Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρυθμιστές πίεσης


Perifanos

Recommended Posts

Ναι, εννοώ τον πρεσοστάτη.

Ο Κύλινδρος πίεσης είναι κύλινδρος με μεμβράνη.

 

Το μέγεθος του κυλίνδρου πρέπει να επιλεγεί ώστε η αντλία να μην ξεκινά και σταματά πολύ συχνά.

 

Όπως είπα και πριν είναι μια ακόμα πιθανή λύση που μπορεί να διερευνηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κιαπο μένα.

 

Μία απλή βάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρύθμιση της πίεσης αλλα όχι με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία. Καταληλλότερη βάνα για αυτή την εφαρμογή πιστεύω είναι μία ορειχάλκινη περιστροφική βάνα (gate valve) που μπορεί να έχει καλύτερο έλεγχο της πιεσης λόγω των πολλών στροφών που χρειάζονται για να ανοίξει κλείσει.

Μειώνωντας την πίεση μετά την βάνα (αυξάνονται οι απώλειες και το απαιτούμενο μανομετρικό απο την αντλία) μειώνεται και η παροχή στο δίκτυο.

Τέλος το πιεστικό δοχείο με πρεσοστάτη δε μπορει να κάνει ρύθμιση πίεσης παρα να θετει σε λειτουργία και να βγάζει εκτός την αντλία ανάμεσα σε δύο τιμές της πίεσης. Αυτό δεν είναι πρακτικό αν θέλουμε να ρυθμισουμε την αντλια να δουλέύει πχ στισ 1,5-2 ατμ γιατι θα ανοιγοκλέινει συνέχεια.

Πιστεύω να βοηθησα

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή ο κύλινδρος πίεσης είναι το δοχείο διαστολής!

 

Όχι, ο κύλινδρος πίεσης είναι ο κύλινδρος πίεσης. Και ο αισθητήρας πίεσης είναι ο αισθητήρας πίεσης.

 

Αν χρησιμοποιείς εσύ συγκεκριμένους όρους δεν σημαίνει ότι αυτοί είναι και τελείωσε.

 

Υπάρχουν και άλλες ονομασίες.

 

Το θέμα είναι η ουσία.

Link to comment
Share on other sites

Όχι, ο κύλινδρος πίεσης είναι ο κύλινδρος πίεσης. Και ο αισθητήρας πίεσης είναι ο αισθητήρας πίεσης.

 

Αν χρησιμοποιείς εσύ συγκεκριμένους όρους δεν σημαίνει ότι αυτοί είναι και τελείωσε.

 

Υπάρχουν και άλλες ονομασίες.

 

Το θέμα είναι η ουσία.

 

συγνώμη αλλά εσύ κάνεις λάθος στους όρους που χρησιμοποιείς

 

globe valve στα ελληνικά μεταφράζεται βαλβίδα έδρας, συρταρωτή βαλβίδα στα αγγλικά μεταφράζεται gate valve.

αυτό που λες κύλινδρο πίεσης (που δεν είναι πάντα κυλινδρικό) όλοι οι υπόλοιποι το ονομάζουν δοχείο πίεσης ή πιεστικό δοχείο (diaphragm pressure vessel στα αγγλικά)

ο αισθητήρας πίεσης είναι μια συσκευή που μετατρέπει την πίεση ενός ρευστού σε ένα ηλεκτρικό μέγεθος (τάση ή ένταση) (pressure sensor στα αγγλικά)

πρεσσοστάτης (ή πιεζοστάτης) είναι μια συσκευή που όταν η πίεση ενός ρευστού ξεπεράσει ένα ορισμένο μέγεθος κλείνει ή ανοίγει μια ηλεκτρική επαφή (pressure switch στα αγγλικα)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

συγνώμη αλλά εσύ κάνεις λάθος στους όρους που χρησιμοποιείς....

 

Για τον κύλινδρο πίεσης συμφωνώ. Θα το ονόμαζα δοχείο πιεστικό δοχείο καλύτερα, αν και ο όρος που χρησιμοποίησα δεν είναι ολότελα λάθος. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν θα το ονόμαζα δοχείο διαστολής. Όσο αφορά τον πιεζοστάτη, για να μπορέσει να ανοίξει ή να κλείσει τον διακόπτη πρέπει να "αισθανθεί" την πίεση. Αυτό που μετατρέπει την πίεση ενός ρευστού σε ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι pressure sensor αλλά pressure transducer. Απλά το pressure sensor περιέχει και transducer.

