Μετάβαση στο περιεχόμενο

multisoft

Members
  • Περιεχόμενα

    18
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by multisoft

  1. Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα υπάρχει στο forum της Multisoft (την παραθέτω για την πληρότητα της συζήτησης) http://multisoft.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=1&t=2330 Όταν προσομοιώνουμε το έδαφος με ελατήρια πράγματι έχουμε βυθίσεις που μπορούμε να τις δούμε στο μητρώο μετακινήσεων. Στην περίπτωση των πεδίλων έχουμε ελατήρια ύψους 1 μέτρου αμετακίνητα στο κατώτερο σημείο. Στις πεδιλοδοκούς το ελατήριο εδάφους είναι ενσωματωμένο στο μητρώο ακαμψίας της πεδιλοδοκού και δεν απαιτείται επιπλέον επίπεδο κόμβων. Στην περίπτωση των πεδίλων έχουμε ένα επίπεδο κόμβων βυθιζόμενων και εύστρεπτων που είναι το σημείο έδρασης των πεδίλων, και ένα δεύτερο επίπεδο αβύθιστων κόμβων που είναι οι βάσεις των ελατηρίων. Η ράβδος μεταξύ των δυο αυτών κόμβων προσομειώνει το έδαφος κι έχει διαστάσεις αυτές του πεδίλου, μέτρο ελαστικότητας το Ε του εδάφους και μήκος 1 μέτρο. Μπορείς να τα δεις και στη σχεδίαση στο χώρο με διπλό κλικ πάνω στα μέλη εδάφους. Εκεί μπορείς να δεις και την παραμόρφωση αυτών των ελατηρίων για στατικά ή σεισμικά φορτία. Οι βυθίσεις είναι πάντα ανάλογες των φορτίων κι αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις κι από τις τάσεις εδάφους πεδιλοδοκών που προκύπτουν σ=Κ*δ όπου Κ η σταθερά εδάφους και δ η βύθιση. Αν θέλεις μπορείς να μου στείλεις τη μελέτη σου και να σου πω ακριβώς που να κοιτάξεις. Στην περίπτωση που δεν έχουμε ελαστικό έδαφος, το πρόγραμμα λύνει δυο φορές το φορέα. Την πρώτη φορά λύνει την ανωδομή με αβύθιστους και άστρεπτους τους κόμβους θεμελίωσης, και τη δεύτερη λύνει χωριστά την εσχάρα θεμελίωσης (πέδιλα, πεδιλοδοκούς ή ότι άλλο έχουμε) με ελαστικό έδαφος και φορτία τις αντιδράσεις από την προηγούμενη επίλυση. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαριστώ για την απάντηση!! Δεν είδα καλά και μπερδεύτηκα, οι μηδενικές μετακινήσεις ήταν για την στάθμη μηδέν και όχι τη στάθμη 1 που είναι το επίπεδο θεμελίωσης! Ευχαριστώ!!
  2. Μάλλον δεν θα επικοινωνήσατε με την εταιρεία στην Αθήνα. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εδώ και καιρό έχουμε βγάλει ένα patch που δίνουμε δωρεάν σε όποιον το ζητήσει και που διορθώνει το πρόβλημα (δεν εμφανίζεται σε όλες τις εγκαταστάσεις με Win7). Αν θέλετε επικοινωνήστε με το γραφείο στο 210-8233345 και θα σας ενημερώσουμε σχετικά. Θα είμαστε ανοικτά μέχρι 13 Αυγούστου.
  3. Αλέξη νομίζω με παρεξήγησες. Η παρέμβασή μου ήταν καλόπιστη και δεν είχε σκοπό να σε αποτρέψει να λες τη γνώμη σου για το πρόγραμμα. Κάθε κριτική είναι σεβαστή, αλλά προσπάθειά μας είναι να οδηγεί και στη βελτίωση του προγράμματος. Κι αυτή μπορεί να γίνει μόνο όταν οι παρατηρήσεις είναι συγκεκριμένες και πάνω σε υπαρκτές μελέτες. Η αλλαγή μοντέλου, π.χ. από θεώρηση ελαστικού εδάφους σε θεώρηση άκαμπτης θεμελίωσης, ή παρόμοιες αλλαγές, μπορεί πράγματι να φέρουν σημαντικές αλλαγές στους οπλισμούς, αλλά σ' αυτό δεν φταίει το πρόγραμμα. Η λογική μας είναι να δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία στο μηχανικό να εφαρμόσει ή να δοκιμάσει διαφορετικά μοντέλα ανάλυσης. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μας έχεις δείξει όλα αυτά τα χρόνια, και να σε παρακαλέσω να μας στέλνεις τις μελέτες σου όταν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε πρόβλημα ή έχεις κάποιες αμφιβολίες. Δεν θα ήθελα να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση, ελπίζω να έγινα κατανοητός. Επίσης ζητώ την κατανόηση των συναδέλφων γι' αυτήν την παρέμβαση.
