Μετάβαση στο περιεχόμενο

geogou

Members
  • Περιεχόμενα

    13
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by geogou

  1. Διάφορα έγγραφα ώς προς το συμπέρασμα βρίσκονται εδώ: αν καταλαβαίνετε κάτι άλλο , τουλάχιστον ως προς τις βεβαιώσεις όπου οι μισοί κόβουν ΦΕΜ και οι άλλοι μισοί όχι , πείται το , να το λύσουμε μια και καλή .
  2. Οπως το λες είναι ...Για την περίπτωση που κόψουμε απόδειξη σε μη ιδιώτη .
  3. Μετά από πολύ ψάξιμο και ερωτήσεις έβγαλα ένα συμπέρασμα το οποίο και θα εφαρμόσω , από δω και πέρα, γιατί επίσημα δεν θέλει κανείς να μας πει , σχετικά με το πότε έχω παρακράτηση φόρου , πότε έχω προκαταβολή φόρου (ΦΕΜ) και πότε τίποτα από αυτά . Την απόφαση μου θα την παραθέσω μαζί με τα κείμενα που βασίζομαι . Στο κείμενο - βιβλίο της Βασιλικής Μπόσκου ΄΄Φορολογία ελεύθερων επαγγελμάτων αρχιτεκτόνων - Μηχανικών ΄΄ Σεπτέμβριος 2008 , διαβάζουμε ότι Α. για τις μελέτες που υπόκεινται σε θεώρηση ή χορήγηση άδεια από υπηρεσία του δημοσίου τότε υπολογίζουμε προκαταβλητέο φόρο 4% ή 10% Β. Για τις εργασίες που προσφέρονται χωρίς θεώρηση ή χορήγηση αδείας στα πρόσωπα που αναφέρονται στο συνημμένο αρχείο , τότε τα πρόσωπα αυτά διενεργούν παρακράτηση 20% επί της αμοιβής την οποία αυτά καταθέτουν στην εφορεία. Αυτά αναφέρονται στο άρθρο 58 του Κώδικα φορολογίας εισοδήματος Και ποιο αναλυτικά στην επισυναπτόμενη ερώτηση.( αριθμ. πρωτ. 1043698/844/Α0012) παραδείγματα . 1. θέλω να κόψω απόδειξη για συμμετοχή σε μελέτη φτιάχνοντας μόνο τα σχέδια σε συνάδελφο μηχανικό ή εταιρία. Εδώ ο συνάδελφος μηχανικός ή η εταιρία εφόσον έχουν βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας θα παρακρατήσουν το 20% θα το αποδώσουν στην εφορία και εμένα θα μου δώσουν την σχετική βεβαίωση. ( η εργασία μου δεν θα θεωρηθεί από δημόσια υπηρεσία , η μελέτη με την υπογραφή του εργοδότη μου όμως θα θεωρηθεί , και αυτός με την σειρά του θα προκαταβάλει τον ανάλογο φόρο) 2. θέλω να κόψω απόδειξη για ένα φωτορεαλιστικό σχέδιο κατοικίας ιδιώτη. Εδώ δεν θα κόψω ΦΕΜ διότι δεν θα θεωρηθεί η εργασία μου από δημόσια αρχή ούτε θα πάρω άδεια για αυτή . Επίσης δεν θα έχω και παρακράτηση φόρου διότι ο εργοδότης είναι ιδιώτης και ο ιδιώτης δεν αναφέρεται στα πρόσωπα που παρακρατούν φόρο. 3. θέλω να κόψω απόδειξη για βεβαίωση μηχανικού του Ν4014/11 σε ιδιώτη . Η βεβαίωση αυτή είναι ουσιαστικά μια υπεύθυνη δήλωση , και το ότι την βάζουμε στο σύστημα του ΤΕΕ, για μένα , σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί θεώρηση από δημόσια υπηρεσία παρά μόνο κάτι σαν αρχειοθέτηση , οπότε δεν έχω σύμφωνα με τα προηγούμενα ούτε να προκαταβάλλω ούτε να αποδώσει ο πελάτης μου φόρο. 4.για την προηγούμενη βεβαίωση πρέπει να πληρώσω τεε - τσμεδε ? εδώ χωρίς να έχω κάτι στα χέρια μου λέω ότι , αν θέλανε και μπορούσαν θα είχαν στο σύστημα τον βεβαιώσεων να βάζω και τον κωδικό της πληρωμής τεε-τσμεδε αλλιώς δεν θα μπορούσα να προχωρήσω , πράγμα που δεν έχουν κάνει . Άρα το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι δεν πληρώνουμε , έστω μέχρι να βγει μια σοβαρή υπογεγραμμένη από ΤΕΕ / υπουργείο ανακοίνωση . αυτό είναι από τον κώδικα φορολογίας ,τα άλλα δυο που αναφέρω για κάποιο λόγο δεν ανεβαίνουν , μπορείτε όμως να τα αναζητήσετε.
