Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπεύθυνη δήλωση για την ορθή εκτέλεση εργασιών σε εγκατάσταση LPG κατηγορίας 0


hydronic

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

το θέμα που θέλω να θίξω έχει ως εξής :

Σύμφωνα με τον κανονισμό LPG 31856 (1.2.7) οι εγκαταστάσεις υγραερίου κατασκευάζονται από φυσικά πρόσωπα που κατέχουν την νόμιμη άδεια κατά τον νόμο, ήτοι είναι κατ' ελάχιστον τεχνίτες αερίων καυσίμων.

Σύμφωνα επίσης με τον κανονισμό 31856, στην κατηγορία 0 δεν απαιτείται καμία αδειοδότηση. Επομένως σε εγκαταστάσεις , εκ του νόμου μη ελεγχόμενες, δεν εξασφαλίζεται πουθενά πως η εγκατάσταση κατασκευάζεται από αδειούχο τεχνίτη.

Στην περίπτωση όμως που εκ της χρήσης του χώρου, απαιτείται πιστοποιητικό πυρασφάλειας, τότε κατατίθεται η μελέτη του μηχανικού στην πυροσβεστική και κατασκευάζεται η εγκατάσταση υγραερίου σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη. (3.1.2.4). Προς κατοχύρωση και εξασφάλιση του ορθού της εγκαταστάσεως, κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση στην πυροσβεστική, σύμφωνα με την οποία δηλώνεται πως η εγκατάσταση έχει γίνει σύμφωνα με την μελέτη.

Θεωρώ προφανές πως το πνεύμα του νομοθέτη ήταν να υπογράφει την υπεύθυνη δήλωση ο εγκαταστάτης, ο οποίος ως υπέυθυνος του έργου του, δηλώνει πως το εκτέλεσε σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη.

Στην πράξη όμως αυτό καταστρατηγείται, καθώς η πυροσβεστική δέχεται την δήλωση υπογεγραμμένη από τον μελετητή, τον οποίο καθιστά και επιβλέποντα. Και πάλι όμως ως επιβλέπων δεν μπορεί να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση αντί του εγκαταστάτη διότι δεν έχει αναλάβει το έργο υπεργολαβικά (με το κλειδί στο χέρι), αλλά το έργο εκτελείται με αυτεπιστασία του ιδιοκτήτη, (1.1.1). Επομένως οι ευθύνες είναι διακριτές.

Εδώ βεβαίως θέλω να τονίσω και να υπενθυμίσω την μεγάλη σπουδή των αδειούχων υδραυλικών να συνυπογράφουν την βεβαίωση εκτέλεσης των εργασιών της οικοδομής για την αδειοδότηση αυτής. Ενώ στην περίπτωση του αερίου, να τονίσω την μεγάλη αγωνία τους να μην απαιτείται υπογραφή της δήλωσης εγκατάστασης από τον εγκαταστάτη αλλά μόνο από την μελετητή.

Το αποτέλεσμα είναι τελικά να μην ελέγχεται από κανέναν και τελικά να μην φαίνεται πουθενά ο κατασκευαστής της εγκατάστασης, ο οποίος τελικά καταλήγουμε να είναι ο οποιοσδήποτε πιθανός ή απίθανος υδραυλικός.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται στην πυροσβεστική Κοζάνης. Γνωρίζω πως ενδεχομένως να εφαρμόζεται σωστά ο νόμος σε άλλες πόλεις. Ρωτάω όμως μήπως κάποιος συνάδελφος γνωρίζει περί κάποιας διευκρινιστικής είτε του νόμου είτε εσωτερικά της πυροσβεστικής που να αποσαφηνίζει το θέμα.

 

Φιλικά

Link to comment
Share on other sites

Τα ίδια συμβαίνουν και στην Π.Υ. Ερμούπολης (αφορά όλες τις Κυκλάδες), εμείς αναλαμβάνουμε όλη την ευθύνη και δεν ζητάνε από τους εγκαταστάτες Υπεύθυνη Δήλωση. Αλλά και να απαιτούσαν, σχεδόν κανείς από τους εγκαταστάτες δεν μπορεί να υπογράψει. Το ωραίο είναι τώρα και με τα νέα συστήματα τοπικής εφαρμογής, πάλι εμείς θα έχουμε όλη την ευθύνη.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφοι ακομα δεν εχετε καταλάβει τι γίνεται μαλλον !

