Μετάβαση στο περιεχόμενο

dchatz

Members
  • Περιεχόμενα

    98
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by dchatz

  1. Τελευταία κινείται πολύ το θέμα των επιστροφών ΕΦΚΑ (έτη 2019-2020) σε μηχανικούς (μισθωτούς ή μπλοκάκια). Ειδικά η περίπτωση για μπλοκάκι αφορά στο Ε3, κωδικός 007 (περ. στ', παρ.2, αρ.12, ν.4172/13) και στο Ε1, κωδικός 019-020. Το ερώτημα εδώ (για αυτό το έβαλα νέο θέμα στα φορολογικά) δεν αφορά την επιστροφή αυτή καθεαυτή αλλά το πως αντιμετωπίζεται φορολογικά αυτή η επιστροφή. 1. Με συμπληρωματική δήλωση στο έτος που αφορά; (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μειωθεί το ποσό που δηλώθηκε τότε στο Ε3, κωδικός 485, στο κομμάτι που αφορούσε τις ασφαλιστικές εισφορές). Θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα ώστε να μη πέσει πρόστιμο; (όπως άνοιξε ειδική πλατφόρμα για τις επιστροφές των συνταξιούχων). 2. Ως επιπλέον εισόδημα στο έτος που καταβάλλεται; (στην περίπτωση αυτή είτε θα προστεθεί στον κωδικό Ε3-461 (ως ακαθάριστο έσοδο) είτε θα αφαιρεθεί από το ποσό του κωδικού 485, δε ξέρω τι από τα 2, ως αποτέλεσμα όμως θα έχει και στις 2 περιπτώσεις την αύξηση του φορολογητέου κατά το ποσό ισόποσο της επιστροφής.
  2. Το ΚΕΑΟ σου δίνει την "ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΕΤΗ" όπως τη λεει για την πληρωμή στις τράπεζες αλλά οι τράπεζες αυτό που ζητούν αν μπεις στο web banking, εκεί που λέει για πληρωμές ΚΕΑΟ, είναι ο "ΚΩΔΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ". Αυτά τα 2 ταυτίζονται; Εκεί που λέει "ΚΩΔΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ" θα μπεί η "ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΕΤΗ";
  3. Όσο και να επιμένουν οι συνάδελφοι, όσο και να το σκεφθω, πιστεύω ότι δε μπαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές σε τιμολόγιο της εφορίας. Εξηγούμαι κιόλας. Το εφαπαξ και η επικουρική είναι σταθερό ποσό και όχι ποσοστό. Εγώ αν κόψω ένα τιμολόγιο σήμερα, πόσο τμήμα αυτών να βάλω ότι θα μου κρατηθεί και που ξέρω αν θα κόψω και δεύτερο ή τριτο τιμολόγιο μέσα στο μήνα; Δεύτερο παράδειγμα. κόβω τιμολόγιο σήμερα 30 του μηνός και πρεπει να το δηλώσω μέχρι τις 20 του επόμενου. Και αν δε το έχω πληρωθεί ακόμα μέχρι τότε; που θα ξέρω τι θα μου παρακρατήσει η εταιρεία και τι πράξεις θα κάνουν στο λογιστήριο; Γενικά δε κολλάει να αναφέρουμε ασφαλιστικές εισφορές στο τιμολόγιο. Προσωπική μου άποψη μέχρι τώρα, ακόμα το ψάχνω αλλά κλίνω προς το να μη δηλώσω εισφορές, μόνο ποσό, ΦΠΑ και παρακράτηση, και ας μη συμφωνούν οι καταβολές με τα τιμολόγια.
  4. Σε ευχαριστώ, πραγματικά πως τα έκαναν έτσι. Προσθέτεις φόρο ενώ στην ουσία πρόκειται για ασφάλεια. Μπερδέψαμε φόρο και ασφάλεια και τα κάναμε αχταρμά.
  5. γιατί μπορεί συνολικά στο έτος να είναι πανω από 10.000 ευρώ. Αλλά η ερώτησή μου αφορά δήλωση παρακράτησης υπερ ΕΦΚΑ, όχι ΦΠΑ.
