Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πραγματικές θερμικές απώλειες (επιπτώσεις από υπερδιαστασιολόγηση)


Recommended Posts

Gliv ευχαριστώ πολύ,

 

Στο 2 μάλλον αναφέρεσαι σε πολυκατοικία οπότε ο θερμοστάτης χώρου θα κλείσει την ηλεκτροβάνα. Σε μονοκατοικία εφόσον υπάρχει ζεστό νερό ο κυκλοφορητής θα συνεχίζει να αποδίδει θερμότητα στο χώρο.

 

Πάντως νομίζω πως το κάτι παραπάνω δε βλάπτει, σε καλύπτει σε ακραίες καταστάσεις και ίσως να σου κάνει και κάποια οικονομία σε σύγκριση με το οριακά υπολογισμένο.

 

Αναφέρομαι σε πολυκατοικία.

 

Αλλά:

 

Αυτό που λες, εάν κατάλαβα καλά, μιλάς για το ότι ο κυκλοφορητής δεν κλείνει

μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του λέβητα. Αυτό γίνεται για άλλους λόγους και

δεν είναι πάντα απαραίτητο...

 

Και στην πολυκατοικία μπορεί να γινόταν εάν ήταν ο τελευταίος θερμοστάτης που

έκλεινε.

 

Σίγουρα, όλοι κάνουμε υπερδιαστασιολόγηση. Ένας από τους λόγους είναι και

η μη ορθή θερμομόνωση με τις πολλαπλές θερμογέφυρες. Που να εξηγήσεις

και ποιός να σε ακούσει...

 

Καμία αντίρρηση για τα σώματα και στον λέβητα μπορείς να ρυθμίσεις,

αρκετά, την ισχύ από το μπέκ.

Link to comment
Share on other sites

Οι ερωτήσεις/απορίες μου είναι:

 

1. Έχουμε θερμοστάτη νερού στο λέβητα και θερμοστάτη χώρου, άρα στην ουσία υλοποιούμε δύο απλά συστήματα ελέγχου.

Όταν ο θερμοστάτης νερού πιάσει την προκαθορισμένη θερμοκρασία τότε σταματά η θέρμανση του νερού. Αν ο λέβητας είναι υπερδιαστασιολογημένος τότε αυτό θα συμβεί ταχύτερα. Εννοείται πως ο χώρος δεν έχει πιάσει ακόμα την επιθυμητή θερμοκρασία.

Το συνολικό καύσιμο που απαιτείται παραμένει το ίδιο και δεν τίθεται θέμα σπατάλης, σωστά;;

 

2. Αν τα σώματα ή οι σπείρες της ενδοδαπέδιας είναι υπερδιαστασιολογημένα, τότε ο θερμοστάτης χώρου θα κλείσει το λέβητα μόλις πιάσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία.

Προφανώς η ενέργεια του θερμού νερού του λέβητα θα συνεχίσει να αποδίδεται στο χώρο. Εφόσον τα σώματα είναι για μεγαλύτερες θερμικές απώλειες τότε θα αποδώσουν ταχύτερα την ενέργεια αυτή στο χώρο, άρα θα έχουμε δυσφορία από την αύξηση της θερμοκρασίας, άρα θα έχουμε σπαταλήσει ενέργεια. Σωστά;;

 

3. Στην περίπτωση 2, η σπατάλη είναι πολύ μεγαλύτερη στην ενδοδαπέδια όπου ζεσταίνεις βαριά οικοδομικά υλικά μεγάλης θερμοχωρητικότητας και μικρότερη στα σώματα όπου απλά ζεσταίνεις αέρα, σωστά;;

 

1.Το ότι ο λέβητας θα ζεστάνει γρηγορότερα το νερό, συνεπάγεται ταχύτερη μεταβολή στην θέρμανση του χώρου. Σε γενικές γραμμές όσο μεγαλύτερος είναι ο λέβητας και αποκλίνει απο τις πραγματικές σου θερμικές ανάγκες (δηλαδή είναι υπερδιαστασιολογημένος), τόσο περισσότερο καυσιμο καις.

