Μετάβαση στο περιεχόμενο

bababoulas

Members
  • Περιεχόμενα

    24
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ηλ/γος Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

bababoulas's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

3

Φήμη στην κοινότητα

  1. Φίλε μου καλησπέρα!! Αν και δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα αυτό, νομίζω η απάντηση στο ερώτημα σου βρίσκεται στο Π.Δ.108 / 2013 . http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/141a_13.1371456301406.pdf Ρίξε μια ματιά και νομίζω θα κατατοπιστείς. Φαντάζομαι οι διαδικασίες που έκανες στη Δ. Βιομηχανίας για την αναγγελία δραστηριοτήτων, έγιναν βάσει αυτού του Π.Δ. έτσι; Και πως δήλωσες το σύνολο των δραστηριοτήτων; Από ότι βλέπω πάντως, στην ειδικότητα Δ που αναφέρεται στους ανελκυστήρες σε τοποθετεί στη θέση του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου 1ης και 2 ης ομάδας, όπως και του συντηρητή.Υψηλότερη βαθμίδα από τον τεχνίτη.Τις δυνατότητες αυτές τις αποκτάς άμεσα με την έκδοση της βεβαίωσης της αναγγελίας και εφόσον τις έχεις αιτηθεί χωρίς άλλες εξετάσεις. Επικοινώνησε αν θες και με την ΕΕΤΕΜ μήπως και σε κατατοπίσουν περαιτέρω .
  2. Ο΄τι είναι παράνομο είναι παράνομο να βάζεις γενικά χέρι στην χελώνα - μετρητή, όπως και να έχει όμως (νομικός δεν είμαι), θέλω να ρωτήσω, σε αυτή την πρακτική που περιγράφετε, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί μπλεγμένος ο πελάτης αλλά και ο ηλεκτρολόγος;; Η ακόμα και να εκτεθεί ο ηλεκτρολόγος στον πελάτη; Του τύπου, να εντοπιστεί η παραβίαση από την ΔΕΔΔΗΕ (ειδικά τώρα που όλοι θέλουν να βγάλουν από την μύγα ξύγκι) και να επιβάλει πρόστιμο στον πελάτη. Είχα ακούσει από δεητζή πως αν εντοπιστεί τέτοιου είδους παραβίαση τότε η ΔΕΗ έβαζε πρόστιμο κάποιο χρηματικό ποσό αλλά και χρέωνε τον πελάτη από την στιγμή που ηλεκτροδοτήθηκε έως την στιγμή που εντοπιζόταν η παραβίαση με την υψηλότερη χρέωση που θα μπορούσε να έχει. Βέβαια δεν γνωρίζω αν αυτό ευσταθούσε απόλυτα ή αν το έπρατταν και δεν έκαναν τα στραβά μάτια... Το θέμα είναι πως αν συμβεί κάτι τέτοιο και για κάποιο λόγο (κακώς) είχε κοπεί η σφραγίδα από κάποιον μη εξουσιοδοτημένο και επιβληθούν πρόστιμα τότε ενδεχομένως ο πελάτης, ο οποίος μπορεί να μην είχε και ιδέα για όλα αυτά, να ζητήσει τα ρέστα από τον ηλεκτρολόγο ή ακόμα και να τον "δώσει". Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα φαίνεται ο ηλεκτρολόγος που έκδωσε την ΥΔΕ καθώς έχει κόψει ΑΠΥ και όχι ο χιμπατζής που είχε κόψει την σφραγίδα. Άντε να αποδείξεις το αντίθετο μετά... Δεν ξέρω, ίσως να τα παραλέω και καταστροφολογώ αυτή τη στιγμή, μίας και δεν γνωρίζω την "πιάτσα" καλά... Για να μην παρεξηγηθώ δεν το παίζω έξυπνος και νομότυπος, απλά μία ερώτηση - υπόθεση κάνω.....
  3. Ή κάπου υπάρχει επαφή ουδετέρου γείωσης ...
