Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκπιπτώμενες δαπάνες ελεύθερου επαγγελματία Μηχανικού


Recommended Posts

Voila!

Άρα λοιπόν slayer-7 δεν έχεις θέμα να περάσεις την κατάσταση για τα περάσματα του 2010 από την ΑΟ.

Εγώ θα σου πρότεινα να το μετατρέψεις σε επαγγελματικό πακέτο για να σου έρχεται κάθε μήνα κατασταση διελεύσεων. Και αν κάποιο μήνα δεν έχεις διελεύσεις, απλώς θα σου έρθει κατάσταση μηδενική την οποία δεν την καταχωρείς.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με 100 ευρώ το χρόνο όλα κι όλα διελεύσεις δε νομίζω ότι συμφέρει σε καμία περίπτωση να πληρώνει πάγια που αν δεν κάνω λάθος έχουν τα επαγγελματικά πακέτα... Ακόμα κι εγώ που έκανα 150+ ευρώ το μήνα διελεύσεις από όσο είχα ψάξει ήταν αμφίβολο αν με συνέφερε να πάω στο αμέσως επόμενο πακέτο από το "express" που έχω (προπληρωμένο).

Link to comment
Share on other sites

Δεν πληρώνεις κανένα πάγιο! Εγώ προσωπικά ζήτημα να κάνω 4-5 διελεύσεις το μήνα... Αλλά μου έρχεται κάθε μήνα η κατάσταση και την περνάω στο βιβλίο. Και εγώ προπληρωμένο έχω tpanag.

Link to comment
Share on other sites

Topap, ακολούθησα ήδη τη συμβουλή σου κ έδωσα τηλεφωνική εντολή να μου το μετατρέψουν σε επαγγελματικό, με αποστολή μηνιαίας κατάστασης στο εξης. Δε μου είπαν τπτ για πάγιο! Δε φαντάζομαι να παίζει κτ τέτοιο. Αν υπήρχε τέτοιο θέμα προφανώς θα το ήξερες κ θα είχες αντιδράσει αναλόγως :-x

 

Σωτήρη, έδωσες τη λύση σε άλλο ένα δίλημμα μηχανικών.

 

Ευχαριστώ παιδιά.

Link to comment
Share on other sites

Δε μου είπαν τπτ για πάγιο! Δε φαντάζομαι να παίζει κτ τέτοιο. Αν υπήρχε τέτοιο θέμα προφανώς θα το ήξερες κ θα είχες αντιδράσει αναλόγως :-x

 

Η χρέωση για να σου στέλνουν αναλυτική κατάσταση κάθε μήνα υπάρχει μόνο στην περίπτωση που έχεις πακέτο ιδιώτη. Στο πακέτο για επαγγελματίες είναι δωρεάν αυτή η υπηρεσία.

 

Καλό θα ήταν να κάνεις και register στο online σύστημα της ΑΟ για να μπορείς να εκτυπώνεις τις μηνιαίες καταστάσεις μέχρι να σου έρχονται με τον ταχυδρομείο (σχετικά με το ζήτημα που ανέφερα παραπάνω).

 

Επίσης το καλό είναι ότι με το e-pass της ΑΟ μπορείς να περνάς και από Ολυμπία Οδό και από Μορέα. Εκτός και αν είσαι μέλος του "Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω"... 8-)

Link to comment
Share on other sites

Εκτός και αν είσαι μέλος του "Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω"... 8-)

 

Χα χα χα, καλό!! Μακάρι να μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε σε όλα μας τα έξοδα γενικώς αυτό...:P

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη και ιδιαίτερα στον Σωτήρη για τις διαφωτιστικές του απαντήσεις...

Έχω την παρακάτω απορία: Επειδή οι περισσότεροι μηχανικοί περνάμε για πρώτη φορά έξοδα αυτοκινήτου στο βιβλίο μας(έτος 2010) θα ήθελα να ρωτήσω πως καταχωρούμε το αυτοκίνητο στο βιβλίο παγίων.

Συγκεκριμένα : πχ. έχουμε αγοράσει ένα αυτοκίνητο στο όνομα μας(με το ΑΦΜ που χρησιμοποιούμε) κάτω των 1600cc την 01/01/2005 με αξία κτήσης 10.000 ευρώ. Θα δείξουμε αποσβέσεις για όλα τα χρόνια (απο το 2005 έως το 2010) ή θα περάσουμε στο βιβλίο για το έτος "αναπόσβεστη αξία : 0,01 ευρώ" και τελειώσαμε;

Αποτελεί φορολογική παράβαση που δεν έχουμε περάσει αποσβέσεις ή δεν έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια στα βιβλία μας την αγορά του αυτοκινήτου;

Υποτίθεται ότι το αυτοκίνητο έχει δηλωθεί κανονικά στις δηλώσεις Ε1.