 

Δεν έχω πρόβλημα να μου προτείνει κάποιος κάποιο καλύτερο τεχνικό όρο - μηχανικός είμαι και είναι φυσικό να μου αρέσει να βελτιώνω τις γνώσεις μου. Αλλά πιστεύω ότι αν οι όροι που χρησιμοποίησα είναι και αυτοί σωστοί, αν και ομολογουμένος όχι οι καλύτεροι.

 

Η βαλβίδα ναι, ήταν λάθος - εγώ συγκεκριμένα στα ελληνικά την ήξερα σφαιρική βαλβίδα αλλά μου ξέφυγε.

Link to comment
Share on other sites

Αυτόματο πότισμα κήπου.

Διαθέτω σωλήνα πχ 1'', που διατρέχει το οικόπεδο και διακλαδώσεις πάνω σ'αυτή την κεντρική σωλήνα, που πηγαίνουν στα ακριβή σημεία όπου απαιτείται πότισμα με μια συγκεκριμένη παροχή.

σιγα μην του προτεινουμε και αναλογικη ηλετροβαλβιδα με PID controler για να ποτισει τον κηπο του. επειδη μαλλον το προβλημα ειναι η μεγαλη πιεση σε μπεκακια που ειτε παταει το νερο πολυ μακρια ειτε κανει ζημια (πχ σε φυλα), ειτε εχει ποτισμα με σταγονες και βγαζουν πολυ νερο ή πεταγονται απο τον σωληνα. κλεισε την βανα μεχρι να εχεις την παροχη που θες. παρε μια βανα απλη,οτι νανε, και 2 ταχυσυνδεσμους για την σωληνα που εχεις (λαστιχο κηπου ή μαυρο ή οτι ειναι) και σε 5 λεπτα με 10 το πολυ ευρω(αν σε γδαρουν) εχεις τελειωσει με το ποτισμα του κηπου. κλεινεις σιγα σιγα την βανα μεχρι να εχεις το αποτελεσμα που θες. και λεω για 2 βανα στην σειρα για να μην χρειαζετε ρυθμισμα καθε φορα που την ανοιγεις.

Η πιθανή εκλογή ρυθμιστή πίεσης, δεν θα αλλοιώσει την παροχή μου; (Αν οχι, γιατί ; )

ενοειτε οτι ρυχνοντας την πιεση θα πεσει και η ροη. αν το λαστιχο(υποθετικα) στην ακρη ειναι ελευθερο, η πιεση εκει ειναι η ατμοσφαρικη. στην βρυση εχεις 4 bar. αν στην βρυση εχεις 2 bar στην ακρη του λαστιχου εχεις παλι ατμοσφαιρικη πιεση. δεν ειναι γραμικα αναλογικη η πτωση πιεσης με την παροχη αλλα υπολογιζε οτι η παροχη σου θα πεσει τουλαχιστον στα 2/3.

μην ξενχατε:

Ο αισιόδοξος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.Ο απαισιόδοξος το βλέπει μισοάδειο.Ο μηχανικός πρέπει να το βλέπει διπλάσιο από όσο χρειάζεται να είναι..

Link to comment
Share on other sites

αν το λαστιχο(υποθετικα) στην ακρη ειναι ελευθερο, η πιεση εκει ειναι η ατμοσφαρικη. στην βρυση εχεις 4 bar. αν στην βρυση εχεις 2 bar στην ακρη του λαστιχου εχεις παλι ατμοσφαιρικη πιεση. ....

 

Τα έχεις μπερδέψει λιγάκι. Η πίεση είναι μεν ατμοσφαιρική αλλά από την στιγμή που περνάει το νερό στην ατμόσφαιρα. Η ταχύτητα εκροής είναι διαφορετική και έχει σχέση με την αρχική πίεση. Η πίεση στην άκρη του λάστιχου και ελάχιστα πριν βγει από αυτό δεν είναι ίση με την ατμοσφαιρική.

