Μετάβαση στο περιεχόμενο

sof2

Members
  • Περιεχόμενα

    170
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by sof2

  1. Καλησπέρα σας, Χρειάζομαι βοήθεια σε ένα θέμα Υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα με οικοδομική άδεια του 1993 ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ και πλήρως τακτοποιημένη θέλει να καταθέσει ΜΠΕ για ΑΕΠΟ αλλά γενικότερα άδειες λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος σε αυτά απαιτείται δρόμος, ο οποίος εννοείται ότι υπάρχει αλλά από ότι διαβάζω αυτό παλιότερα δεν ήταν αρκετό για να υπάρχει καταλληλότητα για τα ξενοδοχεία. Δηλαδή Υπάρχει μία χαρακτηρισμένη επαρχιακή οδός η οποία κάθετα συνδέεται με δρόμο που οδηγεί στην παραλία. Ερώτηση πρώτη : ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία ακόμα και αν δεν είναι χαρακτηρισμένος αγροτικός μπορεί να ονομαστεί δημοτική οδός; --------------------- Η υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα δεν είναι εφαπτόμενη ούτε στην επαρχιακή οδό αλλά ούτε και στον δρόμο του προηγούμενου ερωτήματος, αλλά υπάρχει κάθετος δρόμος (μήκους είκοσι μέτρων) που οδηγεί στην ξενοδοχειακή μονάδα. Ο δρόμος αυτός ανοίχτηκε κατά την ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας και ο ΕΟΤ τότε αρνιόταν να εγκρίνει καταλληλότητα καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δεν είχε μεταβιβαστεί ο δρόμος στον Δήμο (κάτι το οποίο είναι νομίζω σε σχέση με την παλαιά νομοθεσία σωστό). Η κοινότητα επέμενε ότι σε κανένα ξενοδοχείο με δρόμους που διανοίγονταν δεν απαιτούνταν να γίνεται μεταβίβαση και αρκούσε η παραχώρηση των ιδιοτήτων και η χρήση αυτού ως κοινόχρηστος. Εν πράγμασι είναι κοινόχρηστος ο δρόμος και εξυπηρετεί δύο ξενοδοχεία. Δεν ξέρω τι έγινε εν τέλη στο παρελθόν αλλά Ερώτηση δεύτερη : Για την καταλληλότητα σήμερα του οικοπέδου και την έγκριση ΑΕΠΟ απαιτείται το παρακάτω Η προσπέλαση στα ξενοδοχεία, η οποία βεβαιώνεται και αποτυπώνεται στην τεχνική έκθεση που προβλέπεται στην περίπτωση ζ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν. 4276/2014, γίνεται από αναγνωρισμένη ως κοινόχρηστη ή ιδιωτική οδό ή μη αναγνωρισμένη αγροτική οδό πλάτους τουλάχιστον 3,5 μέτρων ή δια δουλείας διόδου συσταθείσας με μεταγεγραμμένη συμβολαιογραφική πράξη. Έχω κάτι από όλα αυτά? Ιδιωτικός δρόμος δεν είναι τι είναι ο όρος μη αναγνωρισμένη αγροτική οδός? θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσω. Φοβάμαι μην δώσω λάθος χαρακτηρισμό και βρεθώ κατηγορούμενη καθώς υπάρχουν διαμάχες (εντάξει υπερβολή). Εγώ έκανα ΄να σχέδιο προς τον δήμο και την ανέφερα ως αγροτική οδό. Βέβαια ο δήμος σε απάντηση δεν έδωσε αυτό τον όρο ..έδωσε βεβαίωση ότι έχει διανοιχθεί από την κοινότητα ...και είναι ασφαλτωμένη με δίκτιο φωτισμού. Υπάρχει πρόβλημα για την ΑΕΠΟ?
  2. Μου απαντάς βάση της διατύπωσής μου αλλά η ουσία του ερωτήματος ήταν αν απαιτείται συναίνεση συνιδιοκτητών ή όχι. Ευχαριστώ πάντως ασχέτως αν και δεν μου λύθηκε η απορία μου. Και τώρα που το σκέφτομαι ότι αν αποτελεί απλώς βεβαίωση τότε μπορεί να υποβάλλεται χωρίς συναίνεση. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τακτοποιημένα αυθαίρετα? Δεν δημιουργείται ηλεκτρονική ταυτότητα? Που στα αυθαίρετα απαιτείται συνέναιση.. Καθώς αν η ηλεκτρονική βεβαίωση αποτελεί πλέον την βεβαίωση μεταβίβασης τότε συνεπάγεται ότι δεν θα μπορεί να δημιουργείται για ακίνητα με αυθαίρετα οπότε αδιάφορο είναι αν θα υπάρχει συναίνεση ή όχι. Το νομοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική ταυτότητα? Οδηγίες κλπ ?
  3. Καλημέρα σας, Επειδή δεν έχω διαβάσει σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτότητα, σε περιπτώσεις εξ αδιαίρετων ακινήτων θα πρέπει όλοι οι συνιδιοκτήτες να συνυποβάλουν την δήλωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας ή μεμονωμένα όποιος προλάβει πρώτος? Ευχαριστώ
  4. Γενικά εφόσον έχεις μισθωτήριο μπορείς να κάνεις εξ αρχής νέα γνωστοποίηση όμως θα κάνεις από την αρχή όλη την διαδικασία. Βέβαια δεν υπάρχει κάποια διαδικασία εκτός του δήμου και όλα τα έγγραφα θα πρέπει να τηρούνται κανονικά. Το πιστοποιητικό πυρασφάλειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτως ή άλλως (νομίζω). Εμένα μου έλεγαν ότι θα πρέπει να είναι εντός δέκα ημερών από την μίσθωση αλλά δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και ούτε είναι αναγκαστικό (για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης το μισθώνει σε ένα και μετά από τρία χρόνια σε κάποιον τρίτο..πρέπει ο ένας μισθωτής να ψάξει να βρει τον προηγούμενο μισθωτή?...σαφώς και όχι) Γενικά αν το αναλύσεις δεν έχει ιδιαίτερη πρακτική σημασία όλο αυτό. Καλό θα ήταν να γίνουν μίσθωση έναρξη λειτουργίας και μεταβίβαση μαζί. Αν δεν γίνεται το χρονικό όριο είναι από την έναρξη δραστηριότητας εκτώς αν στην μίσθωση προβλέπεται μεταβίβαση άδειας λειτουργίας οπότε πρέπει να γίνουν όλα μαζί. Για μένα δεν υπάρχει νόημα μεταβίβασης φορέα μεταβίβαση επιχείρησης έχεις κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια...στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορείς να επιλέξεις είτε μεταβίβαση φορέα είτε νέα γνωστοποίηση. Αν υπάρχει άδεια σε ισχύ τότε κάνεις μεταβίβαση φορέα. Πάντως αν γίνει μίσθωση και είναι σε λειτουργία η επιχείρηση τότε πρέπει η έναρξη δραστηριότητας η γνωστοποίηση και η μίσθωση να συμπίπτουν χρονικά.
  5. Επειδή αντιμετώπισα μία περίπτωση με πρόστιμο λόγω λανθασμένης ημερομηνίας...που όμως εν τέλη είχα δίκιο και έγινε δεκτή η προσφυγή. Είναι μπλεγμένο και γραφειοκρατικό χωρίς λόγο. Από την στιγμή της μεταβίβασης εντός 10 ημερών πρέπει να κάνει γνωστοποίηση ο παλιός φορέας και αποδοχή ο νέος. Σε εμένα για αυτό ήταν το πρόστιμο η έναρξη ήταν μεταγενέστερη...Καλό θα ήταν να συμπίπτουν.. Τι άδεια λειτουργίας έχεις? Γιατί εν τέλη η μεταβίβαση από τον παλιό φορέα μπορεί να μην χρειάζεται κιόλας.
