Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξήρανση λάσπης (ιδιοκατασκευή)


john7

Recommended Posts

... Ο καυστηρας ειναι 0.37 kW...

 

Μήπως το νούμερο είναι λάθος;

Εάν είναι 0.37 kW θα πρέπει να καίει περίπου 1 λίτρο πετρελαίου στις 30 ώρες λειτουργίας.

Μήπως τα 0.37 kW είναι η ισχύς μόνο του ανεμιστήρα του καυστήρα;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

φίλε μου έχεις πολύ σοβαρό πρόβλημα και ελπίζω να το καταλάβεις έγκαιρα, διότι

στους 125 βαθμ. C λιώνουν λευκώματα και λίπη, στους 145 β. εξατμίζονται κάδμιο και υδράργυρος.

 

Γιαυτό κανένα σύστημα δεν ξεπερνά τους 100 β.

 

Η λύση για τόσο μικρή ποσότητα ήταν ένα κλειστό σύστημα θερμού αέρα 50 β.

 

http://www.harter-gmbh.de/03_01_schlammtrocknung_verfahren.html

Link to comment
Share on other sites

Τα χαρακτηριστικα του καυστηρα δεν μπορω να τα δω σιγουρα αυτη τη στιγμη.θα απαντησω αυριο.Χρησιμοποιω φυσικο αεριο σαν καυσιμο.

Σημερα εκανα δοκιμη στους 140 οC.To καλο είναι οτι ο φουρνος εχει αποτελεσμα ,δηλαδη το υλικο βγαινει ξεραμενο(σαν χαλικι ψιλο).Καθε κυκλο εχω γυρω στα 800 κιλα λασπη.Ανα μια ωρα βαζω μεσα στο φουρνο περιπου 50-60 κιλα,οποτε καταλαβαινετε οτι η διαρκεια ενος πληρους κυκλου ειναι 16 ωρες περιπου.

Η λογικη να χρησιμοποιησω τεετοιες υψηλες θερμοκρασιες ηταν διοτι ειχα προβλημα οτι το νερο της λασπης ερχοταν στο μπροστινο μερος του φουρνου και επεφτε στο χωρο της ξεραμενης λασπης χωρις να εχει εξατμιστει.

Θα δοκιμασω ακομα χαμηλοτερες θερμοκρασιες με πιο αργη τροφοδοσια για να δω το αποτελεσμα,αλλα δυστυχως δεν μπορω να κανω πολλες μετατροπες στο φουρνο(κοστιζουν τα εξωτερικα συνεργεια και δεν αφηνουν οι ανωτεροι!)Τα καυσαερια στην αρχη του κυκλου(για 3-4 ωρες περιπου) ηταν αισθητα μειωμενα. Παρατηρησα ομως οτι οσο περνουσε η ωρα αυξανοταν το καυσαεριο.Εκανα μια δοκιμη αλλαγης του νερου της αντλιας ανακυκλοφοριας και για μιση ωρα(επειδη τα νερα ηταν κρυα) ειχα μειωση αισθητη των καυσαεριων.Μετα επανηλθα πάλι στα ιδια αποτελεσματα.

Τον ανεμιστηρα τον ρυθμισα σε πολυ λιγοτερες στροφες.

Εκει που θελω να καταληξω ειναι να μου πειτε τη γνωμη σας αν βαλω ενα ειδος ψυξης (επειδη εχω σε μια μοναδα ενα ψυγειο περισσευουμενο)στα νερα ,πετυχω καλυτερο αποτελεσμα.

Επισης μπορω να αλλαξω και καυστηρα διοτι εχω πολλους που καθονται στο εργοστασιο.

Δυστυχως δεν εχω πολλα μεσα για να κανω μετατροπες. Μου ζητειται το καλυτερο αποτελεσμα χωρις να αγορασω τιποτα και πρεπει να το πετυχω.

Σας ευχαριστω πολυ παντως

Link to comment
Share on other sites

john7, με το σκαριφηματάκι έδωσες μία αμυδρή ιδέα του πώς δουλεύει η ιδιοκατασκευή σου. Πριν προχωρήσουμε στις προτάσεις για λύσεις, βοήθησέ μας να αποκτήσουμε μία καλύτερη ιδέα περί της διάταξης και ειδικά περί του προβλήματος.