Το ένα φαινόμενο ισχύει μέσα στο σωλήνα και το άλλο όταν βγαίνει από το σωλήνα.

Link to comment
Share on other sites

Ο ρυθμιστής πίεσης είναι κάτι σαν τον regulator στο ηλεκτρικο ρεύμα. προσπαθεί να κρατήσει δυναμικά την πίεση στην έξοδο του σταθερή. Συνεπώς ο ιδανικός ρυθμιστής πίεσης

κρατάει απολύτως σταθερή την πίεση στην έξοδο του ανεξάρτητα ροής του ρευστού.

 

Εγώ για να αντιληφθώ τα περι ροής υγρών τα παραλληλίζω με ηλεκτρικά κυκλώματα (ειμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός). Η ταχύτητα κίνησης των υγρών έχει σχέση με τη διαφορά πίεσης ανάμεσα σε δυο σημεία και με την αντίσταση κινησης που παρουσιάζεται ανάμεσα στα σημεία αυτά (διαφορά δυναμικού και αντίσταση στον ηλεκτρισμό). Όσο αυξάνει η διαφορά πίεσης μεταξύ 2 σημείων αυξάνει και η ταχύτητα του υγρού, όσο μεγαλώνουν οι αντιστάσεις μειώνεται η ταχύτητα.

Απο τον ηλεκτρισμό ορμώμενος σας λέω ότι η πίεση πρίν βγεί το νερό από το σωλήνα στην ατμόσφαιρα δεν εχει την ατμοσφαιρική πίεση. Έχει παραπάνω. όσο πηγαίνεις προς τα μέσα αυξάνεται η πίεση. Αν η αντίσταση του σωλήνα είναι γραμμική σε σχέση με το μήκος του τότε η πίεση είναι εξίσου γραμμική. Δηλαδή αν στα 40 μέτρα απο το άκρο του σωλήνα μετρήσουμε πίεση 4 atm , γνωρίζοντας ότι στην έξοδο έιναι μηδέν η πίεση, μπορούμε να βρούμε σε κάθε σημείο την πίεση, η οποία θα είναι 0,1 atm / μέτρο ξεκινώντας από την έξοδο του σωλήνα.

 

Τώρα για να έρθουμε στο θέμα μας:

ο Φίλος στην αρχη δε μας είπε ακριβώς τι θέλει να πετύχει. Γιατί θελει να ρίξει την πίεση στα 1,5 bar; Μήπως θέλει να μειώσει την παροχή στο πότισμα κι όχι την πίεση;

 

Η βάνα δεν ρυθμίζει την πίεση. Δημιουργεί αντίσταση στην κίνηση του νερού, άρα υπο δυναμική κατάσταση (το νερό κινείται) δημιουργεί πτώση πίεσης που εξαρτάται από ταχύτητα κίνησης του νερού. Υπό στατική κατάσταση δεν δημιουργεί καμιά πτώση πιεσης. Δηλαδη είτε τερμα ανοικτή είτε σχεδον κλειστή η βάνα με κλειστές τις βρύσες δεν αλλάζει τίποτα στην πίεση και αρα αν μας ενδιαφέρει η προστασία από υπερπίεση στους σωλήνες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με μια απλή βάνα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

η πιεση ειναι μανομετρικο μεγεθος!!!!!!

βανες μισοκλειστες κτλ, απλα τι κανουν.....δημιουργουν ενα μικρο στενεματακι, αλλα ομως το νερο εχει την κινητικη του ενεργεια, και μεταφρασει αυτην την -τοπικη- πτωση πιεσης σε αυξηση της ταχυτητας του. (φαινομενο βεντουρι στα αερια)

ο ΜΟΝΟΣ τροπος να ρυθμισεις την πιεση σου εκει που την θες, ειναι ενας μειωτης πιεσης. κραταει την πιεση σταθερη εκει που την θες.

αυτο που επισης μπορεις καλλιστα να καταφερεις με την λιιιγο κλειστη βανα, ειναι να μειωσεις την παροχη και μονο, δηλαδη τα λιτρα/ωρα. ΟΧΙ ομως την πιεση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.