  4. Αλέξη συγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά ξέρεις πολύ καλά ότι η εταιρεία είναι πάντα ανοιχτή σε παρατηρήσεις και δίνει άμεσες απαντήσεις σε οτιδήποτε προκύψει. Θέλω να πω ότι αν μας έστελνες το συμμετρικό κτίριο θα μπορούσαμε να βρούμε αν πράγματι είναι συμμετρικό, ή αν υπάρχει κάποιο κρυφό σημείο που χαλάει τη συμμετρία. Και μας έχουν τύχει πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Αν φυσικά ήταν πρόβλημα του προγράμματος, η διόρθωση είναι πάντα άμεση. Πιστεύω πως η έκφραση "λάθη να δεις... " αδικεί το πρόγραμμα, και το αδικεί περισσότερο γιατί δεν μας έχεις αναφέρει τίποτα σχετικό, ούτε στο support αλλά ούτε και στο φόρουμ της εταιρείας. Αν έχεις την παραμικρή αμφιβολία για κάποια μελέτη, μπορείς να μας τη στείλεις και θα σου απαντήσουμε γρήγορα και αναλυτικά. Στις αρχικές εκδόσεις του προγράμματος σίγουρα υπήρξαν κάποιες αδυναμίες, όμως στη σημερινή του μορφή, μετά από 20 και περισσότερα χρόνια, είναι πολύ ασφαλές κι έχει ελεγχθεί σε κάθε του λεπτομέρεια.
  5. Ο τρόπος που λειτουργεί ο διάλογος αναγνώρισης (div) είναι ο εξής. Αν αλλάξουμε κάποιο στοιχείο μιας πλάκας (π.χ. q επίστρωσης) και δεν έχουμε τσεκαρισμένο το "default τιμές" το νέο q _επίστρωσης διατηρείται και με αυτό γίνεται η επίλυση της πλάκας και η μεταφορά φορτίων στις δοκούς. Αν έχουμε τσεκαρισμένο το "default τιμές" όλες οι παράμετροι όλων των πλακών προσαρμόζονται σύμφωνα με τις παραμέτρους του διαλόγου, κι οποιαδήποτε αλλαγή έχουμε κάνει χάνεται. Ο σωστός τρόπος εισαγωγής είναι ο εξής. 1. Περιγράφουμε την κάτοψη (υποστυλώματα, δοκούς, ακμές,, τοίχους). Αν έχουμε κάποιο γνωστό αρχιτεκτονικό, η μεταφορά γίνεται αυτόματα. 2. Μπαίνουμε στο διάλογο "αναγνώρισης γεωμετρίας", καθορίζουμε τις παραμέτρους που θέλουμε (τύπος πλακών, ελάχιστο πάχος, φορτία, κλπ) και δίνουμε αναγνώριση. 3. Αλλάζουμε όσες πλάκες πιστεύουμε πως θα πρέπει να έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά (π.χ. σκάλες, πλάκες με αυξημένα φορτία, τρύπες κλπ). 4. Ξαναδίνουμε "αναγνώρισης γεωμετρίας", χωρίς να έχουμε τσεκαρισμένο το "default τιμές", όπου λύνει τις πλάκες και μεταφέρει φορτία σε δοκούς λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επιμέρους αλλαγές που τυχόν έχουμε κάνει. 5. Αν για οποιοδήποτε λόγο θέλουμε να προσθέσουμε τοίχους, δοκούς, ακμές, ή υποστυλώματα, θα πρέπει να ξαναδώσουμε "αναγνώρισης γεωμετρίας", χωρίς να έχουμε τσεκαρισμένο το "default τιμές", ώστε να αναγνωρίσει τα νέα στοιχεία χωρίς όμως και να χάσει τις όποιες αλλαγές έχουμε κάνει. Ελέγχουμε αν έχει γίνει σωστή αναγνώριση κοιτάζοντας να υπάρχει αρίθμηση πλάκας στο κέντρο κάθε φατνώματος, ή για ακόμη καλύτερη εποπτεία, πηγαίνουμε και τσεκάρουμε Σχεδίαση => Επιλογές Σχδίασης => Χωρισμός Πλακών όπου φαίνεται η κατανομή φορτίων που έχει γίνει από τις πλάκες στις δοκούς. Οτιδήποτε άλλη απορία έχετε θα μπορούσαμε να τη συζητήσουμε είτε εδώ είτε το στο φόρουμ της εταιρείας μας.