  6. Μπορεί γενικά να γίνει μεταβίβαση άδειας, εκτός αν έχεις κάποια ειδική περίπτωση που η άδεια είναι προσωποιημένης. Σε αυτήν την περίπτωση αντικαθιστάς τα έγγραφα που σχετίζονται με την αλλαγή προσώπου και τα έχει στο αρχείο του ο νέος υπεύθυνος μαζί με υπεύθυνη δήλωση (κάπου το είχα διαβάσει αυτό νομίζω). Γενικά πάντως για υφιστάμενη άδεια και μεταβίβαση αυτής κάνει ο παλιός φορέας γνωστοποίηση με τα στοιχεία του αναγράφει στα σχόλια την άδεια και την μεταβιβάζει. Ο νέος φορέας κάνει αποδοχή. Προσοχή στα χρονικά όρια γιατί πρέπει εντός 10 ή 15 ημερών από όταν έγινε η έναρξη δραστηριότητας.
  7. Καλημέρα ξενοδοχειακή μονάδα 1700 τμ έχει πυρασφάλεια σε ισχύ (λήγει το πιστοποιητικό το 2025), μέρος των οποίων έχουν προκύψει με υπερβάσεις δόμησης. Τα σχέδια της πυρασφάλειας αποτυπώνονται οι αυθαιρεσίες (λόγω της λειτουργικής τακτοποίησης επιτρεπόταν) αλλά όχι όλες. Υπάρχουν γύρω στα 100 τμ που δεν αποτυπώνονται στα σχέδια ή για να είμαι πιο ακριβής δεν αποτυπώνονται ως κύριοι χώροι χρήσης. Για την ακρίβεια έχουν δημιουργηθεί δύο παραπάνω δωμάτια (που όμως δεν επηρεάζονται οι δίοδοι διαφυγής κλπ δηλαδή τα μεγέθη της μελέτης) και έχουν μεγαλώσει τα δωμάτια του ισογείου κατά πλάγια του κτιρίου εξωτερικά, δηλαδή εκεί που το δωμάτιο ήταν 16 τμ είναι 18 (δύσκολο να διακρίνει κάποιος την διαφορά εκτώς αν μπει μέσα στα δωμάτια και μετρήσει, χωρίς όμως να αλλάζει το σχήμα της κάτοψης και εσωτερικά το κτίριο και μία κλεισμένη βεράντα στην υποδοχή όπως αναγράφεται είναι κλεισμένος χώρος και όχι βεράντα (αυτό δεν ξέρω αν διαφοροποιεί κάτι επί της ουσίας). Όλες οι υπερβάσεις είναι πλέον πολεοδομικά τακτοποιημένες αλλά δεν αποτυπώνονται στα σχέδια της πυρασφάλειας και υπάρχουν 2 δωμάτια που δεν αναγράφονται στο πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής : 1) αν κάνει έλεγχο η πυροσβεστική τι γίνεται? 2)αν αυτά τα δύο δωμάτια χρησιμοποιούνται από το προσωπικό πρέπει να αναγράφονται οι χώροι? 3)μπορεί να κατατεθεί διορθωμένη κάτοψη χωρίς νέα μελέτη και να την δεχτεί η πυροσβεστική. Η μελέτη έχει κατατεθεί με το προεδρικό διάταγμα και όχι με τον καινούργιο νόμο. Ο μηχανολόγος μου λέει ότι αυτές οι υπερβάσεις που δεν αποτυπώθηκαν εφόσον είναι πολεοδομικά τακτοποιημένες σε έλεγχο δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα... Ισχύει?
  8. Να ρωτήσω κάτι επιπλέον : 1) Οι αυθαιρεσίες που έχουν γίνει στην μία οικοδομή είναι δημιουργία υπογείου με επέκταση στα πλάγια, κλείσιμο των ΗΧ και δημιουργία νέων σε βάρος του ακάλυπτου χώρου, λανθασμένη θέση του οικοπέδου. Κατηγορία αυθαιρεσιών 5. Αν δεν έχει γίνει υπαγωγή δεν προλαβαίνουν αλλά μας έχουν ενημερώσει ότι έχουν υπαχθεί για ρύθμιση. Οι παραβάσεις υφίστανται από την αρχή της οικοδομής αλλά όχι όλες. Και πάλι όχι από την αρχή καθώς ολοκληρώθηκε πρώτα το ένα μέρος και μετά το άλλο. Οπότε δεν είναι από την αρχή, αλλά αν υποθετικά ήταν. Μετέπειτα υπήρξε αλλαγή χρήσης και δημιουργία μπάρμεκιου επί κοινόχρηστου και αποθήκης που δεν ξέρω αν περιλαμβάνεται στην άδεια. Επιτρέπεται η νομιμοποίηση χωρίς συναίνεση? Στην άλλη οικοδομή απλά υπάρχει κλείσιμο ΗΧ εντός του νόμιμου περιγράμματος. Έτσι όπως το περιγράφω. 2)Σε περίπτωση που έχουν προβλεφθεί ελειπής θέσεις πάρκινγ, επιτρέπεται το πάρκινγκ στον ακάλυπτο? Υπάρχει κάποια πολεοδομική διάταξη ή κανονισμός για τα απαιτούμενα τμ σε στάθμευση? Κατάργηση μέρους φύτευσης και δημιουργία πάρκινγκ? 3)Σε περίπτωση που βρεθεί λύση εξωδικαστικά για την σύνταξη συμβολαίου αποκλειστικών χρήσεων και ορισμός χρήσεων απαιτείται βεβαίωση νομιμότητας? Γνωρίζω ότι απαιτείται μεταγραφή, λογικά θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα αληθή τμ των κατοικιών και επίσης λογικά θα το ζητήσει και το κτηματολόγιο. Απλά αν γνωρίζει κάποιος Ευχαριστώ.
  9. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έχουν μία άτυπη διανομή, με επίσημα όμως να φαίνεται οριζόντια. Δεν υπάρχουν ορισμένες χρήσεις και αποκλειστικές χρήσεις με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Ο ένας ιδιοκτήτης επιθυμεί να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, όμως είναι αυτός που έχει φάει όλο τον κοινόχρηστο χώρο και επιπλέον στο λίγο κοινόχρηστο χώρο που έχει αφήσει το παίζει πως να το πω..κάνει συνεχώς παρατηρήσεις..όχι εδώ παρκάρισμα ..μην παιρνάς από εδώ κλπ. Επίσης δεν έχει αφήσει είσοδο στον άλλον μάλλον προβληματική είσοδο. Αυτός λοιπόν που το υφίσταται αυτό έσπασε τον τοίχο (ένα μέρος του) και χρησιμοποιεί κανονικά αυτό που ο άλλος καλεί κήπο του και αυλή του. Ο κύριος που έχει φάει όλο το οικόπεδο έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να σεβαστεί τις ορισμένες χρήσεις που άτυπα έχουν συμφωνήσει. Που δεν ήταν άτυπη συμφωνία, απλά μη αντίδραση στο ότι έκλεισε τα πάντα, καθώς είναι και νέοι ιδιοκτήτες. Στο δικαστήριο δεν θέτουν θέμα δικαιώματος χρήσης όλων των χωρων από όλους γιατί δεν θα είχαν δικαίωμα να το θίξουν αλλά πάνε να κτίσουν δικαίωμα εκ του πλαγίου δηλαδή ότι ο άλλος δεν κάνει καλή χρήση των κοινόχρηστων και παρκάρει σε χώρο που έχει οριστεί για φύτευση (και καλά). Αλλά επί της ουσίας απαίτει αποκλειστική χρήση. Τώρα δεν ξέρω πως φαίνεται στο δικαστήριο ότι γκρέμισε τα πάντα...Ο μηχανικός απέκρυψε στοιχεία των εισόδων στο δικαστήριο τα οποία οκ δεν έχει ευθύνη γιατί μπορεί να πει ότι το παρέλειψε απλά. Όμως όταν το θέμα είναι οι είσοδοι και αποκρύπτει 3 εισόδους που έχει αυτός που κάνει τα ασφαλιστικά και παρουσιάζει σαν στοιχείο της οριζόντιας σύσταση που δεν έχει οριστεί. Εδώ θα δώσω ένα νέο σχεδιάγραμμα Απαιτεί να κλείσουν οι χώροι και να υπάρχει περίφραξη και για αυτό έκανε ασφαλιστικά μέτρα. Και επειδή κάπου θέλουν να πατήσουν γιατί το πρόβλημα παραμένει ότι ο άλλος δεν έχει είσοδο θέλουν να πατήσουν στις αυθαιρεσίες και για αυτό ρωτάω. Υπάρχει τοίχος χωρίς οικοδομική άδεια είχε γίνει καταγγελία αλλά για να μην λέω πολλά κάτι τλτ να ρωτήσω γιατί αυτό το άρθρο παλεύω να το καταλάβω αλλά δυσκολεύομαι. Δεν είναι πολυκατοικία αλλά δύο κατοικίες επί της ουσίας σε απομακρυσμένο χώρο, η αυθαιρεσία δεν καταλαμβάνει επέκταση διαμερίσματος στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομικής άδειας. Κοινόχρηστος χώρος είναι ο ακάλυπτος χώρος? Γιατί η πλάγια επέκταση εκτός του νόμιμου περιγράμματος υπάρχει από ανέγερση αλλά όχι καθ ύψος . Μπορεί να νομιμοποιηθεί χωρίς συναίνεση συνιδιοκτητών? Δεν υπάρχει η ίδια επέκταση και στις δύο οριζόντιες και όχι καθ ύψος. Απαιτείται σωρευτικά να ίσχύουν ή ένα από τα δύο. Και το άλλο ο αυαθίρετος μεσότοιχος νομιμοποιείται ή αυτός απαγορεύεται αφού δεν επιτρέπεται από τον νόμο και δεν είναι απλά πολεοδομική παράβαση? Μπερδεμένα τα έγγραψα συγνώμη.