  6. Αφορά μηχανικό σε εταιρεία που δουλεύει με το την παρ. 9, αρ.39, ν.4387/16 (μπλοκάκι). Ο εργοδότης πληρώνει ποσό + ΦΠΑ και παρακρατεί 20% φόρο και τις εισφορές που πληρώνει ο εργαζόμενος (εγώ). Στην καταχώριση του τιμολογίου, που μπαίνουν τελικά οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει ο εργαζόμενος (εγώ) και παρακρατούνται από τον εργοδότη; Παράδειγμα τιμολογίου 1000 €. Χωρίς εισφορές ο εργαζόμενος θα έπαιρνε 1040 € (1000 Χ 1,24 - 200). Τελικά παίρνει όμως κάτι λιγότερο, δε ξέρω πόσο. Ας πούμε παίρνει 900 γιατί τα 140 που δε πήρε είναι η εισφορά που θα πλήρωνε ο ίδιος (εγώ δηλαδή). Αυτά τα 140 που δηλώνονται και με ποιον τρόπο; (αν δηλώνονται, μέχρι τώρα δε γράφονταν πουθενά στο μπλοκάκι αλλά βλέπω συναδέλφους να λένε ότι τώρα στο mydata δηλώνονται ώστε το τελικό ποσό να συμφωνεί με αυτό που παίρνω στην τράπεζα τελικά).
  7. https://www.businessnews.gr/ellada/item/218216-ilektroniki-timologisi-mydata-anavalletai-i-ypoxreotiki-efarmogi-gia-efetos Αυτό σημαίνει ότι πάπαλα για εφέτος;
  8. Πάρε ένα για παράδειγμα. Κανοντας μία αναζήτηση στο youtube για "mydata" υπάρχουν και άλλα. Εγω αυτό είδα και μου φάνηκε κατατοπιστικό.
  9. Θα ήταν καλό για να βοηθηθούμε όλοι ειδικότερα όσοι είμαστε απλοί μπλοκάκηδες σε εταιρείες να γίνουν 2 οδηγοί (1 για έσοδα και 1 για έξοδα) με εικόνες πως καταχωρούμε στο mydata: 1. Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ως παράδειγμα για εργασία σε κατασκευαστική Ποσό 1000 ευρώ + ΦΠΑ 24% ΑΦΜ κατασκευαστικής εταιρείας: 012345678 20% παρακράτηση Αιτιολογία "Εργασίες επίβλεψης του έργου "Κατοικία στη Ραφήνα". 2. Τιμολόγιο αγοράς εξωτερικού δίσκου από μαγαζί (να γλυτώσουμε και κάνα ΦΠΑ δηλαδή) Ποσό 100 ευρώ + ΦΠΑ 24% ΑΦΜ μαγαζιού: 876543210 Επεξεργασία: Ψάχνοντας λίγο παραπάνω είδα ότι υπάρχουν και βιντεο με βήμα βήμα τη διαδικασία άρα έχει σχεδόν καλυφθεί αυτό το θέμα. Αυτό που δε βρήκα ακόμα είναι αν το MyData θα λειτουργεί παράλληλα με το "ΜΥΦ - Κατάσταση Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών (από 01/01/2014)" ή αν με την πλήρη εισαγωγή του myData καταργηθεί το δεύτερο.
  10. τρίχες έλεγε μάλλον "Ημ. Εξόφλησης" -> 28.02.2018 "Από - Έως" -> 01.01.17 - 01.01.17 αυτή η στήλη "Από - Έως" είναι μάλλον μπαρούφα που απλώς υπήρχε στο σύστημά τους ή ίσως αφορά το πότε αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η οφειλή. Να τα περάσω κανονικά στα ασφαλιστικά έξοδα; αναφέρομαι στα "ασφαλιστικά έξοδα" γιατί καθότι "μπλοκάκιας" είναι τα μόνα έξοδα που δηλώνω.
