Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

sof2

Members
  • Περιεχόμενα

    167
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

sof2's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

6

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα σας, Χρειάζομαι βοήθεια σε ένα θέμα Υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα με οικοδομική άδεια του 1993 ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ και πλήρως τακτοποιημένη θέλει να καταθέσει ΜΠΕ για ΑΕΠΟ αλλά γενικότερα άδειες λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος σε αυτά απαιτείται δρόμος, ο οποίος εννοείται ότι υπάρχει αλλά από ότι διαβάζω αυτό παλιότερα δεν ήταν αρκετό για να υπάρχει καταλληλότητα για τα ξενοδοχεία. Δηλαδή Υπάρχει μία χαρακτηρισμένη επαρχιακή οδός η οποία κάθετα συνδέεται με δρόμο που οδηγεί στην παραλία. Ερώτηση πρώτη : ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία ακόμα και αν δεν είναι χαρακτηρισμένος αγροτικός μπορεί να ονομαστεί δημοτική οδός; --------------------- Η υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα δεν είναι εφαπτόμενη ούτε στην επαρχιακή οδό αλλά ούτε και στον δρόμο του προηγούμενου ερωτήματος, αλλά υπάρχει κάθετος δρόμος (μήκους είκοσι μέτρων) που οδηγεί στην ξενοδοχειακή μονάδα. Ο δρόμος αυτός ανοίχτηκε κατά την ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας και ο ΕΟΤ τότε αρνιόταν να εγκρίνει καταλληλότητα καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δεν είχε μεταβιβαστεί ο δρόμος στον Δήμο (κάτι το οποίο είναι νομίζω σε σχέση με την παλαιά νομοθεσία σωστό). Η κοινότητα επέμενε ότι σε κανένα ξενοδοχείο με δρόμους που διανοίγονταν δεν απαιτούνταν να γίνεται μεταβίβαση και αρκούσε η παραχώρηση των ιδιοτήτων και η χρήση αυτού ως κοινόχρηστος. Εν πράγμασι είναι κοινόχρηστος ο δρόμος και εξυπηρετεί δύο ξενοδοχεία. Δεν ξέρω τι έγινε εν τέλη στο παρελθόν αλλά Ερώτηση δεύτερη : Για την καταλληλότητα σήμερα του οικοπέδου και την έγκριση ΑΕΠΟ απαιτείται το παρακάτω Η προσπέλαση στα ξενοδοχεία, η οποία βεβαιώνεται και αποτυπώνεται στην τεχνική έκθεση που προβλέπεται στην περίπτωση ζ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν. 4276/2014, γίνεται από αναγνωρισμένη ως κοινόχρηστη ή ιδιωτική οδό ή μη αναγνωρισμένη αγροτική οδό πλάτους τουλάχιστον 3,5 μέτρων ή δια δουλείας διόδου συσταθείσας με μεταγεγραμμένη συμβολαιογραφική πράξη. Έχω κάτι από όλα αυτά? Ιδιωτικός δρόμος δεν είναι τι είναι ο όρος μη αναγνωρισμένη αγροτική οδός? θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσω. Φοβάμαι μην δώσω λάθος χαρακτηρισμό και βρεθώ κατηγορούμενη καθώς υπάρχουν διαμάχες (εντάξει υπερβολή). Εγώ έκανα ΄να σχέδιο προς τον δήμο και την ανέφερα ως αγροτική οδό. Βέβαια ο δήμος σε απάντηση δεν έδωσε αυτό τον όρο ..έδωσε βεβαίωση ότι έχει διανοιχθεί από την κοινότητα ...και είναι ασφαλτωμένη με δίκτιο φωτισμού. Υπάρχει πρόβλημα για την ΑΕΠΟ?