  6. Βεβαίως και μπορείς να το κάνεις, αυξάνοντας αναλόγως το φορτίο επίστρωσης. Το μόνιμο φορτίο μιας πλάκας υπολογίζεται q_μονιμο = q_τοιχων + q_επιστρωσης + q_ιδιο_βάρος Tα q_τοιχων και q_ιδιο_βάρος υπολογίζονται αυτόματα με την αναγνώριση γεωμετρίας ορόφου, ενώ το q_επιστρωσης λαμβάνεται ότι έχει δώσει ο χρήστης και μπορεί να είναι διαφορετικό ανά πλάκα. Στη συνήθη περίπτωση που περνάμε αρχιτεκτονικά στο Statics, οι τοίχοι μεταφέρονται με τις πραγματικές τους διαστάσεις και το q_τοιχων υπολογίζεται αυτόματα. Το q_μονιμο μεταφέρεται στις δοκούς με βάσει το χωρισμό των πλακών κατά DIN 1045 όπου προστίθεται και το ίδιο βάρος κάθε δοκού. Παρατήρηση: Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής! Ευχαριστώ, ilias
  7. Το φορτίο από τοίχους των πλακών (qt) υπολογίζεται αυτόματα από τους τοίχους που έχουμε σχεδιάσει στο εσωτερικό της πλάκας. Αν θέλουμε να το αλλάξουμε, θα πρέπει να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε τοίχους, ή να μειώσουμε τις διαστάσεις τους. Αν ένας τοίχος βρίσκεται πάνω ή πολύ κοντά σε δοκό, το βάρος του κατανέμεται κατ' ευθείαν στη δοκό, διαφορετικά αυξάνει κατάλληλα το qt της πλάκας. Σας έχω απαντήσει αναλυτικά. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και τις πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις σας.
  8. Όχι, δεν θέλει div. Αλλά και να κάνεις δεν θα χαθεί η άρθρωση. Στις πλάκες μπορείς να αλλάζεις φορτία, πάχη, ανισοσταθμία, στηρίξεις, οτιδήποτε και να κάνεις div. Θα τα κρατήσει και θα περάσει τα νέα φορτία σωστά. Στα υποστυλώματα μπορείς να βάλεις πρόσθετα φορτία από μόνιμα ή κινητά. Στους ελέυθερους κόμβους όχι, αλλά μπορείς να βάλεις συγκεντρωμένα φορτία πάνω στις δοκούς με το σχετικό διάλογο (Αλλαγή => Συγκεντρωμένα φορτία, και μετά div). Οι ελέυθεροι κόμβοι δημιουργούνται αυτόματα. Όχι, μπορείς να βάλεις τα πάντα υπό γωνία χωρίς πρόβλημα. Αν θέλεις, στείλε μου τη μελέτη σου στο dimitris @ multisoft.gr και θα σου πω τι ακριβώς φταίει.
