Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Δουλεία διόδου


YANI

Recommended Posts

καλησπερα.αποκτησα γονικη παροχη οικοπεδο εκτος σχεδιου . εχει προσοψη σε εθνικη οδο και απο την μεση περναει ιδιωτικη οδος που κτασκευασε ο πατερας για ατην ανεγερση της οικοιας . εκτοτε εξυπηρετει και αλλες ιδιοκτησίες που βρισκονται πισω. μπορω αφου ενημερωσω ολους τους διερχοντες του ακινητου μου να μεταφερω την δουλεια διοδου (ατυπη !) στην ακρη του ακινητου μου και εντος αυτου. ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

YANI

σε ευχαριστούμε που απευθύνεσαι στο φόρουμ

έχε υπόψη σου ότι η δουλεία διόδου δεν είναι κυρίως θέμα πολεοδομικής νομοθεσίας

απο τον πατέρα σου κληρονόμησες ένα γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου,επομένως δεν είναι οικόπεδο αλλά αγοτεμάχιο,κληροτεμάχιο κλπ

από όσα ανφέρεις δεν έχει συσταθεί δουλεία στο παρελθόν,απλά ο πατέρας σου άφησε μιά δίοδο απο την οποία εξυπηρετούνται κα παρακείμενες ιδιοκτησίες

σε γενικές γραμμές η απάντηση είναι ναι

αλλά σε κάθε περίπτωση συνεργάσου με τοπογράφο μηχανικό και δικηγόρο

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Και μην δωσεις δικαιωμα ποτε να θεωρηθει δρομος!!! Χιλιες φορες να βαλεις πορτα και να δωσεις κλειδι σε ολους παρα να ειναι ετσι.. Ποτε δεν ξερεις τι "απαιτησεις" μπορει να προκυψουν..

Link to comment
Share on other sites

Οι αλλοι που λες, πως εκτισαν?

Τον δρομο τον χρησιμοποιουν επειδη απλα βολευει `η τα οικοπεδα τους εγιναν οικοδομησιμα ενεκα του δρομου?

Link to comment
Share on other sites

Νομικά στα χονδρικά: (Αν έχεις κάποιον αστικό κώδικα πρόχειρο, πήγαινε αρθρο 1118 και πάνω)

αρθρο 1121 : οι δουλείες συνίστωνται με δικαιοπραξεία ή χρησικτησία.

αρθρο 1124: το δικαίωμα της δουλείας εκτείνεται μόνο έως την εξυπηρετούμενη ανάγκη.....Νέες ανάγκες δεν συνεπάγονται διαφορετική επιβάρυνση για τον κύριο....

 

Με δύο λόγια, δουλεία αν κάποτε πέρασαν και αυτοί και έχτισαν δεν νομίζω οτι υφίσταται πια (χωρις να είμαι δικηγόρος εννοείται!!!!). Απο κει και πέρα πρόσεχε τη δουλεία απο χρησικτησία...Αλλά εδώ ρώτα δικηγόρο..

Πάνω απόλα όπως είπε ο pk10gr, μην θεωρηθεί (ή μην έχει περάσει ήδη σε κάποιο σχέδιο) δρόμος.

 

 

Υ.Γ Απο οικογενειακή εμπειρία, να σου πω ότι πριν πολλά χρόνια σε ενα αγροτεμαχίο αφήσαμε να περναει ο πίσω να μαζεύει ελιές, με το καιρό ειχε γίνει ένας χωματόδρομος 25χ1.5 χοντρικα, και οταν εγινε το κτηματολογιο κτλ, το είχε βάλει ως προέκταση του δημόσιου χωματόδρομου! Νταξει, οχι ακριβως ίδιο, αλλα καμιά φορά όταν δεν ασχολείσαι...μπλέκεις! Και οι άνθρωποι δεν είναι όλοι καλοί να σε ευχαριστήσουν και τέλος. κάποιοι καλομαθαίνουν..και ένα πρωινό σου κόβουν το χωράφι στα 2 με ότι αυτό μπορει να συνεπάγεται...

Link to comment
Share on other sites

Να σου πω κι εγω μια παρομοια ιστορια να γελασεις..

Ο παππους ειχε μια λωριδα γης, εκτος σχεδιου.. Εκανε λοιπον τα παλια γνωστα, ανοιξε ενα δρομακι στη μεση και μοιρασε εκατερωθεν οικοπεδακια.. Βαλανε και μια πορτα επανω που κλειδι ειχαν μοσο οσοι εμεναν στο δρομακι..