  4. Να χαρώ το άνοιγμα του επαγγέλματος ... Για την βεβαίωση δηλαδή που την θεωρώ και πιο ύπουλη θα πρέπει να χτυπάμε συγκριτικά 3-4 χιλιάρικα . Δηλαδή αυτοί που είπαμε σε πελάτες, λογικότατες για μένα, τιμές 800-1000 για παραβάσεις απλές , θα πάμε τώρα να τους λέμε άλλα τόσα γιατί έτσι μας είπε το τεε και δεν ισχύει πια ο ελεύθερος διακανονισμός που μας έλεγε το υπουργείο , και θα είμαστε ακόμα σοβαροί επιστήμονες. Οι νόμοι και το σύνταγμα έχουν γίνει ανέκδοτα και τα παραθυράκια έχουν γίνει πύλες εισόδου . Το θέμα για μένα είναι να γνωρίζουμε πόσο στοιχίζει η επιστημονική εργασία μας , μαζί με την ευθύνη , μαζί με την ταλαιπωρία, μαζί με τα έξοδα και μαζί με το χάλι της οικονομίας και όχι με το πόσα θέλουμε....( αμοιβή μηχανικού 50 ευρώ την ώρα....να πέφτω κάτω να γελάω και να κλαίω μαζί ....)
  5. Πολύ καλή η δουλειά σου και σε ευχαριστώ , γιατί το έχω χρησιμοποιήσει. Και για να σε φτιάξω λίγο , έχω πάει και σε πολεοδομία που μου έκαναν υπολογισμό από το πρόγραμμα σου!
  6. Christine γεια σου και ευχαριστώ , μπες στο http://www.opengov.gr/minenv/?p=2541 , είναι η διαβούλευση για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών όπου μπορείς να γράψεις και την άποψη σου επί των άρθρων , έχει μέχρι και like να κάνεις !! Ο Mark Zuckerberg έχει γίνει πυλώνας της δημοκρατίας μας ! Η ηλεκτρονική πολεοδομία και η κατάργηση της γραφειοκρατίας είναι μεν η φιλοσοφία ,αλλά η προχειρότητα στην απόδοση και στην εφαρμογή είναι κάτι που διακρίνετε και σε αυτό το σχέδιο νόμου . Το βιντεάκι το έστειλα και στο ΤΕΕ (σε όλα τα τμήματα ) και στο ΣΑΔΑΣ και στην διαβούλευση και σε πολλά και διάφορα άλλα , όμως απάντηση δεν πήρα ... Δεν μπορούν να απλοποιήσουν τα πράγματα γιατί βασίζονται μόνο σε νομοσχέδια, στην εφαρμογή μπαίνουν κουμπάροι και μπατζανάκηδες και μένουν όλα στα χαρτιά , και χωρίς έλεγχο δεν υπάρχει εφαρμογή . Εμείς οι νεότεροι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φωνάζουμε λύσεις , λογικές για μας , παράλογες για τους επαγγελματίες παράλογους..
  7. Αγαπητοί συνάδελφοι , χωρίς να αποκλείεται κανείς (προφανώς) από την συζήτηση , αυτό που με απασχολεί και θέλω να αναλύσουμε είναι η σχέση των αρχιτεκτόνων με την τέχνη. Και όταν μιλάω για τέχνη εννοώ , ζωγραφική , γλυπτική , κατασκευές , φωτογραφία , video art και οποιαδήποτε άλλη μορφή εκτός του γνωστού τομέα μας , της σύνθεσης δηλαδή, επί των σχεδίων της οικοδομής και της διαμόρφωσης όψεων. Δυστυχώς θεωρώ ότι η χαώδης διαδικασία έκδοσης οικοδομικών και λοιπών αδειών μας έχει καταπιέσει το καλλιτεχνικό κομμάτι του επαγγέλματος , ελπίζω να αποδειχθεί ότι κάνω λάθος. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τους αρχιτέκτονες και την τέχνη , τι κάνει ο καθένας μας ? έχουμε τον χρόνο και την όρεξη? Βγάζει κάποιος χρήματα από τέτοιες ασχολίες? Θα ήταν καλό αν ανοίξει η συζήτηση , να δούμε και παραδείγματα δουλείας μας . Στο ότι η αρχιτεκτονική είναι και τέχνη δεν έχω καμία αμφιβολία , πόσο όμως ασχολούμαστε με την τέχνη γενικότερα? Ευχαριστώ.