  11. Παρόλο που η απάντησή σου φίλε "georgegaleos" είναι αναλυτικότατη και σε ευχαριστούμε για αυτό, μπλέχτκα κάπως με τους λογιστικούς όρους. Γενικά μια απλή απορία έχω σε αυτή τη φάση. Φεβρουάριο του 2018 πλήρωσα αναδρομικά ΤΣΜΕΔΕ που αφορούσαν λέει το έτος 2017 (αν και το ειδοποιητήριο έλεγε κάτι σε Α' και Β' 2013). Δεν τα συμπεριέλαβα ως ασφαλιστικά έξοδα στη δήλωση για τα εισοδήματα έτους 2017. Να τα συμπεριλάβω τώρα ως ασφαλιστικά έξοδα στη δήλωση για τα εισοδήματα του 2018; (εννοείται ότι όταν καταβλήθηκαν, μέσα στο 2018 δλδ καταγράφηκαν στα βιβλία όπως έπρεπε)
  12. Το ότι οταν πληρώνεις τα αναδρομικά Α και Β 2012 στην Αττικής σου βγάζει ότι πλήρωσες το Β΄2016 το παρατήρησε κανένας; Ο υπάλληλος της τράπεζας λέει ότι το σύστημα το βγάζει έτσι και ο ίδιος δε μπορεί να επέμβει. Ξέρετε τι ειναι αυτό;
  13. Εχω εγώ ένα παράδειγμα δικό μου. Αρχές 2017 η διαδικασία ένταξης στα άρθρα περι "μπλοκακίων" οριστικοποιήθηκε αρχες Απριλίου αν θυμάμαι. Κάποια στιγμή και ενώ έληγε η προθεσμία για τη δόση του Ιανουαρίου, την πλήρωσα αλλά μετά εντάχθηκα από τον εργοδότη μου στο άρθρο περί μπλοκακίων (παρ. 9, αρ. 39, Ν. 4387/16 για την ακρίβεια) και μου πλήρωσε τις εισφορές από τον Ιανουάριο. Έτσι έμεινε μέσα μια δόση να πηγαίνει καροτσάκι από μήνα σε μήνα και ακόμα και σήμερα φαίνεται ως υπολοιπο. Ελεγαν "κάποια στιγμή θα γίνει εκκαθάριση και θα επιστραφούν τα υπόλοιπα", δόθηκαν και IBAN από εμάς αλλά ποτέ δεν έγινε τιποτε. Τωρα λένε ότι πρέπει να πάω να κάνω αυτοπροσώπως αίτηση εγω για να τα πάρω.
  14. Τελικά για τα αναδρομικά 2012Α παπαλα παράταση. Τουλάχιστον μέχρι τωρα. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι μήπως δωθεί σήμερα μετά τη λήξη (κάτι που έχει ξαναγίνει ως γνωστόν). Το θεμα ειναι που θα πάει αυτό;
  15. Δε μου λέτε ρε παιδιά..... Τα αναδρομικά ΤΣΜΕΔΕ που δινουμε τωρα δεν θα έπρεπε να μειώσουν το φόρο του έτους το οποίο αφορούν; Πως θα γίνει αυτό; Κάποιος θα πει ότι θα δηλωθούν τωρα που δόθηκαν (π.χ. στο έτος 2018). ΟΚ αλλά ...... -Κάποιος μπορεί να είχε τότε άλλο συντελεστή φόρου (περισσότερο εισόδημα) και να χάνει λεφτά έτσι. -Κάποιος μπορεί να μην ειναι τώρα ελευθερος επαγγελματίας και να μη μπορεί να δηλωσει έξοδα. Τι γίνεται τότε;
