Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πυροπροστασία και ηλεκτρολογικά για άδεια κατοικίας με αποθήκη στο ισόγειο


ssamart

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους τους συμφορουμίτες.

 

Μου έτυχε μία οικοδομική άδεια (τα μηχανολογικά) μονοκατοικίας με ισόγειο και όροφο.

 

Ο ισόγειος χώρος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως αγροτική αποθήκη εμβαδού 133 τ.μ. με ξεχωριστή είσοδο. Ο όροφος θα χρησιμοποιηθέι απκλειστικά ως κατοικία με είσοδο μέσω κλιμακοστασίου και εμβαδού περίπου 131 τ.μ.

 

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

 

α) Χρειάζεται μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας για την αποθήκη?

β) Σε ποιά κατηγορία παθητικής κατατάσεται η αποθήκη (Ζ1, Ζ2 κτλ)?

γ) Πρέπει να γίνει και μελέτη ηλεκτρολογικών για την αποθήκη (φωτισμού)?

 

Επειδή πρώτη φορά μου τυχαίνει η συγκεκριμένη περίπτωση οποιαδήποτε βοήθεια θα ήταν χρήσιμη!!!

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

α) Είναι θέμα της πολεοδομίας που υπάγεται. Θα σου συνιστούσα να μιλήσεις τηλεφωνικώς με το μηχανολόγο της. Η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται.

β) Μπορείς να τη βάλεις Ζ2, αφού θα σου καλύπτει τις προδιαγραφές (πάλι δεν απαιτείται δίκτυο πυρόσβεσης κλπ), έτσι ώστε να μπορεί να το νοικιάσει αργότερα και ως κάτι άλλο. Αν δε σε ενδιαφέρει αυτό, τότε βάλτο Ζ1.

γ) Όχι

Link to comment
Share on other sites

Σε αγροτική αποθήκη που έκδοσα πέρυσι μου ζητήθηκε ενεργετική πυροπροστασία και ηλεκτρικά οπότε καλύτερα μίλα με τον μηχανολόγο της πολεοδομίας σου.

Link to comment
Share on other sites

α) Εφόσον δεν έχει μόνιμα μέσα δεν απαιτείται ενεργητική πυροπροστασία

β)Προκύπτει από τον υπολογισμό του πυροθερμικού φορτίου (αν βέβαια γνωρίζεις την πραγματική της χρήση αλλιώς συμφωνώ απολύτως με τον kcher)

γ) Όχι γιατί το κτήριο είναι < 300m2

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ τους συναδέρφους που έσπευσαν να βοηθήσουν.

 

@zafsko τι εννοείς με τα "μόνιμα μέσα"?

 

H ανέγερση θα γίνει προσεχώς και δε νομίζω ότι τίθεται θέμα ενοικίασης στο κοντινό μέλλον τουλάχιστον...άρα μπορώ να την κατατάξω στη Ζ1. Σε αυτήν θα αποθηκεύεται τριφύλλι και μπορεί να στεγάζεται και ένα τρακτέρ (άντε να υπολογίσεις το πυροθερμικό φορτιο τώρα) :)

 

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 5905/1995 και το Παράρτημα Ι/Παράγραφος Β, οι Γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις και άλλες μηχανολογικές εγκ/σεις που δεν αποτελούν μεταποιητικές μονάδες και υπόκεινται στον έλεγχο του ΥΒΕΤανήκουν στην Κατηγορία 0 και απαλλάσονται από την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας.

 

Αυτό ισχύει μόνο για την έκδοση άδειας λειτουργίας ή και για οικοδομική άδεια?

Link to comment
Share on other sites

Το ότι απαλλάσσεται από την έκδοση πιστοποιητικού δε σημαίνει ότι δεν απαιτείται μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας. Είναι καθαρά πάντως θέμα του μηχανολόγου της πολεοδομίας. Απλά, επειδή δεν απαιτούνται μόνιμα μέσα πυρόσβεσης μπορείς να δείξεις δύο πυροσβεστήρες και μία φωλιά στα σχέδια της παθητικής, συν τα φωτιστικά ασφαλείας. Δεν απαιτείται να υπολογίσεις πυροθερμικό φορτίο. Το κατατάσσεις με βάση την ΚΥΑ 5905. Αν είναι 0, θα το κάνεις Ζ1 στο ΠΔ 71/88.

Link to comment
Share on other sites

Κάτσε γιατί με μπέρδεψες τώρα...

 

Γιατί να μην γίνει υπολογισμός του πυροθερμικου φορτίου?

 

Και επίσης...

 

Η αποθήκη είτε κατατάσσεται στη Ζ0 σύμφωνα με το 5905 είτε κατατάσσεται στη Ζ1 με το 71/88 και επειδή έχει Ε<2500 τμ σύμφωνα με το 1589/104 άρθρο 3, απαλλάσεται από μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, επομένως γιατί χρειάζεται να γίνει η σχετική μελέτη (Ενεργητικής) στην οποία θα αναφέρονται τα προληπτικά μέτρα όπως τα ανέφερες kcher?

Μήπως αυτά είναι καλύτερο να αναφερθούν στο τελος της παθητικής μαζί με την κατηγορία της αποθήκης και την αιτιολογία απαλλαγής της βάση των σχετικών διατάξεων?

 

Μάλλον δε θα βγάλουμε άκρη...αυριο μία βόλτα από την πυροσβεστική θα μου δώσει απαντησεις , αν και συνήθως εκεί τα μπλέκουν περισσότερο :) Θα ενημερώσω για την απάντηση τους!!!

 

Ευχαριστώ και πάλι του συναδέρφους που βοήθησαν, ελπιζω να σας φανώ και εγώ χρήσιμος σε αντίστοιχη περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Παθητική και ενεργητική νέας αποθήκης μόνο με το αρθρο 11 του ΠΔ71/88 και όχι με τη ΚΥΑ 1589.

Επίσης κατηγορία Ζ0 για αποθήκες δεν υπάρχει.

Τα ΄΄μόνιμα μέσα΄΄ αναφέρονται στη διευκρινιστική διαταγή του ΠΔ71/88 άρθρο 15.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά μη μπερδεύεστε. Κατ'αρχήν η 5905 έχει καταργηθεί και αντ' αυτής ισχύει η γνωστή 1589. Αλλά οι προαναφερόμενες αφορούν βιομηχανίες. Καμμιά σχέση με αγροτικές αποθήκες (ομοίως και το άρθρο 11 του 71/88 . Υπάρχει άλλη πυροσβεστική διάταξη για αυτές τις αποθήκες αλλά δεν θυμάμαι απ' έξω ποια (νομίζω η 8/97; δεν είμαι σίγουρος και δεν είμαι στο γραφείο για να δω). Και σίγουρα εφ' όσον αποθηκεύεται τριφύλλι, απαιτείται υπολογισμός πυροθερμικού φορτίου για την κατάταξή της.

Προσοχή: αν δηλώσεις ότι θα παρκάρεις τρακτέρ ή θα βάλεις γεωργικά εργαλεία συμφέρει εσένα, αλλά δεν ξέρω αν συμβαδίζει με τη χρήση αγροτικής αποθήκης.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείς την 6η Π.Δ/1996 η οποία έχει εφαρμογή μόνο σε υφιστάμενες αποθήκες με οικοδομική άδεια πριν το 1988. Εδώ απαιτείται εφαρμογή του άρθρου 11 του ΠΔ71/88.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.