  4. Καλησπέρα !! Αρχικά σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και άμεση ανταπόκριση. Αν καταλαβαίνω σωστά λοιπόν ζητάω από την επιχείρηση το πιστοποιητικό πυροπροστασίας και κατά συνέπεια και το βιβλίο συντήρησης των μέσων. Σε αυτό αναγράφονται τα μέσα που προβλέπονται για τον χώρο όπως και οι οδεύσεις διαφυγής ή θα χρειαστώ και τις μελέτες παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας ώστε να ενεργήσω για τα περαιτέρω (Σημάνσεις, ενδείξεις κ.τ.λ.); Δυστυχώς δεν γνωρίζω την μορφή του πιστοποιητικού. Επίσης κάθε επιχείρηση πρέπει να διαθέτει το πιστοποιητικό ή και τις εν λόγω μελέτες ή κάποιες είναι υπόχρεες και κάποιες όχι; Από που μπορώ να αντλήσω πληροφορίες για αυτό; Από τις πυροσβεστικές διατάξεις (π.χ. από την πυρ. διατ. 13/10.5.2012) ή από κάπου αλλού, π.χ. κάποια πηγή που να γράφει τι χρειάζεται κάθε είδος επιχείρησης για να αδειοδοτηθεί; Όσο για τη συμβουλή κατ' αυτόν τον τρόπο θα ενεργήσω απλά θέλω να αποκτήσω μία γενική εικόνα πρώτα τουλάχιστον για τα βασικά ώστε να είμαι κατά κάποιο τρόπο προετοιμασμένος και να εκτελέσω σωστά τα χρέη Τ.Α. και εν συνεχεία να εμβαθύνω αναλόγως σε κάθε δραστηριότητα. Ευχαριστώ και πάλι και ζητώ συγγνώμη αν φαίνονται κάπως αστείες οι ερωτήσεις μου.
  5. Καλησπέρα σας!!! Σκέφτομαι να δραστηριοποιηθώ σαν τεχνικός ασφαλείας (ελεύθερος επαγγελματίας-εξωτερικός συνεργάτης),κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις και τον τελευταίο καιρό μελετώ την σχετική νομοθεσία ώστε να προετοιμαστώ κατάλληλα. Χρειάζομαι την βοήθεια σας στο εξής: Σύμφωνα με το Π.Δ. 16/96 όπως και άλλων διατάξεων, στις υποχρεώσεις του Τ.Α. είναι και ο έλεγχος των οδών διαφυγής και εξόδων κινδύνου και γενικά της πυροπροστασίας της κάθε επιχείρησης. Ποια πρακτική εφαρμόζετε για τον συγκεκριμένο ελέγχο; Υπάρχουν μελέτες έτοιμες τις οποίες ζητάμε από την επιχείρηση όπως μελέτη παθητικής ή/και ενεργητικής πυροπροστασίας και σύμφωνα με αυτές ελέγχουμε αν τηρούνται τα μέτρα; Φαντάζομαι για να αδειοδοτηθεί μία επιχείρηση πρέπει να καταθέσει ανάλογα τη δραστηριότητά της και των κτιριακών υποδομών της τις ανάλογες μελέτες. Ή βάσει της σχετικής για την πυροπροστασία νομοθεσίας πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να πραγματοποιηθούν οι εν λόγω μελέτες; Εν κατακλείδι υπάρχουν έτοιμες οι μελέτες στις οποίες θα "πατήσουμε" για τους απαραίτητους ελέγχους; Για παράδειγμα έστω ότι αναλάβω π.χ. ένα συνεργείο αυτοκινήτων. Εκ των προτέρων δεν γνωρίζω τα μέτρα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας που απαιτούνται για την συγκεκριμένη επιχείρηση. Πρέπει να μελετήσω την σχετική νομοθεσία για τα απαραίτητα μέτρα ή θα ζητήσω τις εν λόγω μελέτες από τον εργοδότη; Τι πρέπει να γνωρίζω γενικά σχετικά με την πυροπροστασία πριν αναλάβω μία επιχείρηση; Έχω μελετήσει την σχετική νομοθεσία από το fireservice.gr και το elinyae.gr αλλά κάπου χάνομαι και νομίζω πως θα χρειαστεί να παρακολουθήσω κάποιο σεμινάριο σχετικό με τις μελέτες πυροπροστασίας για να τα βάλω σε μία τάξη. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.
