Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόσταση Δ από όρια


Recommended Posts

Το αρθ. 1 $ 4α του Ν.1772/88 νομίζω ότι λέει τα ίδια με την παράγραφο 3 του άρθρου 9 του ΓΟΚ2000: 4. α) Η παράγραφος 3 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου αντικαθίσταται ως εξής:

«3. α) Σε περίπτωση που υπάρχει σε όμορο οικόπεδο μη ειδικό κτίριο και έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο, με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του ν. 1577/1985, σε περιοχή που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα δόμησης και σε απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1.00 μ., τότε το υπό ανέγερση κτίριο τοποθετείται υποχρεωτικώς σε απόσταση τουλάχιστον Δ από το κοινό όριο, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού.

Εάν στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου δεν εξασφαλίζεται, εξ αιτίας της υποχρέωσης αυτής, διάσταση κτιρίου τουλάχιστον 9.00 μ., το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση από το κοινό όριο τουλάχιστον ίση με αυτή του προϋπάρχοντος στο όμορο οικόπεδο κτιρίου, εφ' όσον η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από Δ.

Την ίδια απόσταση οφείλει να τηρεί και αυτό (προϋπάρχον) σε περίπτωση επέκτασης ή εκ νέου κατασκευής του. Αν και στην περίπτωση αυτή δεν εξασφαλίζεται κτίριο με διάσταση τουλάχιστον 9.00 μ., έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου αυτού.

Για το άλλο που λες, δεν ξερω

Link to comment
Share on other sites

Απορία: Σε υπάρχουσα οικοδομική άδεια του οικοπέδου ΚΛΜΝ, το κτήριο έχει τοποθετηθεί όπως στο σχήμα(γκρι χρώμα).Στο ισόγειο ο Η/Χ έχει κολλήσει στο όριο του οικοπέδου. Πως γίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο; Δεν θα έπρεπε ο Η/Χ να απέχει Δ από το όριο;

 

Αν γνωρίζει κάποιος συνάδελφος θα του ήμουν υπόχρεος.Ευχαριστώ πολύ.

post-41213-131887258155_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εάν το οικόπεδο δεν έχει υποχρέωση ακαλύπτου στο πίσω μέρος τότε μπορεί να κολλήσει στο πίσω όριο. Δηλαδή πρέπει το πίσω κτήριο να έχει κατασκευαστεί με ΓΟΚ 85 εάν είναι σε περιοχή που ισχύει το πρώην συνεχές ή το πλαινό να απέχει απόστασει μικρότερη από 1,00 μέτρο ή να είσαι σε οικισμό κτλ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

καλημερα!

 

θα ήθελα ως αρχάρια και εγώ στο φόρουμ να ρωτήσω κάτι και αν γνωρίζετε φυσικά: έχω ένα οικόπεδο το οποίο προορίζεται για 4όροφη οικοδομη, με 16μ πρόσωπο,το οποίο συνορεύει απο την μία με 4όροφη οικοδομή,η οποία φαίνεται να ειναι προ ΓΟΚ/85 λόγω περιμετρικών μπαλκονιών, και απέχει περίπου 3,20 μ από το οικόπεδο μου, απόσταση<του Δ και από την άλλη με κτίριο το οποίο απέχει 8μ περίπου αλλά δεν γνωρίζω αν είναι προ'85, και έχει χρήση ως αίθουσα εκδηλώσεων και σχολή. Μηπως κάποιος γνωρίζει τι συμβαινει σε αυτήν την περίπτωση?

 

απ'ότι γνωρίζω:

1. αν είναι και τα 2 προ ΓΟΚ/85 ΛΟΓΩ α-2Δ<9 (Δ=4.50 λόγω Η=15)τότε βάζω το κτίριο μου κεντρικά και ισομοιράζω τις αποστάσεις δηλ 3.50 και 3.50.