  9. Στην περίπτωση 4 χρειάζεται div για να αναγνωρίσει σωστά τα φορτία με τη νέα θεώρηση της πλάκας, αλλά και για να τη λύση σωστά. Για τα 1 και 2 δεν είπα ότι χρειάζεται απαραίτητα div, είπα ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε και div μετά τις αλλαγές χωρίς να τις χάσουμε. Το div χρειάζεται να επαναλαμβάνεται μόνο αν έχουμε αλλαγή στην κάτοψη όπως π.χ. προσθήκη ή αφαίρεση δοκού, υποστυλώματος, τοίχου ή φατνώματος. Αν έχουμε αλλαγή ύψους δοκού είναι σωστό να ξαναδώσουμε div για να πάρει σωστά το ίδιον βάρος. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τα φορτία κάποιων δοκών (επειδή δεν συμφωνούμε με αυτό που υπολόγισε αυτόματα το πρόγραμμα), μπορούμε να το κάνουμε (διπλό κλικ πάνω στη δοκό κλπ), αλλά μετά δεν μπορούμε να ξαναδώουμε div. Δηλ. τέτοιας μορφής αλλαγές θα πρέπει να είναι οι τελευταίες που θα κάνουμε πριν βγούμε απο μια στάθμη. Όλες οι άλλες αλλαγές κρατιούνται, και δεν αναιρούνται σε μια νέα αναγνώριση κάτοψης. Πάντως, η αναγνώριση της γεωμετρίας και η φόρτιση των δοκών από τις πλάκες γίνεται με πολλή καλή αξιοπιστία και σπάνια θα χρειαστεί να αλλάξουμε φορτία δοκών με το χέρι (πιθανότατα και ποτέ). Η τελευταία μας έκδοση έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο σ' αυτό το σημείο, και δεν μπερδεύεται με τίποτα ακόμα και με εντελώς περίεργα σχήματα πλακών. Στην έκδοση που βρίσκεται το demo (είναι λίγους μήνες παλιότερη) δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, απλώς αν η πλάκα είναι εντελώς ακανόνιστη (τρύπες, περίεργη περιβάλλουσα κλπ) μπορεί ο χωρισμός κατά din1045 να μην είναι αυτός ακριβώς που θα περιμέναμε. Για να δούμε πως έχει γίνει ο χωρισμός για κατανομή φορτίων, πηγαίνουμε αριστερά στο εικονίδιο Α (κάτω από το αστεράκι) και τσεκάρουμε το "χωρισμός πλακών". Τα 7 υποστυλώματα πρέπει να τα παίρνει, αλλά δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τα 12 ορθογώνια. Δηλ. αν όλα τα υποστυλώματα έχουν δυο σκέλη, τότε δεν επαρκεί.
  10. 1.εισαγωγή άρθρωσης σε δοκό Δίνουμε "div" 2.τοπική αλλαγή θεώρησης φερομένου-φέροντος, Δίνουμε "div" 3.αλλαγή φορτίου, Δίνουμε "ep". Ξαναλύνει/διαστασιολογεί τις πλάκες αλλά δεν κάνει μεταφορά φορτίων σε δοκούς. 4.αλλαγή συνθηκών στήριξης. Δίνουμε "div" (είναι το ίδιο με το 2, εκτός κι αν εννοείς κάτι άλλο) Θα ήθελα να τονίσω ότι το να δώσουμε div στις παραπάνω περιπτώσεις (αναγνώριση γεωμετρίας) δεν είναι απαραίτητο, δηλ. μπορούμε να κάνουμε αλλαγή συνθηκών στήριξης, και μετά αποθήκευση και έξοδο από τη στάθμη. Αν όμως γίνει κάποια αλλαγή και χρειάζεται νέο div, τότε μπορούμε να το δώσουμε, χωρίς να χρειαστεί να ξαναδώουμε τις αλλαγές σε αρθρώσεις και συνθήκες στήριξης. Αυτό φυσικά δεν ισχύει με την αλλαγή φορτίων, όπου το div θα ξαναπεράσει στις δοκούς ότι φορτία έχει υπολογίσει, αγνοώντας τις όποιες αλλαγές. Μπορείς πάντως να μας στέλνεις τις ερωτήσεις σου και στο φόρουμ της εταιριάς μας: http://multisoft.gr/phpBB3/index.php
  11. Σ' ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω να μείνεις ευχαριστημένος. Όσο για το φίλο σου που έχει κάποια παράπονα με το MetalCAD, θα του πρότεινα να μπει στο φόρουμ της multisoft και να μας πει ακριβώς. Δεν ξέρω πόσο πρόσφατα πήρε το πρόγραμμα, αλλά η νέα έκδοση του MetalCAD έχει πολλές σημαντικές βελτιώσεις κυρίως στις συνδέσεις, αλλά έχει και κάτι που ζητούσαν οι συνάδελφοι από καιρό. Στις ολόσωμες κατασκευές μπορείς να περιγράψεις τις ενισχύσεις στα άκρα της κύριας δοκού με αυτόματη εισαγωγή πολλών μικρών ράβδων μεταβλητής διατομής. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε σωστότερη προσομοίωση αλλά και οικονομικότερη λύση.