  2. Μου απαντάς βάση της διατύπωσής μου αλλά η ουσία του ερωτήματος ήταν αν απαιτείται συναίνεση συνιδιοκτητών ή όχι. Ευχαριστώ πάντως ασχέτως αν και δεν μου λύθηκε η απορία μου. Και τώρα που το σκέφτομαι ότι αν αποτελεί απλώς βεβαίωση τότε μπορεί να υποβάλλεται χωρίς συναίνεση. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τακτοποιημένα αυθαίρετα? Δεν δημιουργείται ηλεκτρονική ταυτότητα? Που στα αυθαίρετα απαιτείται συνέναιση.. Καθώς αν η ηλεκτρονική βεβαίωση αποτελεί πλέον την βεβαίωση μεταβίβασης τότε συνεπάγεται ότι δεν θα μπορεί να δημιουργείται για ακίνητα με αυθαίρετα οπότε αδιάφορο είναι αν θα υπάρχει συναίνεση ή όχι. Το νομοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική ταυτότητα? Οδηγίες κλπ ?
  3. Καλημέρα σας, Επειδή δεν έχω διαβάσει σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτότητα, σε περιπτώσεις εξ αδιαίρετων ακινήτων θα πρέπει όλοι οι συνιδιοκτήτες να συνυποβάλουν την δήλωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας ή μεμονωμένα όποιος προλάβει πρώτος? Ευχαριστώ
  4. Γενικά εφόσον έχεις μισθωτήριο μπορείς να κάνεις εξ αρχής νέα γνωστοποίηση όμως θα κάνεις από την αρχή όλη την διαδικασία. Βέβαια δεν υπάρχει κάποια διαδικασία εκτός του δήμου και όλα τα έγγραφα θα πρέπει να τηρούνται κανονικά. Το πιστοποιητικό πυρασφάλειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτως ή άλλως (νομίζω). Εμένα μου έλεγαν ότι θα πρέπει να είναι εντός δέκα ημερών από την μίσθωση αλλά δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και ούτε είναι αναγκαστικό (για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης το μισθώνει σε ένα και μετά από τρία χρόνια σε κάποιον τρίτο..πρέπει ο ένας μισθωτής να ψάξει να βρει τον προηγούμενο μισθωτή?...σαφώς και όχι) Γενικά αν το αναλύσεις δεν έχει ιδιαίτερη πρακτική σημασία όλο αυτό. Καλό θα ήταν να γίνουν μίσθωση έναρξη λειτουργίας και μεταβίβαση μαζί. Αν δεν γίνεται το χρονικό όριο είναι από την έναρξη δραστηριότητας εκτώς αν στην μίσθωση προβλέπεται μεταβίβαση άδειας λειτουργίας οπότε πρέπει να γίνουν όλα μαζί. Για μένα δεν υπάρχει νόημα μεταβίβασης φορέα μεταβίβαση επιχείρησης έχεις κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια...στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορείς να επιλέξεις είτε μεταβίβαση φορέα είτε νέα γνωστοποίηση. Αν υπάρχει άδεια σε ισχύ τότε κάνεις μεταβίβαση φορέα. Πάντως αν γίνει μίσθωση και είναι σε λειτουργία η επιχείρηση τότε πρέπει η έναρξη δραστηριότητας η γνωστοποίηση και η μίσθωση να συμπίπτουν χρονικά.
  5. Επειδή αντιμετώπισα μία περίπτωση με πρόστιμο λόγω λανθασμένης ημερομηνίας...που όμως εν τέλη είχα δίκιο και έγινε δεκτή η προσφυγή. Είναι μπλεγμένο και γραφειοκρατικό χωρίς λόγο. Από την στιγμή της μεταβίβασης εντός 10 ημερών πρέπει να κάνει γνωστοποίηση ο παλιός φορέας και αποδοχή ο νέος. Σε εμένα για αυτό ήταν το πρόστιμο η έναρξη ήταν μεταγενέστερη...Καλό θα ήταν να συμπίπτουν.. Τι άδεια λειτουργίας έχεις? Γιατί εν τέλη η μεταβίβαση από τον παλιό φορέα μπορεί να μην χρειάζεται κιόλας.