 

Λοιπόν, όταν θα πας να δεις την ισχύ του καυστήρα, θα ήθελα να μου περιγράψεις και τον φλογοθάλαμο. Και την διαδρομή των καυσαερίων από την περιοχή της φλόγας μέχρι την έξοδο. Διατομές, ελάσματα, αποστάσεις μεταξύ ελασμάτων, μήκος διαδρομής κτλ. Ενα σκαριφηματάκι θα μας πει τις χίλιες λέξεις που χρειαζόμαστε.

 

Τα καυσαέρια που λες τι χρώμα είναι; Εάν μου πεις "μαύρα", τότε κατά πάσα πιθανότητα η "μαυρίλα" θα προέρχεται από καύση συστατικών της λάσπης αφού το φυσικό αέριο δίνει μόνο διοξείδιο και νερό.

 

Εάν μπορείς εκτίμησε πόση είναι η μέγιστη θερμοκρασία της (ξηρής) λάσπης, λίγο πριν βγεί από τον φούρνο, και κάνε ένα ισοζύγιο ενέργειας και μάζας. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να "δέσουμε" τα δεδομένα (ισχείς, μάζες, υγρασία, θερμοκρασίες)

Π.χ. Πριν τον καταιωνισμό : [μάζα υγρής λάσπης] +[μάζα φυσικού αερίου] + [μάζα αέρα καύσης] = [μάζα καυσαερίων + υγρασία από λάσπη] + [μάζα ξηρής λάσπης]

 

Μία λύση για την συγκράτηση της σκόνης είναι o κυκλωνικός διαχωριστήρας. Η στερεά σκόνη θα πέφτει στο κάτω μέρος του κώνου και θα αδειάζεται κάθε μέρα.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν διαχωρίσεις τα καυσαέρια από τον ατμό δεν νομίζω ότι μπορείς να πετύχεις κάτι το αξιόλογο.

 

Άντε και έβαλες τα λασπόνερα να περνάνε από εναλλάκτη; Σε πόσο καιρό λέτε ότι αυτός θα καταστραφεί από τις επικαθίσεις;

 

Να μην ξεχνάμε επιπλέον ότι η διαλυτότητα των στερεών στα υγρά αυξάνει με την θερμοκρασία, συνεπώς η υπόθεση ότι το κρύο νερό καθαρίζει τα απαέριά σου καλύτερα, δύσκολα θα επαληθευτεί. Το αποτέλεσμα που παρατήρησες αλλάζοντας το νερό θα έλεγα ότι οφείλεται ακριβώς στην φρεσκάδα και την καθαρότητα του νερού και όχι στην χαμηλότερη θερμοκρασία του.

 

Η ιδέα του κυκλώνα μπορεί σίγουρα να συγκρατήσει πολύ μεγάλη ποσότητα σκόνης, μήπως όμως αυτή η σκόνη θα έχει προσμίξεις από τα καυσαέρια και θα είναι ανεπαρκούς ποιότητας για χρήση ως α' ύλη; Είναι η καύση του φ.α. τόσο καθαρή;

 

Για που προορίζεται το χώμα (;) παρεμπιπτόντως;

Link to comment
Share on other sites

Τα καυσαερια στην αρχη του κυκλου(για 3-4 ωρες περιπου) ηταν αισθητα μειωμενα. Παρατηρησα ομως οτι οσο περνουσε η ωρα αυξανοταν το καυσαεριο.Εκανα μια δοκιμη αλλαγης του νερου της αντλιας ανακυκλοφοριας και για μιση ωρα(επειδη τα νερα ηταν κρυα) ειχα μειωση αισθητη των καυσαεριων.Μετα επανηλθα πάλι στα ιδια αποτελεσματα.

Όντως έχεις καλύτερα αποτελέσματα όπως είδες.

Link to comment
Share on other sites

...Η ιδέα του κυκλώνα μπορεί σίγουρα να συγκρατήσει πολύ μεγάλη ποσότητα σκόνης, μήπως όμως αυτή η σκόνη θα έχει προσμίξεις από τα καυσαέρια και θα είναι ανεπαρκούς ποιότητας για χρήση ως α' ύλη; Είναι η καύση του φ.α. τόσο καθαρή;

...

 

Η καύση του φυσικού αερίου είναι η πιο καθαρή καύση υδρογονάνθρακα που μπορεί να έχει κανείς. Δεν έχει στερεά σωματίδια και η πρόσμιξη των καυσαερίων στη σκόνη είναι πρακτικά μηδέν.

