Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραπομπή της Ελλάδας για μη υπολογισμό βέλτιστου κόστους της οδηγίας 2010/31/ΕΕ


kan62

Recommended Posts

Παραπομπή της Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας της μη συμμόρφωσής της με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων.

 

Σύμφωνα με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (οδηγία 2010/31/ΕΕ), τα κράτη μέλη οφείλουν να ορίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα κτήρια, με στόχο να επιτευχθεί ο καλύτερος συνδυασμός μεταξύ επενδύσεων και εξοικονόμησης ενέργειας, γνωστός και ως «βέλτιστα, από πλευράς κόστους, επίπεδα».

 

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει προβεί στους υπολογισμούς βέλτιστου κόστους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η έλλειψη αυτών των υπολογισμών θα επηρεάσει την ικανότητα των μεμονωμένων ιδιοκτητών και ενοικιαστών να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για νέες κατασκευές ή ανακαινίσεις.

 

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.
 
 
Για να μην απορείτε γιατί :
ΓΙΑΤΙ, ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΔΕ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΗΜΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ !
 
Πρόσθετες πληροφορίες εδώ : https://ec.europa.eu/energy/en/topics/energy-efficiency/buildings
 
 

Assessment of cost optimal calculations in the context of the EPBD_Final.pdf

Edited by kan62
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πιθανολογώ ότι έπρεπε να παραδοθεί κάποια μελέτη που θα αναφέρει τα βέλτιστα μέτρα εξοικονόμησης ανάλογα με την κατηγορία κάθε κτηρίου, την κλιματική ζώνη, τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας συνυπολογίζοντας οικονομικούς παράγοντες κλπ. Αν είναι αυτό είμαστε για τα πανηγύρια, μερικές καλές διπλωματικές να δίνανε σε φοιτητές είχε λυθεί το θέμα. Η μισή δουλειά είχε ήδη γίνει έτσι κι αλλιώς στη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

Είναι προφανές ότι όταν δεν κάνουμε μιά δουλειά που υποσχεθήκαμε μπορεί να έχουμε απλά συνέπειες.

Όταν όμως δεν αφήνουμε και τους άλλους να κάνουν τη δουλειά τους η ΕΕ παραπέμπει για τιμωρία.

 

Τέτοια είναι και η περίπτωση εδώ. Αντιγράφω από το κείμενο των έχοντας υπόψη της οδηγίας 31 :

 

Η Επιτροπή πρέπει να θεσπίσει συγκριτικό μεθοδολογικό πλαίσιο για τον υπολογισμό των βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων για τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση. Τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω πλαίσιο για να συγκρίνουν τα αποτελέσματα με τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση που έχουν τα ίδια θεσπίσει. Εάν διαπιστωθούν σημαντικές ασυμφωνίες, π.χ. άνω του 15 %, μεταξύ υπολογιζόμενων βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων για τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και ισχυουσών ελάχιστων απαιτήσεων όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δικαιολογούν τη διαφορά ή να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για τη μείωσή της. Ο εκτιμώμενος οικονομικός κύκλος ζωής ενός κτιρίου ή δομικού στοιχείου θα πρέπει να προσδιορίζεται από τα κράτη μέλη, λαμβανομένων υπόψη των τρεχουσών πρακτικών και της πείρας κατά τον προσδιορισμό του συνήθους οικονομικού κύκλου ζωής. Τα αποτελέσματα της εν λόγω σύγκρισης και τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή αυτών των αποτελεσμάτων, πρέπει να κοινοποιούνται τακτικά στην Επιτροπή. Οι εκθέσεις αυτές αναμένεται να επιτρέψουν στην Επιτροπή να αξιολογεί την πρόοδο που σημειώνουν τα κράτη μέλη στην επίτευξη βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων για τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και να υποβάλλει σχετικές εκθέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Και καλά που δεν κάνουμε τη δουλειά που υποσχεθήκαμε και μας τιμωρούν ...

 

Αλλά στον ίδιο νόμο που υποχρεώνονται τα δημόσια κτήρια να δίνουν το παράδειγμα να ψηφίζεται και το παρακάτω συνημμένο ;

 

Μέχρι το 2023 το δημόσιο (που δεν νομίζω να έβγαλε άδειες μετά το 2010) πάει με τα παλιά, οι ιδιώτες θα πάνε και αυτοί ;

Τότε τι τις θέλουμε τις ΜΕΑ και τους Ευρωκώδικες ; Ποιός θα τους χρησιμοποιήσει ;

 

( Γι' αυτό έλεγε ο πρόεδρος-υπουργός για επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του αντισεισμικού ; )

51557.pdf

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.