Ενας απο τους ιδιοκτητες δουλευε στη ΔΕΗ ή στην κοινοτητα (δεν ειμαι πολυ σιγουρος).. Με τα πολλα και αφου περασαν μερικα χρονια, ο κυριος μαζι με τους λοιπους καταφεραν να μπει φωτισμος στο δρομακι, γιατι τα βραδυα δεν βλεπανε τιποτα..

Το προβλημα προεκυψε τωρα, μετα απο 40χρονια.. Δημοσιος φωτισμος, δημοσιος δρομος.. Και η πορτα ξηλωθηκε και το δρομακι χασανε/χασαμε..

 

Τι θελω να πω.. Στο δρομακι αυτο πρεπει να συμπεριφερεσαι σαν να ειναι οικοπεδο σου.. Αν δεν υπαρχει κατοχυρωμενη δουλεια, τοτε πρεπει να αποφυγεις και την χρησικτησια.. Μιλησε και με ενα δικηγορο οπως πολυ σωστα προαναφερθηκε ωστε να κατοχυρωθεις.. Και οσο κακο ή παραξενο κι αν φαινεται.. Ο,τι παραχωρησεις κανεις να το κανεις με χαρτια..

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας.

Είμαι ιδιοκτήτης ενός ακινήτου εντός οικισμού στο Ρέθυμνο Κρήτης που έχει οριοθετηθεί με το διάταγμα του '85. Το ακίνητο μου άρτι και οικοδομήσιμο, είναι ανταλλάξιμο και βάσει συμβολαίου έχω υποχρέωση να παραχωρήσω διάβαση δουλείας βόρεια και νότια του ακινήτου μου πλάτους 1,80μ. έκαστη. Αντιμετοπίζω τρία προβλήματα:

 

1) Πριν 5-6 χρόνια οι όμμοροι νότια του ακινήτου μου μου ζήτησαν μέσω ενός ιδιωτικού συμφωνητικού να διευρύνουμε τη διάβαση δουλείας από 1.80μ. σε 3.00μ. (για να μπορούν να μπαίνουν στα σπίτια τους με αυτοκίνητο) μέσω χρηματικής αποζημίωσης. Συντάχθηκε το συμφωνητικό από δικηγόρο και έτσι και έγινε. Ένας εκ των ομμόρων έχτισε πριν 4 χρόνια και πρόσφατα έμαθα ότι η δουλεία που παραχώρησα χαρακτηρίστηκε δημοτικος δρόμος (είχε παραχωρήσει άλλα τρία μέτρα αυτός). Σημειώνω ότι δεν είχε πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο πριν. Με ποια διαδικασία ο ΟΤΑ χαρακτηρίζει δημοτικούς δρόμους? Εγώ τι μπορώ να κάνω τώρα ?

 

2) Οι γείτονες που εξυπυρετούνται από τη βόρεια διάβαση δουλείας μου ζητούν να διευρύνουμε το πλάτος και αυτής της δουλείας. Εγώ φοβούμενος μην πάθω τα ίδια πάλι αρνούμαι και μέσω ενός δικηγόρου που ήρθα σε επαφή με διαβεβαίωσε ότι ακόμα και αν πάνε δικαστικά το μόνο που μπορούν να διεκδικησουν είναι η διεύρυνση του πλάτους της δουλείας έτσι ώστε να χωράει ένα αυτοκίνητο, δηλ. περίπου 2.00μ.-2.20μ. καθώς και ότι μπορεί να τραβήξει και χρόνια αυτή η υπόθεση(την τιμή θα την ορίσει το δικαστήριο).

 

3) Το διάγραμμα διανομής που προμηθεύτηκα από τη Γεωργική Υπηρεσία έχει την ιδιοκτησία μου Ε=2110.00τ.μ. ενώ εγώ το έχω εμβαδομετρήσει Ε=2306.00τ.μ.

(άδει - συμβόλαιο αγοράς του 1995 το έχουν Ε=2302.00τ.μ.). Επίσης το συμβόλαιο αγοράς δεν αναφέρει πουθενά ότι είναι ανταλλάξιμο.

 

Ψάχνω απόψεις πάνω σε αυτά τα θέματα, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.