Μετάβαση στο περιεχόμενο

cherouvim11

Members
  • Περιεχόμενα

    22
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by cherouvim11

  1. Από αυτά που κατάλαβα όχι. Το λέει και κάπως μπερδεμένα ο οδηγός αυτο.
  2. Μόλις μίλησα με help desk του ΤΕΕ για το Εξοικονομώ 2021. Είπαν οτι σε αντίθεση με τα προηγούμενα προγράμματα στο 2021 μπορείς να προπληρώσεις ολο το ποσό με ίδια κεφάλαια και να κρατήσεις την επιδότηση οπως μπαίνει στον λογαριασμό σου ανάλογα με τα στάδια ολοκλήρωσης (μιας και το Εξ. 2021 δεν πληρώνει τον προμηθευτή αλλά τον ωφελουμενο). Πριν απο 3 μήνες μου είχαν πει άλλα βέβαια οι ίδιοι...
  3. Καλησπέρα, εχω υπαχθεί προσωπικά όντας και μηχανικός στο πρόγραμμα. Είμαι στο στάδιο να πάρω προσφορές και να καταθέσω τα ίδια κεφάλαια ΑΛΛΑ: οι προμηθευτές μου δεν δέχονται να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για να πληρωθούν, θέλουν όλα τα λεφτά μπροστά. Προσωπικά έχω τη δυνατότητα να εξοφλήσω όλο το κόστος των παρεμβάσεων "μπροστά", θα λειτουργήσει όμως αυτό όταν θα καταθέσω τα παραστατικά στην φάση των ίδιων κεφαλαίων? Τι θα γίνει στην ολοκλήρωση του έργου. Θα κρατήσω στο λογαριασμό μου την επιδότηση που προορίζονταν για τους προμηθευτές ή θα πρέπει να τους την βάλω και αυτοί μετά να μου την επιστρέψουν? Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τον οδηγό και δεν μπορώ να πάρω απάντηση. Λέει και ένα ακατανόητο στο τέλος της παργράφου 7.4 περί επιστροφής του υπερβάλοντος ποσου. Τo hekp desk επίσης δεν μου δίνει ικανοποιητική απάντηση. Μπορεί να βοηθήσει κάποιος? Ευχαριστώ
  4. Με την ελπίδα ότι κινούμαι οριακά εντός του θέματος, είμαι μηχανικός ελ. επαγγελματίας που θα φορολογηθώ σύμφωνα με την περ. στ' παρ.2 αρ.12 (ως μισθωτός). Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι όλα τα έξοδα μου θα καταγραφούν και θα αναμορφωθούν πλην των εισφορών σε ΤΣΜΕΔΕ. Τι γίνεται όμως με το τεκμαρτό εισόδημα/δαπάνη απο ιδιόχρηση της έδρας (και κύριας κατοικίας) μου? Το έχω δηλώσει στο Ε2 σαν έσοδο και στο Ε3 σαν δαπάνη ιδιόχρησης (πίνακας στ' 532). Θα φορολογηθώ γι' αυτό το ποσό ή εκπίπτει κι αυτό σαν δαπάνη?
  5. Κατά συνέπεια φαντάζομαι προτείνεις να μην υποβληθεί και έντυπο Ε2 με τεκμαρτά μισθώματα? (δεν υπάρχουν άλλα ακίνητα στην ιδιοκτησία μου)
  6. Φορολογούμαι κι εγώ με την παράγραφο 1 άρθρο 45 ΦΚΕ. Η έδρα μου είναι στην μοναδική κατοικία μου που έχω δηλώσει στο Ε1. Γνωρίζουμε πως συμπληρώνεται ο Πίνακας Ε' (Στοιχεία για ενοίκια..) του Ε3? Βάζω σαν ενοικιαστή εμένα με το δικό μου ΑΦΜ? Κάνω την πράξη 3,5% επί της αντικειμενικής και την βάζω στον Πίνακα Ε'? Θεωρώ ότι πρέπει να μεταφέρω το ποσό αυτό στον κωδικό 129 του Ε1(μισθώματα από παραχώρηση-ιδιόχρηση) . Το θέμα εδώ είναι ότι για αυτό το ποσό δεν μπορεί να εκπέσει φόρος από το Ε3 γιατί αφαιρούμε μόνο εισφορές ΤΣΜΕΔΕ. Άρα φορολογούμαι σαν να έπαιρνα ενοίκια από τον εαυτό μου για το δικό μου σπίτι.
