Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Φυγοκεντρική αντλία σε δίκτυο ποτίσματος: ταχύτητα, παροχή πίεση νερού


katsoulinos312

Recommended Posts

Το οινοπνευμα θα φτάσει ψηλότερα εκτός αν η νεράιδα ηταν σουρωμένη και έκαε κανένα άλλο κόλπο. Αλλα μπαίνον και άλλα φαινόμενα λόγω της χαμηλής πίεσης ατμών. Π. χ. Οι στροφές της αντλίας είανι κατάλληλες για οινόπνευμα και άλλα τέτοια.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 76
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ευχαριστω για καθε πληροφορια. αν μπορουσε ο φιλος να μου εξηγησει καλυτερα τι εννοει με τον ορο ισοζύγιο μάζας και ισοζύγιο ενέργειας θα ηταν πολυ ευχαριστο.

 

Ισοζύγιο μάζας: Παροχή μάζας στο σημείο 1 = Παροχή μάζας στο σημείο 2

 

Ισοζύγιο ενέργειας: Ενέργεια στο σημείο 1 = Ενέργεια στο σημείο 2 + Απώλειες ενέργειας

 

Το οινοπνευμα θα φτάσει ψηλότερα εκτός αν η νεράιδα ηταν σουρωμένη και έκαε κανένα άλλο κόλπο. Αλλα μπαίνον και άλλα φαινόμενα λόγω της χαμηλής πίεσης ατμών.
όπως η σπηλαίωση
Link to comment
Share on other sites

Είπαμε ότι άλλα φαινόμενα (όπως τριβές, ατμοί κτλ) ΔΕΝ λαμβάνονται υπόψη. Ολα (τριβές, αντιστάσεις, στροφές αντλίας, πίεση ατμών, θερμοκρασίες, βαρύτητα, ΚΑΙ ταχύτητα του φωτός :smile: ) υποθέτουμε ότι παραμένουν τα ίδια όπως με το νερό. Το μόνο που αλλάζει είναι η πυκνότητα του ρευστού που από 1000 έγινε 790 kg/m3.

 

Εκτός από τον ariss που "τόλμησε" :smile: να απαντήσει, κανείς καμιά άλλη απάντηση;

Ει δυνατόν με σχετικό τυπολόγιο;

Link to comment
Share on other sites

Το μανομετρικό της αντλίας που είναι στην ουσία η διαφορά πίεσης εισόδου εξόδου εκφράζεται σε μέτρα στήλης ύδατος.

Η πίεση είναι δύναμη ανα επιφάνεια. Το μανομετρικό της αντλίας δεν αλλάζει αλλα το βάρος ανα επιφάνεια του οινοπνεύματος έιναι μικρότερο απο του νερού οπότε η στήλη θα φτάσει πιο ψηλά.

p= f/A

f=mg=ρΑΗg

οπότε

p=ρgH

 

Το p και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδιο και εξαρτάται απο την αντλία. Ομως αφού μικραίνει το ρ πρέπει να μεγαλώσει το Η.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά, όλα αυτά.

Μία μόνο λεπτομέρεια. Η αντλία δίνει διαφορά πίεσης Δp, ή μήπως διαφορά ύψους (δηλαδή μανομετρικό) ΔΗ;

Η απάντηση χρειάζεται καλή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μεταφέρεται η ενέργεια από την φτερωτή στο υγρό.

Link to comment
Share on other sites

Οι αντλίες (για τις φυγοκεντρικού τύπου μιλάμε εδώ μόνο) στηρίζουν την λειτουργία τους στην ταχύτητα που έχει το υγρό από την περιστροφή της φτερωτής. Η ταχύτητα αυτή μετατρέπεται σε πίεση στο διαχυτήρα σύμφωνα με την αρχή του Bernoulli.

Εάν οι στροφές της φτερωτής παραμείνουν σταθερές, τότε ανεξάρτητα από την πυκνότητα του υγρού, η ταχύτητα με την οποία το υγρό θα εγκαταλείψει την φτερωτή, θα είναι η ίδια. Και το μανομετρικό ύψος που θα φτάσει θα είναι το ίδιο, σύμφωνα με τον τύπο Η=v/(2g)

όπου

Η: το μανομετρικό ύψος

v: η ταχύτητα στο άκρο της φτερωτής

g: η επιτάχυνση της βαρύτητας

 

 

Μία σχετική αναφορά, μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το pdf (σελ. 16 of 31)

The main reason for using head instead of pressure to measure a centrifugal pump's energy is that the pressure from a pump will change if the specific gravity (weight) of the liquid changes, but the head will not change. Since any given centrifugal pump can move a lot of different fluids, with different specific gravities, it is simpler to discuss the pump's head and forget about the pressure. So a centrifugal pump’s performance on any Newtonian fluid, whether it's heavy (sulfuric acid) or light (gasoline) is described by using the term ‘head’. The pump performance curves are mostly described in terms of head.