  12. Δεν είναι έτσι. Η "εγγύηση επιστροφής χρημάτων" θεωρείται δεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείας εδώ και δεκαετίες, και ποτέ δεν δημιουργήθηκε οποιοδήποτε παρόμοιο πρόβλημα. Συνήθως, το όριο επιστροφής προϊόντος είναι οι 30 μέρες. Εμείς έχουμε θέσει ως όριο τους 6 μήνες για να μπορεί ο μηχανικός να ελέγξει το πρόγραμμα με την ησυχία του και σε ικανοποιητικό αριθμό μελετών. Ένας μηχανικός που είναι ευχαριστημένος με το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί, θα πρέπει να είναι παρανοϊκός για να θελήσει να κάνει γυμνάσια στην εταιρεία που το προμηθεύτηκε. Οι συναλλαγές θα πρέπει να στηρίζονται στην καλή πίστη όλων των συμβαλλομένων.
  13. Χωρίς διάθεση αντιδικίας μαζί σου, θα ήθελα να μου πεις αν η παραπάνω άποψη είναι γνώμη που έχεις σχηματίσει από προσωπική σου εμπειρία με το πρόγραμμα, κι αν ναι, θα ήθελα να μου πεις αν υπήρξε ποτέ πολύπλοκο κτιριακό έργο που να μην μπόρεσες να το αντιμετωπίσεις εύκολα και αξιόπιστα. Το Statics έχει ιστορία άνω των 20 ετών, με διαρκή υποστήριξη και ενημέρωση, κι έχει ενσωματώσει την εμπειρία χιλιάδων Ελλήνων μηχανικών. Σήμερα χρησιμοποιείται από αρκετά μεγάλα μελετητικά γραφεία και βρίσκεται πίσω από πολλές σημαντικές κατασκευές. Δεν είναι πρόθεσή μου να κάνω διαφήμιση, αλλά θέλω να τονίσω πως είναι λάθος αντίληψη πως το Statics είναι μόνο για απλά πράγματα. Σε διαβεβαιώνω ότι δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση κατασκευής που να μην μπόρεσε να αντιμετωπιστεί από το Statics οσοδήποτε μεγάλη ή πολύπλοκη κι αν ήταν. Φυσικά μιλάω για κτιριακά έργα, κι όχι για άλλου τύπου κατασκευές, όπως π.χ. γέφυρες που σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται από το πρόγραμμα. Το γεγονός ότι είναι πράγματι αρκετά φθηνότερο σε σχέση με τα ανταγωνιστικά προγράμματα οφείλεται στο ότι δεν έχουμε επενδύσει σε προβολή και διαφήμιση, και προσπαθούμε να διατηρούμε τις τιμές μας προσιτές στο μέσο μηχανικό. Το ακριβότερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Οποιοσδήποτε συνάδελφος μπορεί να πάρει μια δοκιμαστική έκδοση του Statics και μια δοκιμαστική έκδοση οποιουδήποτε άλλου προγράμματος, να τα δουλέψει μαζί για 3-4 μήνες και να δει ποιο πρόγραμμα τον καλύπτει καλύτερα, πριν αποφασίσει να δώσει τα χρήματά του. Αλλά ακόμα κι αν κάποιος αγοράσει δικά μας προγράμματα και δει εκ των υστέρων ότι δεν τον καλύπτουν, μπορεί εντός 6 μηνών να τα επιστρέψει και να πάρει πίσω τα λεφτά του. Ίσως το αδικείς. Αν θέλεις πέρασε από τα γραφεία μας για μια μικρή εκπαίδευση, να μας πεις που ακριβώς δυσκολεύεσαι, και πιστεύω ότι θα αλλάξεις γνώμη. Η εκμάθηση από το demo δεν είναι ότι πιο εύκολο. Επίσης μπορείς να βάλεις τις όποιες ερωτήσεις σου και στο φόρουμ της multisoft και θα πάρεις τις επεξηγήσεις που χρειάζεσαι: http://multisoft.gr/phpBB3/index.php
  14. Δυστυχώς δεν υπάρχει δοκιμαστική έκδοση MetalCAD, αλλά αν θέλεις, για να πάρεις μια ιδέα πως δουλεύει το πρόγραμμα θα μπορούσες να το παραγγείλεις δοκιμαστικά, χωρίς χρέωση, κι αν δεν σε καλύπτει να το επιστρέψεις.
