Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέρμανση βιοτεχνικού χώρου με μεταλλική κατασκευή (συνεργείο)


batachristos

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Στο 30χρονο κτίριο που θέλω να "ξαναθερμάνω" υπάρχει ήδη καινούριος λέβητας πετρελαίου Τhermostahl 400.000Κcal/h ο οποίος έσπασε απο παγωνιά ''λένε'' και αντικαταστάθηκε πρόσφατα μόλις βρεθήκανε χρήματα). Ο λέβητας φοράει διβάθμιο καυστήρα Riello Gulliver 30 ετών τύπου 417Μ ~ 214/356-712 ΚW και δουλέυει κανονικά-πήγε καυστηριτζής για επισκευή συντήρηση.Το κτίριο έχει να θερμανθεί 3χρόνια και άμεσα δεν γίνετε επειδή τα σώματα χωρίς νερό έχουν σκουριάσει και χάνουν. Οι σωληνώσεις δεν φένετε να έχουν πρόβλημα.

 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι οτι και ο προϊγούμενος λέβητας ήταν της ίδιας απόδοσης αλλά βάση της μελέτης μου οι απώλειες είναι πολλές περισσότερες (~750.000Κcal/h) κάτι που δεν το γνωρίζει ο πελάτης!!!!!!!

 

Το κτίριο έχει ένα συνεργείο 49,20μ. μήκους και 30,50μ. πλάτος απο γαλβανισμένη λαμαρίνα τραπεζοειδούς διατομής.(πήρα για Κ=6Κcal/m2hc) Το ταβάνιασμα του χώρου του συνεργείου είναι στα 9,00μέτρα και πάνω απο αυτό είναι η οροφή του εκτείνετε άλλα 2μέτρα στα πλάγια και στη μέση με την ανάλογη κλήση έχει ύψος 4μέτρα (επίσης Κ=6Κcal/m2hc).Για δάπεδο έχει μπετόν 20εκ (Κ=2,4 Κcal/m2hc)

Αυτός ο χώρος θερμαίνονταν με 7 αξονικά αερόθερμα οροφής, θερμού ύδατος, διαστάσεων "με το μάτι" λόγο ύψους ~80χ100εκ

Eξωτερικά του συνεργείου αμφίπλευρα υπάρχουν γραφεία,2wc και αποθήκες με εξωτερικούς τοίχους πάχους 20εκ (Κ=1,7 Κcal/m2hc), εσωτερικούς 10εκ (Κ=1,5 Κcal/m2hc), δάπεδο μωσαϊκό 20εκ (Κ=2,4 Κcal/m2hc) και οροφή απο mdf, μόνωση??? 5εκ, καινό και τραπεζοειδής λαμαρίνα συνολικού πάχους 25εκ (Κ=2,2 Κcal/m2hc),. Το ύψος όλων αυτών των χώρων είναι 3,80μ. και καταλαμβάνουν 617 μ2 που θερμαίνονταν με τα παλιά κλασικά σώματα με τις φέτες.

Να επισημάνω οτι οι εξωτερικοί χώροι ενώνονται με το συνεργείο με πόρτες και οτι η πλαϊνή λαμαρίνα του συνεργείου εφάπτετε στην λαμαρίνα της οροφής των εξωτερικών χώρων.Δηλαδή η πλαϊνή επικάλυψη του συνεργείου ξεκινάει απο τα 4,00μ και πάνω ενώ απο πίσω εφάπτετε στο δάπεδο όπως και απο μπροστα που υπαρχει συρόμενη μεγάλη πόρτα 20,00Χ8,00ύψος για την είσοδο οχημάτων.Στα 2 πλαϊνά του συνεργείου τρέχει άνοιγμα με μονό τζάμι 39,00Χ2,20ύψος.

