσπερνας. καθώς δεν θα επειρεάζονται οι σειρές με τη σκίαση ενός η παραπάνω πάνελ. Στα (-) θα σου βγει λίγο πιο ακριβά το συστημα και ισως κάποιες φορές να τρέχεις με τα powerBox να τα φτιάχνεις. Επείσης αν βάλεις SMA θα πρέπει να υπολογίσεις το κόστος ενός Web box γιατί δεν έχει Ethernet. Οι Κοsτal και Solaredge έχουν. Aν πας σε λύση με 3 μονοφασικούς μπορεί να είναι δύσκολο να τα χωρίσεις ανάλογα το προσανατολισμό και το κόστος θα φτάσει όσο ένας Solaredge.
  7. Κάναμε εγκατάσταση 10 KW σε δώμα, με REFUsol 10K. Το σύστημα πραγματικά πετάει.Βέβαια ίσως να ευθύνονται και τα πάνελ (Αleo)(30 μοίρες). Γνώμη μου είναι ότι είναι ότι καλύτερο. Eίναι εγκατεστημένο το σύστημα 2 μήνες τώρα και αν συνεχίσει έτσι όπως πάει θα φτάσει σίγουρα τις 1600 kwh/kw. Αν μπορείς να διαστασιολογήσεις με 1 mpp tracker το συστήνω ανεπιφύλακτα.Έχει και το Εthernet έτοιμο και απλά το ενώνεις με το router. To εxcel που δίνει η RefuSol δεν με βοήθησε. Καλύτερα να χρησιμοποιούμε το PV-Sol ή το PV-Syst.
  8. Ευχαριστώ για την απάντηση PV-t solar. Σίγουρα οι kwh/kwp είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε ένα φωτοβολταικό σύστημα. Όμως είναι για το σύνολο της ισχύς σε ένα σύστημα. Εγώ μιλάω μεμονομένα για πανέλα. π.χ. γιατί κάποιος να διαλέξει Sunpower πανέλο και όχι Yingli. Τεκμειριομένα και με αριθμούς. Δεν μιλάω για τη διαφορά απόδοσης των δυο πανέλων (efficiency) που είναι μεγάλη (Sunpower 18% και Yingli 14%)ούτε για τη τεχνολογία τους (μονοκρυσταλικό και πολυκρυσταλικό) . Ένα στοιχείο είναι ο συντελεστής Pmax%/ C (Sunpower =-0.38% και Yingli =-0.45)όπου εδώ φαίνεται πως συμπεριφέρεται το κάθε πανέλο στην άνοδο της θερμοκρασίας. Τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά τους που παίζουν ρόλο; Τα ρεύματα και οι τάσεις που μας δίνουν. π.χ. το FF που σου ανέφερα έχει μεγάλη διαφορά (sunpower 0.79 και το yingli 0.74) για κάποιον λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά .Γιατί; Σωστό το παράδειγμα που αναφέρεις και σε ροτάω για τη τεχνολογία του κινητήρα σε σχέση με μιας άλλης εταιρίας κινητήρα ! NOCT = Nominal Operation Cell Temperature: Sun 800W/m2; Air 20°C; wind speed 1m/s. Όπου είναι μια κατάσταση με τιμές ακτινοβολίας ,θερμοκρασίας και ταχύτητας ανέμου. Είναι πιο ρεαλιστικές από τις τιμές στο STC = Standard test conditions - irradiance of 1000W/m2 at an AM1.5G solar spectrum and a temperature of 25°C. To PTC πρώτη φορά το ακούω και μάλλον είναι το πιο ρεαλιστικό.
  9. Καλησπέρα σας Θα ήθελα να μάθω ποια στοιχεία πρέπει να κοιτάζει κανείς για να αξιολογεί σωστά ένα φωτοβολταικό πανέλο σε σχέση με ένα άλλο. Με ενδιαφέρουν τα τεχνικά - ηλεκτρολογικά στοιχεία. Σε όλα τα φυλλάδια αναφέρονται στις τάσεις ανοιχτού (Voc)κυκλόματος , στο ρεύμα βραχυκύκλοσης(Isc) στη μέγιστη τάση (Vmpp) και στη μέγιστη τιμή ρευματος (Impp). Εγώ έχω βρει μέχρι τώρα το συντελεστή περατότητας (FF=(Impp*Vmpp)/(Isc*Voc)) ως ένα μέτρο συγκρισης. Είναι σωστό να αξιολογώ τα πανέλα από αυτόν τον αριθμό; Υπάρχει και άλλος τρόπος ή αριθμός για να συγκρίνεις; Αναφέρονται επείσης και στα θερμικά χαρακτηριστικά.Υπάρχει ο συντελεστής θερμότητας του Pmax , του Voc και του Isc που δείχνουν κατα πόσο % μεταβάλονται αυτές οι τίμες όσο αυξάνεται η θερμοκρασία.Σωστά; είναι σωστό να αξιολογείς τα πανέλα με βάση τοn συντελεστή (Pmax%/ C ); Επείσης υπάρχουν στοιχεία σε (STC) και σε (NOCT). Σε ποια από τις δυο συνθήκες είναι προτιμότερο να κοιτάζει κανείς τα στοιχεία και να συγκρίνει τιμές; Μήπως και στις δυο; Σας ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε τις ερωτήσεις μου και αυτούς/ες που θα με βοηθήσουν λίγο με τις απαντήσεις τους. Καλή συνέχεια σε όλους !
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.