  8. SQRTGR να σου πω την αλήθεια εγώ δεν έχω μελαγχολία ....νεύρα έχω , γιατί δεν θέλω καμία βοήθεια από το κράτος , το μόνο που θέλω είναι να μην μου βάζει εμπόδια . Ψάχνουμε πελάτες με το ψαροντούφεκο , και όταν τους βρίσκουμε , το δημόσιο μας στέλνει από γραφείο σε γραφείο.
  9. Αυτό είναι ένα άρθρο από την ημερησία για ένα νομοσχέδιο , για ηλεκτρονικές άδειες , που επεξεργάζεται το υπουργείο http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=111095240 (αν προλάβει)
  10. Τα σκανάρω και εγώ ,κάνουν επιτόπου έλεγχο ο οποίος θα ισχύει για πάντα, και τα περνάνε στο σύστημα . Τα χρήματα που θα δώσω θα τα επωφεληθώ από άλλη δουλειά ,που θα τα έχω έτοιμα.
  11. όπως το είπες terry , βλακώδες , μισές δουλείες . Μάλλον όχι σε autocad γιατί θα την κάνουμε την εταιρία siemens με τόσες άδειες λειτουργίας , αλλά pdf γιατί όχι?
  12. Αφού πήρα την άδεια μου λέει ο υπάλληλος ότι πρέπει να κάνω και την διαύγεια , όπα λέω και δω που νόμιζα ότι τελείωσα , τι είναι τούτο πάλι τον ρωτάω, και μού εξηγεί ότι η άδεια και γενικά οι διοικητικές πράξεις πρέπει να αναρτούνται στο διαδίκτυο , αλλιώς είναι ως μη γενόμενες . Η δεύτερη ερώτηση μου μου ήταν , άρα μπορώ να εκτυπώνω άδειες που έχουν ενταχθεί στο σύστημα από κει , ναι μου λέει , ως θεωρημένες του λέω? αααα όχι μου απαντάει... Και ρωτώ εσάς γιατί ? αφού πλέον κάθε υπηρεσία μπορεί να ελέγξει αν η άδεια μου είναι εντάξει , αφού είναι αναρτημένη, γιατί να ταλαιπωρείτε ο επόμενος που θα την χρειαστεί ? Εδώ δηλαδή θα μπορούσαμε να κάνουμε μια νέα αρχή και να ξέραμε ότι τις άδειες από 2011 και πέρα μπορούμε να τις εκτυπώσουμε από το διαδίκτυο θεωρημένες , και τον χρόνο που θα κέρδιζε ο υπάλληλος θα μπορούσε να τον αξιοποιήσει για να βάλει στο σύστημα τις άδειες του 2010 και μετά του 2009 ...... Και το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τα σχέδια , σιγά σιγά ψηφιακή βάση δεδομένων , έτοιμα τα έχω έτσι και αλλιώς ψηφιακά , δεν μου κάνει κόπο να τα δώσω , ή και να τα σκανάρω .Όποιος έχει πάρει βεβαίωση από το ΤΕΕ , έχει δει ότι πλέον γίνεται με ψηφιακή υπογραφή , έχει έναν μοναδικό κωδικό από κάτω με τον οποίο μπορεί κάποιος να ελέγξει, αν χρειαστεί , αν είναι αυθεντική ή όχι... Αυτά για το κομμάτι της θεώρησης τον σχεδίων ή τον αντιγράφων , που όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί , ειδικά τώρα με τους ημιυπαίθριους . Και δεν χρειάζεται να απολυθεί κανένας , χρειάζονται τα άτομα αυτά για την δουλειά , απλά δεν θα χρειάζεται πια να κουβαλάνε φακέλους πάνω κάτω στις αποθήκες.