  7. Ευχαριστώ Έκανα την εκκαθαριστική ΦΠΑ και θα πάω από ΔΟΥ εντός 10 ημερών για να μου ράψουν το κουστούμι.
  8. Δηλαδή εσείς συνάδελφοι για το '13 περάσατε τις ασφαλιστικές εισφορές στα βιβλία σας, ακολούθως στις περιοδικές ΦΠΑ (έχουν ΦΠΑ?) και στην εκκαθαριστική φέτος (χρήση 2013)? Ή μιλάμε για τις εισφορές του 2014? Είμαι βαθιά νυχτωμένος...δεν έχω περάσει τιποτα στα τρίμηνα του 2013. Πώς μπορώ να το σώσω? Κάνοντας διορθωτικές στις περιοδικές και υποβάλλοντας την εκκαθαριστική (δεν την έχω υποβάλλει ακόμα) μπορεί να διορθωθεί?
  9. Προσπαθώ να συμπληρώσω το Ε3, τα έξοδα σε ποιους κωδικούς θα τα βάλω; όπως το βλέπω μπορώ να κάνω τα εξής: 239: αναλώσιμα (καθαρά ποσά γιατί εκπτίπτει το ΦΠΑ) (χρειάζεται?) 811: πάγια που αγόρασα στην χρήση (καθαρά ποσά γιατί εκπτίπτει το ΦΠΑ) 536: διάφορα έξοδα δλδ έξοδα που δεν εκπτίπτει ο ΦΠΑ προ αναμόρφωσης (βενζίνες?, συνεργείο αυτοκ.?,κιν. τηλεφωνία?, σταθερή?, νερό?, ΔΕΗ? όλο το ποσό μαζί με το ΦΠΑ προ αναμόρφωσης) 543: αποσβέσεις παγίων (σε περίπτωση που τα έχω αποσβέσει όλα μέσα στη χρήση π.χ. πάγια 500Ε σύνολο τι συμπληρώνω στο 543;) και θα πρέπει στον 546 να βγει το σύνολο που έχω στα βιβλία μου δλδ. έξοδα που εκπίπτει ο ΦΠΑ+έξοδα χωρίς δικ.έκπτωσης+ πάγια σωστά? έλα όμως που δεν βγαίνει γιατί σταθερή τηλ.,νερό, ΔΕΗ τα βάζω κατά το 1/3 και επτίπτω και το 1/3 του ΦΠΑ... επίσης για τα έσοδα έχει σημασία εάν θα τα βάλω στο 280, στο 275 ή στο 278? (κόβω ΑΠΥ σε έναν μόνο εργοδότη για επίβλεψη και μελέτη και μου παρακρατά το 20%)
  10. Προσπαθώ να συμπληρώσω το Ε3, τα έξοδα σε ποιους κωδικούς θα τα βάλω; όπως το βλέπω μπορώ να κάνω τα εξής: 239: αναλώσιμα (καθαρά ποσά γιατί εκπτίπτει το ΦΠΑ) (χρειάζεται?) 811: πάγια που αγόρασα στην χρήση (καθαρά ποσά γιατί εκπτίπτει το ΦΠΑ) 536: διάφορα έξοδα δλδ έξοδα που δεν εκπτίπτει ο ΦΠΑ προ αναμόρφωσης (βενζίνες?, συνεργείο αυτοκ.?,κιν. τηλεφωνία?, σταθερή?, νερό?, ΔΕΗ? όλο το ποσό μαζί με το ΦΠΑ προ αναμόρφωσης) 543: αποσβέσεις παγίων (σε περίπτωση που τα έχω αποσβέσει όλα μέσα στη χρήση π.χ. πάγια 500Ε σύνολο τι συμπληρώνω στο 543;) και θα πρέπει στον 546 να βγει το σύνολο που έχω στα βιβλία μου δλδ. έξοδα που εκπίπτει ο ΦΠΑ+έξοδα χωρίς δικ.έκπτωσης+ πάγια σωστά? έλα όμως που δεν βγαίνει γιατί σταθερή τηλ.,νερό, ΔΕΗ τα βάζω κατά το 1/3 και επτίπτω και το 1/3 του ΦΠΑ... επίσης για τα έσοδα έχει σημασία εάν θα τα βάλω στο 280, στο 275 ή στο 278? (κόβω ΑΠΥ σε έναν μόνο εργοδότη για επίβλεψη και μελέτη και μου παρακρατά το 20%) Υ.Γ. Πως σβήνω το post μου; Δεν ειδα οτι υπαρχει άλλο αντιστοιχο topic..