Επίσης πρέπει να πώ οτι το δίκτυο των σωληνώσεων είναι χωρισμένο στα δύο, ένα το δίκτυο των 40 περίπου σωμάτων με κυκλοφορητή WILO TOP-S65/7 (~550μ σωληνώσεων προσαγωγής-επιστροφής) και ένα το δίκτυο των αξονικών αερόθερμων ο οποίος κυκλοφορητής έχει εφερεθεί αφού για κάποιο λόγο αυτό το δίκτυο το σταματήσανε.

 

Η φιλοσοφία του έργου είναι να αντικατασταθούν τα σώματα (με panel) και οι σωληνώσεις που έχουν σκουριάσει όπως επίσης και τα αξονικά αερόθερμα τα οποία πλέον θα τοποθετηθούν εκ νέου στον τοίχο στο ύψος των ~2,40μ.

Η όδευση των σωληνώσεων θα αλλάξει κατα πολύ λόγο υπερβολής που υπήρχε πριν και θα αλαχθούν βεβαίως οι διατομές σύμφωνα με την νέα μελέτη που ήδη εκπονείτε.

 

Το αποτέλεσμα θα πρέπει κατα την γνώμη μου να είναι ένα...............οπωσδήποτε θέρμανση 22οC των χώρων γραφείων-αποθηκών και wc όπως μου ζητήθηκε και οτι υπόλοιπο θερμίδων απομένει να καταναλωθεί - εν αγνεία του πελάτη - για την καλυτέρευση των συνθηκών του συνεργείου αφού τέλεια αντιμετώπιση είναι αδύνατη.

Εννοώντας οτι ο λέβητας δεν μπορεί να ξαναντικατασταθεί και οτι ο χώρος του συνεργείου δεν θέλει τους πολλούς οC για να εργάζετε κανείς......

 

Θα ήθελα με την γνώμη σας και την εμπειρία σας για πιθανές λύσεις να βοηθηθώ καθώς η 6χρονη εμπειρία μου δεν έχει ξανασυναντήση παρόμοια κατάσταση και είναι το πρώτο μεγάλο έργο που αναλαμβάνω την επίβλεψη και την κατασκευή στην κατασκευαστική εταιρεία που εργάζομαι.

 

Το κόστος βέβαια θα παίξει το ρόλο του αφού απαιτείται η φθηνότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Κλασική περίπτωση ενεργοβόρου κτιρίου !Η φερουσα κατασκευη ειναι μεταλλικη ετσι ?

Σε πρώτη φάση θεωρω οτι πρεπει να αλλαξει όλη την πλαγιοκάλυψη του κτιρίου μπορεί να γίνει αυτό ?.Η οροφή του ειναι μεταλλική (λαμαρίνα) σωστά ?

Γιατί ο πελάτης δεν γνωρίζει τις πραγματικές θερμικές ανάγκες του κτιρίου .

Οι 750.000 που εχεις υπολογίσει τι ειναι θερμικές απώλειες ή ισχύ λέβητα ?

Link to comment
Share on other sites

Όπως αναφέρει και ο gsakel είναι απαραίτητη η τοποθέτηση μόνωσης. Κάνε μια μέλετη θερμομόνωσης, υπολόγισε το κόστος της εφαρμογής της και κάνε μια οικονομοτεχνική μελέτη, σε ρεαλιστικό ορίζοντα (5-10 χρόνια), που να προσδιορίζει το όφελος του πελάτη από την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Ενημέρωσέ τον και για το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας συνεχώς θα αυξάνεται, και ίσως όχι γραμμικά. Έτσι θα πεισθεί ενδεχομένως για το επιπλέον κόστος της μόνωσης-αν το δει δηλ ως επένδυση και όχι ως έξοδο.

Link to comment
Share on other sites

Κλασική περίπτωση ενεργοβόρου κτιρίου !Η φερουσα κατασκευη ειναι μεταλλικη ετσι ?

Έτσι

 

Σε πρώτη φάση θεωρω οτι πρεπει να αλλαξει όλη την πλαγιοκάλυψη του κτιρίου μπορεί να γίνει αυτό ?.Η οροφή του ειναι μεταλλική (λαμαρίνα) σωστά ?