  6. Καλησπέρα σας. Έχω κάποιες απορίες σχετικά με τις συμπληρωματικές ισοδυναμικές συνδέσεις σε χώρους λουτρών και θα ήθελα τη βοήθεια σας παρακαλώ. Αρχικά ποια φόρμουλα χρησιμοποιούμε για τον υπολογισμό διατομής του αγωγού για αυτές τις συνδέσεις; Σε βιβλίο του ο κ. Ντοκόπουλος αναφέρει αγωγό 4mm2 και ο κ. Δημόπουλος 4mm2 ή 6mm2.Το πρότυπο στη παρ. 547.1.2 αναφέρει πως μεταξύ ενός εκτεθειμένου αγώγιμου μέρους και ενός ξένου αγώγιμου στοιχείου η διατομή δεν πρέπει να είναι μικρότερη του 1/2 της διατομής του αντίστοιχου αγωγού PE . Ως εκτεθειμένο αγώγιμο στοιχείο φαντάζομαι εννοεί πχ τον θερμοσίφωνα; Και αν δεν υπάρχει στο χώρο του λουτρού, αλλά υπάρχει ηλιακός τότε τι συμβαίνει; Επίσης μπερδεύομαι με το τι γεφυρώνεται και σε ποιο σημείο. Γεφυρώνουμε τους σωλήνες ζεστού- κρύου στην έξοδο του θερμοσίφωνα με τον ακροδέκτη γείωσης του; Το ίδιο ισχύει και στον ηλιακό; Κατόπιν γεφυρώνουμε μεταξύ τους σωλήνες ζεστού-κρύου, αποχέτευση αν είναι μεταλλική,μπανιέρα και σωλήνες θέρμανσης και όλα αυτά τα συνδέουμε με αγωγό ο οποίος καταλήγει στη μπάρα PE του πίνακα ή στον ζυγό κύριας ισοδυναμικής; Στην παρ. 701.413.1.6 του προτύπου αναφέρει ότι αγωγοί PE των συσκευών κλάσης Ι και των ρευματοδοτών πρέπει να συνδέονται με τα ξένα αγώγιμα στοιχεία. Αυτό στην πράξη πως ερμηνεύεται; Η σύνδεση αυτή γίνεται δηλαδή σε κάποιον τοπικό ζυγό ή στον πίνακα όπως ανέφερα προηγουμένως; Προσπαθώ να καταλάβω στο κατασκευαστικό κομμάτι πως εφαρμόζεται επί του πρακτέου η συμπληρωματική ισοδυναμική σύνδεση. Πρέπει να αφήσουμε π.χ. μία αναμονή στο λουτρό που θα έρχεται από τη μπάρα PE του πίνακα; Κατασκευάζουμε κάποιο τοπικό ζυγό στο χώρο του λουτρού;Επίσης η σύνδεση στη μπανιέρα πρέπει να είναι προσπελάσιμη, πρακτικά είναι εφικτό αυτό; τοποθετείται κάποιο κουτί; Σε περίπτωση επανελέγχου όπου διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει συμπληρωματική ισοδυναμική φαντάζομαι οδηγούμαστε σε "γερά μερεμέτια" ; Με συγχωρείτε για τα πολλά και ίσως μπερδεμένα ερωτήματα, μα κάθε πληροφορία θα με βοηθήσει να βάλω σε μία τάξη τα πράγματα στο μυαλό μου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  7. Καλησπέρα!! Θα ήθελα να ρωτήσω, σχετικά με τον υπολογισμό πτώσης τάσης,η αγωγιμότητα είτε η αντίσταση του καλωδίου δίνεται από τις προδιαγραφές του συνήθως για θερμοκρασία στους 200C. Όταν εκτελούμε τον υπολογισμό, χρησιμοποιούμε τα στοιχεία αυτά για τους 200C ή τα υπολογίζουμε για Θ2=700C π.χ η οποία είναι η μεγίστη θερμοκρασία αγωγού με PVC, παίρνοντας την δυσμενέστερη περίπτωση όπου ο αγωγός διαρρέεται από το μέγιστο επιτρεπόμενο θερμικό ρεύμα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  8. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!! Ήσουν κατατοπιστικός!! Έτσι ακριβώς !!! Έχω διαβάσει τα τρία από τα τέσσερα βιβλία που κυκλοφορούν, έχω παρακολουθήσει δύο σεμινάρια σχετικά με τους επανελέγχους και τελικά μου δημιουργήθηκε σύγχυση αντί να ξεκαθαρίσω κάποια θέματα. Δεν τολμώ να πάρω το τέταρτο βιβλίο... Ευχαριστώ και πάλι!!