  11. Συνάδελφοι μια ερώτηση, που μπορώ να βρω τους Μ.Σ.Κ.Κ.? Υ.Α. , ΠΟΛ ή κάτι τέτοιο? Ευχαριστώ
  12. Ευχαριστώ για την απάντηση. Μένει να δώ πως θα αλλάξω το βιβλίο.. Παίζει να βάλω καμιά φωτιά στο σπίτι και να θεωρήσω καινούργιο.
  13. Καλησπέρα συνάδελφοι. Μήπως μπορούμε να ανεβάσουμε ξανά το excelακι που είχε ανεβαστεί σε προηγούμενo post γιατι έχει κατέβει τώρα πια. Είμαι καινούργιος στο θέμα φορολογία και έχω πελαγώσει. Σαν να μην έφτανε αυτό η εφορία μου θεώρησε και τα βιβλία που τους πήγα χωρίς να μου πει ότι είναι λάθος (έχουν πάρα πολύ λίγες στήλες) και παιδεύομαι τώρα να δω πως θα τις χωρίσω.. Ερώτηση: Στον οδηγό του ΤΕΕ ΤΚΜ για τα φορολογικά έχει ένα παράδειγμα βιβλίου στο οποίο έχει μια στήλη για τα πάγια(π.χ. ΗΥ) και δίπλα εκπίπτει κανονικά το ΦΠΑ. Από το διάβασμα που έχω κάνει εδώ έχω καταλάβει ότι χρησιμοποιούμε ξεχωριστές σελίδες στο τέλος του βιβλίου γι αυτά. Τι παίζει?
  14. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Καλή ιδέα η 4πάνελη αλλά θα πρέπει να υπολογίσω και να συγκρίνω τη διαφορά απόδοσης με 10-15 μοίρες. Sonik79 όταν λες μείωσε (10-15) εννοείς από 30deg να πάω στις 20? ή να βάλω την 4πάνελη στις 10-15 μοίρες? Επίσης σκέφτομαι ότι αν δεν καταφέρω να αποφύγω τις σκιάσεις να βάλω τα κάτω πάνελ σε κάθε βάση στο 2ο ΜΡΡΤ traker του inverter (SMA 1000TL-10)
  15. Καλημέρα. Να κάνω κι εγώ μια παρόμοια ερώτηση: Έχω μια εγκατάσταση με 2 παράλληλες βάσεις πάνελ τα οποία μπαίνουν πάνω-κάτω, δλδ στη μία βάση 7 πάνελ κάτω και 7 πάνελ από πάνω τους και με την ίδια κλίση και το ίδιο στη δεύτερη βάση. Τους χειμερινούς μήνες έχω σκιάσεις στα πάνελ της κάτω σειράς της πίσω βάσης όσο και να προσπαθώ να κρατάω αποστάσεις. (δεν ξέρω αν το εξηγώ καλά). Το κάθετο ύψος της βάσης είναι περίπου 1.5 μέτρο και κρατάω απόσταση 3 μέτρα.( αλλά και στα 5 πάλι έχω). Εκτός από τις μεσημεριανές ώρες όλες τις υπόλοιπες έχω τις σκιάσεις που ανέφερα πιο πάνω Είναι αποδεκτό? Γίνεται να μην έχω καθόλου σκιάσεις το χειμώνα? Υπάρχει κάποιος εμπειρικός κανόνας που χρησιμοποιούμε για τις αποστάσεις των βάσεων? Αν γνωρίζει κάποιος θα με βοηθούσε πολύ. Ευχαριστώ.