  10. Καλησπέρα, Σε μία υπόθεση που εξελίσσεται δικαστικά υπάρχει σε ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ άρτιο και οικοδομήσιμο, είχε συσταθεί οριζόντια με κομμάτι που δεν έγινε αντί αυτού κτίστηκαν άτυπα 2 αυλές --περίφραξη χωρίς όμως να έχουν συμφωνήσει , από την αρχή είχαν διαμάχη. Ο ένας από αυτούς από τα 100 τμ έχει κτίσει πριν το 2011 από τα 140 τμ της οριζόντιας του 600 τμ και φυσικά με επιπλέον δόμηση σε αυτό που καλείται κοινόχρηστος χώρος. Η διαφωνία τους είναι ότι ο ένας πήρε 1500 τμ παίρνοντας χώρο από τους κονόχρηστους κι επιπλέον η αυθαίρετη είσοδος που άνοιξε τον εμποδίζει να μπαίνει μέσα στο ακίνητο του. Το πάτημα του άλλου είναι ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία χρήσεων για πολλά χρόνια. Πέρα του νομικού θέματος που δεν θέλω να αναλύσω αλλά 1)επιτρέπεται περίφραξή εντός της οριζόντιας? και να απαιτεί ο ένας συνιδιοκτήτης ο χώρος να είναι περιφραγμένος και το δικαστήριο παρόλο που δεν επιτρέπεται η περίφραξη και η κατάτμησή να παίρνει απόφαση ο χώρος να μείνει περιφραγμένος?? 2)επειδή άκρη δεν έχω βγάλει ..επιτρέπεται ο άλλος να νομιμοποιήσει τα 460 αυθαίρετα τμ τα οποία δεν είναι κλείσιμο ΗΧ αλλά επέκταση στους κοινόχρηστους χώρους και για αυτό το λόγο είχε μείνει μικρότερος μέρος κοινής χρήσης ? Επικαλείται κακή χρήση του ενός ιδιοκτήτη αλλά πάει πλαγίως να πετύχει κλαίγοντας αυτό που δεν επιτρέπεται. Μάλιστα ο μηχανικός προσκομίζει ψευδές ή έλειπες διάγραμμα, όπου θα προσκομίσω το σωστό. 3)μπορεί να γίνει κάθετη και αποκλειστικές χρήσεις χωρίς να συμφωνήσει ο άλλος..με δικαστική απόφαση χωρίς να προσκομίζεται βεβαίωση νομιμότητας? Ναι με δικαστική απόφαση θα μπορούσε αλλά με αυθαίρετα μέσα? Ευχαριστώ
  11. Ευχαριστώ για την απάντηση σου. Τα έχω διαβάσει όλα αυτά (ελπίζω να τα κατανοώ κιόλας). 1)Είναι και τα δύο τα ερωτήματα μου. Ναι άλλο τα πολεοδομικά άλλο τα ιδιοκτησιακά αλλά δεν είναι ανεξάρτητα. Στην πολεοδομία υπάρχει και ο έλεγχος τίτλου δεν κτίζει ο καθένας όπου θέλει και σαφώς και τα όρια είναι θέμα. Νομικά έχει κριθεί σχετικά. Αλλά τα όρια δεν είναι ιδιοκτησιακό. Είναι καθορισμένα. Γιατί όπως έκτισε ο ένας χωρίς να τα σέβεται και ο άλλος την νύχτα αφαιρεί από το ακίνητο του ότι έβαλε ο άλλος (πράξεις προστασίας νομής και ναι.. πλέον είναι νομικά και ιδιοκτησιακά). Στην περιοχή που είμαι υπάρχουν σαφή όρια χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης και ο εκάστοτε ελεγκτής οφείλει να ελέγχει. Έχω δει δημοσιευμένα θέματα που ελέγχονταν τα όρια και είχα κάνει και σχετική ερώτηση. 2)Άδεια δεν έχουν εκδώσει περιμένω να μου απαντήσουν. Προφανώς για να μην βγάλουν άδεια έκτισαν έναν τύπο λιθόκτιστο τοίχο για αυτό και ανέφερα ότι δεν έχω καταλάβει την κατασκευή. Σε εκτός σχεδίου το 1 μέτρο απαιτεί άδεια εργασιών μικρής κλίμακας σωστά; Που φυσικά στην δική μου περίπτωση έχει κτιστεί πολυκατοικία ολόκληρη!! 3)Αν όμως το όριο που κτίζεις τον τοίχο είναι σε όμορο οικόπεδο και εσύ θέλεις ύψος τοίχου 1,5 μέτρα και εγώ ένα..τότε τι γίνεται; 4)Το συμπαγές πάει πάντως μέχρι ένα και μισό μέτρο. Επειδή έχουμε πολεοδομική παράβαση και επειδή σύμφωνα με τα ανώτερο ο τοίχος κατασκευάζεται υποχρεωτικά εντός του οικοπέδου και δεν πας στήνεις μόνος σου δικαστικές αποφάσεις λέγοντας ο τοίχος μισός μισός θα πατήσει το μισό πλάτος στο οικόπεδο του άλλου(!!) επειδή είναι θα ανήκει και στους δύο χωρίς να ρωτήσεις τον άλλο!! Δηλαδή έχει πλάτος 60 εκατοστά..τα 30 τα έβαλε στο οικόπεδο του άλλου στα όρια που εκείνος θεωρεί ότι έχει ενώ είχαν μπει τοπογράφοι και διαφωνούσαν..και όλα αυτά χωρίς οικοδομική άδεια! Μάλιστα έστησε εργοτάξιο σε ξένο οικόπεδο. Όλα αυτά λοιπόν αποτελούν πολεοδομικές παραβάσεις πέρα της αποζημίωσης περι προσβολής ιδιοκτησίας. Επειδή είναι αυθαιρεσία μετά το 11 ποιες οι συνέπειες και ποιες οι δυνατότητες αντίδρασης; Τα οποία σαφώς είναι ανεξάρτητα από τα ιδιοκτησιακά όπου εκεί αναρωτιέμαι τι είναι το προτιμότερο η αυτοδικία ή τα έξοδα στα δικαστήρια. Δηλαδή αφού κτίζεις εσύ στο χώρο του άλλου χωρίς να ρωτήσεις και ο άλλος το παίζει το ίδιο τρελός και η τα γκρεμίζει ή τα βάφει στο χρώμα που του αρέσει αφού είναι στο μέρος του και να τρέχει ο άλλος στα δικαστήρια αφού δεν σέβεται...Ξεκάθαρα όμως υπάρχουν και πολεοδομικές παραβάσεις και με την αυστηρότητα του όρου (ύψος τοίχου--αυτό ο τοίχος είναι επικίνδυνος καταρχήν θέλει στατική μελέτη) αλλά και για τα όρια του οικοπέδου και αυτά αποτελούν πολεοδομική παράβαση και όχι μόνο ιδιοκτησιακή διαφορά που δεν είναι καν σωστός ο όρος (ο σωστός όρος είναι κτίζω όπου θέλω γιατί έτσι μου αρέσει και μπορώ!) Ξέχασα να αναφέρω ότι η απόσταση από την θάλασσα είναι μικρότερη των 500 μέτρων...υπάρχουν σχετικές διατάξεις για την περιτοίχιση σε αυτή την ζώνη;; Δεν αποφασίζει για την εγκυρότητα του τίτλου η πολεοδομία (αν υπάρχουν ιδιοκτησιακές διαφορές) αλλά προσκομίζεται ως προς τα όρια το εμβαδόν και τον ιδιοκτήτη και αυτά ορίζονται με τα όσα αναφέρει ο τίτλος. Αν έρθει ένας τρίτος και πει δεν είναι έγκυρος ο τίτλος και πραγματικά το κατέχω εγώ το ακίνητο τότε είναι ιδιοκτησιακά και δεν ανακατεύεται σαφώς η πολεοδομία. Αλλά το εμβαδόν και τα όρια σαφώς τα ελέγχει κατά την άποψη μου. Δηλαδή αν έχει 4 στερέματα και βάλει περίφραξή στα 5 πχ.. Τα σχέδια πρέπει να είναι βάση τοπογραφικού διαγράμματος το οποίο προκύπτει από τον τίτλο και αυτό πρέπει να είναι ακριβές και βάση τίτλου. Άλλο τοπογραφικό θα έχει ο τίτλος και άλλο θα παρουσιάσεις εσύ ? Από αυτή την άποψη ελέγχονται οι τίτλοι και όχι από την άποψη διεκδικήσεων ή ακύρωσης τίτλων κλπ.. Κατά την άποψη μου πάντα.