  15. Σας ευχαριστώ πολύ για την υπόδειξη. Ανεβάσαμε ήδη τη σωστή έκδοση του manual.
  16. Η λογική της μη εγκάρσιας φόρτισης των ακραίων πλαισίων είναι η εξής: Οι μετωπικοί στύλοι μεταβιβάζουν την ανεμοπίεση στο έδαφος και στον αντιανέμιο στέγης, ο οποίος μεταβιβάζει τις δυνάμεις που δέχεται στους πλευρικούς συνδέσμους ακαμψίας. Έτσι οι ακραίοι στύλοι του πρώτου και του τελευταίου πλαισίου δεν δέχονται εγκάρσιες δυνάμεις κατά το μήκος τους, αλλά μόνο στην κεφαλή τους που μεταβιβάζονται στον πλάγιο σύνδεσμο. Φυσικά μπορεί κάποια κατασκευή να μην ακολουθεί αυτή τη λογική, οπότε θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και εγκάρσια φόρτιση. Ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση όμως μπορούμε να υπολογίσουμε τη μέγιστη ροπή που θα δεχτεί ο στύλος κατά την ασθενή διεύθυνση και να ελέγξουμε αν επαρκεί σε διαξονική κάμψη. Υπάρχει σχετικός διάλογος ακριβώς γι’ αυτήν την περίπτωση. Οι μετωπικοί στύλοι ελέγχονται χωριστά ως αμφιαρθρωτές ή μονόπακτες ράβδοι με φορτίσεις από άνεμο και ίδια βάρη. Το θεμέλιο μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην αναπτύσσονται ροπές κατά την εγκάρσια διεύθυνση αλλά οι δυνάμεις να παραλαμβάνονται αξονικά από τους χιαστί συνδέσμους ακαμψίας. Αν αυτό δεν ισχύει στη διαμόρφωση των πλευρικών πλαισίων, τότε ελέγχεται σε μονοαξονική κάμψη χωριστά προς τις δυο διευθύνσεις. Για να είμαστε όμως πιο σωστοί, υπάρχει διάλογος που μπορούμε να ελέγξουμε τη σύνδεση και σε διαξονική κάμψη. Το MetalCAD δέχεται θεμελίωση με συνδετήρια δοκάρια ή πεδιλοδοκάρια. Αυτά λύνονται χωριστά στη διεύθυνση των πλαισίων και χωριστά στην εγκάρσια διεύθυνση μαζί με τους χιαστί συνδέσμους, τις κεφαλοδοκούς και τα υποστυλώματα. Λύνουμε δηλ. πλαίσια προς δύο διευθύνσεις και ταυτόχρονα διαστασιολογούμε και τα στοιχεία θεμελίωσης. Προσωπικά πιστεύω ότι η ανάλυση των πλαισιωτών κατασκευών στο επίπεδο, διευκολύνει αρκετά το μελετητή γιατί μπορεί εύκολα και γρήγορα να δοκιμάζει λύσεις μέχρι να βρει τη βέλτιστη από άποψη οικονομίας και στατικής επάρκειας. Η απόκλιση από τη χωρική επίλυση δεν είναι σημαντική και μπορεί να προσεγγιστεί με τους τρόπους που προανέφερα. Οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε θα μπορούσατε να με ρωτήσετε κι ευχαρίστως να σας απαντήσω. Απλώς είναι λίγο δύσκολο να μιλάμε θεωρητικά χωρίς να έχουμε μπροστά μας την εφαρμογή. Η βελτίωση σχετικά με τα μήκη λυγισμού έγινε χτες, αφού ενημερώθηκα για τη συζήτηση αυτή, κι επειδή αναγνώρισα ότι η παρατήρηση είναι πολλή λογική, κι επίσης απλή στην υλοποίησή της. Το MetalCAD (όπως και το Statics) είναι ένα ζωντανό πρόγραμμα που ενημερώνεται συνέχεια και ενσωματώνει διαρκώς την εμπειρία όλων των μηχανικών που το χρησιμοποιούν. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τα καλά τους λόγια.