2. αν όμως το ένα ειναι προ ΓΟΚ/85 και το αλλο μετά πρέπει να αφήσω αποστάση τουλάχιστον 2.5 απο το 1ο λόγω ότι έχει αφήσει απόσταση< του Δ και στο άλλο το 2ο να κολλήσω παρόλο που έχει αφήσει 8μ απόσταση?

 

ευχαριστώ πολυ!

Link to comment
Share on other sites

angelaantona

 

Καλώς ήλθες στο Φόρουμ...

 

Δεν μου βγαίνουν τα... κουκιά ως προς τον 4όροφο γείτονα κι αυτό γιατί αν ήτανε συνεχές σύστημα και από τα 3,20 φωτίζονται και αερίζονται χώροι κύριας χρήσης θα έπρεπε να είχε απόσταση 2,50+0,20(Η-Υ)>3,20 εκτός αν δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην πλευρά αυτή.

Όταν δεν φωτίζονται τέτοιοι χώροι η απόσταση μπορεί να μειωθεί στα 2,50μ.

 

Στο πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα οι πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις ήτανε 0,30ΧΗ και όχι μικρότερες από 2,50μ. (μπορούσε όμως κάποιος να μειώσει τις αποστάσεις για να έχει μήκος κύριας όψης τουλάχιστον 8,00μ.με μέγιστο βάθος τα 12,00μ. ΓΟΚ/73 άρθρο 38 )

 

Συμπερασματικά αν ίσχυε το συνεχές σύστημα δεν έχεις κανένα πρόβλημα μπορείς να κολλήσεις και στα δύο όρια ή στο ένα και να αφήσεις Δ στο άλλο.

Αν ίσχυε το ΠΕ σύστημα χωρίς να είμαι 100% σίγουρος μπορεί να "κολλήσεις" στο όριο όπου ο γείτονας απέχει 8,00μ. και από το 4όροφο να αφήσεις και εσύ 3,20μ. (ή 0,30Η; )

Και επειδή οι ερμηνείες από πολεοδομία σε πολεοδομία διαφέρουν ρίξε μια ματιά και στα παρακάτω για να πας "διαβασμένη"!

 

9004.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

9005m.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

9006.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι καλησπέρα...

 

σε μεσαίο οικοπεδο εντος σχεδιου,προσωπο 14.00μ..στην μια πλευρα υπαρχει ομορο οικοπεδο με κτισμα παλιο, ισογειο, λυωμενο (προ ενταξης περιοχης στο σχεδιο πολης) σε αποσταση απο το οριο 5.00μ..απο την αλλη πλευρα ομοίως οικοπ. με κτισμα με αδεια προσθηκης οροφου του 91 σε λυωμενο,οπως και το προηγουμενο,και σε αποσταση Δ=2,40...μελεταω νεα κατοικια με προσοψη 8,00μ και αφηνω Δ=3,50μ απο τον πρωτο και Δ=2,50μ απο τον δευτερο...ειναι σωστα?..δεν χρειαζομαι 9,00 ετσι κι αλλοιως..Υπαρχει δεσμευση για τα 9,00μ?

 

Επισης,Η=8,50Μ κανονικο Δ=3,85

 

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση, γιατί δεν έχω ξανασυναντήσει αντίστοιχη περίπτωση.

 

Σε αρχικό οικόπεδο συστάθηκαν κάθετες ιδιοκτησίες. Στο συμβόλαιο αυτό αναφέρεται οτι τα μελλοντικά κτήρια θα απέχουν απόσταση Δ από το εσωτερικό όριο μεταξύ δύο καθέτων κι όχι Δ/2 όπως ορίζει ο ΓΟΚ.

 

Μια τέτοια δήλωση έχει ισχύ κατά τη γνώμη σας; Μπορεί κάτι τέτοιο να υπερισχύσει ή μπορεί το κτήριο να ανεγερθεί σε Δ/2;

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Τα κτιρια πρεπει μεταξυ τους τελικα να απεχουν Δ.Απο τη νοητη γραμμη που χωριζει τις 2 καθετες δεν υπαρχει υποχρεωση του Δ/2 για την αποσταση του καθε κτιριου..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.