  12. Τοίχος περίφραξης από οπλισμένο σκυρόδεμα και πέτρα(δεν έχω καταλάβει την κατασκευή). Λιθόκτιστος μάλλον που έχει ύψος σε μερικά σημεία 2 και μέτρα σε εκτός σχεδίου απαιτεί οικοδομική άδεια? Και τι περιλαμβάνει αυτή? Απαιτείται λογικά και εκλεκτής δόμησης Γείτονας αγνόησε τους πασσάλους και έκτισε έναν τεράστιο τοίχο χωρίς να ρωτήσει κανέναν...προφανώς χωρίς οικοδομική άδεια γιατί υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές εντός του οικοπέδου. Αν έχει βγάλει οικοδομική άδεια ο ελεγκτής ελέγχει και τα αυθαίρετα; Γνωρίζω τις απαντήσεις απλά θα ήθελα αν τυχόν κάποιος έχει άποψη. Ο τοίχος πάνω από ένα μέτρο απαιτεί οικοδομική άδεια. Ζητούμενο είναι αν επιτρέπεται πάνω από ένα μέτρο τοίχος χωρίς σύμφωνη γνώμη όμορων ιδιοκτητών. Αυτά τα γνωρίζω το θέμα είναι από την στιγμή που κατασκευάστηκε χωρίς οικοδομική άδεια κάνοντας παράνομο εργοτάξιο σε οικόπεδο άλλου ο οποίος το είχε απαγορέψει. Υπήρχε αμφισβήτηση στα όρια και ο γείτονας τα αγνοεί όλα αυτά και κτίζει τοίχο πολυκατοικία τι συνέπειες υπάρχουν; Πατάει ο τοίχος σε ξένο οικόπεδο... Ευχαριστώ.
  13. Καλησπέρα σε ξενοδοχείο υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές 30 τμ μετά το 2011 ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι νομίμως υφιστάμενα (βάση αδείας και τακτοποίησης), υπηρσίς ζητάνε υπεύθυνη δήλωση μηχανικού (όχι βεβαίωση) περί νομιμότητας. Φαντάζομαι ότι δεν δύναται αλλά μία τέτοια κατάσταση πως αντιμετωπίζεται πέρα των προφανών απαντήσεων περί άμεσης κατεδάφισης? Για παράδειγμα αν γίνει καταγγελία και πληρώνεται πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης γίνεται να δοθεί υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι αυτές οι κατασκεύες τη δεδομένη χρονική στιγμή υφίστανται νομίμως? Αν βγει άδεια κατεδάφισης και δεν εκτελεστεί άμεσα? Κάτι που θα μπορούσε να γίνει τέλος πάντων εκτώς το άμεσο γκρέμισμα.
  14. Δεν παίρνεις έκπτωση αν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας, αλλά αν προβεί σε στατική ενίσχυση. Κάτι ου θα ήταν υποχρεωτικό αν ήταν στατικά ανεπαρκές και λειτουργεί σαν ξενοδοχείο. Τώρα αν δεν το δέχεται το σύστημα μήπως δεν αναιβάζεις κατάλληλο αρχείο? Για στατική ενίσχυση θα χρειαστεί άδεια και ελεκτή δόμησης..(λογικά)
  15. Ναι έχεις δίκιο είναι εκτός σχεδίου...(αδαής ως προς αυτό--τα μπερδεύω). Εμείς τα καλούμε όλα εδώ μερίδες, βάση κτηματολογίου. Επίσης ναι μιλάω για τακτοποίηση..και όχι μόνιμη νομιμοποίηση. Ουσιαστικές διαφορές.(λέξεις - ορολογία και όχι απλά πάνω στον προφορικό λόγο το αναφέρω ως νομιμοποίηση την τακτοποίηση). Έχεις απόλυτο δίκιο και σε ευχαριστώ για τα σχόλια. Όσο για το ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό, συμφωνώ απόλυτα, δεν είναι ότι τα μπερδεύω. Τακτοποίηση μπορεί να κάνει (ώστε να είναι καλυμμένος πχ σε μία καταγγελία). Εγώ όμως αναφέρομαι στην τυπικότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Καθώς αν μία νομιμοποίηση χρησιμοποιηθεί δικαστικά πχ τότε τυχόν ελλείψεις σε απαιτούμενα δικαιολογητικά την καθιστούν μη νόμιμη. Οπότε ναι στην απλή πράξη και καθημερινότητα αλλά και γενικότερα τα πολεοδομικά δεν έχουν να κάνουν με ιδιοκτησιακά. Όμως μπορούν να τα επηρεάσουν. Πχ στην προκειμένη περίπτωση άλλο είναι αυθαίρετη κατασκευή και δικαστικά να ζητείται η κατεδάφιση, όπου τότε είναι 100% σίγουρη η απόφαση και άλλο είναι να ζητείται η κατεδάφιση ενός τμήματος που ο νόμος σε αφήνει να χρησιμοποιείς χωρίς συναίνεση αφού έχεις τακτοποιήσει..τότε η απόφαση είναι σίγουρη?? Η θα εξεταστούν κατά πόσο ενοχλεί το κατασκεύασμα και λοιπά? Οπότε σε εκτός σχεδίου δεν γίνεται? Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω η ανάλυση του άρθρου 9 είναι όντως αυτή? Ότι δηλαδή όποιος καταλαμβάνει κοινόχρηστο μέρος νομιμοποιεί? Ευχαριστώ πολύ και τους δύο για την βοήθεια. Δημήτρη δεν είχα δει την απάντηση σου..θα τα ξαναδιαβάσω σχολαστικά. Ευχαριστώ. Οπότε και οι δύο μηχανικοί κάνουμε καταγραφή των αυθαιρέτων, τους ενημερώνουμε ότι αν δεν τα βρουν άδικα θα ταλαιπωρούνται καθώς δεν θα μπορέσουν να μεταβιβάσουν και μέχρι εκεί μπορούμε να συνεισφέρουμε εμείς..τα υπόλοιπα είναι νομικά. Ωστόσο θα τα διαβάσω ξανά ...γιατί μου έχει κάνει εντύπωση. Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις δεν επιτρέπονται. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή «επεξεργασία». Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos33
  16. Εγώ έχω τον ιδιοκτήτη που θέλει να κατεδαφιστούν και όχι να νομιμοποιηθούν! Δηλαδή αν ο ένας έχει φάει όλο το οικόπεδο αυθαιρετα νομιμοποιεί και όλα καλά? Πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, υπόχρεος για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής είναι ο ιδιοκτήτης που τις ιδιοχρησιμοποιεί χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των λοιπών συνιδιοκτητών της οικοδομής. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής στον παρόντα νόμο των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής που δεν έχουν απολέσει την κοινόχρηστη χρήση, ο επιμερισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου και των λοιπών δαπανών μεταξύ των συνιδιοκτητών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια Μήπως αναφέρεται σε κοινόχρηστα μέρη? Πχ κοινό γκαράζ..ότι μπορεί να νομιμοποιήσει χωρίς συναίνεση? Οπότε ξανα θέτω τα ερωτήματα 1)τροποποιεί συστασή χωρίς συναίνεση (50%) και χωρίς να νομιμοποιήσει ο άλλος? 2)έχει ο συνιδιοκτήτης με επέκταση σε κοινόχρηστο χωρίς συναίνεση? εγώ νομίζω όχι..δηλαδή αν έχω γείτονα που έφαγε όλο τον διάδρομο σε σημείο να μην μπορώ να μπω στο σπίτι μου σχεδόν..νομιμοποιεί και εγώ ας χάνω τον κοινόχρηστο χώρο? νομίζω ότι είναι ....δηλαδή δεν μπορεί ο άλλος να το κατεδαφίσει? δεν μου φαίνεται λογικό αυτό. Στο άρθρο 5 επιτρέπει χωρίς συναίνεση με όρους και στο άρθρο 9 άνευ όρων? Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις: α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδομής ή β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομή
  17. Ευχαριστώ για την απάντηση. Οικόπεδο εξ αδιαιρετου, βγήκε άδεια 300 τμ έγινε σύσταση οριζόντιας με 150 ο ένας 150 ο άλλος(έχει εξαντληθεί ο συντελέστης δόμησης). Στο υπόλοιπο οικόπεδο έχουν διαμορφωθεί κοινόχρηστοι χώροι. Ο ένας έκανε κατάληψη επι κοινοχρήστων και θέλει να νομιμοποιήσει χωρίς συναίνεση του άλλου, να κάνει τροποποίηση κλπ. Μπορεί? Νομίζω όχι και ότι δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις - άρθρα που μπορεί να νομιμοποιεί χωρίς συναίνεση λοιπών συνιδιοκτητών και μάλιστα να αλλάξει τα ποσοστά συνιδιοκτησίας επι κοινοχρήστων (τροποποίηση σύστασης) Αφού μάλιστα στο υπόλοιπο οικόπεδο θα υπάρχουν αυθαιρεσίες (ο άλλος συνιδιοκτήτης επίσης έχει αυθαιρεσίες και δεν νομιμοποιεί) πως θα κάνει συμβόλαιο? Ο μηχανικός για τροποποίηση σύστασης πρέπει να δώσει βεβαίωση για όλο το οικόπεδο? Λογικά ναι..σωστά? Γιατί χρειάζομαι υπόλοιπο συντελέστη δόμησης για νομιμοποίηση? Αναφέρεσαι σε αυτό αν είναι κατηγορία 5? Ανεξάρτητα από την κατηγορία τι γίνεται με το ιδιοκτησιακό και τους συνιδιοκτήτες? Δηλαδή αν ήταν κατηγορία 4 δεν θα υπήρχε θέμα?
  18. Καλησπέρα, Έχω δύο ερωτήσεις αν μπορείτε να μου απαντήσετε, πρώτα θα θέσω την μία ερώτηση 1)Υπάρχει ένα εξ αδιαίρετου ακίνητο με δύο μονοκατοικίες με σύσταση οριζοντίου. Η οριζόντια συστάθηκε πριν το κτίσιμο των οικοδομών (ως μελλοντικά ανεγερθείσες) και στο ενδιάμεσο είχαν έναν ΗΧ να τις ενώνει (ως μελλοντική κατασκευή επίσης). Και το υπόλοιπο οικόπεδο ως κοινοχρήστος χώρος. Ο ένας έκτισε αυθαιραιτές κατασκευές στους κοινόχρηστούς χώρους από την αρχή της κατασκευής(όταν αποπερατωνόταν--πριν κατοικίσει τλπ- στον πρώτο χρόνο και σταδιακά κάποιες επιπλέον επεκτάσεις). Οι αυθαίρετες επεκτάσεις είναι σημαντικές και σίγουρα το διπλάσιο των όσων προέβλεπε η οικοδομική άδεια. Ομοίως ο άλλος συνιδιοκτήτης έκλεισε απλα τους ΗΧ χωρίς να κάνει επέκταση στον κοινόχρηστο. Σήμερα οι σχέσεις τους είναι κάκιστες και ο ένας θέλει να νομιμοποιησει τα κτίσματα στους κοινόχρηστους χώρους και ο άλλος όχι.. Τα ποσοστά στο οικόπεδο είναι 50-50 και ο καθένας είναι 100% ιδιοκτήτης της οριζόντιας του. Μπορεί ο ιδιοκτήτης που έχει καταλάβει περίπου 200 τμ σε κοινόχρηστο χώρο να νομιμοοιήσει χωρίς την συναίνεση του άλλου βάση της παραγράφου του νόμου που αναφέρει ότι για κατασκευές που υφίστανται από την αρχή της κατασκευής(ισχύει αυτό) και επεκτείνεται σε όλους του ορόφους(δεν έχουμε ορόφους αλλά δεν επεκτε'ινεται και στην δίπλα οριζόντια η κατάληψη). Μπορεί να νομιμοποιήσει? Και δεν μιλάω για μία νομιμοποίηση που απλά θα υπάρχει, έστω για μία καταγγελία αλλά για τροποποίηση της σύστασής(να χρησιμοποιηθεί δηλαδή νομικά και ίσως και δικαστικά) χωρίς την συναίνεση του άλλου, η οποία μάλιστα θα αλλάξει και τα ποσοστά συγκριριότητας στο οικόπεδο και στους κοινόχρηστους χώρους? Δεν μιλάμε όμως για μικρές αυθαιρεσίες(για κατηγορία 5 μιλάμε) dimitris GM, η άποψη σου ως νομικός θα ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμη
  19. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Συγνώμη που δημοσίευσα το θέμα εδώ απλά έψαχνα απόψεις στο ερώτημα μου.. Γιάννη το ξέρω ότι δεν δίνεται πίσω η προκαταβολή, όμως οκ ανέφερα ότι θέλω να υπάρχει λογική και όχι να εκμεταλλευτώ μία κατάσταση(που δεν είναι εκμετάλλευση αλλά δεν ξέρω γενικά η κατάσταση με τους μηχανικούς η αναγνώριση της δουλειάς τους και πότε ο ιδιώτης θεωρεί ότι πρέπει να τους πληρώσει είναι πονεμένη ιστορία) παρόλο που δεν έχω καμία ευθύνη για αυτό. Με την ίδια λογική αν αγοράσει έτοιμο σπίτι και βάλει μηχανικό και ο μηχανικός βρει θέμα, ή προκύψει άλλο άσχετο θέμα, ο μηχανικός δεν θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που προσέφερε (!). Ή ο δικηγόρος που κάνει έλεγχο τίτλων. Προέκυψε ένα θέμα που δεν μπορούσε να προβλέψει ούτε ο πωλητής και όταν ήρθαν να βγάλουν άδεια είχαν τίτλο στα χέρια. Επίσης υπάρχει λύση ώστε εν τέλη να διορθωθεί το θέμα απλά ο αγοραστής δείχνει απροθυμία σε αυτό, στα χρονικά περιθώρια ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση. Δεν ανακατεύομαι σε αυτό, δίκη του επένδυση είναι ότι θέλει κάνει δεν μπορώ εγώ να του πω περίμενε ένα χρόνο που θέλει ο πωλητής ενώ εκείνος όχι. Ούτε μιλησα με τον πωλητή τον γνωρίζω μεν αλλά σε εμένα ήρθε ο ίδιος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν άσχετα αν δεν προχώρησε άμεσα στην νομιμοποίηση. Βέβαια και έτοιμο να αγοράσει χρόνος απαιτείται και πρόβλημα μπορεί να προκύψει. Οπότε καταλαβαίνω την κατάσταση αλλά κάτι πρέπει να κρατήσω κάτι για την δουλειά