Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναβολή για το 2011 της φορολόγησης με λογιστικό τρόπο


PART

Recommended Posts

Από το 2011 ο λογιστικός τρόπος φορολόγησης επαγγελματιών

Οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις από φέτος. Ωστόσο δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων τους

Αναβολή για το 2011 της φορολόγησης με λογιστικό τρόπο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, διορθώσεις στο μέτρο της σύνδεσης των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο, αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 40% στο 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, φόρος 2% για ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ, αλλά και επιβολή φόρου 20% στα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε χθες στη Βουλή δεκασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα που περιγράφει τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το τελικό κείμενο του οποίου αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα:

1. Αναβάλλεται για το 2011 η επέκταση του λογιστικού προσδιορισμού εισοδήματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι και για τη χρήση του 2010 θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο οι εκμεταλλευτές ταξί, φορτηγών δημόσιας χρήσης, ενοικιαζόμενων δωμάτια, κάμπινγκ, βενζινάδικα, περίπτερα, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, οι λιανοπωλητές, οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί. Όμως οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις από φέτος. Οι αποδείξεις που θα εκδίδουν δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων τους, ενώ θα γίνουν προσαρμογές στο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα με αυξήσεις στα τεκμαρτά ποσά εισοδημάτων και στα κατ’ αποκοπή ποσά φόρων.

2. Φοροελαφρύνσεις από 10 ευρώ έως 340 ευρώ για τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, επιβαρύνσεις έως 1.350 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ και περισσότερους φόρους που υπερβαίνουν τις 2.000 ευρώ για όσους αποκτούν υψηλότερα εισοδήματα φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα. Με τη νέα κλίμακα θεσπίζεται ενιαίο αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους και καθιερώνονται συντελεστές φόρου κλιμακούμενοι από 18% έως 45%.

3. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων (επιδομάτων και αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, εισοδήματα από την υπογραφή συμβολαίων ποδοσφαιριστών, προπονητών κ.λπ., αμοιβές όσων εκλέγονται στη τοπική αυτοδιοίκηση κ.α.).

4. Κατάργηση απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος ή της φορολόγησης εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.

5. Ενταξη των μερισμάτων και των διανεμόμενων κερδών που εισπράττονται από φυσικά πρόσωπα στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

6. Φορολόγηση της υπεραξίας από τη βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών, μετά από αφαίρεση τυχόν ζημιών.

7. Νέα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακούς βοηθούς.

8. Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από το 2011. Με Υπουργική Απόφαση ορίζεται η μορφή της ηλεκτρονικής δήλωσης και οι εναλλακτικές δυνατότητες για την συμπλήρωση και υποβολή της (απευθείας, μέσω φοροτεχνικών γραφείων, μέσω ΚΕΠ).

9. Νέα κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων: Καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή που εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται του ελέγχου πόθεν έσχες εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου.

Μετά το πέρας της περιόδου των έξι μηνών οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να λάβουν γνώση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες της αλλοδαπής. Για τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια που επενδύονται επιστρέφεται μέρος του φόρου αυτού.

Ακίνητα

Φόρος από 0,1% έως 2%

Πλήρη φοροαπαλλαγή για φορολούμενους με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 400.000 ευρώ και μεγάλες επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων φέρνει ο νέος ΦΜΑΠ που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ. Θα επιβάλλεται σε ατομικό επίπεδο με αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% σε 1% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας. Ειδικά για ακίνητες περιουσίες άνω των 5.000.000 ευρώ ο συντελεστής 1% αυξάνεται σε 2% για τρία χρόνια.

Φόρος στις δωρεές

Eπιβολή φόρου 5% στις δωρεές ακινήτων και 10% στις δωρεές μετρητών προς NΠΔΔ, NΠIΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λοιπά πρόσωπα που έως σήμερα ήταν απαλλασσόμενα.

Aύξηση από 3% σε 15% του συντελεστή φορολόγησης ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία offshore.

Εκκλησία

Eπιβολή φόρου με συντελεστή 20% στα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των ιερών μονών και φόρος 5% στις δωρεές ακινήτων και 10% στις δωρεές μετρητών.

«Λουκέτο» σε 500 επιχειρήσεις, κυρίως ταβέρνες που «πιάστηκαν» να μην κόβουν αποδείξεις ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Oικονομικών όπως αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας Δημ. Γεωργακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο της NET.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 16/3/2010 Της Μαρίας Βουργάνα

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=26351204#

Link to comment
Share on other sites

4. Κατάργηση απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος ή της φορολόγησης εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.

 

Αυτό σημαίνει πως το ΤΣΜΕΔΕ δεν θα αφαιρείται από το φορολογητέο αλλά θα πάει στα γενικά έξοδα?

Link to comment
Share on other sites

Μπα, δε νομιζω, ανεκαθεν η ασφαλιστική εισφορά αφαιρείται και μετα προσδιορίζεται το φορολογητέο εισοδημα. Προφανώς αναφέρεται σε εισοδήματα που αντί να προστίθενται στο φορολογητέο και να φορολογούνται με τον αναλογούντα συντελεστή, φορολογούνται με συντελεστή π.χ. 10% ανεξάρτητα απο το εισοδημα του δικαιούχου τους. Κάτι επιδόματα είχαν τετοιες ρυθμίσεις

Link to comment
Share on other sites

Οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις από φέτος. Ωστόσο δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων τους

γιατί παληα δεν υποχρεονόμασταν να κοβουμε αποδειξεις?

και πως δεν θα λαμβανοντε υποψη για το προσδιορισμό του συνολικου εισοδήματος?

για μας αυτα δεν ισχυουν

Link to comment
Share on other sites

Οτι θέλουν λένε.. τα διαβάζει και ο κοσμάκης και σου λέει "ρε τον απατεώνα τον μηχανικό, ούτε αποδείξεις δεν έκοβε και θέλει να φορολογηθεί με συντελεστές......."

Link to comment
Share on other sites

Κατά το γράμμα του φορολογικού νόμου, είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι επιτηδευματίες. Συνεπώς αυτή η παρατήρηση δεν αφορά εμάς.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει διαφορά. Στην ΔΟΥ έκανα έναρξη επιτηδεύματος και όχι ελεύθερου επαγγέλματος.

Link to comment
Share on other sites

Οι εκπτώσεις στις άδειες θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα? Γιατί παλαιότερα εξέπιπταν χάρη σε μια διάταξη όπου με υπέυθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του έργου δηλωνόταν το πραγματικό εισόδημα από μια άδεια άσχετα από το ύψος της αμοιβής.

Link to comment
Share on other sites

Achille στο Ε3 και στον πίνακα ΣΤ, ο "επιτηδευματίας" συμπληρώνει τα κουτάκια "παροχής υπηρεσιών" ή "εμπορίας μεταποίησης". Εμείς "ελευθέρων επαγγελματιών". Μη με ρωτήσεις λεπτομέρειες, αλλά φορολογικά, ξέρω ότι υπάρχει διαχωρισμός.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.