  6. Μπορεί γενικά να γίνει μεταβίβαση άδειας, εκτός αν έχεις κάποια ειδική περίπτωση που η άδεια είναι προσωποιημένης. Σε αυτήν την περίπτωση αντικαθιστάς τα έγγραφα που σχετίζονται με την αλλαγή προσώπου και τα έχει στο αρχείο του ο νέος υπεύθυνος μαζί με υπεύθυνη δήλωση (κάπου το είχα διαβάσει αυτό νομίζω). Γενικά πάντως για υφιστάμενη άδεια και μεταβίβαση αυτής κάνει ο παλιός φορέας γνωστοποίηση με τα στοιχεία του αναγράφει στα σχόλια την άδεια και την μεταβιβάζει. Ο νέος φορέας κάνει αποδοχή. Προσοχή στα χρονικά όρια γιατί πρέπει εντός 10 ή 15 ημερών από όταν έγινε η έναρξη δραστηριότητας.
  7. Καλημέρα ξενοδοχειακή μονάδα 1700 τμ έχει πυρασφάλεια σε ισχύ (λήγει το πιστοποιητικό το 2025), μέρος των οποίων έχουν προκύψει με υπερβάσεις δόμησης. Τα σχέδια της πυρασφάλειας αποτυπώνονται οι αυθαιρεσίες (λόγω της λειτουργικής τακτοποίησης επιτρεπόταν) αλλά όχι όλες. Υπάρχουν γύρω στα 100 τμ που δεν αποτυπώνονται στα σχέδια ή για να είμαι πιο ακριβής δεν αποτυπώνονται ως κύριοι χώροι χρήσης. Για την ακρίβεια έχουν δημιουργηθεί δύο παραπάνω δωμάτια (που όμως δεν επηρεάζονται οι δίοδοι διαφυγής κλπ δηλαδή τα μεγέθη της μελέτης) και έχουν μεγαλώσει τα δωμάτια του ισογείου κατά πλάγια του κτιρίου εξωτερικά, δηλαδή εκεί που το δωμάτιο ήταν 16 τμ είναι 18 (δύσκολο να διακρίνει κάποιος την διαφορά εκτώς αν μπει μέσα στα δωμάτια και μετρήσει, χωρίς όμως να αλλάζει το σχήμα της κάτοψης και εσωτερικά το κτίριο και μία κλεισμένη βεράντα στην υποδοχή όπως αναγράφεται είναι κλεισμένος χώρος και όχι βεράντα (αυτό δεν ξέρω αν διαφοροποιεί κάτι επί της ουσίας). Όλες οι υπερβάσεις είναι πλέον πολεοδομικά τακτοποιημένες αλλά δεν αποτυπώνονται στα σχέδια της πυρασφάλειας και υπάρχουν 2 δωμάτια που δεν αναγράφονται στο πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής : 1) αν κάνει έλεγχο η πυροσβεστική τι γίνεται? 2)αν αυτά τα δύο δωμάτια χρησιμοποιούνται από το προσωπικό πρέπει να αναγράφονται οι χώροι? 3)μπορεί να κατατεθεί διορθωμένη κάτοψη χωρίς νέα μελέτη και να την δεχτεί η πυροσβεστική. Η μελέτη έχει κατατεθεί με το προεδρικό διάταγμα και όχι με τον καινούργιο νόμο. Ο μηχανολόγος μου λέει ότι αυτές οι υπερβάσεις που δεν αποτυπώθηκαν εφόσον είναι πολεοδομικά τακτοποιημένες σε έλεγχο δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα... Ισχύει?