που έκανα και μου έδωσε ο ίδιος εντολή να κάνω αφού είχα κάνει προσχέδια που δεν ζήτησα αμοιβή τα είδε και μου είπε προχώρα γρήγορα όταν τελειώσει η μεταβίβαση θέλω άμεσα να βγει η άδεια και για να μην καθυστερήσει ήρθε από πριν, όχι να βγάλω κέρδος ή να φανώ αισχροκερδής, όπως το αναφέρατε ένα ποσό σαν έξοδα γραφείου (που περιλαμβάνει και την κούραση μου). Λίγο το σκεπτικό που ανέπτυξε και ο ιδιώτης στο παρόν θέμα δεν μπορώ να καταλάβω, πας σε ένα μηχανικό να σου βγάλει άδεια αλλάζεις γνώμη και δεν τον πληρώνεις για την δουλειά που έκανε? Δηλαδή η χρήση του μηχανικού δεν πληρώνεται (δεν ξέρω πως να το πω διαφορετικά)? Για τα θέματα που αναφέρει ο Ιάσονας, με εξαίρεση το συμφωνητικό που κακώς δεν το έκανα, δεν υπάρχει θέμα σε φορολογικά και λοιπά. Όσο για το αν είναι δικομανής δεν είναι οκ αλλά αν είναι να πληρώσω δικηγόρο για 1000 ευρώ, δικαστικά έξοδα και δικηγόρους..οκ. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για τέτοια κατάσταση,όπου δεν θα είχα θέμα θα πάρω στο δικαστήριο τα σχέδια που έκανα και την μελέτη! Δεν τείθεται θέμα και δεν φοβάμαι κιόλας. Ήθελα απλά απόψεις για να είναι σίγουρο ότι δεν κάνω κάτι λάθος. Arche για την δουλειά που έκανα σίγουρα πρέπει να κρατήσω όλη την προκαταβολή αλλά δεν είναι αυτό..είπα ένα ελάχιστο ποσό για τα έξοδα γραφείου όπως τα αναφέρατε χωρίς να ζητάω παραπάνω.,ξόδεψα παρά πολύ χρόνο λόγω των χρονικών ορίων που μου έθεσε ο ίδιος. Δύσκολη δουλειά, όταν σπούδαζα αν τα ήξερα όλα αυτά θα το ξανά σκεφτόμουν.. Το ΄έθεσα το θέμα γιατί ήθελα να ρωτήσω αν κάνω κάτι λάθος και συμφωνώ με τις απαντήσεις σας, εκφράζουν την άποψη μου.
  20. Ήρθε πελάτης για έκδοση άδειας δυοροφης μονοκατοικίας και μου έδωσε προκαταβολή 3000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος ήταν ο αγοραστής όπου μου είπε ότι τελειώνει η μεταβίβαση σε δύο εβδομάδες και βιάζεται, οπότε για να κατοχυρώσω την δουλειά μου ζήτησα προκαταβολή γιατί ουκ ολίγες φορές έχω δουλέψει ο πελάτης υπαναχωρεί χωρίς να σέβεται την δουλειά μου. Δεν πληρώνομαι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά και για την δουλειά που κάνω μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. Φαντάζομαι ομοίως έναςδικηγόρος δεν πληρώνεται μόνο αν κερδίσει το δικαστήριο. Για να αρχίσω την δουλειά μάλιστα ετοίμασα προσχέδια, τα οποία δεν χρεωσα σαφώς απλά τα έκανα για να αποφασίσει ο πελάτης το σχέδιο και να δει την δουλειά μου σε περίπτωση που έψαχνε και σε άλλο μηχανικό. Αφού τα είδε τα προσχέδια και τα ενέκρινε ζήτησα προκαταβολή και σύμφωνησε και εκείνος σε αυτό, ήθελε μάλιστα να προπληρώσει το έργο, αλλά αν δεν τελειώσω μία δουλειά αποφεύγω να με εξοφλούν Ξεκίνησα με εντολή του να δουλεύω συζητήσαμε τις αλλαγές που ήθελε να κάνει και δύο εβδομάδες εργάζομαι για την άδεια. Προέκυψε πρόβλημα με την πώληση (όπου με κατηγορεί κιόλας..τον λόγο δεν έχω καταλάβει! Δεν έχω σχέση με την συμφωνία πώλησης απλά γνωρίζω τον πωλητή). Προέκυψε πρόβλημα με τον τίτλο ιδιοκτησίας και δεν μπορεί άμεσα να εκδόσει άδεια. Ο πωλητής είχε τίτλο τον οποίο μου έδειξε και θα προχωρούσαν σε μεταβίβαση. μάλιστα είχε δικηγόρο να ελέξει τον τίτλο. Οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα. Προσύμφωνο δεν έκανα για αμοιβή καθώς θα το έπρατα στην συνέχεια Μου ζήτησε λοιπόν την προκαταβολή πίσω δηλώνοντας μου ότι θα πάρει παλιό σπίτι και δεν θα βγάλει καινούριο για νεοδόμητο. Σαφώς το να κρατήσω 3 χιλιάρικα έτσι χωρίς να βγει η άδεια δεν το κάνω, δεν θα αισθανόμουν καλά ηθικά, δεν θέλω να βγάζω ψεύτικα χρήματα. Οπότε του είπα ότι ναι θα επιστρέψω τα χρήματα όμως θα κρατησω ένα ποσό για τον κόπο μου γιατί σχεδόν είχα ολοκληρώσει αρχιτεκτονική και στατική μελέτη γιατί εργαζόμουν αυτές τις μέρες αρκετές ώρες και απέριψα και άλλη δουλειά. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν κάνω λάθος που ζητάω ένα ποσό για άδεια που δεν εκδόθηκε αλλά για ώρες που ξόδεψα ? Συγκεκριμένα του είπα ότι θα επιστρέψω τα 2000 ευρώ και θα κρατήσω τα 1000..άλλωστε για αυτό δεν δίνετε η προκαταβλή στον μηχανικό? Για να μην δουλεύει τζάπα? Του πρότεινα επίσης αν θέλει να κάνω νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου με πολύ καλύτερη τιμή ώστε ουσιαστικά να έχει μεγαλύτερο κέρδος επιστροφής. Την νομιμοποίηση άλλου ακινήτου μου την είχε δώσει πριν έξι μήνες αλλά δεν ενδιαφερόταν τελικά να προχωρήσει άμεσα. Όταν του το πρότεινα απάντησε και με αγένεια σε σημείο που αισθάνομαι άσχημα ότι ..ξέρω εγώ του τρώω τα χρήματα!! Τι έχω δικαίωμα να κάνω?? έχω δικαίωμα να αξιώσω ένα μέρος για τον χρόνο που δούλεψα? Υπάρχει και το άλλο ότι στο τέλος χαλάει η φήμη μου σαν μηχανικός και φαίνεται ότι δεν ξέρω...Και αλήθεια με κουράζει η όλη η κατάσταση. Ξέρω ότι αν δεν επιστρέψω όλο το ποσό θα έχω θέμα με τα όσα θα ακουστούν για εμένα αν όμως τα επιστρέψω χωρίς να κρατήσω τίποτα θα είμαι. μην το γράψω. Η αρχιτεκτονική μελέτη όπου του έκανα καμιά δεκαρια σχέδια μέχρι να αποφασίσει και το τελικό το τροποιήσε δύο φορές..να βγάλω και να φτιάξω όπως φανταζόταν το σπίτι του μέσα από αυτά που πρότεινα..έκανα 3d απεικόνιση ..τουλάχιστον την αρχιτεκτονική μελέτη δεν πρέπει να την πληρωθώ?? Που έχει κόστος 3000 χιλιάρικα..δεν είπα να τα κρατήσω δεν θέλω να βγάλω κέρδος αλλά κουράστηκα.
