Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη ΚΕΝΑΚ με λειτουργικά εξαρτώμενο χώρο στάθμευσης


sdim

Recommended Posts

Έχω μια περίπτωση μεζονέτας με ισόγειο και πατάρι (>50μ² σύνολο), που έχει και υπόγειο πάρκινγκ.

Το ισόγειο με το υπόγειο επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα.

Στα αρχιτεκτονικά δεν υπήρχε πόρτα που να χωρίζει το ισόγειο και το υπόγειο αλλά συνεννοήθηκα με την αρχιτεκτόνισσα και θα μπει πόρτα για να μην φεύγει η ζέστη από το ισόγειο στο υπόγειο.

 

Μέχρι τώρα όσες φορές είχα υπόγειο είχε ανεξάρτητη είσοδο, οπότε θερμομόνωνα μόνο τον χώρο κύριας χρήσης και θεωρούσα το υπόγειο ως ανεξάρτητο βοηθητικό χώρο δεν χρειαζόταν θερμομόνωση με ΚΕΝΑΚ.

 

Έχω διαβάσει 2-3 φορές τις ΤΟΤΕΕ και τις εγκυκλίους αλλά αισθάνομαι ότι κάτι μου διαφεύγει.

Να θερμομονώσω όλο το κτίριο (μαζί με το υπόγειο) ή μόνο το ισόγειο και το πατάρι;

 

Εννοείται πως αν θερμομονώσω όλο το κτίριο θα πρέπει να θεωρήσω δυο θερμικές ζώνες, μια για το υπόγειο (ΜΘΧ) και μια για τους υπόλοιπους χώρους.

Link to comment
Share on other sites

πρέπει να μπει πόρτα οπωσδήποτε (εάν θα μπει στο ισόγειο ή στο υπόγειο πρέπει να το αποφασήσεις ώστε από την μια να έχεις ελάχιστους υπολογισμούς και από την άλλη να είναι λειτουργικά ορθό).

Εαν μπει πόρτα στην διαχωριστική το υπόγειο δεν θα θερμομονωθεί.

Ο ΜΘΧ δεν είναι ζώνη αλλά μη θερμαινόμενος χώρος (η ζώνη είναι άλλη χρήση π.χ. κατάστημα που απαιτεί ΚΕΝΑΚ).

ελπίζω να βοήθησα..

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα,

 

Εχω και εγω μια απορια, σχετικα με το που θα μπει η πορτα. Επειδη στο ισογειο δεν ειναι εφικτο λογο του σχεδιασμου της σκαλας,

αποφασισα να την βαλω στο τελος του κλιμακοστασιου του υπογειου, πιστευοντας οτι ετσι θα ειναι λειτουργικα ορθο. Απο την αλλη, ομως, θα ηταν σωστο στους υπολογισμους να συνορευει η συγκεκριμενη πορτα και οι τοιχοι με τον Μ.Θ.Χ. αφου βρισκονται στο υπογειο και οχι στο ισογειο; Συγνωμη αν σας μπερδεψα.

 

Ευχαριστω

Καλες Γιορτες

 

Παρακαλώ, μην κάνετε παράθεση ολόκληρου του προηγούμενου μηνύματος.

miltos

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που με μπερδεύει είναι στην 1η ΤΟΤΕΕ, στην παρ. 2.2

Στο πλαίσιο της ενεργειακής μελέτης ενός κτηρίου καθορίζονται και οι θερμαινόμενοι χώροι (ή θερμικές ζώνες) και οι μη θερμαινόμενοι χώροι (και οι ηλιακοί χώροι - αίθρια), που γειτνιάζουν και έχουν θερμική σύζευξη με τους θερμαινόμενους χώρους Οι μη θερμαινόμενοι χώροι του κτηρίου είναι ενεργειακά αδρανείς χώροι, χωρίς απαιτήσεις για θέρμανση, ψύξη και αερισμό. Κατά τους υπολογισμούς, τα εσωτερικά θερμικά κέρδη και ο φωτισμός των μη θερμαινόμενων χώρων θεωρούνται μηδενικά.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι στους μη θερμαινόμενους χώρους ενός κτηρίου, δεν συμπεριλαμβάνονται μη θερμαινόμενοι χώροι κύριας χρήσης (π.χ. χώροι στάθμευσης, αποθήκες καταστημάτων, κ.ά.), για τους οποίους προβλέπεται η υπαγωγή τους στο κτήριο ως θερμικών ζωνών με την αντίστοιχη χρήση (όταν ο όγκος τους είναι τουλάχιστον 10% του συνόλου του κτηρίου).

 

Είχα σκοπό να βάλω θερμομόνωση μόνο στον όροφο (και στην οροφή του υπογείου για να κλείσει το κέλυφος), αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την λογική των παραπάνω παραγράφων.

 

Μπορώ να το κάνω αυτό ή ο χώρος στάθμευσης πρέπει να είναι θερμομονωμένος και να πληρεί τις προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ;

Link to comment
Share on other sites

sdim

ξέχνα αυτή την παράγραφο:<< Διευκρινίζεται.....>>. Εχει καταργηθεί στις διευκρινιστικές. Ο σκοπός της (μάλλον) ήταν να πει κάτι για τις επιχειρήσεις στάθμευσης και τα πολυκαταστήματα (...έτσι υποθέτω) αλλά απέτυχε παταγωδώς να πει οτιδήποτε λογικό, οπότε και διαγράφηκε.

 

Βάλε την θερμομόνωση κανονικά μόνο στην κατοικία. Απόφευγε να εντάσεις στην θερμική σου ζώνη κλιμακοστάσια ακόμα κι αν έχουν τμ <10% του συνόλου. Δημιουργεί προβλήματα αντί να βοηθάει.

 

Στην περίπτωση όμως του Erie θα πρέπει να ενταχθεί το εσωτερικό κλιμακοστάσιο γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της θερμικής ζώνης.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.