Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόγραμμα Καλλικράτης αντί για Καποδίστρια 2


dnik

Recommended Posts

Το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδρίασε την Κυριακή 10 Ιανουαρίου. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε το θέμα του "Καποδίστρια 2".

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, καταργούνται οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και έρχονται οι αιρετές περιφέρειες. Οι 1034 δήμοι θα γίνουν 370. Η νέα διοικητική δομή θα ψηφιστεί το αργότερο το Μάιο και οι εκλογές της αυτοδιοίκησης στις 14 Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν για τους νέους ισχυρούς δήμους και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ραγκούσης, κατά την ομιλία του, παρουσίασε τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, το "πρόγραμμα Καλλικράτης". Ο υπουργός επισήμανε ότι επειδή οι αλλαγές στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης θα είναι ριζικές, ήταν απαραίτητο ένα νέο όνομα. Ο στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα καλύτερο κράτος και γι' αυτό το σχέδιο ταυτίστηκε με μια εμβληματική μορφή της αρχιτεκτονικής, του "Καλλικράτη". Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση η διοικητική δομή που θεμελιώνουν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι απλή, ευδιάκριτη και στέρεη. Πρόκειται για δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Στη θέση των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δημιουργούνται αιρετές περιφέρειες σε αριθμό ανάλογο των 13 κρατικών σημερινών περιφερειών. Σύμφωνα με μία γενική προσέγγιση εφαρμογής των κριτηρίων από τους 1034 ΟΤΑ θεμελιώνονται λιγότεροι από 370 ισχυροί και αποτελεσματικοί Δήμοι.

Ταυτόχρονα από τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων, προτείνονται λιγότερα από 2000, καταργούνται δηλαδή περίπου 4000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων.

Τέλος προχωρούνε στη θεμελίωση έως 7 Γενικών Διοικήσεων που αντικαθιστούν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλει το Σύνταγμα.

Προχωρούν στη θεμελίωση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Εισάγεται έτσι ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθιερώνεται ο θεσμός του Αντιπεριφερειάρχη, θεματικού και τοπικού, η Περιφερειακή Εκτελεστική Επιτροπή.

Σε επίπεδο περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθίσταται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης και αναλαμβάνει τον ενιαίο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή του πολίτη, και τη διαχείριση των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ.

Επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση όλων των περιφερειακών προβλημάτων, π.χ. τη διαχείριση ζητημάτων, όπως του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στόχος είναι οι ισχυροί, αποτελεσματικοί Δήμοι στην υπηρεσία του πολίτη.

Η επείγουσα ανάγκη αυτής της δομικής αλλαγής, προκύπτει ανάγλυφα από ορισμένα αδιαμφισβήτητα, και πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Μόνο 213 Δήμοι από 1034 απέκτησαν την πιστοποίηση ότι έχουν τη διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ.

2. Το 44%, δηλαδή 500 Δήμοι της χώρας, λειτουργούν το πολύ με ένα μηχανικό, 250 Δήμοι δεν έχουν ούτε ένα οικονομολόγο να εργάζεται σε αυτούς, ενώ 500 Δήμοι έχουν 1-2 οικονομολόγους.

 

Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών. Οι νησιωτικοί Δήμοι της χώρας αποτελούν αυτή τη στιγμή το 25% των σημερινών. Η ιδιαιτερότητά τους προκύπτει όχι μόνο από τη γεωγραφική τους ασυνέχεια αλλά και από τη μεγάλη περιοδική αυξομείωση του πληθυσμού τους.

Θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει περιοχή, γειτονιά, χωριό η οποία δεν θα απολαμβάνει τους πόρους που απορρέουν από τις ανάγκες. Θεσμοθετούμε την υποχρεωτική κατανομή των πόρων βάση ξεκάθαρων γεωγραφικών, πληθυσμιακών, οικονομικών κριτηρίων.

Στο επίπεδο της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης οι Γενικές Διοικήσεις διατηρούν όσες αρμοδιότητες προβλέπονται ρητά στο Σύνταγμα ότι δεν μπορούν να παραχωρηθούν στην Αυτοδιοίκηση αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες όπως της Μετανάστευσης.

Για τη μετάβαση στη Νέα Αρχιτεκτονική είναι απαραίτητο ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα στήριξης, το οποίο διαρθρώνεται σε 3 πυλώνες:

-Το πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση, οι πόροι του ΕΣΠΑ που έχει στη διαχείρισή του το Υπουργείο ύψους 650 εκατομμυρίων περίπου, αναθεωρείται για να προσαρμοστεί στις ανάγκες της Νέας Αρχιτεκτονικής.