  21. Τυχαία έψαχνα κάτι και είδα το θέμα. Εσείς λάθη δεν κάνετε? Εύκολα να το παίζετε έξυπνοι. Επίσης είναι νομικά θέματα που δεν έχετε την γνωση να αντιληφθείτε. Δεν διαφωνω σε κάτι αλλά όταν κάνω μια νομιμοποιήση δεν είμαι σίγουρη ότι τα κανω όλα σωστά και μου έτυχε περιπτωση που υπολόγισα παραπάνω πρόστιμο. Δηλάδη δύλωσα 4 τμ παραπάνω. Φαίνεται ότι ήταν λάθος εκ παραδρομής..μέτρησα μία πλευρά λάθος. Μετά από χρόνια ήθελε να το μεταβιβάσει σε συγγενη του και έδωσα βεβαίωση..(δεν ήξερα τότε το λάθος) Η μία πλευρά ήταν 10μέτρα και την έβγαλα κατά λάθος 10,1, υπέβαλα τα σχέδια με 10,1 μέτρα και δεν είχα χρόνο και ανέλαβε άλλος συνάδελφος την δουλεια...Μου έβαλε τις φωνές πως είναι απαράδεκτο να συμβαίνει σ εμηχανικο Μου φώναζε είσα μηχανικος εισαι μηχανικός είναι παραδέκτο Ο νόμος έχει 2% όριο και λοιπά, Και είπα κάτι που μου λέει η λογική μου ως μηχανικός γιατί τα άλλα είναι επι των πλειστων νομικά που οι περισσοτεροι δεν εντιλαμβάνονται και στα νομικά συμβαίνουν περίεργα πάντα που δεν συμβαδιζουν με την λογική γιατί ένας νόμος λέει το ένα και ένας άλλος άλλο. Είπα λοιπόν κακώς έκανα λάθος αλλά εδώ αυτός ο νόμος υπαρχει για να πληρώσει κάποιος πρόστιμο επειδη έκτισε αυθαίρετα και να του παρεχει το κράτος το δικαιίωμα να το διατηρήσει. Πλήρωσε λοιπόν στο κράτος 100 ευρώ παραπάνω. Υπέπεσα σε τόσο τεράραστι σφάλμα που να ρεζιλεύομια ως μηχανικός?? Η μήπως ο άλλος συνάδελφος ήταν υπερβολικά ανθρωποφάφος. Με τις δηλώσεις να είναι ανοικτές και να μπορώ να υποβάλω ένα διορθωτικό σχέδιο. Ήταν ένα εντελώς αυθαίρετο κτίριο και έδωσα βεβαίωση οτι είναι νομιμο αφού ειχε αποπληρωθεί το πρόστιμο. Το 2% που περιλαμβάνει η βεβαίωση είναι σε σχέση με την οικοδομική άδεια και όχι σε σχέση με το μέτρημα. Τι προυποθέτει ο νόμος?? νομιμοποιήση εγινε?? ναι επίσης να υποβάλω μία κάτοψη που να λέει ότι βεβαιώνω ότι αυτή έχω ανιβάσει στο πληροφοριακό σύστημα??ειπα ψέματα?? όχι οπότε τι τρομερό λάθος έγινε?? κανενα απλά το κράτος εισέπραξε 100 ευρώ παραπάνω. Κακώς είμαι μηχανικός και πρέπει να είμαι ακριβης αλλά έκανα λάθος στο μέτρημα θα πορουσα να έχω μετρησει και σωστα και να έκανα λάθος στο σχέδιο μετα στο autocad Έκανα ένα τόσο επικυνδινο σφάλμα που να κινδυνεύω?? Όταν έξω γίνονται τα απίστευτα με τις νομιμοποιήσεις και τα αυθέρεται Είπα λοιπόν στον συνάδελφο είσα υπερβολικο΄ς και τσακωθήκαμε. Μου φώναζε έχεις δώσει βεβαίωσει. Ναι έδωσα βεβαίωσει ότι νομιμοποιηθεί και έχει!! Δηλαδή αν πήγαινε η υπόθεση στο δικαστηριο και τα έλεγα όλα αυτά θα υπήρχε δικαστής που θα μου ελεγε ότι έκανα λάθος ή δημιουργησα πρόβλημα?? Καταρχήν ζήτησα να μην χρησιμοποιηθεί η βεβαίωση αφού υπάρχει λάθος αλλά και να χρησιμοποιούνταν για μένα δεν υπαρχει θέμα είναι ένα εκ παραδρομής λάθος που απλά πληρώθηκε παραπάνω πρόστιμο. Δηλαδή ως μηχανικοί τον συντελεστή ασφαλείας δεν τον ξέρετε??? Με είχε ενοχλήσει το ύφος του και ήταν παράλογο όλο αυτό. Όταν εξηγώ ότι έγινε ένα λάθος που δεν δημιουργει θέμα και για μένα δεν δημιουργεί θέμα βάση νόμου.. Έδωσα βεβαίωση ότι το κτίσμα έχει υπχθει στον νόμο και έχει αποπληρωθεί το πρόστιμο θα αποτελούσαι θέμα αν δήλωνα λιγότερα εκεί το λάθος μου θα είχε θέμα..ευτυχώς δήλωσα παραπάνω Εγώ όπως διαβάζω τον νόμο δεν αντιλαμβάνομαι κάτι που να έχω κάνει αντίθετο παρόλο που έκανα λάθος και κακώς το έκανα αλλά ήταν λάθος όχι από δόλο κατά λάθος. Και είμαι μηχανικός και οφείλω να είμαι ακριβής το γνωριζώ αλλά όκ...... Είχα διαβάσει και μία περίπτωση με έναν συνάδελφο που είχε το ίδιο θέμα. Για μένα η βεβαίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα θέμα και στο μελλόν διορθωνεται και εύκολα Εκ παραδρομης δηλώθηκε παραπάνω φαίνεται ότι δεν γκρεμιστηκε ούτε κτίστηκε κάτι άλλο με πολλά α΄΄αλ στοιχεία και δικαιολογητικά.. Στο κτηματολογιο όταν παίρνεις συμβόλαιο που λέει παραπάνω μέτρα αλλά εν τέλη είναι λιγότρεα το γραφουν εύκολα και γρήγορα και ρώτησα 3 δικηγόρους για αυτό και το έχω διαβάσει κιόλας. Δεν λέω ότι δεν έκανα λάθος αλλά είστε μηχανικοι και όχι δικηγόροι. Στο κτηματολόγιο όταν πάνε τι έλεγχουν και γιατί?? τα μέτρα για να δουν αν το κράτος εισέπραξε λιγότερα από αυτά που έπρεπε τα περισσότερα δεν πείραξαν ποτέ κανέναν. Οπότε οκ αλλά μην είστε υπερβολικά ανθρωποφάγοι..Ναι ο καθένας οφείλει να κάνει απόλυτα σωστά την δουλειά του νομικά όμως όσοι παρανομούν δεν πληρώνουν. Μια υπόθεση που είχατε αναιβάσει εδώ υπήρχε συμβόλαιο που δεν δηλώθηκε το κτίσμα με αυθαίρετο και ο αρειος πάγος το έκρνε νόμιμο και μάλιστα υπήρχαν ποστ συναδέλφων από κάτώ ότι ηταν απαράδεκτο..Ο άρειος πάγος το έκρινε νόμιμο..Γιατί? Βασίζεται σε άλλους νόμους και νομικά ένα συμβόλαιο δεν ακυρώνεται έτσι. Ο δε νόμος είναι πολύ αόριστος για το αν πράγματι το συμβόλαιο ακυρώνεται και πως Για παράδειγμα αν περάσουν δέκα έτη ακυρώνεται ή έχει κάνει τακτική χρησικτησία? λαμβάνεται υποχρεωτικά και αναλογικά υπόψη η αξία της αυθαίρετης κατασκευής.