 

A given pump with a given impeller diameter and speed will raise a liquid to a certain height regardless of the weight of the liquid.

 

 

 

Στην πραγματικότητα φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους για το τελικό ύψος του πίδακα, εάν αντικαταστήσουμε το νερό με οινόπνευμα. Αλλά το ερώτημα μου ήταν "εκπαιδευτικής φύσεως" και σκοπό είχε την εξήγηση του κύριου φαινομένου στην λειτουργία της φυγοκεντρικής αντλίας

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

να κανω αλλη μια ερωτηση: εχω νερο απο την ευδαπ στις 1 ατμ και παροχη 2 κυβικα την ωρα. θελω να αυξησω την πιεση στις 5 ατμ και την παροχη στα 10 κυβικα. τι αντλια βαζω? ο υπολογισμος μου ειναι οτι θα βαλω αντλια 4 ατμοσφαιρων (40 μανομετρικο δλδ) και παροχης 10 κυβικων ανα ωρα. σωστα?

 

και ακομα μια ερωτηση: αν καταλαβα καλα δλδ...εφοσον η ευδαπ δινει παροχη 2 κυβικα ας πουμε και τοποθετησω αντλια με πιεστικο μπαλονακι απευθειας στην γραμμη της ευδαπ (χωρις παρεμβολη δεξαμενης) αλλα η αντλια αυτη βγαζει στην εξοδο 6 κυβικα νερου τοτε πως θα μπορεσει η αντλια να βγαλει αυτα τα 6 κυβικα αφου ειναι διαθεσιμα απο το δικτυο μονο 2? δλδ πως θα βγαλει 6 κυβικα ενω τραβαει 2? θα προλαβαινει να γεμιζει ποτε το μπαλονακι? τι θα πρεπει να κανω σε μια τετοια περιπτωση για να εχω παροχη 6 κυβικα με τη χρηση τετοιας αντλιας?

Link to comment
Share on other sites

εχω νερο απο την ευδαπ στις 1 ατμ και παροχη 2 κυβικα την ωρα.

 

Θα πρέπει να διευκρινήσεις τι εννοείς ότι έχεις νερό με τόση πίεση και παροχή 2 κυβικά την ώρα. Εάν εννοείς ότι δεν μπορείς να πάρεις περισσότερα από 2 κυβικά την ώρα, τότε προφανώς όποια αντλία και να βάλεις και ό,τι και να κάνεις, ΔΕΝ μπορείς να πάρεις περισσότερα από 2 κυβικά την ώρα.

 

Αρα, μήπως δεν έχεις αυτόν τον περιορισμό;

Link to comment
Share on other sites

εννοω οτι βαζοντας ενα παροχομετρο και ενα πιεσομετρο στο ρολοι της ευδαπ θα παρω τις παραπανω μετρησεις. δλδ αν ανοιξω μια βρυση στο σπιτι θα μετρησω αυτη την παροχη και αυτη την πιεση.ειναι δλδ δυνατον να υπερβω την παροχη της ευδαπ επειδη η αντλια θα προκαλεσει επιπλεον αναροφηση στον αγωγο της ευδαπ?

 

Δεν χρειάζεται να παραθέτετε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το παραπάνω μήνυμα. Εννοείται ότι η αλληλουχία των μηνυμάτων είναι παρόμοια με αυτήν της προφορικής συζήτησης. Η περιττή παράθεση δυσκολεύει την ανάγνωση, καταναλώνει πόρους και απαγορεύετεται από τους κανόνες συμμετοχής (κανόνας 8 )

 

CostasV

Link to comment
Share on other sites

εννοω οτι βαζοντας ενα παροχομετρο και ενα πιεσομετρο στο ρολοι της ευδαπ θα παρω τις παραπανω μετρησεις

Σύμφωνοι μέχρι εδώ. Αν και το όργανο μέτρησης της πίεσης δεν το λέμε πιεσόμετρο αλλά μανόμετρο.

 

δλδ αν ανοιξω μια βρυση στο σπιτι θα μετρησω αυτη την παροχη και αυτη την πιεση.

Παροχή ναι. Θα μετρήσεις την ίδια. Πίεση όχι. Δεν θα είναι η ίδια με αυτήν που μέτρησες στο ρολόι, όταν θα τρέχει το νερό, αλλά θα είναι μικρότερη.

 

ειναι δλδ δυνατον να υπερβω την παροχη της ευδαπ επειδη η αντλια θα προκαλεσει επιπλεον αναροφηση στον αγωγο της ευδαπ?

 

Ναι, μικρή αύξηση παροχής μπορεί να παρατηρήσεις. Πόση είναι αυτή η αύξηση; Εξαρτάται από την πίεση στον κεντρικό αγωγό της ευδαπ και τον παροχετευτικό αγωγό της ιδιοκτησίας. Αλλά όχι από τα 2 να πάμε στα 10.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.