Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα Πολ. Μηχανικού από Αγγλία


Recommended Posts

Διαβάζω εδώ και καιρό στο forum διάφορες συζητήσεις σχετικά με επαγγελματικά δικαιώματα για κατόχους πτυχίων εξωτερικού αλλά δεν έχω βρει μια πλήρη απάντηση για την περίπτωση μου.

Απ ότι φαίνεται αυτό το topic είναι ιδανικό για την ερώτηση μου.

 

Έχω σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στην Αγγλία. Έχω BEng(hons) Civil Engineering και MSc Structural Engineering.

Εδώ και 3 περίπου χρόνια εργάζομαι σε μελετητικό γραφείο στην Αγγλία και έχω σχεδιάσει 10δες κτήρια από μικρές κατασκευές μέχρι 20οροφες οικοδομές.

Στην Αγγλία το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού δεν είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο. Το να γίνεις Chartered Engineer δεν έχει καμιά σχέση με το τι δικαιώματα έχεις. Απλά σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις ασφάλεια για τη δουλειά που κάνεις η οποία απαιτείτε μόνο από ορισμένους πελάτες συνήθως για μεγάλα έργα.

Έχω στήλη τα χαρτιά μου στο ΔΟΑΤΑΠ αλλά δεν σκέφτομαι να ασχοληθώ με το να δίνω μαθήματα σε Ελληνικό πανεπιστήμιο κυρίως επειδή δεν έχω σκοπό να επιστρέψω στην Ελλάδα σύντομα. Δεν έχω λάβει απάντηση ακόμα.

 

Η ερώτηση μου είναι... Ποίος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αποκτήσω επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα; Υπάρχει πραγματικό όφελος από το να περιμένω μέχρι να γίνω Chartered δεδομένου ότι Chartered δεν σημαίνει επαγγελματικά δικαιώματα στην Αγγλία;

Θέλω να τακτοποιήσω το θέμα όσο έχω όρεξη να διαβάσω για εξετάσεις σε περίπτωση που αποφασίσω κάποια στιγμή να επιστρέψω στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

frightnight

 

Αν έχω καταλάβει σωστά, η καινούργια νομοθεσία που αφορά και τα κολέγια λέει ότι αν έχεις επαγγελματικά δικαιώματα στο κράτος που προέρχεται το πτυχίο μπορείς μέσο του ΣΑΕΠ να τα αναγνωρίσεις στην Ελλάδα. Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα στην Αγγλία για μηχανικούς. Τι γίνετε σε αυτή την περίπτωση; Καταλαβαίνω αυτό που λέει για αντισταθμιστικά μέτρα... 3 χρόνια εμπειρία αλλά δεν αναφέρει αν αυτή η εμπειρία πρέπει να είναι στην Ελλάδα η στη χώρα προέλευσης του πτυχίου.

 

Υπάρχει κάποια σελίδα που να μπορώ να βρω πληροφορίες σχετικά με το ΣΑΕΠ; Η σελίδα του υπουργείου παιδείας ακόμα αναφέρει το ΣΑΕΙΤΕ που υποτίθεται ότι έχει καταργηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωριζω σελιδα για το ΣΑΕΠ.Αυτο που καταλαβαινω ομως ειναι οτι αυτος ειναι πλεον ο φορεας που θα απευθυνθεις και λογικα δεν θα εχεις κανενα προβλημα αφου εχεις και τρια χρονια προυπηρεσια.

Link to comment
Share on other sites

agrafiot

 

Αυτό το έχω ακούσει αλλά δεν το έχω δει πουθενά γραπτός και δεν γνωρίζω κανέναν που να το έχει κάνει. Έχω ακούσει επίσης ότι το ΤΕΕ αρνείται να γράψει μέλη που είναι chartered εκτός αν κινηθούν δικαστικά κάτι που παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο από το να ακολουθήσεις τη διαδικασία του ΔΟΑΤΑΠ.

 

Ελπίζω να ανακοινώσουν κάτι επίσημα στη σελίδα του υπουργείου επειδή προς το παρόν δεν ξέρω καν πως θα μπορούσα να κάνω αίτηση στο ΣΑΕΠ.