Βεβαια τι φταιμε όλοι μας οταν σε τόσο σημαντικά θέματα κανεις απο τους εκπροσωπους μας δεν αντέδρασε .Και για να μην βάλω όλους στο ιδιο καλούπι ακόμα και αυτοι που αντεδρασαν και παλι δεν εγινε τίποτα.

Οπως εχω αναφέρει και παλιοτερα οταν ήδη ειχαν ξεκινησει τα συγκεκριμένα διαταγματα και η ΄΄ποινικοποιηση΄΄ και ο καταλογισμός ευθυνων στους μηχανικούς τα πράγματα θα γίνουν πολυ χειρότερα προσεχως αν δεν γίνουν κινησεις αμεσα .

Δεν μπορει ο μηχανικός να ευθυνεται για τον κάθε χ εγκαταστατη που τις περισσότερες φορες δεν εχει κάν αδεια !

Link to comment
Share on other sites

Εγώ, πάντως συνάδελφοι, αυτό που κάνω, και που το έχω εφαρμόσει πολλές φορές μέχρι τώρα , είναι να ΄΄απαιτώ΄΄ από τον ιδιοκτήτη να αναθέσει την κατασκευή σε κάποιον που έχει το δικαίωμα υπογραφής σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις οπότε και εκείνος είναι που κάνει την υπεύθυνη δήλωση. Βέβαια τις περισσότερες φορές , όπως βλέπω από τις υπεύθυνες δηλώσεις, δεν είναι ο ίδιος ο εγκαταστάτης αυτός που υπογράφει αλλά κάποιος συνεργατης δικός του που έχει αυτό το δικαίωμα.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείτε να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη - καταναλωτή να σας κάνει υπέυθυνη δήλωση ότι το προσωπικό που επέλεξε για την κατασκευή της εγκατάστασης είναι αδειούχο και ότι επιβλέψατε την εγκατάσταση και εκπαιδεύσατε τον καταναλωτή στο χειρισμό της εγκατάστασης και ότι του παραδώσατε το πρόγραμμα λειτουργίας και συντήρησης...και ότι τον ενημερώσατε για την υποχρεωση συντήρησης της εγκατάστασης και επανελέγχου στεγανότητας ανα 5ετία...

 

Προσωπικά το παραπάνω κάνω αφού δώσω ένα κάρο χαρτιά στον ιδιοκτήτη και του δείξω την εγκατάσταση και πως δουλεύει και μου υπογράψει ότι τον εκπαίδευσα.. αλλιώς δεν δινω καμία δήλωση στη ΠΥ

 

Μάλιστα για να είστε απόλοιτα κατοχυρωμένοι βγάλτε φωτογραφίες της εγκατάστασης με την ολοκλήρωση της....

 

Γενικά ο καταναλωτής πρέπει να καταλάβει ότι αφού του παραδώσετε την εγκατάσταση είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση της και για αναρμόδιες παρεμβάσεις...

 

Δυστυχώς η ελληνική νομοθεσία όσον αφορά τα αέρια καύσιμα είναι για τρελές μπάτσες...γιατί κατά το ΠΔ 362/2001 η συναρμολόγηση και ο έλεγχος των ηλεκρολογικών της εγκατάστασης αερίου γίνεται από τεχνίτη αερίου παρουσία εγκαταστάτη αερίου ή μόνο από εγκαταστάτη αερίου . Από την άλλη υδραυλικά και οικοδομικές εργασίες απαγορεύονται από τον τεχνίτη αερίου. Ο υδραυλικός σύμφωνα με το ΠΔ38/91 και τις τροποποίησεις του εγκαθιστά τις συσκευές αερίου (το λέει ευθέως).. Για την καπνοδόχο τη χοάνη και τους ανιχνευτές γίνεται ένας χαμός....τεχνιτών.. όπου όλοι κάνουν ένα πραγμα και άλλοι άλλο.. δηλαδή την ηλεκτροβάνα τη βάζει ο υδραυλικός... τον ανιχνευτή ο τεχνίτης αερίων καυσίμων και τη ηλεκτρική συνδεση ο ...ηλεκτρολόγος;; χαμός... ανευθυνότητας...και τελικά ποιος εγκαθιστά την καπνοδόχο (λογικά ο τεχνίτης αερίων καυσίμων γιατί αυτός ασχολείται με το σύστημα απαγωγής...συναρμολόγηση κτλ, αλλά πάλι απαγορεύεται να κάνει οικοδομικές εργασίες.: αν η καμινάδα είναι εντοιχισμένη??? )

 

΄Δεν βγάζεις άκρη...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.