  17. Απαντήσεις Multisoft Η μετατροπή του 2d μοντέλου σε 3d γίνεται με τη μεταφορά των φορτίων στη διεύθυνση του πλαισίου και με την προθήκη εγκάρσιων φορτίων ανέμου και σεισμού. Επίσης προστίθενται όλα τα εγκάρσια στοιχεία (αντιανέμια στέγης, τεγίδες, μηκίδες, πλάγιοι σύνδεσμοι ακαμψίας, στοιχεία θεμελίωσης) όπως αυτά έχουν περιγραφεί από το χειριστή του προγράμματος. Η μεταφορά στο 3d μπορεί να γίνει είτε από συγκέντρωση πλαισίων, είτε από συγκέντρωση ορόφων (όπως στο σκυρόδεμα) είτε και με περιγραφή πλαισίων και ορόφων μαζί. Η φόρτιση με ΕΚ1 σε επίπεδο πλαίσιο γίνεται μια χαρά λαμβάνοντας υπ’ όψιν αν το πλαίσιο αυτό είναι μεσαίο ή ακραίο. Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα, έτσι κι αλλιώς, και στη χωρική επίλυση, κάθε πλαίσιο θα παραλάβει ένα τμήμα της φόρτισης του ανέμου, του χιονιού κλπ. Ο υπολογισμός της ανεμοπίεσης με βάση τον ΕΚ1 έχει προστεθεί στη νέα έκδοση του προγράμματος, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα η αυτόματη φόρτιση του φορέα. Κι οι λόγοι γι’ αυτή την καθυστέρηση είναι οι εξής: 1. Ο ΕΚ1 καλύπτει μόνο τετράγωνα απλά κτίρια, ενώ για πιο σύνθετα θα πρέπει να αυτοσχεδιάσουμε. 2. Ο ΕΚ1 είναι ακόμα σε εξέλιξη και πιθανότατα να τροποποιηθεί σύντομα. 3. Οι πολεοδομίες μέχρι τώρα δέχονται φορτίσεις με το DIN χωρίς πρόβλημα. 4. Με το DIN η ανεμοπίεση είναι 2 φορτίσεις για το 2d μοντέλο και 4 φορτίσεις για το 3d. Με τον ΕΚ1 έχουμε 8 φορτίσεις στο 2d και 16 στο 3d. Αν μάλιστα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας και την περίπτωση που τα ανοίγματα της κατασκευής μείνουν για κάποια περίοδο ανοιχτά (δηλ. φόρτιση ως στέγαστρο), οι περιπτώσεις αυξάνονται ακόμη περισσότερο (12 κι 24). Η αύξηση λοιπόν της πολυπλοκότητας είναι σημαντική, κι επειδή υπήρχε μια φήμη ότι συζητιόταν απλοποίηση της φόρτισης ανέμου, θεωρήσαμε καλό να περιμένουμε λίγο. Πάντως η εφαρμογή φορτίσεων με ΕΚ1 θα ολοκληρωθεί σύντομα, (και στο 2d και στο 3d) πριν το τέλος του 2009. Οπότε, εμείς τουλάχιστον, δεν θα “σβήσουμε” Για τους άλλους δεν ξέρω. Στο MetalCAD έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο 2d μοντέλο επειδή προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σχεδιασμένες σημαντικός αριθμός μεταλλικών κατασκευών. Π.χ. μια στέγη με ζευκτά πάνω σε μπετονένια κατασκευή. Τι χωρική ανάλυση να γίνει σε τέτοια περίπτωση, και τι διαφορές θα προκύψουν? Για κατασκευές που είναι απαραίτητη η ανάλυση χωρικού πλαισίου υπάρχει η δυνατότητα για 3d ανάλυση, ή μπορεί να γίνει μεταφορά στο Statics και να γίνει η χωρική επίλυση της μεταλλικής κατασκευής μ’ αυτό το πρόγραμμα. Επίσης στο Statics είναι δυνατή η επίλυση φορέων από σύμμικτα στοιχεία (ΕΚ4) πράγμα που το MetalCAD δεν υποστηρίζει ακόμη. Για συνήθεις περιπτώσεις ζευκτών και ολόσωμων κατασκευών, η σύγκριση αποτελεσμάτων του 2d μοντέλου του MetalCAD με άλλα προγράμματα 3d ανάλυσης (με τις ίδιες παραδοχές) έδειξε ότι οι διαφορές δεν είναι σημαντικές. Με δεδομένη την ευκολία της σχεδίασης σε 2 διαστάσεις, η προσωπική μου άποψη είναι πως η σχεδίαση σε 2d είναι προτιμότερη σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό φυσικά είναι στην κρίση του μελετητή μηχανικού και σίγουρα