Link to comment
Share on other sites

(επειδη εχω σε μια μοναδα ενα ψυγειο περισσευουμενο)στα νερα ,πετυχω καλυτερο αποτελεσμα.

Επισης μπορω να αλλαξω και καυστηρα διοτι εχω πολλους που καθονται στο εργοστασιο.

Δυστυχως δεν εχω πολλα μεσα για να κανω μετατροπες. Μου ζητειται το καλυτερο αποτελεσμα χωρις να αγορασω τιποτα και πρεπει να το πετυχω.

Σας ευχαριστω πολυ παντως

 

Σκέφτεσαι λάθος. Αυτό που σου ζητούν δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι, αλλά να λειτουργείς ως μηχανολόγος και όχι ως μπακάλης λαϊκής.

 

Στη θέση σου θα ΜΕΛΕΤΟΥΣΑ (κάτι που εμφανέστατα αρνείσαι να κάνεις) τη διαφορά κόστους από την αλλαγή του συστήματος, το χρόνο απόσβεσης και το μελλοντικό όφελος για την επιχείρηση.

 

Αντί να κοιτάς στην αποθήκη δες ότι:

 

Έχεις φυσικό αέριο, άφθονο ΝΕΡΟ, ήλιο, αέρα, αναπτυξιακό νόμο και την υποχρέωση να τηρεί η επιχείρηση την περιβαλλοντική νομοθεσία.

 

Αυτά που βλέπεις ως προβλήματα, μπορείς να τα μετατρέψεις σε πλεονεκτήματα (και για τη θέση σου στην επιχείρηση).

 

Ξεκίνα από το λογιστή. Υπολόγισε το ετήσιο κόστος κατανάλωσης ενέργειας. Στείλε mail και πάρε προσφορές σχετικών συστημάτων, κάνε έναν πρόχειρο υπολογισμό απόσβεσης στην πενταετία με βάση μόνο τη διαφορά ενεργειακού κόστους (χωρίς πριμοδοτήσεις), έλεγξε τις δυνατότητες ΑΠΕ και ΕΣΠΑ κ.λ.π.

 

Το κρυμμένο ατού είναι πάντα το πρόστιμο από περιβαλλοντικές παραβάσεις!... Ότι ποσό σου λείπει το συμπληρώνεις.

 

Μην ξεχάσεις να ψηφίσεις (αφού διαβάσεις) στις δημοσκοπήσεις μου!

Link to comment
Share on other sites

Η πρόταση του Κώστα για χρήση κυκλωνίου είναι σωστή. Όμως πώς θα διαστασιολογηθεί το κυκλώνιο από την στιγμή που δεν υπάρχει κανένα ποσοτικό και ποιοτικό στοιχείο για τα καυσαέρια (παροχή, ταχύτητα, κοκκομετρία, είδος αιωρούμενων, κτλ)?

 

Ουσιαστικά έπεται η μελέτη(?) της κατασκευής. Ίσως οι εργοδότες θέλουν να κατασκευάσουν ένα είδος αντιδραστήρα ξήρανσης λυματολάσπης με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Με αυτή την τακτική όμως δε νομίζω να το πετύχουν. Θα χρείαζονται συνεχείς τροποποιήσεις στην εγκατάσταση, μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Με συγχωρείς που δεν κάνω ουσιαστική πρόταση, αλλά κριτική, αλλά τέτοιες εγκαταστάσεις απαιτούν μελέτη προσεκτική και εμπειρία ή βοήθεια από κάποιον έμπειρο. Υπάρχουν πολλά συγγράματα που μπορούν να σε κατευθύνουν στην μελέτη εγκαταστάσεων φυσικών και χημικών διεργασιών. Από εκεί κάποιος μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για την σχεδιαστική τους φιλοσοφία, τα στάδια μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας.

 

Τέλος, λάβε υπόψη και την περιβαλλοντική διάσταση των προϊόντων της καύσης και γενικότερα των πτητικών ενώσεων που έχεις. Είσαι βέβαιος για παράδειγμα ότι δεν παράγονται διοξίνες σε αυτή την διεργασία? Κατηγορίες ενώσεων όπως αυτές (αλλά και άλλες) είναι εξαιρετικά βλαπτικές για την υγεία τόσο των γύρω κατοίκων όσο και των χειριστών της εγκατάστασης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.