  8. Να ρωτήσω κάτι επιπλέον : 1) Οι αυθαιρεσίες που έχουν γίνει στην μία οικοδομή είναι δημιουργία υπογείου με επέκταση στα πλάγια, κλείσιμο των ΗΧ και δημιουργία νέων σε βάρος του ακάλυπτου χώρου, λανθασμένη θέση του οικοπέδου. Κατηγορία αυθαιρεσιών 5. Αν δεν έχει γίνει υπαγωγή δεν προλαβαίνουν αλλά μας έχουν ενημερώσει ότι έχουν υπαχθεί για ρύθμιση. Οι παραβάσεις υφίστανται από την αρχή της οικοδομής αλλά όχι όλες. Και πάλι όχι από την αρχή καθώς ολοκληρώθηκε πρώτα το ένα μέρος και μετά το άλλο. Οπότε δεν είναι από την αρχή, αλλά αν υποθετικά ήταν. Μετέπειτα υπήρξε αλλαγή χρήσης και δημιουργία μπάρμεκιου επί κοινόχρηστου και αποθήκης που δεν ξέρω αν περιλαμβάνεται στην άδεια. Επιτρέπεται η νομιμοποίηση χωρίς συναίνεση? Στην άλλη οικοδομή απλά υπάρχει κλείσιμο ΗΧ εντός του νόμιμου περιγράμματος. Έτσι όπως το περιγράφω. 2)Σε περίπτωση που έχουν προβλεφθεί ελειπής θέσεις πάρκινγ, επιτρέπεται το πάρκινγκ στον ακάλυπτο? Υπάρχει κάποια πολεοδομική διάταξη ή κανονισμός για τα απαιτούμενα τμ σε στάθμευση? Κατάργηση μέρους φύτευσης και δημιουργία πάρκινγκ? 3)Σε περίπτωση που βρεθεί λύση εξωδικαστικά για την σύνταξη συμβολαίου αποκλειστικών χρήσεων και ορισμός χρήσεων απαιτείται βεβαίωση νομιμότητας? Γνωρίζω ότι απαιτείται μεταγραφή, λογικά θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα αληθή τμ των κατοικιών και επίσης λογικά θα το ζητήσει και το κτηματολόγιο. Απλά αν γνωρίζει κάποιος Ευχαριστώ.
  9. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έχουν μία άτυπη διανομή, με επίσημα όμως να φαίνεται οριζόντια. Δεν υπάρχουν ορισμένες χρήσεις και αποκλειστικές χρήσεις με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Ο ένας ιδιοκτήτης επιθυμεί να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, όμως είναι αυτός που έχει φάει όλο τον κοινόχρηστο χώρο και επιπλέον στο λίγο κοινόχρηστο χώρο που έχει αφήσει το παίζει πως να το πω..κάνει συνεχώς παρατηρήσεις..όχι εδώ παρκάρισμα ..μην παιρνάς από εδώ κλπ. Επίσης δεν έχει αφήσει είσοδο στον άλλον μάλλον προβληματική είσοδο. Αυτός λοιπόν που το υφίσταται αυτό έσπασε τον τοίχο (ένα μέρος του) και χρησιμοποιεί κανονικά αυτό που ο άλλος καλεί κήπο του και αυλή του. Ο κύριος που έχει φάει όλο το οικόπεδο έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να σεβαστεί τις ορισμένες χρήσεις που άτυπα έχουν συμφωνήσει. Που δεν ήταν άτυπη συμφωνία, απλά μη αντίδραση στο ότι έκλεισε τα πάντα, καθώς είναι και νέοι ιδιοκτήτες. Στο δικαστήριο δεν θέτουν θέμα δικαιώματος χρήσης όλων των χωρων από όλους γιατί δεν θα είχαν δικαίωμα να το θίξουν αλλά πάνε να κτίσουν δικαίωμα εκ του πλαγίου δηλαδή ότι ο άλλος δεν κάνει καλή χρήση των κοινόχρηστων και παρκάρει σε χώρο που έχει οριστεί για φύτευση (και καλά). Αλλά επί της ουσίας απαίτει αποκλειστική χρήση. Τώρα δεν ξέρω πως φαίνεται στο δικαστήριο ότι γκρέμισε τα πάντα...