Δεν αλλάζει η πλαγιοκάλυψη και ναι η οροφή του είναι μεταλλικη.

 

Γιατί ο πελάτης δεν γνωρίζει τις πραγματικές θερμικές ανάγκες του κτιρίου .

Οι 750.000 που εχεις υπολογίσει τι ειναι θερμικές απώλειες ή ισχύ λέβητα ?

Διότι θα απογοειτευθεί μεθαίνωντας οτι η επένδυση στην ίδια ισχύ λέβητα δεν επαρκεί.

Αυτός ισχυρίζετε οτι παλιά ζεστένωνταν όλοι οι χώροι.

Τώρα πως το αξονικό φυσούσε 9μέτρα κάτω και ζεσταίνωνταν είναι άγνωστο.

 

Θερμικές απώλειες έχω υπολογίσει προς το παρόν αλλά θέλω να το κάνω κάπως αυτονομικό το σύστημα μπάς και έχω καλύτερο αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

Χωρις να ειμαι ειδικος στο θεμα, μια πρωτη σκεψη που εκανα ωστε να μεινει μεν χαμηλα το κοστος, αλλα να εχει και καποια αποδοση-οικονομια..

 

Μηπως εαν εξεταζες την πιθανοτητα ανεξαρτητου συστηματος για τα γραφεια???

Δηλαδη νεος εξοπλισμος που να καλυπτει τα γραφεια (και αν εχει και δυνατοτητα να δεινει κατι και στο κυριως συνεργειο ακομα καλυτερα) και ο υπαρχον εξοπλισμος για τον χωρο του συνεργειου..

 

Αρα με σχετικα μικρο κοστος αυξανεις την αποδοση σου..

Και εαν το συνεργειο κλεινει νωρις αλλα τα γραφεια συνεχιζουν να λειτουργουν (υποθεση εργασιας) τοτε δεν θα ειναι αναγκη να δουλευει το μεγαλο "εργαλειο" καιγοντας ασκοπα πετρελαιο..

Link to comment
Share on other sites

Κάτι που δεν διευκρίνισα είναι οτι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου μα καθόλου πόσο πετρέλαιο θα καίει.

Το συγκεκριμένο συνεργείο είναι δημόσιο και το κόστος του πετρελαίου δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά η δαπάνη θερμομόνωσης και επαναλειτουργίας σωστά της θέρμανσης απετούν μεγάλα κονδύλια που δεν θα εγκριθούν ποτέ.....

Link to comment
Share on other sites

δεν τον ενδιαφέρει καθόλου μα καθόλου πόσο πετρέλαιο θα καίει.

Το συγκεκριμένο συνεργείο είναι δημόσιο

 

Μαλιστα. Ωραια πραματα. Ειναι να μην παει μπροστα η χωρα μας ετσι?

 

Εκτος θεματος αλλα δεν αντεξα. Και αυτο φυσικα δεν απευθυνεται σε εσενα συναδελφε... Δεν φταις εσυ φυσικα.

Link to comment
Share on other sites

Ελλας το μεγαλειο σου!!!

 

Μαλιστα. Ωραια πραματα. Ειναι να μην παει μπροστα η χωρα μας ετσι?

 

χαχαχχα

batachristos δωσε σε παρακαλω κι αλλα στοιχεια....να στειλω τον Αυτια να γελασουμε λιγο

 

 

 

Γι'αυτό δεν το ανέφερα απο την αρχή και δεν τολμώ να πω ονόματα-περιοχή κτλ.

Επί του προβλήματος???????????

Με ενδιαφέρει πολύ η επίλυσή του, θα πάρω μπόνους εμπειρίας.

Με χρονοδιακόπτη, υδροστάτες και θερμοστάτες χώρου τι μπορώ να πετύχω?????

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.