  13. Αυτό μου αρέσει εδώ ότι είστε ''ετοιμοπόλεμοι '' , πολύ γρήγορες οι απαντήσεις σας και και με άποψη . Αυτή η άδεια που περιγράφω είναι πραγματική και μου πήρε 6-7 μήνες , με ιστορίες που μπορώ να γράψω βιβλίο και η πλάκα είναι ότι κάθε άδεια που βγάζουμε μπορεί να αποτελέσει ένα μυθιστόρημα . Υπάρχουν όμως τόσες πολλές διαδικασίες που μπορούν να γίνουν από το γραφείο , που ακόμα και με τα ίδια μυαλά και διαδικασίες θα μπορούσαμε να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη. - θεωρήσεις -όροι δόμησης -σχέδια πόλεως κ.α. παράδειγμα το ότι 3 φορές σε αυτή την άδεια χρειάστηκα κάτι θεωρημένο από τον φάκελο και η διαδικασία ήταν η γνωστή , αίτηση και ραντεβού άλλη μέρα για τον φάκελο , διαδικασία δύσκολη αν η πολεοδομία δεν είναι δίπλα σου. Φίλε Spiderman , η νομοθεσία είναι τόσο περίπλοκη και οι διαδικασίες τόσο κακογραμμένες που μόνο αν κάνει ο πολεοδόμος τα στραβά μάτια μπορούμε να κάνουμε την δουλεία μας γρήγορα . Οι ΕΠΑΕ , αν και αρχιτέκτονας συμφωνώ ότι απλά ένα ακόμη μπλέξιμο είναι , και ο ρόλος τους, εκ του αποτελέσματος , αποτυχημένος . Φίλε Γιώργο , δεν αντέχω να βλέπω Μηχανικούς να ελέγχονται από Μηχανικούς με εξουσία , μας βλέπω και μας παρατηρώ να καθόμαστε σαν τα κακόμοιρα , μπροστά από το γραφεία των πολεοδόμων, σούζα σε κάθε τους παράγγελμα , να γελάμε με τις μπούρδες που λένε , να τους λέμε τι δύσκολη που είναι η δουλεία τους και πόσο καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που βιώνουν ... Τέτοιο έλεγχο δεν τον θέλω. Είμαστε μηχανικοί , το κράτος μας έχει δώσει ένα κάρο δικαιώματα , αλλά δεν μας εμπιστεύεται να κάνουμε μια μελέτη? Αν ο κάθε μηχανικός ήταν στον τομέα του, θα είχαμε λιγότερα λάθη και πιο σωστές μελέτες . Το ίδιο ισχύει και για τις ΕΠΑΕ , θα έρθει εμένα ο συνάδελφος αρχιτέκτονας να μου πει αν το κτίριο μου είναι όμορφο για την τρομερή πλατεία που υπάρχει μπροστά του? Εγώ δηλαδή τι σπούδασα ? διακοσμητικός είμαι? Το ίδιο ισχύει και για τα στατικά στους Πολιτικούς κ.α. Νομίζω ότι πήρα πολύ φόρα ... ευχαριστώ και πάλι όσους κάθισαν και είδαν το video!
  14. Χαιρετώ όλους τους ταλαιπωρημένους Μηχανικούς , αλλά και ιδιώτες αυτού του forum γνώσεων και εμπειριών. Πολλές φορές το έχω "εκμεταλλευτεί" στην προσπάθεια να βγάλω άκρη , στα χιλιάδες προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουμε , και για αυτό θέλω να συγχαρώ τους δημιουργούς , τους διαχειριστές και όποιον καταναλώνει χρόνο για να βοηθήσει. Αυτό που θα ήθελα είναι να σας παρουσιάσω είναι ένα , project , που με λίγα λόγια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως: ''Ένα εικονικό πρόγραμμα πολεοδομικών υπηρεσιών σε μια ουτοπική Ελλάδα , μια μορφή ψυχοθεραπείας για τα ανούσια εμπόδια που μας βάζει η οργάνωση αυτού του κράτους , και μια ευχή για την συνέχεια.'' Μπορείτε να το δείτε στην εξής διεύθυνση. Αν υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία για να δείξω video στο forum ή κάτι δεν έχω αντιληφθεί καλά , παρακαλώ οι διαχειριστές να μου κάνουν την απαραίτητη υπόδειξη. Ευχαριστώ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.