Ο μηχανικός απέκρυψε στοιχεία των εισόδων στο δικαστήριο τα οποία οκ δεν έχει ευθύνη γιατί μπορεί να πει ότι το παρέλειψε απλά. Όμως όταν το θέμα είναι οι είσοδοι και αποκρύπτει 3 εισόδους που έχει αυτός που κάνει τα ασφαλιστικά και παρουσιάζει σαν στοιχείο της οριζόντιας σύσταση που δεν έχει οριστεί. Εδώ θα δώσω ένα νέο σχεδιάγραμμα Απαιτεί να κλείσουν οι χώροι και να υπάρχει περίφραξη και για αυτό έκανε ασφαλιστικά μέτρα. Και επειδή κάπου θέλουν να πατήσουν γιατί το πρόβλημα παραμένει ότι ο άλλος δεν έχει είσοδο θέλουν να πατήσουν στις αυθαιρεσίες και για αυτό ρωτάω. Υπάρχει τοίχος χωρίς οικοδομική άδεια είχε γίνει καταγγελία αλλά για να μην λέω πολλά κάτι τλτ να ρωτήσω γιατί αυτό το άρθρο παλεύω να το καταλάβω αλλά δυσκολεύομαι. Δεν είναι πολυκατοικία αλλά δύο κατοικίες επί της ουσίας σε απομακρυσμένο χώρο, η αυθαιρεσία δεν καταλαμβάνει επέκταση διαμερίσματος στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομικής άδειας. Κοινόχρηστος χώρος είναι ο ακάλυπτος χώρος? Γιατί η πλάγια επέκταση εκτός του νόμιμου περιγράμματος υπάρχει από ανέγερση αλλά όχι καθ ύψος . Μπορεί να νομιμοποιηθεί χωρίς συναίνεση συνιδιοκτητών? Δεν υπάρχει η ίδια επέκταση και στις δύο οριζόντιες και όχι καθ ύψος. Απαιτείται σωρευτικά να ίσχύουν ή ένα από τα δύο. Και το άλλο ο αυαθίρετος μεσότοιχος νομιμοποιείται ή αυτός απαγορεύεται αφού δεν επιτρέπεται από τον νόμο και δεν είναι απλά πολεοδομική παράβαση? Μπερδεμένα τα έγγραψα συγνώμη.
  10. Καλησπέρα, Σε μία υπόθεση που εξελίσσεται δικαστικά υπάρχει σε ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ άρτιο και οικοδομήσιμο, είχε συσταθεί οριζόντια με κομμάτι που δεν έγινε αντί αυτού κτίστηκαν άτυπα 2 αυλές --περίφραξη χωρίς όμως να έχουν συμφωνήσει , από την αρχή είχαν διαμάχη. Ο ένας από αυτούς από τα 100 τμ έχει κτίσει πριν το 2011 από τα 140 τμ της οριζόντιας του 600 τμ και φυσικά με επιπλέον δόμηση σε αυτό που καλείται κοινόχρηστος χώρος. Η διαφωνία τους είναι ότι ο ένας πήρε 1500 τμ παίρνοντας χώρο από τους κονόχρηστους κι επιπλέον η αυθαίρετη είσοδος που άνοιξε τον εμποδίζει να μπαίνει μέσα στο ακίνητο του. Το πάτημα του άλλου είναι ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία χρήσεων για πολλά χρόνια. Πέρα του νομικού θέματος που δεν θέλω να αναλύσω αλλά 1)επιτρέπεται περίφραξή εντός της οριζόντιας? και να απαιτεί ο ένας συνιδιοκτήτης ο χώρος να είναι περιφραγμένος και το δικαστήριο παρόλο που δεν επιτρέπεται η περίφραξη και η κατάτμησή να παίρνει απόφαση ο χώρος να μείνει περιφραγμένος?? 2)επειδή άκρη δεν έχω βγάλει ..