  16. Λοιπόν όπως το καταλαβα εγω. Τα έσοδά μας δλδ τα τιμολογια που κόψαμε πάνε 303. Εκεί θα προστεθεί επιπλέον και η καθαρή αξία του τιμολογίου που πήραμε αλλα πρέπει εμείς να δωσουμε το ΦΠΑ. Αντίστοιχα θα μπουν τα ποσά στο 333 δλδ 303Χ0,24. Στον 311 θα μπει ΚΑΙ το ποσό του τιμολογίου που πήραμε αλλα πρέπει εμείς να δωσουμε το ΦΠΑ, δε θα μπει ομως στο 312. Εκεί θα μπουν μόνο τα κανονικά έσοδά μας. Πάμε τωρα στις Εισροες (361-367, 381-387). Εκεί η αξία του τιμολογίου που πήραμε αλλα πρέπει εμείς να δωσουμε το ΦΠΑ θα μπει στο 366, στα άλλα θα μπουν όλα τα άλλα έξοδα. Στο 386 θα μπει και το ΦΠΑ του τιμολογίου που πήραμε αλλα πρέπει εμείς να δωσουμε. Έτσι το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει εμείς να δωσουμε για το εν λόγω τιμολόγιο που πήραμε θα μπει ταυτοχρονα στο 333 και στο 386 και τελικά θα "προσθαφαιρεθεί"., Τα είπα αναλυτικά για να τα καταλαβω εγω καλύτερα αλλα και οι άλλοι. Σωστά τα είπα; Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής Ευχαριστώ, danaikaterina
  17. Και κάτι ακόμα, έχει τη διαφορά ότι δε πατας κουμπί για να φανούν τα αποτελέσματα, αλλάζουν άμεσα, οταν αλλάζεις εναν αριθμό ήδη έχουν ενημερωθεί τα αποτελέσματα, πριν καν βγεις απο το κελί.
  18. Ετσι είναι, είναι και πολλά άλλα. Αυτό βέβαια ισχύει αν εχουν αποδείξεις (που σιγά μη το ψάξει ποτέ κανείς). Αυτό το προγραμματάκι δεν υπολογίζει τι φόρο θα πληρώσετε, κάτι το οποία εξαρτάται από πολλά στοιχεία, υπολογίζει μόνο τι φόρος προκύπτει αν εφαρμόσεις τους κάποιους συντελεστές φορολογίας σε κάποιο εισόδημα. Όπως είπα δεν είναι κάτι σπουδαίο αφού το κάνεις αυτό με ήδη με πολλούς τρόπους (με πολλά έτοιμα προγράμματα ή με ένα excel), έχει όμως τη διαφορά ότι τρέχει σε browser που σημαίνει παντού, σε κινητά, σε smartTV, ό,τι τρέχει browser μπορεί να το τρέξει. Βασικότερος σποπός είναι η σύγκριση σε αλλαγές νομοθεσίας στους συντελεστές π.χ. μπορείς σε 2 παράθυρα να τρέχεις διαφορετικούς συντελεστές και εισοδήματα και να βλέπεις πόσο παραπάνω ή παρακάτω είσαι ανάλογα με τις αλλαγές.
  19. Version 1.1

    456 downloads

    Ένα πρόγραμμα που υπολογίζει ποσό φορου με βάση κλίμακες και ποσοστά. Ξερω ότι μπορεί να γίνει πολύ απλά σε ενα Excel αλλα αυτό εχει το καλό ότι δουλέυει απ ευθείας σε browser ακόμα και σε κινητα. Επιπλέον τα νούμερα αλλάζουν δυναμικά, αυτόματα με κάθε αλλαγή δλδ (αυτό είναι το καλύτερο). Προτείνεται για πολύ απλές καταστάσεις που θέλει κάποιος να κάνει μόνο έναν πρόχειρο υπολογισμό ή σύγκριση. Το εφτιαξα μόνος. Για πείτε πως σας φαίνεται... Οι μισθωτοί θα πρέπει να βάλουν 0 % στις ασφαλιστικές εισφορές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αν θέλουν να συγκρίνουν περσινή και φετινή επιβάρυνση μπορούν να επιλέξουν ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών τέτοιο ώστε να προκύπτουν εισφορές κοντά στις περσινές τους.