Αν είναι εύκολο μπορούμε να ανεβάσουμε έναν πίνακα με το παραπάνω παράδειγμα;

Link to comment
Share on other sites

Αυτο ξερω κι εγω να στο απαντησω κι ας μην ειμαι λογιστης :P

 

Αν το αυτοκινητο σου το αγορασες το 2005 και για τα οικονομικα ετη 2005-2009 δεν χρησιμοποιουσες στη φορολογικη σου δηλωση την αξια της αποσβεσης, δε θα τη βαλεις στο βιβλιο σου.

Παρολα αυτα, εκεινα τα χρονια την εχασες την αποσβεση...

Αμα χρησιμοποιησεις συντελεστη αποσβεσης 15%, τοτε σε 7 χρονια (τα 6 με 15% και το 7ο με 10%) εχεις αποσβεσει την αξια αγορας του.

Αρα σου απομενει ο 6ος και ο 7ος χρονος της αποσβεσης μονο, εχοντας χασει τα αλλα 5 ετη...

Βεβαια σε συμφερει να χρησιμοποιησεις το χαμηλοτερο δυνατο συντελεστη, 10% νομιζω, για να κανεις αποσβεση σε 10 χρονια και να εχεις χασει τα μισα και οχι τα 5/7...

 

Αυτο που θελω να μας απαντησει λογιστης υπευθυνα ειναι αν κανουμε αποσβεση το 100% της αξιας του αυτοκινητου μας η του 70% μονον, εφοσον προκειται για οχημα κατω των 1600cc

Link to comment
Share on other sites

Η χρέωση για να σου στέλνουν αναλυτική κατάσταση κάθε μήνα υπάρχει μόνο στην περίπτωση που έχεις πακέτο ιδιώτη.

 

Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί το συζητάμε από τη στιγμή που ακόμα και στο express, κάθε μήνα μπορούμε να τυπώνουμε (και ας μην το στέλνουν ταχυδρομικά), το pdf με το ποσό που δαπανήθηκε από το online σύστημα. Ισχύει κανονικά ως παραστατικό δαπάνης η εκτύπωση.

Link to comment
Share on other sites

Το λογικό είναι να γίνονται δεκτά γιατί ακριβώς τα έξοδα του ΕΙΧ περικόπτονται με το σκεπτικό ότι με το αυτοκίνητο εξυπηρετούνται εκτός από επαγγελματικές ανάγκες και προσωπικές-οικογενειακές ανάγκες δηλ. ότι καλύπτεται με τις αποδείξεις που θέλουν .

Ωστόσο δαπάνες οι οποίες λήφθηκαν υπόψιν σε φορολογικές ελαφρύνσεις (εδώ εκπέστηκαν από τα ακαθάριστα έσοδα) δεν μπορεί να συμπεριληφθούν και σε αυτές που θα προσκομίσεις για να έχεις το αφορολόγητο στο Ε1.

 

 

Από που προκύπτει αυτό, SOTHRIS;

 

Παραθέτω συγκεκριμένο πραγματικό περιστατικό όπου εφαρμόστηκε το "λογικό", όπως το χαρακτήρισες:

Ελεύθερος επαγγελματίας με έδρα το σπίτι που μένει, για το οποίο όμως πληρώνει ενοίκιο, επιμερίζει το ενοίκιο σε 2 μέρη: για κύρια κατοικία και για εγκατάσταση ατομικής επιχείρησης.

Η δήλωσή του (έγινε μέσω internet) εκκαθαρίστηκε και κλήθηκε από τη ΔΟΥ να υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά (για τα ποσά που εμφανίζονταν στο Ε1).

Για το ενοίκιο η ΔΟΥ ζήτησε αρχικά να υποβληθούν οι πρωτότυπες αποδείξεις, ο ελ. επ. απάντησε όμως ότι τα πρωτότυπα θα πρέπει να τα κρατήσει για την περίπτωση ελέγχου, αφού επρόκειτο για δαπάνες που είχαν καταχωρηθεί στο Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων.

Η ΔΟΥ το δέχτηκε αυτό, ο ελ. επ. υπέβαλε απλές φωτοτυπίες των αποδείξεων και η έκπτωση φόρου (240€) για ενοίκιο κύριας κατοικίας του έγινε κανονικά.

 

Γιατί λοιπόν να μην γίνεται το ίδιο και με τις υπόλοιπες δαπάνες που είναι εν μέρει επαγγελματικές και εν μέρει προσωπικές;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.