επιτρέπεται ο άλλος να νομιμοποιήσει τα 460 αυθαίρετα τμ τα οποία δεν είναι κλείσιμο ΗΧ αλλά επέκταση στους κοινόχρηστους χώρους και για αυτό το λόγο είχε μείνει μικρότερος μέρος κοινής χρήσης ? Επικαλείται κακή χρήση του ενός ιδιοκτήτη αλλά πάει πλαγίως να πετύχει κλαίγοντας αυτό που δεν επιτρέπεται. Μάλιστα ο μηχανικός προσκομίζει ψευδές ή έλειπες διάγραμμα, όπου θα προσκομίσω το σωστό. 3)μπορεί να γίνει κάθετη και αποκλειστικές χρήσεις χωρίς να συμφωνήσει ο άλλος..με δικαστική απόφαση χωρίς να προσκομίζεται βεβαίωση νομιμότητας? Ναι με δικαστική απόφαση θα μπορούσε αλλά με αυθαίρετα μέσα? Ευχαριστώ
  11. Ευχαριστώ για την απάντηση σου. Τα έχω διαβάσει όλα αυτά (ελπίζω να τα κατανοώ κιόλας). 1)Είναι και τα δύο τα ερωτήματα μου. Ναι άλλο τα πολεοδομικά άλλο τα ιδιοκτησιακά αλλά δεν είναι ανεξάρτητα. Στην πολεοδομία υπάρχει και ο έλεγχος τίτλου δεν κτίζει ο καθένας όπου θέλει και σαφώς και τα όρια είναι θέμα. Νομικά έχει κριθεί σχετικά. Αλλά τα όρια δεν είναι ιδιοκτησιακό. Είναι καθορισμένα. Γιατί όπως έκτισε ο ένας χωρίς να τα σέβεται και ο άλλος την νύχτα αφαιρεί από το ακίνητο του ότι έβαλε ο άλλος (πράξεις προστασίας νομής και ναι.. πλέον είναι νομικά και ιδιοκτησιακά). Στην περιοχή που είμαι υπάρχουν σαφή όρια χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης και ο εκάστοτε ελεγκτής οφείλει να ελέγχει. Έχω δει δημοσιευμένα θέματα που ελέγχονταν τα όρια και είχα κάνει και σχετική ερώτηση. 2)Άδεια δεν έχουν εκδώσει περιμένω να μου απαντήσουν. Προφανώς για να μην βγάλουν άδεια έκτισαν έναν τύπο λιθόκτιστο τοίχο για αυτό και ανέφερα ότι δεν έχω καταλάβει την κατασκευή. Σε εκτός σχεδίου το 1 μέτρο απαιτεί άδεια εργασιών μικρής κλίμακας σωστά; Που φυσικά στην δική μου περίπτωση έχει κτιστεί πολυκατοικία ολόκληρη!! 3)Αν όμως το όριο που κτίζεις τον τοίχο είναι σε όμορο οικόπεδο και εσύ θέλεις ύψος τοίχου 1,5 μέτρα και εγώ ένα..τότε τι γίνεται; 4)Το συμπαγές πάει πάντως μέχρι ένα και μισό μέτρο. Επειδή έχουμε πολεοδομική παράβαση και επειδή σύμφωνα με τα ανώτερο ο τοίχος κατασκευάζεται υποχρεωτικά εντός του οικοπέδου και δεν πας στήνεις μόνος σου δικαστικές αποφάσεις λέγοντας ο τοίχος μισός μισός θα πατήσει το μισό πλάτος στο οικόπεδο του άλλου(!!) επειδή είναι θα ανήκει και στους δύο χωρίς να ρωτήσεις τον άλλο!! Δηλαδή έχει πλάτος 60 εκατοστά..τα 30 τα έβαλε στο οικόπεδο του άλλου στα όρια που εκείνος θεωρεί ότι έχει ενώ είχαν μπει τοπογράφοι και διαφωνούσαν..και όλα αυτά χωρίς οικοδομική άδεια! Μάλιστα έστησε εργοτάξιο σε ξένο οικόπεδο. Όλα αυτά λοιπόν αποτελούν πολεοδομικές παραβάσεις πέρα της αποζημίωσης περι προσβολής ιδιοκτησίας. Επειδή είναι αυθαιρεσία μετά το 11 ποιες οι συνέπειες και ποιες οι δυνατότητες αντίδρασης; Τα οποία σαφώς είναι ανεξάρτητα από τα ιδιοκτησιακά όπου εκεί αναρωτιέμαι τι είναι το προτιμότερο η αυτοδικία ή τα έξοδα στα δικαστήρια. Δηλαδή αφού κτίζεις εσύ στο χώρο του άλλου χωρίς να ρωτήσεις και ο άλλος το παίζει το ίδιο τρελός και η τα γκρεμίζει ή τα βάφει στο χρώμα που του αρέσει αφού είναι στο μέρος του και να τρέχει ο άλλος στα δικαστήρια αφού δεν σέβεται...