-->οπότε για μία ασήμνατη παράβαση υπάρχει όντως πρόβλημα? β) Στους μηχανικούς της περίπτωσης α΄, ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη, επιβάλλεται και προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του φορέα του οποίου είναι μέλη, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζεται η διαδικασία επιβολής της διοικητικής ποινής και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Γενικά πάντα είχαμε ευθύνη και έχουμε και δυστυχώς οι αμοιβές ειναι υπερβολικά μικρές για τις ευθύνες που έχουμε και όταν πες κάτι στον πελάτη πάει σε άλλον. Όμως επειδή υπάρχουν τετοιοι μηχανικοί ΄μην γίνεστε ανθρωποφάγοι με όλους. Δεν έχω πάρει μία άδεια που να είναι σωστή..αυτοί οι μηχανικοί δεν έχουν ευθύνες?? Αφού εν γνώση τους αλλάζονταν οι άδειες και γίνονταν οι αυθαιρεσίες..οι μεγαλύτεροι μηχανικοί δεν μπορεί να αγνοείετε τι γινόταν στην αγορά τα προηγούμενα χρόνια. Έλεγαν στον πελάτη θα κτίσεις τόσο μετά θα κάνεις αυτό. Σπούδαζα ακόμα με τον νόμο των ΗΧ. Που έλεγαν οι μηχανικοι θα κόψω από εδώ για να χεις λιγότερο πρόστιμο και όποιος μηχανικός ήταν αυστηρός έμενε στα αζήτητα. Ναι υπάρχει αυτσηρο πλαίσιο γιατί αν όχι ο καθένας θα κάνει ότι θέλει και φυσικά δεν γινόταν να μηνα ναφέρετε και όχι δεν είπα να είμαστε έτσι..αλλά θα χάσω την άδεια ου επειδή μέτρησα 15 εκατοστά παραπάνω κατά λάθος?? Αν ο ιδιοκτητης μετά το έπαιζε εκβιαστικα και αρχιζε να έχει παράλογες απαιτησείς από εμένα πχ στατική ενισχυση και αλλά...πόσο ακριβά θα πλήρωνα τα 15 cm παραπάνω?? Που για μενά δεν έιναι λάθος έδωσα βεβαίωση ότι νομιμοποιήθηκε και έχει πληρωθεί το πρόστιμο. Τώρα δεν ξέρω..
  22. Καλησπέρα! Έχω την ίδια ερώτηση αν και μερικά χρόνια μετά, μόνο που δεν μπορώ να ανοίξω το επισυναπτόμενο αρχείο. Έχω Η.Χ. με δομικά στοιχεία και μέσα σε αυτόν ανοικτή σκάλα που περιβάλλεται από υποστυλώματα. (τα δύο είναι εντός της οικείας). Μετράει η σκάλα στα τ.μ. του Η.Χ.? Νομίζω όχι αλλά δεν μπορώ να ανοίξω ήδη της απαντήσεις που δώσατε. Μία άλλη ερώτηση, η συνολική δόμηση είναι 210 τ.μ. (για την ακρίβεια 420 τ.μ.--δύο κάθετες). Δεν θα εξαντληθεί όλη η δόμηση με πρόβλεψη μελλοντικής προσθήκης. Μπορώ να χρησιμοποιήσω περισσότερους Η.Χ. στο υπόγειο και να αφήσω τους εξώστες για τον όροφο? Πάλι νομίζω πως ναι, αλλά μία γνώμη θα βοηθούσε. Επίσης μπορώ να έχω τις ευνοϊκές διατάξεις για τα χαμηλά κτίρια? Αν έχω την μία κάθετη τότε ναι αλλά μάλλον πάει σε όλο το οικόπεδο, αφού θα βγει και μια άδεια και έτσι αντιμετωπίζεται. Ευχαριστώ.
  23. jnp τα 800 ευρώ όμως μπορεί να σχετίζονται με την μη πληρωμή των 600. Σε εμένα έχουν καταβληθεί αλλά η μισθωτική ιδιότητα έχει λήξει πριν τον Μάρτιο. Όσοι δεν τα έχετε πάρει έχετε κάνει αίτηση ως μισθωτοί για τα 800? Άσχετα αν δεν τα πήρατε, η μισθωτική σας εργασία βρίσκεται σε αναστολή ή είναι ενεργή? Καλό είναι να το ξεκαθαρίσετε (όχι για εμένα) αλλά για να βοηθηθούν όσοι έχουν αντίστοιχο πρόβλημα και να καταλάβετε τι γίνεται. Όποιος έχει πάρει τα 800 νομίζω ότι δεν του δίνονται τα 600. Τα 800 ως αποζημίωση μισθωτών που η σύμβαση τους βρίσκεται σε αναστολή. Είχα δει σε μία εκπομπή μπορεί να το χετε αναιβάσει και εδώ ότι 1440 επιστήμονες που είχαν κάνει αίτηση δεν έχουν πάρει ακόμα το επίδομα και ότι θα τους καταβληθεί. Μπορεί να είστε σε αυτόν τον αριθμό. Το είχα δει νομίζω προχθες. Επειδή η προθεσμία λήγει αύριο ίσως περιμένουν τους εναπομείνατες για να γίνουν όλες μαζί οι πληρωμές. Αποκλείεται να λυθεί μέχρι τέλος της εβδομάδας (αύριο δηλαδή). Λόγω σχετικής αδράνειας διαβάζω το θέμα και δεν έχουν λυθεί ούτε τα προβλήματα με τα 400 και 200. Αφού έχετε βρει τηλέφωνο επικοινωνίας τότε θα βρείτε άκρη (υπομονή).
  24. Σε εμένα τελικά έχουν καταβληθεί καθώς ήταν περίεργο. Ωστόσο με την διπλή ιδιότητα υπάρχει θέμα τόσο για τα 600 όσο και τα 800. Στην τηλεκαταρτιση δεν το έλεγχαν γιατί δεν ήταν ακριβώς επίδομα αλλά τηλέκατάρτιση με πρόγραμμα του εσπα. Επίσης μου είχε κάνει από την αρχή εντύπωση γιατί μία ρύθμιση στο κεαο που είχα τις δυο τλτ δόσεις που είχα μέχρι τέλος Απριλίου και Μαίου μου τις μετέθεσαν χωρίς να το ζητήσω, οπότε με αναγνώριζε το σύστημα τους? Τλπ μπορεί να είναι και άσχετο αυτό και να το έκαναν για όλους τους πληττόμενους Βέβαια είναι άδικο γιατί γνωστοί μου έχουν πάρει 600 διεκδικούν 800 και επιπλέον και άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης. Αλλά γνωρίζω ότι ακριβώς το ίδιο γινόταν και με τα 800. Το οποίο δεν είναι σωστό καθώς εφόσον δεν μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια και αρκει μόνο να ανήκεις στους καδ ή να είσαι μισθωτός. Είναι μία αυστηρή διάκριση που κάνουν άδικη όμως γιατί αν κάποιος έχει μισθωτή εργασία 400 ευρώ δεν μπορεί να μην παίρνει επίδομα. Για παράδειγμα, διπλή μισθωτή εργασία με μισθο 1000 σε αναστολή και μία δεύτερη με 450 το μήνα χωρίς αναστολή, ο συγκεκριμένος δικαιούχος δεν παίρνει το επίδομα των 800. Το οποίο είναι απαράδεκτο και στους επιστήμονες εφόσον δίνεται βάση της ιδιότητας τους επίσης.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.