Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΕΕ: Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα


Recommended Posts

Μικρά «εργοστάσια» ηλεκτροπαραγωγής από... σκουπίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι ελληνικοί ΧΥΤΑ, αλλά σε σύνολο 45 λειτουργούντων, μόνο σε τρεις ανακτάται το βιοαέριο για αυτόν το σκοπό. Πρόκειται για τους ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων (23,5 MWe), Ταγαράδων (5 ΜWe) και Βόλου (1,3 MWe), όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, Α. Καραγιαννίδης, μιλώντας σε προσυνεδριακή ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), εν όψει της HELECO 2011.

 

«Τα περιθώρια για ανάκτηση ενέργειας από το βιοαέριο των ΧΥΤΑ πρέπει να εξαντληθούν», πρόσθεσε ο κ. Καραγιαννίδης.

 

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα στην ΕΕ των παλαιότερων 15 κρατών-μελών, που δεν διαθέτει μονάδα αποτέφρωσης αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ) για ενεργειακή αξιοποίηση: ακόμη και η Ιρλανδία, που επίσης υστερούσε, απέκτησε πέρσι τη δική της τέτοια μονάδα. Πρόσθεσε ότι η διάθεση των ΑΣΑ σε ΧΥΤΑ είναι ακόμη η επικρατούσα μέθοδος διάθεσης στην Ελλάδα, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς η ΕΕ πιέζει για την εκτροπή των συγκεκριμένων απορριμμάτων από τους ΧΥΤΑ.

 

Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί μόνον πέντε μονάδες βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, εκ των οποίων τέσσερα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων (ΕΜΑΚ) και ένα βιοξήρανσης.

 

Κατά τον κ. Καραγιαννίδη, τα εμπόδια για την κατασκευή μονάδων καύσης ΑΣΑ με ενεργειακή αξιοποίηση στην Ελλάδα παραμένουν πολλά, όπως ιστορικά και πολιτικά αίτια, αλλά βασικό είναι και το χαμηλό «τέλος εισόδου/πύλης» στους ΧΥΤΑ. «Όσο τα τέλη πύλης για τους ΧΥΤΑ παραμένουν χαμηλά (10-37 ευρώ/τόνο) και χωρίς άλλη παρέμβαση, η ενεργειακή αξιοποίηση δεν θα είναι ανταγωνιστική», κατέληξε.

 

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ», δόκτωρ Ευστράτιος Καλογήρου, σημείωσε ότι σήμερα στην Ευρώπη λειτουργούν 432 μονάδες παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια (WTE, «Waste-to-energy») και 600 παγκοσμίως. Το 2007 στην Ευρώπη αποτεφρώθηκαν 65 εκατ. τόνοι απορριμμάτων, υποκαθιστώντας 6 - 35 εκατ. τόνους ορυκτών καυσίμων, ενώ παρήχθησαν 26 εκατ. MWh ηλεκτρικής ενέργειας για 12 εκατ. κατοίκους. Χαρακτηριστικό είναι ότι με την καύση ενός τόνου απορριμμάτων εξοικονομείται ένας τόνος λιγνίτη.

 

Εξάλλου, την εκτίμηση ότι η ρύπανση από διάφορα απόβλητα και μπάζα στο νομό Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο, λόγω ανύπαρκτης αστυνόμευσης, αλλά και γενικότερης ανυπαρξίας ολοκληρωμένου νόμου και σχεδίου δράσης για την πάταξη του φαινομένου, διατύπωσε η Δ. Μάτσικα, εκπρόσωπος της εταιρίας «Ανακύκλωση Αδρανών Υλικών Μακεδονίας ΑΕ», η οποία έχει πελάτες όπως το Μετρό, ενώ διαχειρίζεται τα ογκώδη απόβλητα πολλών δήμων.

 

Χάρη στη διαχείριση των ογκώδων αποβλήτων, οδηγείται στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης μόνον ένα πολύ μικρό υπόλειμμα αυτών (μόλις το 3% των συνολικά διαχειριζόμενων υλικών).

 

«Με αυτόν τον τρόπο, η διάρκεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ θα επιμηκυνθεί πολύ», σημείωσε η κα Μάτσικα, σύμφωνα με την οποία τα υλικά που παράγονται από την ανακύκλωση των αδρανών είναι άριστης ποιότητας και έχουν κόστος περίπου στο 60% των πρωτογενών. Παράλληλα, με την ανακύκλωση μπαζών πιστεύεται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί το 30% των πρωτογενών πόρων, που αντλούνται σήμερα από το φυσικό περιβάλλον.

 

Πηγή:kathimerini

Link to comment
Share on other sites

πολύ ενδιαφέρον,

αυτό δεν πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με τον διαχωρισμό των σκουπιδιών από τους πολίτες

σε οργανικά και μη, καθώς και σε ανακυκλώσιμα και μη;

Link to comment
Share on other sites

Στις εγκαταστάσεις Ενεργειακής Αξιοποίησης του ΧΥΤΑ Βόλου, όπου είναι εγκατεστημένη μονάδα παραγωγής ρεύματος 1,2 MW –με δυνατότητα συμπαραγωγής θερμότητας – από το παραγόμενο βιοαέριο του ΧΥΤΑ θα κάνει επίσκεψη το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010, κλιμάκιο του ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας μετά από πρωτοβουλία της Μ.Ε. Ενέργειας και Βιομηχανίας του τμήματος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.