  20. βρήκα 2-3 λαθάκια εντωμεταξύ. Όχι στις πράξεις αλλά στα μπλα μπλα. Όταν μαζέψω κάποια λάθη θα ανεβασω νέα έκδοση. Λέω να διαμορφώσω και τον κώδικα ώστε να υπάρχει διακριτά μέσα ποιες είναι οι αρχικές τιμές και να μπορεί ο χρήστης με ένα Notepad να τις αλλάζει.
  21. Έφτιαξα ένα μικρό προγραμματάκι για τιν υπολογισμό του κόστους του οπλισμένου σκυροδέματος ανά κυβικό. Είναι ενα μικρό αρχειάκι το οποία τρέχει τοπικά μέσα από browser (καντε διπλο κλικ και αφήστε να ανοίξει στον browser). Τις τιμές εισαγωγής τις βάζετε είτε με το χερι είτε απ ευθείας με τα βελάκια πάνω και κάτω της φόρμας. Τα αποτελέσματα αλλάζουν δυναμικά (άλλωστε αυτό είναι το ωραίο). Το αρχείο το έφτιαξα μόνος μου και σας παρακαλώ να το δοκιμάσετε και να μου πείτε τα σχόλιά σας. Μπορείτε να το πάρετε από εδώ. http://www.michanikos.gr/files/file/1308-%CE%A5%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/ Ευχαριστώ
  22. Version 1.01

    984 downloads

    Ένα μικρό αρχειάκι το οποία τρέχει τοπικά μέσα από browser (καντε διπλο κλικ και αφήστε να ανοίξει στον browser) και το οποίο τρέχει απευθείας τοπικά. Τις τιμές εισαγωγής τις βάζετε είτε με το χερι είτε απ ευθείας με τα βελάκια πάνω και κάτω της φόρμας. Τα αποτελέσματα αλλάζουν δυναμικά (άλλωστε αυτό είναι το ωραίο). Το αρχείο το έφτιαξα μόνος μου και περιμένω τα σχόλιά σας. Ευχαριστώ
  23. Πάλι κάτι πρόσθεσαν σε σχέση με του 2ου τρ. Απ όσο βλέπω είναι οι κωδικοί 906, 907, 908 κάτω κάτω. Διαβάζοντας την ΠΟΛ 1191/2015 βλέπω ότι: 906: Συμπληρώνεται μόνο από τις επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών 907: Αφορά τον 906 άρα πάλι για τους ίδιους είναι 908: Αφορά πρακτορεία ταξιδίων Αυτά κατάλαβα (είμαι μηχανικός και όχι λογιστής). Αναμένω τη βοήθεια των πιο ειδικών.
  24. Και γιατί μπερδεύουν τη φορολογία εισοδήματος με το ΦΠΑ; Δλδ κατά κάποιον τρόπο αποφάσισαν να ενσωματώσουν στο Ε3 μία ψιλοσυγκεντρωτική ΦΠΑ;
  25. Ας μου πει κάποιος αν το έχω καταλάβει καλά. "ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΔΟΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ" Αν οι δαπάνες στις οποίες γίνεται αναμόρφωση, π.χ. βενζίνες, οι οποίες δεν εκπίπτουν ΦΠΑ, τότε στη γραμμή ΦΠΑ δε χρειάζεται να γράψουμε τίποτα. Το θέμα προκύπτει αν αναμορφώσουμε δαπάνη για την οποία είχαμε εκπέσει ΦΠΑ. Τότε αν π.χ. δαπάνη 100 που είχε ΦΠΑ 23 (σύνολο 123) που την αναμορφώσαμε σε 50, στην ουσία μας ζητούν από τα 23 που εκπέσαμε να δώσουμε πίσω τα 11,5. Καλά τα λέω; Επίσης: Τις βενζίνες που θα αναμορφώσουμε γιατί π.χ. παραδεχόμαστε ότι από όλη τη βενζίνη που έχουμε σε αποδείξεις, κάποια τη φάγαμε για προσωπικές βόλτες και όχι επαγγελματικές, αυτή τη βενζίνη για προσωπικές βόλτες θα τη βάλουμε στο 12. Προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (περιπτ.ιβ' άρθρου 23) ??
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.