  9. Καλημέρα σας!!!! Μελετώντας την νέα ΥΔΕ μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες και θα ήθελα παρακαλώ την γνώση-γνώμη σας σχετικά με τα εξής : Πως μπορούμε να γνωρίζουμε εάν μία εγκατάσταση βιοτεχνίας/βιομηχανίας υπόκειται στον νόμο ν.3325/05; Μπορούμε να το διαπιστώσουμε από την άδεια λειτουργίας ή κάποιο άλλο σχετικό έγγραφο;Επίσης διάβασα σε σχετικό βιβλίο πως αναγράφουμε την ισχύ των μηχανημάτων που αναγράφονται στην άδεια,στην περίπτωση όμως που έχουν προστεθεί και άλλα τι πράττουμε;Εάν αναγραφεί μεγαλύτερη ισχύς δημιουργείται νομικό θέμα; Ζητείται να αναγραφεί η εγκατεστημένη ισχύς.Έχω ακούσει και διαβάσει διαφορετικές απόψεις στα σχετικά βιβλία και σεμινάρια σχετικά με το τι αναγράφεται που.Δηλαδή, Η ισχύς των ρευματολητπων που αναγράφεται, στον φωτισμό ή στις συσκευές;Συσκευές οι οποίες περιέχουν κινητήρες όπως π.χ. απορροφητήρας, εξαεριστήρας,αντλία, κ.τ.λ. αναγράφονται στις συσκευές ή στην κίνηση;Επίσης έχω δει η ισχύς τριφασικής πρίζας να αναγράφεται στην κίνηση. Τα αντίγραφα των εγγράφων που κρατάει ο πελάτης και εμείς στο αρχείο μας πρέπει να είναι επικυρωμένα φωτοαντίγραφα, φωτοαντίγραφα απλά ή τα πρωτότυπα, ειδικά στην περίπτωση του εγγράφου της ΥΔΕ η οποία για κάποιους πρέπει να θεωρείται από τον σύλλογο τους. Και τέλος ίσως λίγο off topic καθώς έχει να κάνει με την έκθεση παράδοσης...υπάρχει κάποια περίπτωση ελέγχου όπου χρειάζεται να κάνουμε ταυτοχρονισμό; Γνωρίζω πως αναγράφουμε στη συνολική εγκατεστημένη ισχύς την μέγιστη ζήτηση(hd384) ή την ισχύ βάσει εκτίμησης φορτίου(ΚΕΗΕ).Διάβασα όμως ένα παράδειγμα σε σχετικό βιβλίο το οποίο σε αρχικό έλεγχο χρησιμοποιεί ταυτοχρονισμό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!
  10. Καλημέρα!!! Από όσα γνωρίζω, σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής: Σε πλοία με σύστημα χαμηλής τάσης (<1000V), εφαρμόζεται σύστημα IT. Δηλαδή απομονωμένο σύστημα, ο ουδέτερος δεν "γειώνεται". Υπάρχουν αγωγοί προστασίας και τα καλώδια είναι οπλισμένα των οποίων ο οπλισμός γειώνεται και αυτό χρησιμεύει στην ένδειξη του πρώτου σφάλματος το οποίο και πρέπει να επιδιορθωθεί άμεσα. Βασική μέριμνα, να μην μείνει το πλοίο χωρίς ηλεκτρική ενέργεια και βγουν τα συστήματα του εκτός. Σε πλοία με σύστημα υψηλής τάσης (>1000V), ο ουδέτερος "γειώνεται" μέσω αντίστασης. Η τιμή της τόση ώστε να περιορίζει το ρεύμα σφάλματος. Ψάχνεις γενικές πληροφορίες ή κάτι περισσότερο εξειδικευμένο; Βιβλιογραφία τουλάχιστον Ελληνική δεν έχω βρει, εκτός ενός βιβλίου (Ηλεκτρολογία πλοίου) το οποίο όμως είναι αρκετά παλαιό και θεωρώ και οι γνώσεις του. Σε ξένη κάποια στιγμή θέλω να παραγγείλω αυτό : http://www.putrastandards.net/shop/product.php?id_product=361 Για γενικές πληροφορίες αν θες ρίξε μία ματιά σε αυτά : http://api.ning.com/files/tqBamUGh6uQ70gl0Z6yBSITD*eCpedy4L4hjVwGyuLYi-PQi9SWCByh84N7AVRp6HRh-3qCrULL9ueall*yFw9G-PakaxOpr/PracticalMarineElectricalKnowledge.PDF http://magelhaes.hzs.be/willem/site/safety/Neutral%20earthing%20of%20marine%20electrical%20power%20systems.pdf http://www.slideshare.net/SulaimanOlanrewaju/marine-electrical-system-10542695 Τώρα από κει και πέρα εξειδικευμένες πληροφορίες πιστεύω θα βρεις σε πρότυπα όπως π.χ. το http://archive.org/stream/gov.law.ieee.45.2002/ieee.45.2002_djvu.txt ή σε κανονισμούς.
