Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απ' ευθείας ανάθεση μελέτης δημοσίου κτιρίου και έκδοση οικοδομικής άδειας


Recommended Posts

Ας αρχίσουμε την κουβέντα λιγάκι γενικά και ίσως γίνω πιο συγκεκριμένος στη συνέχεια:

 

Προκειμένου να ανεγερθεί συγκεκριμένο δημόσιο κτίριο ένας Δήμαρχος αναθέτει τις μελέτες σε κάποιους μελετητές με τη μέθοδο της απ' ευθείας ανάθεσης (30% πτυχίου). Έτσι ένας Αρχιτέκτονας αναλαμβάνει τις Αρχιτεκτονικές μελέτες, ένας Πολ Μηχ τα στατικά κλπ. και αυτοί επιβλέπονται από την ΤΥΔΚ (Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων).

Ποιός θα υπογράφει τα σχέδια που θα πάνε στην πολεοδομία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας; ο μηχανικός της ΤΥΔΚ; ή ο μελετητής; Δεδομένου ότι στη σύμβαση της μελέτης μεταξύ του Δημάρχου και του μελετητή δεν αναφέρεται η έκδοση της Οικ άδειας καθώς αυτή είναι διεκπεραίωση και όχι μελέτη. Αυτά εν' τάχει... Ευχαριστώ συνάδελφοι..

Link to comment
Share on other sites

Οι μελέτες που εκπονούνται για λογαριασμό δημόσιας υπηρεσίας θεωρούνται από την επιβλέπουσα υπηρεσία (εν προκειμένω η ΤΥΔΚ). Επομένως, είναι σαν να έχουν εκπονηθεί υπο την εποπτεία της ΤΥΔΚ. Ο Δήμος δεν πληρώνει αμοιβές μηχανικών, κρατήσεις κλπ. Η διεκπεραίωση γίνεται κατόπιν συμφωνίας υποθέτω. Αν ο μελετητής γουστάρει και θεωρεί ότι έχει πληρωθεί καλά τις μελέτες του τις "διεκπεραιώνει" κιόλας. Αλλιώς είναι υποχρέωση του Δήμου να στείλει μηχανικό (υπάλληλο του ή της ΤΥΔΚ) να κάνει την διεκπεραίωση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Γιάννη για την απάντηση.

Υποθέτω λοιπόν πως τα σχέδια που θα φτάσουν στην πολεοδομία έχουν την υπογραφή και σφραγίδα του Μηχανικού και είναι απλώς θεωρημένα από την υπηρεσία. Κι αν πάρουμε την περίπτωση που ο μηχανικός δε "γουστάρει" να την διεκπεραιώσει τότε κάποιος μηχανικός του Δήμου ή της ΤΥΔΚ θα πρέπει να ασχοληθεί με τη χαρτούρα (και τις διορθώσεις της Πολεοδομίας; ).

Ο μηχανικός όμως πότε θα πρέπει να λάβει βεβαίωση καλής εκτέλεσης της μελέτης από τον επιβλέποντά του της ΤΥΔΚ ώστε να πληρωθεί; πρέπει πρώτα να περιμένει να εκδοθεί η άδεια; Την μελέτη όμως που όριζε η σύμβασή του την έχει παραδώσει.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος σε αυτό που θα σου πω:

 

Η μελέτη σου εγκρίνεται και θεωρείται από την ΤΥΔΚ. Δεν έχει σχέση η έγκριση ή μη από την πολεοδομία. Αν θεωρηθεί από την ΤΥΔΚ, υποβάλλεται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου για έγκριση και μετά μπορείς να υποβάλλεις λογαριασμό στην ΤΥΔΚ για πληρωμή.

Link to comment
Share on other sites

Προσοχή όμως γιατί ο μελετητής, ενώ έχει και υποχρεώσεις κατά την εκτέλεση του έργου, ΔΕΝ έχει την επίβλεψη του έργου και άρα δεν υπογράφει την επίβλεψη της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Επειδή συνήθως ο εκάστοτε τοπικός άρχοντας απαιτεί από τον μελετητή να του εκδώσει την άδεια (βλέπετε για τον δήμαρχο μελετη = άδεια), να κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις.

 

Στην πολεοδομία υποστηρίζουν πως απαλλαγή από αμοιβές γίνεται μόνο όταν η ΤΥΔΚ υποβάλλει την άδεια ως συντάκτης και όχι απλά με θεώρηση.

Δηλαδή ο μελετητής μηχανικός στο πινακάκι βάλει το όνομα του ως μελετητής και όχι την ΤΥΔΚ πρέπει να του κατατεθούν κανονικά οι ελάχιστες αμοιβές ιδιωτικού έργου;

Το ρωτάω επειδή δε πρόκειται για ιδιωτικό αλλά για δημόσιο έργο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.