-Τη χρηματοδότηση του κόστους για την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού (μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί κτλ) που είναι απαραίτητο για την προβλεπόμενη στελέχωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και το οποίο παραμένει στους Ο.Τ.Α. για τουλάχιστον 10 χρόνια.

-Την καθιέρωση ενός μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος τουλάχιστον ισοδύναμου του σημερινού προγράμματος για την αυτοδιοίκηση.

 

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και το επιχειρησιακό πρόγραμμα στήριξής του θα ψηφιστεί το αργότερο το Μάιο και οι εκλογές της αυτοδιοίκησης της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν για τους νέους ισχυρούς δήμους και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

 

Πηγή :http://www.servitoros.gr/news/view.php/26531/

Link to comment
Share on other sites

Τα σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν στην Αττική. Ήδη βγήκε στον αέρα η διαφωνία υπουργών (Πάγκαλος και λοιποί), πάνω στο θέμα της εκλογής από σώμα 4 εκ. ψηφοφόρων. Οι δήμαρχοι που θα χάσουν τις καρέκλες τους, θα αντιδράσουν με πολλούς τρόπους.

 

Το βασικότερο, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι, η (υποχρεωτική και) βιαστική συνένωση 3 ή και περισσότερων όμορων δήμων, με διαφορετικά προβλήματα, στόχους, προγράμματα, ενδιαφέροντα κλπ, θα προκαλέσει πρώτα αντιδράσεις και, στη συνέχεια, προβλήματα που αφενός θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν αφετέρου θα αποβούν σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων των (συνενωμένων) δήμων.

Link to comment
Share on other sites

Οι θέσεις εργασίας των μηχανικών στους δήμους δεν νομίζω να μειωθούν. Θα μειωθούν οι δήμοι αλλά θα πρέπει να έχουν περισσότερους μηχανικούς στον κάθε δήμο καθώς αυξάνεται το πεδίο δράσης του.

 

Το άμεσο πλεονέκτημα που βλέπω είναι ότι θα μειωθεί στο 1/3 το διοικητικό κόστος των δήμων.

Link to comment
Share on other sites

Με βάση τη θέση που υποστηρίζεις, και τον προφανή στόχο του Καλλικράτη που είναι, εκτός των άλλων, να μειωθεί και το διοικητικό κόστος των δήμων, προκύπτει το αυτονόητο συμπέρασμα ότι, αυτό θα επιτευχθεί ΜΟΝΟΝ με τη μείωση του προσωπικού και όχι την αύξησή του.

 

Το σημαντικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι, οι περισσότεροι από τους πιστοποιημένους, κατά ISO, 220 δήμους (αν θυμάμαι καλά, όπως αναφέρει το σχέδιο) βρίσκονται στην Αττική, και αυτοί οι δήμοι θα συνενωθούν, όπως προτείνει το σχέδιο, αφού είναι ήδη αποφασισμένος ο τελικός αριθμός των δήμων (370), χωρίς να έχει ανακοινωθεί, ακόμη, ο συνδυασμός των συνενώσεων.

 

Το περίεργο σ' αυτή την ιστορία είναι ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, της ΚΕΔΚΕ και κάθε σκεπτόμενου πολίτη συμφωνεί επί της αρχής (είμαι βέβαιος ότι αυτό θα είναι και το συμπέρασμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που ξεκινάει αύριο), αλλά όλοι διαφωνούν ως προς το συνδυασμό των συνενούμενων όμορων δήμων. Μην ξεχνάμε ότι, ο Καλλικράτης έχει εφαρμογή, κατά κύριο λόγο, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που είχαν εξαιρεθεί από τον Καποδίστρια, και στόχους πολιτικούς που έχουν σχέση με την άμεση εφαρμογή του σχεδίου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές τον Οκτώβρη. Η βιασύνη για τη ψήφιση του νόμου επισκιάζει τις αντιδράσεις οι οποίες θα φανούν αργότερα, όταν ανακοινωθούν οι συνδυασμοί των συνενώσεων.

 

Επισημαίνω και άλλη μία σημαντική παράμετρο του νομοσχεδίου αυτού. Όπως έγινε και με το νόμο Σουφλιά για τους ΗΧ, δεν προβλέπεται η έκδοση διοικητικής πράξης για την εφαρμογή του, οπότε εκμηδενίζονται οι πιθανότητες προσφυγής στο ΣτΕ, ώστε να κριθεί ο νόμος ως αντισυνταγματικός.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Διάβαζα τις προάλλες στο internet κάποιο δημοσίευμα που ανέφερε πως λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας ο Καλλικράτης πάει για αναβολή για αυτές τουλάχιστον τις δημοτικές εκλογές.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.