Link to comment
Share on other sites

Για να αποκτήσεις γρήγορα άδεια εργασίας στην Ελλάδα πρέπει ΠΡΩΤΑ να εργαστείς στην Αγγλία 3 χρόνια, να πάρεις από εκεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και μετά να έρθεις στην Ελλάδα με την άδεια στο χέρι.

Στην συνέχεια θα δώσεις εξετάσεις στο ΤΕΕ κτλ.

 

Εναλλακτικά παλεύεις όπως και όλοι οι υπόλοιποι στην ίδια κατάσταση να βγάλεις άκρη.

Link to comment
Share on other sites

sdim

Δεν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα στην Αγγλία.

Όποιος θέλει, ανεξαρτήτως αν είναι μηχανικός η όχι μπορεί να κάνει μελέτη.

Σε καμία μελέτη δεν είναι υποχρεωτικό να γράφεται το όνομα αυτού που την έκανε.

Έχω κάνει πάνω από 100 μελέτες για το γραφείο που δουλεύω αλλά και μόνος μου και δεν είμαι γραμμένος σε κανένα επιμελητήριο σαν Chartered engineer.

Αυτός είναι ο λόγος που έκανα την ερώτηση στην αρχή... Πως είναι δυνατόν να μου αναγνωρίσουν δικαιώματα στην Ελλάδα όταν αντίστοιχα δικαιώματα δεν υπάρχουν στη Αγγλία;

Από ότι έχω καταλάβει αν γίνω Chartered engineer το ΤΕΕ θα με αναγνωρίσει χωρίς ΔΟΑΤΑΠ αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με επαγγελματικά δικαιώματα αλλά με το ότι το ICE είναι δεχτό σε όλο τον κόσμο σαν οργανισμός που τα μέλη του είναι έμπειροι μηχανικοί.

Κάτι που θα ήθελα να προσθέσω ακόμα... Chartered Engineer δεν γίνεσαι σε 3 χρόνια. Είναι πολύ δύσκολο εκτός αν από την αρχή δουλεύεις σε θέση ευθύνης. Ο μέσος όρος είναι περισσότερο από 5 χρόνια και απαιτεί εμπειρία σε επιστημονικά, τεχνολογικά, οικονομικά, managment, ακόμα και σε κοινωνιολογικά θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από μερικά χρόνια ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗΣ εργασίας στην Αγγλία μπορείς να γίνεις charted engineer.

http://www.engc.org.uk/

Είναι το αντίστοιχο του ΤΕΕ στην Αγγλία.

Link to comment
Share on other sites

Κάποιος ο οποίος έσχει σπουδάσει στην Αγγλία έχει τις εξής επιλογές:

 

α) Να γίνει charted engineer Mice. ΕΕ αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα κλπ.

 

β) Να πάρει ισοτιμία και αντιστοιχία απο ΔΟΑΤΑΠ, και να δώσει εξετάσεις στο ΤΕΕ.

Είπες οτι έκανες αίτηση στο ΔΟΑΤΑΠ και δεν έχεις νέα. Κοίτα το παρακάτω λινκ http://www.doatap.gr/gr/poreia.php, θα δεις online που βρίσκεται η αίτησή σου.

Η πιο πιθανή εκδοχή είναι μετά την απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ να σου έχουν χρεώσει 2-3 μαθήματα (επειδή εχεις MSc in Stuctural Engineering) θα είναι λογικά συγκοινωνιακά και ύδρευση. Λόγω αυτού θα πάρεις μια ειδικότητα (από το ΤΕΕ πλέον δίνεται όχι απο ΔΟΑΤΑΠ ) Διπλωματούχου Δομοστατικού Μηχανικού με πλήρη δικαιώματα στις κατασκευές. Δίνεις εξετάσεις στο ΤΕΕ για αυτό και και συνεχίζεις με τα μαθήματα ώστε να πάρεις πλήρη δικαιώματα Πολιτικού Μηχανικού.

Διαλέγεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.