Πάρε για παράδειγμα ένα αμάξι μεγάλου κυβισμού και ένα μικρότερο.(εξαίρεση αν πας με μεγάλη ταχύτητα το αμάξι μικρού κυβισμού.Αν τα πηγαίνεις με "κανονική" ταχύτητα τότε ξέρεις ποιο σου κάνει μεγαλύτερη οικονομία)

 

2.Για τα σώματα απαντήσαν οι συνάδελφοι. Για την ενδοδαπέδια έχω να πω ότι όταν έχεις σπείρες με μεγαλύτερη πυκνότητα πλέξης, τοτε αυτό που επιτυγχάνεις είναι να δουλευεις την ενδοδαπέδια σε χαμηλότερες θερμοκρασίες προσαγωγής.Πχ σε μια εγκατάσταση η πλέξη έγινε πυκνή με αρχικό μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης, αλλά με στόχο την μέγιστη θερμοκρασία προσαγωγής στην ενδοδαπέδια κοντά στους 35 βαθμούς κελσίου.Αυτό επιτυγχάνεις με την πρόσθεση παραπάνω μέτρων σωλήνωσης. Μειώνεις επίσης την αδράνεια της ενδοδαπέδιας (σε θεωρητικό επίπεδο)λόγω της αυξησης του αποθηκευμενου νερού μέσα στις σωλήνες του θερμομπετού.

 

3.Λάθος.Η ενδοδαπέδια έχει το χαρακτηριστικό να αυτοπροσαρμόζεται στην θερμοκρασιακή κατάσταση του δωματίου.Δηλαδή όταν ο αέρας ενός χώρου ζεσταθεί και η ενδοδαπέδια λόγω της χαμηλής σχετικά θερμοκρασίας του δαπέδου (έστω 29-32 βαθμούς κελσίου),αρχίζει αυτομάτως να μειώνεται η μετάδοση θερμότητας στο δωμάτιο.Τα W/m2 στην ουσία που δίνει το δάπεδο στον χώρο (λόγω του σταθερού συντελεστή μετάδοσης θερμότητας με μεταφορά και ακτινοβολία του αέρα) εξαρτώνται απο την διαφορά θερμοκρασίας δαπέδου και θερμοκρασίας χώρου.Άλλο είναι δηλαδή αν έχεις 18 βαθμούς κελσίου θερμοκρασία χώρου και πάτωμα στους 30 βαθμούς (ΔΤ=30-18=12 κελσίου) και άλλο αν θερμανθεί ο χώρος στους 24 οπότε (ΔΤ=30-24=6κελσίου).Η μετάδοση θερμότητας "αυτόματα" προσαρμόζεται και πέφτει στο 50% της αρχικής δηλαδή.

 

ΥΓ.Βασίλη δεν τρέχει τίποτα..μην ανησυχείς..:)

Link to comment
Share on other sites

Κ από πραγματική κατασκευή +30% στα Κ (για ατέλειές κτλ) + όλες τις προσαυξήσεις που προβλέπει το din (προσανατολισμός, διακοπών κτλ) + αερισμό 0,5/ώρα στα δωμάτια 1,5/ ώρα στην κουζίνα και θερμοκρασία εισόδου από τον λέβητα στα σώματα 75C.

 

Αυτά εφαρμόζω εγώ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Δύο ερωτήσεις παρακαλώ:

α. Η πολυκατοικία, στην οποία είμαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος, είναι νεόδμητη με αυτόνομη θέρμανση. Ως συντελεστής θερμικών απωλειών λαμβάνεται το 31% της συνολικής χρέωσης του λογαριασμού για το φυσικό αέριο. Δεν θεωρείτε ότι αυτός ο συντελεστής είναι υπερβολικά υψηλός για καινούριο ειδικά κτίριο και ότι η υπόψη χρέωση αποτελεί αδικία για διαμερίσματα που είτε είναι κλειστά είτε κατοικούνται μερικώς, οπότε και καταναλώνουν ελάχιστα σε σχέση με τους υπόλοιπους που διαμένουν συνέχεια, είναι ηλικιωμένοι ή παιδάκια και χρειάζονται θέρμανση? Γίνεται να αλλάξει κάτι, ώστε να μειωθεί αυτός ο συντελεστής, π.χ στο 20% που φαίνεται πιο λόγικό?

β.Ο υπολογισμός της χρέωσης σε ευρώ, ανα διαμέρισμα, όσον αφορά αυτές τις θερμικές απώλειες γίνεται ως εξής (από την εταιρεία έκδοσης κοινοχρήστων):

(Π*0.31)*(θα/Σθα), όπου "Π" η συνολική χρέωση του φυσικού αερίου, σε ευρώ, "θα" ο συντελεστής θερμικών απωλειών για κάθε διαμέρισμα και "Σθα" ο συντελεστής θερμικών απωλειών για το σύνολο των διαμερισμάτων(π.χ. θα=40 για το δικό μου διαμέρισμα και Σθα=309). Νομίζετε ότι ο τρόπος υπολογισμού είναι σωστός?