Ξεκάθαρα όμως υπάρχουν και πολεοδομικές παραβάσεις και με την αυστηρότητα του όρου (ύψος τοίχου--αυτό ο τοίχος είναι επικίνδυνος καταρχήν θέλει στατική μελέτη) αλλά και για τα όρια του οικοπέδου και αυτά αποτελούν πολεοδομική παράβαση και όχι μόνο ιδιοκτησιακή διαφορά που δεν είναι καν σωστός ο όρος (ο σωστός όρος είναι κτίζω όπου θέλω γιατί έτσι μου αρέσει και μπορώ!) Ξέχασα να αναφέρω ότι η απόσταση από την θάλασσα είναι μικρότερη των 500 μέτρων...υπάρχουν σχετικές διατάξεις για την περιτοίχιση σε αυτή την ζώνη;; Δεν αποφασίζει για την εγκυρότητα του τίτλου η πολεοδομία (αν υπάρχουν ιδιοκτησιακές διαφορές) αλλά προσκομίζεται ως προς τα όρια το εμβαδόν και τον ιδιοκτήτη και αυτά ορίζονται με τα όσα αναφέρει ο τίτλος. Αν έρθει ένας τρίτος και πει δεν είναι έγκυρος ο τίτλος και πραγματικά το κατέχω εγώ το ακίνητο τότε είναι ιδιοκτησιακά και δεν ανακατεύεται σαφώς η πολεοδομία. Αλλά το εμβαδόν και τα όρια σαφώς τα ελέγχει κατά την άποψη μου. Δηλαδή αν έχει 4 στερέματα και βάλει περίφραξή στα 5 πχ.. Τα σχέδια πρέπει να είναι βάση τοπογραφικού διαγράμματος το οποίο προκύπτει από τον τίτλο και αυτό πρέπει να είναι ακριβές και βάση τίτλου. Άλλο τοπογραφικό θα έχει ο τίτλος και άλλο θα παρουσιάσεις εσύ ? Από αυτή την άποψη ελέγχονται οι τίτλοι και όχι από την άποψη διεκδικήσεων ή ακύρωσης τίτλων κλπ.. Κατά την άποψη μου πάντα.
  12. Τοίχος περίφραξης από οπλισμένο σκυρόδεμα και πέτρα(δεν έχω καταλάβει την κατασκευή). Λιθόκτιστος μάλλον που έχει ύψος σε μερικά σημεία 2 και μέτρα σε εκτός σχεδίου απαιτεί οικοδομική άδεια? Και τι περιλαμβάνει αυτή? Απαιτείται λογικά και εκλεκτής δόμησης Γείτονας αγνόησε τους πασσάλους και έκτισε έναν τεράστιο τοίχο χωρίς να ρωτήσει κανέναν...προφανώς χωρίς οικοδομική άδεια γιατί υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές εντός του οικοπέδου. Αν έχει βγάλει οικοδομική άδεια ο ελεγκτής ελέγχει και τα αυθαίρετα; Γνωρίζω τις απαντήσεις απλά θα ήθελα αν τυχόν κάποιος έχει άποψη. Ο τοίχος πάνω από ένα μέτρο απαιτεί οικοδομική άδεια. Ζητούμενο είναι αν επιτρέπεται πάνω από ένα μέτρο τοίχος χωρίς σύμφωνη γνώμη όμορων ιδιοκτητών. Αυτά τα γνωρίζω το θέμα είναι από την στιγμή που κατασκευάστηκε χωρίς οικοδομική άδεια κάνοντας παράνομο εργοτάξιο σε οικόπεδο άλλου ο οποίος το είχε απαγορέψει. Υπήρχε αμφισβήτηση στα όρια και ο γείτονας τα αγνοεί όλα αυτά και κτίζει τοίχο πολυκατοικία τι συνέπειες υπάρχουν; Πατάει ο τοίχος σε ξένο οικόπεδο... Ευχαριστώ.