  16. Συνάδελφοι γεια σας. Καθ ότι νέος στις μελέτες θα ήθελα την βοήθειά σας. Έχω μια μελέτη για ένα δώμα το οποίο είναι σχήματος παραλληλόγραμμου και έχει αζιμούθιο περίπου 45 μοίρες νοτιοδυτικά. Σ αυτό το δώμα μπορώ να χωρέσω 8kW με προσανατολισμό καθαρά νότιο ή 10kW με προσανατολισμό ίδιο με του κτηρίου (δλδ 45 νοτιοδητικά) εκμεταλλευόμενος καλύτερα το χώρο. Οι παραγωγές που υπολόγισα για 8kW νότιο προσ. ήταν 12.09 MWh/year. ενώ για 45' 10.87 MWh/year. (-10%) Αντίστοιχα για τα 10kW νότιο προσανατολισμό 14.91 MWh/year ενώ για 45' 14.24 MWh/year. (-4%) !! Επίσης η απόσβεση της επένδυσης υπολόγισα ότι γίνεται περίπου (με κάποιους μήνες διαφορά) και για τις δύο επιλογές μου. Γενικά είχα ως απαράβατο κανόνα την τοποθέτηση των πάνελ πάντα ακριβώς νότια αλλά αυτοί οι υπολογισμοί με έβαλαν σε σκέψεις. Οι ερωτήσεις που μπαίνουν είναι : 1) Είναι αποδεκτό να μην τοποθετείς πάνελ με νότιο προσανατολισμό ενώ μπορείς, έστω και με μικρότερη εγκ. ισχύ ?? 2) Με βάση ότι η απόσβεση γίνεται σχεδόν το ίδιο γρήγορα μπορώ να προτείνω στον πελάτη να επενδύσει για 10kW με προσανατολισμό 45' ή όποιος το βλέπει θα βάζει τα γέλια και ο πελάτης θα με κυνηγάει? Οι υπολογισμοί έγιναν με το pvsyst και με πάνελ Yingli 235Wpx34 για το 8αρι και 235x42 για το 10αρι στην περιοχή της Πάτρας. Ευχαριστώ προκαταβολικά ..
  17. Να ρωτήσω κάτι καθ' ότι νέος. Οι Solaredge χρησιμοποιούν κάποια τεχνολογία που ελέγχει την σκίαση κάθε πάνελ ξεχωριστά και πως δεν επηρεάζει αυτό την απόδοση όλου του string?? To πεδίο oprimizer στο Designer της Solaredge έχει να κάνει κάτι με αυτό και αν όχι τι βάζουμε εκεί. Και κάτι δεύτερο, χρησιμοποιώ το Sunny Design 1.57, και δεν έχω τα δεδομένα μου τόσο ωραία όπως τα postare o spygr στην αρχή. παίζει κάποια άλλη έκδοση?? ευχαριστώ πολύ
  18. Παιδιά ξέρετε αν μπορεί η παλιά ΥΔΕ με ημερομηνία πριν της σημερινής να κατατεθεί αργότερα στη ΔΕΗ?
  19. Παιδιά μια ερώτηση. Θέλω να κάνω έναρξη επαγγέλματος σε χώρο που θα μου παραχωρήσει συγγενής και στον οποίο μένω τώρα. Στην σχετική υπεύθυνη δήλωσή του μπορεί να μου παραχωρήσει μόνο μέρος ή και όλη την οικία. Θα έχω πρόβλημα με την εφορία όσο αναφορά τον τόπο κατοικίας μου?? Θέλω να το κάνω αυτό γιατί στους όρους για την επιδότηση νέων μηχανικών αναφέρεται ότι το γραφείο πρέπει να έχει ανεξάρτητη είσοδο από την οικία αν είναι μαζί πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στην περίπτωση μου και άρα για να την πάρω στο μέλλον θα πρέπει να έχω σαν γραφείο ολόκληρο το σπίτι μου...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.