Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άπειρη οριζόντια δυσκαμψία και μηδενική αξονική παραμόρφωση


 

Recommended Posts

τα περισσοτερα προγραμματα για την προσομοιωση του διαφραγματος,αυξανουν υπερβολικα την οριζοντια δυσκαμψια των δοκων.

 

ομως διαφραγμα σημαινει και μηδενικη αξονικη παραμορφωση των δοκων.

 

αυτο πως το εξασφαλιζει η τεραστια οριζοντια δυσκαμψια?

Link to comment
Share on other sites

Τα προγράμματα (π.χ FESPA) για την προσομοίωση της πλάκας η οποία είναι θεωρητικά απαραμόρφωτη (υπο προυποθέσεις) μόνο εντός επιπεδου αυξάνουν ΜΟΝΟ την δυσκαμψία των δοκών κατα τον συγκεκριμενο άξονα Ιy' (τοπικό) και όχι την αξονική ...

 

Άλλα προγράμματα (SAP,ROBOT..) έχουν λειτουργίες master-slave node δηλαδή δεσμεύνται οι βαθμοί ελευθερίας των κόμβων για την οριζόντια μετατόπιση και στροφή κατά τον κατακόρυφο ...

Link to comment
Share on other sites

σωστα.αυξανουν την δυσκαμψια κατα τον κατακορυφο αξονα της δοκου.

 

αυτο ομως πως εξασφαλιζει τη μηδενικη αξονικη παραμορφωση των δοκων?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δουλεύω με το next, το οποίο έχει επιλογή διαφραγματικής λειτουργίας των πλακών. Έτσι πράγματι εξασφαλίζεται η μηδενική αξονική παραμόρφωση στις δοκούς. Επειδή προσφάτως είχα δοκιμάσει το fespa, έχω την εντύπωση ότι δεν μηδενίζει τις αξονικές στις δοκούς, απλά τις μειώνει σε μεγάλο βαθμό αυξάνοντας τη δυσκαμψία στις δοκούς κατά τον κατακόρυφο άξονα. Σαν προσομοίωση έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Για παράδειγμα σε επιμήκη κτίρια η απουσία διαφραγματικής λειτουργίας μπορεί να προσομοιώσει παραμορφώσεις εντός του επιπέδου των πλακών, κάτι που ουσιαστικά συμβαίνει και στην πράξη.

Link to comment
Share on other sites

Μα το τέλειο διάφραγμα είναι κάτι που δεν υπάρχει στη φύση. Το χρησιμοποιούμε γιατί μας βολεύει λόγω συντόμευσης του χρόνου επίλυσης και έλλειψης επεξεργαστικής ισχύος, αν και στις μέρες μας έχουν ή τείνουν να εκλείψουν αυτά τα προβλήματα. Ακόμα και πλάκες να έχεις δε σημαίνει ότι οι δοκοί θα έχουν άπειρη δυστένεια για να μην έχουν αξονικές. Κάποια δυστένεια θα έχουν άρα και κάποιες αξονικές, έστω και μικρές, θα εμφανίζουν.

 

Άρα, κατά τη γνώμη μου καλώς το Fespa αυξάνει μόνο την δυσκαμψία στο επίπεδο της πλάκας.

 

Το ιδανικό είναι η προσομοίωση του διαφράγματος να γίνεται με κατάλληλα επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία με μεγάλο αριθμό ελευθεριών κίνησης κάτι που επιβάλλει ο ΕΑΚ στην περίπτωση που δεν είναι εξασφαλισμένη η διαφραγματική λειτουργία (βλ. §Σ3.2.1[3] του ΕΑΚ).

Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη πάλι και το fespa μια παραδοχή κάνει για την προσομοίωση της πραγματικότητας. Αν δεν κάνω λάθος αυξάνει τη δυσκαμψία κατά ένα σταθερό αριθμό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα χαρακτηριστικά της πλάκας, διορθώστε με αν κάνω λάθος, κάτι που αποτελεί γενική παραδοχή.

Συμφωνώ με το Χάρη ότι η καλύτερη μέθοδος προσομοίωσης είναι με τη χρήση επιφανειακών στοιχείων, τα οποία μάλιστα δε χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα μικρά και να αυξάνουν τις υπολογιστικές απαιτήσεις πάρα πολύ.

Link to comment
Share on other sites

μπορει καποιος περα απο αυτα να μου εξηγησει πως γινεται η αυξηση της δυσκαμψιας κατα τον κατακορυφο αξονα της δοκου να εξασφαλιζει τη σχεδον μηδενικη αξονικη παραμορφωση των δοκων?

 

υπαρχει μηπως και παραμετρος που αυξανει ταυτοχρονα τη δυστενεια?

Link to comment
Share on other sites

Και βέβαια το Fespa κάνει προσομοίωση την οποία τη θεωρώ την καλύτερη για πρόγραμμα που δεν έχει επιφανειακά πεπερασμένα. Ακριβώς για το λόγο ότι δεν θεωρεί το διάφραγμα εντελώς άκαμπτο και λαμβάνει υπόψη τα έργα τνω αξονικών δυνάμεων.

 

Αν λάμβανε και το πάχος της πλάκας θα κάναμε τούμπες. :lol:

Απλώς πολλαπλασιάζει το Iy των πλακοδοκών μόνο με ένα συντελεστή που είναι κοινός για όλο το κτίριο και τον ορίζει ο χρήστης.

Link to comment
Share on other sites

Στην διπλωμάτική μου είχα κτίριο χωρίς διαφραγματική λειτουργία (μακρόστενο) ... εκεί έβαλα συγκεκριμένα αδρανειακά μεγέθη στο επίπεδο της πλάκας - εξαρτάται από τις διατάσεις της πλάκας και το μήκος των δοκών

 

Πάντως για του χρήστες του fespa ... έρχεται έκδοση με πεπερασμένα επιφανειακά !!! Τώρα πόσο θα είναι η "ταρίφα" ..... δεν ξέρω :roll:

 

sundance: Για την αύξηση της δυστένεια βάλε άπειρη επιφάνεια διατομή (προσοχή με το ίδιο βάρος - μη αυξάνεις τις διατάσεις παρά μόνον αν μπορείς να βάλεις κάποιο συντελεστή)

Link to comment
Share on other sites

τι εννοω?

 

ας υποθεσουμε οτι εχουμε τις δοκους του σχηματος οι οποιες εχουν τεραστια δυσκαμψια κατα τον κατακορυφο αξονα τους μιας και οριζουν διαφραγμα.

 

25899663nn9.jpg

 

αν ασκηθει μια δυναμη F (μπλε χρωμα) ,το οτι διαθετουν τεραστια δυσκαμψια κατα τον κατακορυφο αξονα,δεν τις εμποδιζει να παραμορφωθουν αξονικα.

 

ειναι εντελως ασχετο το ενα με το αλλο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.