σηκώνει αρκετή κουβέντα. Για το θέμα των μηκών λυγισμού κι αν αυτά θα πρέπει να μειωθούν λόγω των τεγίδων ή μηκίδων, η συζήτηση που έγινε ήταν πολλή ενδιαφέρουσα. Θα ήθελα να πω ότι έχει ήδη μπει στο πρόγραμμα ως επιλογή, ώστε ο μηχανικός να αποφασίζει για το αν θα μειωθεί το μήκος λυγισμού ή όχι. Οποτεδήποτε προκύπτουν παρόμοια ζητήματα η ανταπόκρισή μας είναι πάντα άμεση και προσθέτουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις ώστε να βοηθήσουμε το μελετητή μηχανικό. Οι συνάδελφοι που χρησιμοποιούν τα προγράμματά μας θα μπορούσαν να το επιβεβαιώσουν. Η προσπάθειά μας είναι να έχουμε όσο γίνεται πιο αυτοματοποιημένη δημιουργία φορέων, χωρίς όμως να κάνουμε καμιά έκπτωση στην ακρίβεια και την ορθότητα της μοντελοποίησης. Αυτό, πέρα από το ότι εξοικονομεί χρόνο, βοηθάει το μηχανικό να αποφεύγει σοβαρά λάθη. Στους συναδέλφους που ενδιαφέρονται για τα προγράμματά μας θα ήθελα να τους πω ότι μπορούν να έρθουν από την εταιρεία μας να τα δουν, αλλά ακόμα κι αν κάποιος τα αγοράσει και μέσα σε 6 μήνες θεωρήσει ότι δεν τον καλύπτουν πλήρως, μπορεί να ζητήσει τα χρήματά του πίσω χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση και χωρίς ερωτήσεις.
  18. Κατ' αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον sundance για τα καλά του λόγια ! Παρακάτω παραθέτω τον τελευταίο μας τιμοκατάλογο. Θέλω να πιστεύω ότι ξεχωρίζουμε όχι μόνο για τις χαμηλές μας τιμές, αλλά και για την υψηλή αξιοπιστία σε συνδυασμό με απλότητα και ευκολία. Το ακριβότερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Σχετικά με την εύλογη αμφιβολία σου για το τι λέμε ότι κάνουν οι εφαρμογές μας και τι πραγματικά κάνουν, εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζουμε την πολιτική της αυτόματης και πλήρους επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση που μέσα σε ένα εξάμηνο δεν είστε απόλυτα ικανοποιημένος. Αυτό δεν είναι σχήμα λογου, είναι νομική μας υποχρέωση που την τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια. Όσον αφορά τα ξένα προγράμματα (εξελληνισμένα ή μή) το μεγάλο τους πρόβλημα είναι συνήθως η σωστή εφαρμογή των ελληνικών κανονισμών (αντισεισμικού και σκυροδέματος). Π.χ. έλεγχοι κόμβων, ειδικοί έλεγχοι τοιχωμάτων, κοντά υποστυλώματα, κλπ κλπ. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι η ευκολία που μπορείς να εισάγεις, αλλά πολύ περισσότερο να τροποποιείς μια μελέτη. Ειδικά το τελευταίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί στην πράξη θα αναγκάζεσαι να τροποποιείς τη μελέτη σου ξανά και ξανά, μέχρι και την ημέρα που θα πέσει η τελευταία πλάκα στην οικοδομή. Αν χρειάζεσαι μια μέρα για να κάνεις κάθε τροποποίηση (όχι σπάνιο για μερικά προγράμματα) τότε θα έχεις σοβαρό πρόβλημα. Αυτά προς το παρόν, και ζητώ την κατανόηση του administrator για την παρέμβαση. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε καλοπροαίρετη κριτική από οποιοδήποτε συνάδελφο. ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 2009 Για την οικονομία του χώρου και την οργάνωση της πληροφορίας ο τιμοκατάλογος μεταφέρθηκε στο ανάλογο θέμα με τον παραπάνω σύνδεσμο. Ευχαριστώ, iovo.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.