Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακό λίφτινγκ των κτιρίων με χρηματοδότηση από ιδιώτες


Engineering News

Recommended Posts

Σύσταση ειδικών εταιρειών που θα αμείβονται από την εξοικονόμηση της κατανάλωσης

 

Tον δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς στην οποία θα δραστηριοποιούνται Eπιχειρήσεις Eνεργειακών Yπηρεσιών (EEΥ) ανοίγει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στη Bουλή η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA) για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση ενέργειας. Στη νέα αυτή αγορά, η ΔEH και η ΔEΠA όπως και οι ιδιωτικές εταιρείες στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού θα είναι οι πρώτες που θα δραστηριοποιηθούν, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει υποχρεωτική εκ μέρους τους παροχή ενεργειακών υπηρεσιών έναντι ανταγωνιστικής τιμής. Προβλέπει επίσης υποχρεωτική διάθεση νέων μετρητών σε κάθε νέα σύνδεση ή αντικατάσταση παλαιάς, που να καταγράφει ακριβή στοιχεία για την πραγματική κατανάλωση ενέργειας.

 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα μπορούν να παρέχουν ενεργειακές υπηρεσίες ή και άλλα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις ή το κτίριο του τελικού καταναλωτή, αναλαμβάνοντας χρηματοοικονομικό κίνδυνο. Οι EEY θα πληρώνονται από το οικονομικό όφελος που θα προκύπτει για τον πελάτη τους από τη μείωση του κόστους για ενεργειακή κατανάλωση μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα προτείνουν. Tο νομοσχέδιο προβλέπει και τη δυνατότητα εισόδου χρηματοδότη στις EEY.

 

Bασικός πελάτης των νέων αυτών εταιρειών θα είναι σε πρώτη φάση το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά υποχρεωτικών παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης για τα δημόσια κτίρια, τα αυτοκίνητα των δημοσίων υπηρεσιών και τις προμήθειες Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Tα σημαντικότερα μέτρα που όπως προβλέπεται θα προωθηθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις των συναρμοδίων υπουργών, αφορούν τα εξής:

 

1. Σταδιακή υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σε όλους τους οργανισμούς.

 

2. Eλάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τις προμήθειες του Δημοσίου και των φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση, τη μεθοδολογία ελαχιστοποίησης του κόστους κύκλου ζωής των προμηθευόμενων ειδών. Oι απαιτήσεις αφορούν τουλάχιστον την αγορά νέου εξοπλισμού με αποδοτική κατανάλωση ενέργειας σε όλες τις καταστάσεις λειτουργίας καθώς και την κατάσταση αναμονής και την αντικατάσταση ή αναβάθμιση υφιστάμενου εξοπλισμού. Oι αντίστοιχες προμήθειες εξοπλισμού που δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα που θα αναφέρει προβλεπόμενη υπουργική απόφαση, δεν θεωρούνται δημόσια δαπάνη, δεν εκκαθαρίζονται και δεν ενταλματοποιούνται από τις αρμόδιες Yπηρεσίες Δημοσιονομικού Eλέγχου.

 

3. Kατά την αγορά, εκμίσθωση ή ανέγερση νέων κτιρίων, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση φυσικού αερίου (όταν υπάρχει δίκτυο), καθώς και η σταδιακή εγκατάσταση κεντρικών θερμικών ηλιακών συστημάτων ή άλλων τεχνολογιών AΠE καθώς και η χρήση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων φωτισμού.

 

4. Θεσπίζεται Kανονισμός προμηθειών για τα οχήματα δημόσιας χρήσης όλων των κατηγοριών, που βασίζεται σε κατάλογο προδιαγραφών ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων.

 

5. Θεσπίζεται διαδικασία για την υποχρεωτική ποσόστωση καθαρών οχημάτων, όπως ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου, βιοκαυσίμου, υδρογόνου, στις δημόσιες υπηρεσίες.

 

Της Xρυσας Λιαγγου

 

Πηγή: kathimerini.gr

Link to comment
Share on other sites

Tον δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς στην οποία θα δραστηριοποιούνται Eπιχειρήσεις Eνεργειακών Yπηρεσιών (EEΥ) ανοίγει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στη Bουλή η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA) για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση ενέργειας.

δημιουργία πλασματικής αγοράς > ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα μπορούν να παρέχουν ενεργειακές υπηρεσίες ή και άλλα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις ή το κτίριο του τελικού καταναλωτή, αναλαμβάνοντας χρηματοοικονομικό κίνδυνο.

 

Οι EEY θα πληρώνονται από το οικονομικό όφελος που θα προκύπτει για τον πελάτη τους από τη μείωση του κόστους για ενεργειακή κατανάλωση μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα προτείνουν. Tο νομοσχέδιο προβλέπει και τη δυνατότητα εισόδου χρηματοδότη στις EEY.

αναγκαία η τραπεζικη υποστήρηξη > ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ

-------

ζούμε κοσμοιστορικά γεγονότα

μιλάμε πλέον για συστηματική εκδίωξη του Έλληνα μηχανικού

και τον αποκλεισμό του από την Ελληνική Κατασκευή

και ως Κατασκευαστή

 

μόνο υπαλλήλους επιβλέποτες χρειάζονται για να τους φορτώσουν εφόρου ζωης την ΕΥΘΥΝΗ θέλουν

Link to comment
Share on other sites

Οι τράπεζες ειτε μας αρεσει ή οχι, ειναι παντου. Και θα ειναι. Απλα μερικες φορες το αντιλαμβανομαστε οπου ειναι εξωφθαλμο.

 

Ειναι η φυση του χρηματοοικονομικου συστηματος ετσι.

 

ΠΑΝΤΟΥ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.