Ευχαριστώ, συγνώμη αν κούρασα

Link to comment
Share on other sites

δεν γνωρίζω αν έχει δοθεί πίνακας κατανομής δαπανών στην εταιρεία έκδοσης κοινοχρήστων. φαντάζομαι πως ΝΑΙ. σε επικοινωνία μου με αυτούς, πριν απευθυνθώ στο φόρουμ σας, για να καταλάβω τι παίζεται, μου απάντησαν ότι τους έχει δοθεί από τη διαχειρίστρια, αν θυμάμαι καλά, μηχανολογική μελέτη του κτιρίου. προφανώς δεν εξηγείται αλλιώς το γιατί αποδίδουν σε μένα και σε ένα ακόμα, που μαζί με το δικό μου είναι τα δυο μεγαλύτερα διαμερίσματα, σε έκαστο το ποσοστό (42.5/309.40) επί των συνολικών θερ. απωλειών. Δηλ. όπως εξήγησα στο προηγούμενο μήνυμα μου, μου χρεώνουν σε ευρώ για την ακρίβεια, (42.5/309.40)*(Π*0.31), όπου Π το συνολικό ποσό χρέωσης σε ευρώ για την κατανάλωση του φυσικού αερίου.

Θεωρώ ότι το 31% είναι πάρα πάρα πολύ υψηλό σαν συντελεστής θερμικών απωλειών και άδικο για αυτούς που δεν καταναλώνουν αρκετά ή και έχουν κλειστό διαμέρισμα να πληρώνουν το 31% στους άλλους που καταναλώνουν και προφανώς επωφελούνται της κατάστασης, και αφήνουν τα καλοριφερ να λειτουργούν όλη την ημέρα. Νομίζω ότι πλέον δεν μιλάμε για αυτονομία, αλλά ακόμα χειρότερα και από κεντρική θέρμανση, μιλάμε για κατάχρηση εις βάρος κάποιων.

Από μια μάτια που έριξα σε προηγούμενες αναφορές για το θέμα και αν κατάλαβα καλά, η υπερτιμολόγηση του συντελεστή γίνεται για να έχουν οι κατασκευαστές το κεφάλι τους ήσυχο, να μην τους γκρινιάζουν οι ένοικοι ότι δεν ζεσταίνει αρκετά το διαμέρισμά τους. Δεν μου φαίνεται δηλ. ότι η εκτίμηση του συντελεστή είναι πραγματική, αξιόπιστη και τεκμηριωμένη. Τυγχάνει να είμαι μηχανικός αεροσκαφών από ΣΜΑ, έχω διαβάσει κανά δυο βιβλία μηχανολογικά και φέρω μια άποψη για την επιλογή των συντελεστών, που για λόγους ασφαλείας κυρίως και εξάλειψης του ρίσκου, λαμβάνονται ιδιαίτερα υψηλοί. Προφανώς τώρα και ΔΕΝ συντρέχουν τέτοιοι λόγοι.

Η άποψή σας, ως ειδικοί ποιά είναι? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ? ειδικά για καινούρια πολυκατοικία. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΙΠΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΛΕΙΠΩ ΜΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΩ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟ 31% ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ?

ΘΕΛΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ, ως ειδικοί στο θέμα, στο τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθεί αυτός ο συντελεστής. ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ή θα είμαι καταδικασμένος μια ζωή να πληρώνω ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης των άλλων?

Τέλος πείτε μου σας παρακαλώ αν ο τρόπος υπολογισμού του ποσού ανά διαμέρισμα που οφείλεται στις θερμικές απώλειες είναι σωστός. Νομίζω ότι σίγουρα η εταιρεία κοινοχρήστων κάνει τουλάχιστον ένα λάθος γιατί δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι ένα μέρος των θερμίδων καταναλώνεται από τα διαμερίσματα για το boiler, για την παροχή δηλ. ζεστού νερού. Θα έπρεπε να αφαιρούνται οι θερμίδες για το boiler από τη συνολική κατανάλωση θερμίδων, και αυτό που μένει να πολλαπλασιάζεται με το 0.31, δεδομένου ότι οι απώλειες αφορούν μόνο τη θέρμανση, όχι και το boiler. ΈΤσι νομίζω τουλάχιστον.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ.

Link to comment
Share on other sites

Εάν έχετε κλειστή την θέρμανση, δεν πληρώνετε το 31% των άλλων, αλλά το 13.7%(=43,5/309,4) του 31%, ήτοι το 4,26% της συνολικής δαπάνης.

Δηλαδή εάν η δαπάνη είναι 1000 ευρώ θα πληρώσετε 42,6 ευρώ.

Σκεφτείτε ότι ακόμα και με κλειστή την θέρμανση, η θερμοκρασία του χώρου σας, φυσιολογικά, δεν θα πέφτει κάτω από 15 βαθμούς τις περισσότερες χειμωνιάτικες μέρες. Συνεχίζει να σας φαίνεται υπερβολικό το ποσό;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.