  11. Φίλε μου καλησπέρα!!! Πιστεύω θα μπορούσες να τοποθετήσεις ένα σύστημα θυροτηλέφωνου 2 καλωδίων. Μία μπουτονιέρα στην είσοδο και δύο θυροτηλέφωνα στα διαμερίσματα. Θα έχεις και χειρισμό της πόρτας. Ρίξε μία ματιά εδώ http://www.legrand.gr/images/pdfs/pdfs_entypon/sfera_guide.pdf στην σελ 14-15, ίσως σου κάνει κάτι τέτοιο. Δεν έχω δουλέψει κάτι τέτοιο αλλά πιστεύω πως με το "σύστημα 2 καλωδίων" εννοεί δύο αγωγών. Πάντως με τέτοια λύση αν και δεν θα χρειαστεί να αλλάξεις καλωδίωση, πιστεύω πως κάποια μερεμετάκια δεν θα τα γλυτώσεις.
  12. Καλησπέρα!! Νομίζω πως για να φανεί ένας χώρος ότι δεν ηλεκτροδοτείται δεν θα πρέπει να έχει και ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Έτσι φαντάζομαι στο σχέδιο θα πρέπει να αποτυπωθεί η πλήρης εγκατάσταση του ορόφου που ηλεκτροδοτείται χωρίς όμως την αναχώρηση για τον άλλο όροφο που θα πάψει να ηλεκτροδοτείται, όπως επίσης και η κάτοψη του ορόφου χωρίς κανένα ηλεκτρολογικό στοιχείο (πίνακας κ.τ.λ.), δηλαδή κενό. Αυτό βέβαια συνεπάγεται πως θα πρέπει στην πράξη να καταργηθεί και να αποξηλωθεί η εγκατάσταση του εν λόγω ορόφου ώστε να είναι αληθής η Υ.Δ.Ε..
  13. Καλησπέρα!! Εφόσον το σύστημα είναι ΤΝ, πως θα μετρηθεί η γείωση μέσω βρόχου σφάλματος; Ο βρόχος που θα "μετρηθεί" θα είναι η φάση με τον ουδέτερο (L-N) στην ουσία, καθώς Ν και PE έχουν κοινό κόμβο στον μετρητή. Αυτό θα μπορούσε να έχει εφαρμογή μόνο σε σύστημα ΤΤ. Αν κάνω λάθος διορθώστε με παρακαλώ.
  14. Καλησπέρα!! Εάν λάβουμε υπ' όψιν, ότι η εγκατάσταση θα ηλεκτροδοτηθεί τώρα για πρώτη φορά, τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αρχικός έλεγχος της εγκατάστασης. Αρχικός έλεγχος, από τον Μάιο του 2006, πραγματοποιείται βάσει του πρωτοκόλλου κατά HD 384. Ναι μεν η Ε.Η.Ε. έχει κατασκευαστεί το '95, αλλά για να συνδεθεί για πρώτη φορά, αυτή τη στιγμή, με το δημόσιο δίκτυο θεωρώ πως πρέπει να πληρεί τις απαιτήσεις του HD 384, σύμφωνα με την επικείμενη νομοθεσία. Το πρωτόκολλο κατά Κ.Ε.Η.Ε. έχει δημιουργηθεί μόνο για επανελέγχους, εάν κοιτάξεις στο έντυπο, θα δεις πως στο είδος ελέγχου υπάρχει μόνο η επιλογή "Επανέλεγχος". Σύμφωνα με τα παραπάνω, πιστεύω πως πρέπει να ακολουθήσεις το πρωτόκολλο κατά HD384.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.