Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλεγχος ολίσθησης σε κτίριο με μεγάλες ωθήσεις γαιών


 
kondylw

Recommended Posts

κτίριο ορθογωνικής κάτοψης επι πρανούς έχει τη μια πλευρά χωμένη στο έδαφος σε βάθος 7,5m και την ακριβώς απέναντι ελεύθερη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατα το σεισμό πέρα από τη σεισμική τέμνουσα βάσης να μεταφέρεται στη στάθμη θεμελίωσης και ώθηση γαιών θηριώδης. Συγκεκριμένα προκύπτει Ν=17000ΚΝ και V=12000ΚΝ, δηλαδή V/N=0,70>0,36=tan20 (Φd=20=γωνία εσωτερικής τριφής σχεδιασμού=25/1,25).

Οι ωθήσεις γαιών ασκούνται στα περιμετρικά τοιχεία της πλευράς που είναι χωμένη στο έδαφος και προκύπτουν από τις ωθήσεις ηρεμίας Κο*γ*Η (Ko=1-sin25) επαυξημένες κατά το 5.3.β του ΕΑΚ.

 

κάνω κάτι λάθος στον υπολογισμό?...αν όχι, τι προτείνετε ως λύση?

 

και παρεπιπτόντως...πάντα είχα την απορία...αφού σκάβοντας ένα λάκκο εμφανίζονται ωθήσεις γαιών ηρεμίας, πως είναι δυνατόν αυτός να μην καταρρέει όντας ανυποστήρικτος?...ο γεωτεχνικός για το συγκεκριμένο έδαφος σχολίασε στο κείμενο της μελέτης του ότι με συντελεστή ασφαλείας 3 το βάθος ανυποστήρικτης εκσκαφής είναι 4,5m...μήπως αυτό σημαίνει ότι με αρκετή ασφάλεια οι ωθήσεις ηρεμίας στα πρώτα 4,5m μπορούν να μη μην συνυπολογισθούν?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Έχεις πάρει πολύ χαμηλό φ και σου βγαίνει πολύ ψηλό V. Εάν για συντελεστή ασφαλείας 3, βγαίνει ανυποστήρικτο τμημα 4.5m, τότε σίγουρα ο γεωτεχνικός έχει θεωρήσει και συνοχή την οποία εσύ αγνοείς για κάποιο λόγο.

Μίλα με το γεωτεχνικό, εάν είναι Πολ. Μηχ. Αν όχι μην μπαίνεις στον κόπο και απλά μη λάβεις υπόψη τα πάνω 4.5m στον υπολογισμό των ωθήσεων.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με το προηγούμενο.

Όσον αφορά στην ερώτησή σου το έδαφος απλά αντιστέκεται με τη γωνία τριβής και με τη συνοχή.

Επίσης όπως έχω γράψει και παλαιότερα τα νούμερα είναι απλά νούμερα.

Όταν η εκσκαφή σου απέχει απο την οικοδομή 1 μέτρο που μετά αυτό πληρώνεται με πλήρως διαταραγμένο υλικό, οι εδαφικές σου πιέσεις θα είναι πρακτικά αμελητέες.

Ακόμα και σε σεισμό πρώτα το υλικό αυτό θα συμπιεστεί προτού καταλάβει κάτι η κατασκευή σου.

 

Σημειωτέον τα παραπάνω είναι απλά απόψεις εμπειρικές και τίποτα παραπάνω.

Οι κύριοι καθηγητές μας ίσως τραβάνε τα μαλλιά τους βλέποντάς τα.

Link to comment
Share on other sites

Πάνο για την επίχωση ισχύει το αντίθετο. Όταν βάλεις "διαταραγμένο έδαφος" ή γενικά μπαζώματα, αυτό ασκεί πιέσεις στον τοίχο, έχει χαμηλό φ. Όταν βάλεις αμμοχάλικο, ομοίως ασκούνται πιέσεις στον τοίχο αλλά μικρότερες γιατί έχεις ψηλό φ (φ>35). Εάν το συμπυκνώσεις αλλάζει το πράγμα γιατί έχεις τις δυνάμεις συμπύκνωσης. Το φυσικό έδαφος το οποίο στέκεται από μόνο του, απλά δεν ασκεί πίεση. Για το τελευταίο όμως, προκειμένου να εισαχθεί στους υπολογισμούς, πρέπει να είναι κανείς σίγουρος ότι θα συνεχίσει να στέκεται μόνο του σε όλο το χρόνο ζωής της κατασκευής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.