  13. Καλησπέρα σε ξενοδοχείο υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές 30 τμ μετά το 2011 ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι νομίμως υφιστάμενα (βάση αδείας και τακτοποίησης), υπηρσίς ζητάνε υπεύθυνη δήλωση μηχανικού (όχι βεβαίωση) περί νομιμότητας. Φαντάζομαι ότι δεν δύναται αλλά μία τέτοια κατάσταση πως αντιμετωπίζεται πέρα των προφανών απαντήσεων περί άμεσης κατεδάφισης? Για παράδειγμα αν γίνει καταγγελία και πληρώνεται πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης γίνεται να δοθεί υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι αυτές οι κατασκεύες τη δεδομένη χρονική στιγμή υφίστανται νομίμως? Αν βγει άδεια κατεδάφισης και δεν εκτελεστεί άμεσα? Κάτι που θα μπορούσε να γίνει τέλος πάντων εκτώς το άμεσο γκρέμισμα.
  14. Δεν παίρνεις έκπτωση αν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας, αλλά αν προβεί σε στατική ενίσχυση. Κάτι ου θα ήταν υποχρεωτικό αν ήταν στατικά ανεπαρκές και λειτουργεί σαν ξενοδοχείο. Τώρα αν δεν το δέχεται το σύστημα μήπως δεν αναιβάζεις κατάλληλο αρχείο? Για στατική ενίσχυση θα χρειαστεί άδεια και ελεκτή δόμησης..(λογικά)
  15. Ναι έχεις δίκιο είναι εκτός σχεδίου...(αδαής ως προς αυτό--τα μπερδεύω). Εμείς τα καλούμε όλα εδώ μερίδες, βάση κτηματολογίου. Επίσης ναι μιλάω για τακτοποίηση..και όχι μόνιμη νομιμοποίηση. Ουσιαστικές διαφορές.(λέξεις - ορολογία και όχι απλά πάνω στον προφορικό λόγο το αναφέρω ως νομιμοποίηση την τακτοποίηση). Έχεις απόλυτο δίκιο και σε ευχαριστώ για τα σχόλια. Όσο για το ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό, συμφωνώ απόλυτα, δεν είναι ότι τα μπερδεύω. Τακτοποίηση μπορεί να κάνει (ώστε να είναι καλυμμένος πχ σε μία καταγγελία). Εγώ όμως αναφέρομαι στην τυπικότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Καθώς αν μία νομιμοποίηση χρησιμοποιηθεί δικαστικά πχ τότε τυχόν ελλείψεις σε απαιτούμενα δικαιολογητικά την καθιστούν μη νόμιμη. Οπότε ναι στην απλή πράξη και καθημερινότητα αλλά και γενικότερα τα πολεοδομικά δεν έχουν να κάνουν με ιδιοκτησιακά. Όμως μπορούν να τα επηρεάσουν. Πχ στην προκειμένη περίπτωση άλλο είναι αυθαίρετη κατασκευή και δικαστικά να ζητείται η κατεδάφιση, όπου τότε είναι 100% σίγουρη η απόφαση και άλλο είναι να ζητείται η κατεδάφιση ενός τμήματος που ο νόμος σε αφήνει να χρησιμοποιείς χωρίς συναίνεση αφού έχεις τακτοποιήσει..τότε η απόφαση είναι σίγουρη?? Η θα εξεταστούν κατά πόσο ενοχλεί το κατασκεύασμα και λοιπά? Οπότε σε εκτός σχεδίου δεν γίνεται? Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω η ανάλυση του άρθρου 9 είναι όντως αυτή? Ότι δηλαδή όποιος καταλαμβάνει κοινόχρηστο μέρος νομιμοποιεί? Ευχαριστώ πολύ και τους δύο για την βοήθεια. Δημήτρη δεν είχα δει την απάντηση σου..θα τα ξαναδιαβάσω σχολαστικά. Ευχαριστώ. Οπότε και οι δύο μηχανικοί κάνουμε καταγραφή των αυθαιρέτων, τους ενημερώνουμε ότι αν δεν τα βρουν άδικα θα ταλαιπωρούνται καθώς δεν θα μπορέσουν να μεταβιβάσουν και μέχρι εκεί μπορούμε να συνεισφέρουμε εμείς..τα υπόλοιπα είναι νομικά. Ωστόσο θα τα διαβάσω ξανά ...γιατί μου έχει κάνει εντύπωση. Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις δεν επιτρέπονται. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή «επεξεργασία». Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos33
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.