Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περιμετρική γείωση


Recommended Posts

μηπως θα μπορουσε καποιος φιλος εαν γνωριζει να μου πει αν στην περιμετρικη γειωση (λογω ελλειψης θεμελιακης,πηγαμε στο εργο κτιριακα ετοιμο)μπορουμε να την συνδεσουμε με τον οπλισμο του κτιριου? η περιμετρικη μας δειχνει με+/-5% 12ωμ (μηκος περιμετρικης 80μ και με 4 ηλεκτροδια χαλκινα 1,5μ στις γωνιες και λαμα 30χ3.5) ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο χαλκός θα βρίσκεται μέσα στο χώμα περιμετρικά του κτιρίου.

Ο χάλυβας του οπλισμού θα βρίσκεται μέσα στο σκυρόδεμα που με την σειρά του θα βρίσκεται μέσα στο χώμα, δίπλα στο χώμα της περιμετρικής γείωσης

Εάν συνδεθούν ο χαλκός με τον χάλυβά, τότε θα δημιουργηθεί ένα γαλβανικό στοιχείο που θα αποτελείται από δύο διαφερετικά μεταλλα στον ίδιο διαλύτη (χώμα με υγρασία). Το γαλβανικό στοιχείο, από όσο ξέρω, θα έχει σαν αποτέλεσμα, την αργή αλλά σταθερή διάβρωση του χάλυβα.

 

Ακόμη και αν η περιμετρική ταινία ήταν από χάλυβα (όμοιο με τον χάλυβα του οπλισμού), πάλι δημιουργείται γαλβανικό στοιχείο, καθώς ο χάλυβας στο χώμα, και ο χάλυβας στο σκυρόδεμα δεν θα έχουν το ίδιο δυναμικό. Και το αποτέλεσμα θα είναι διάβρωση ενός εκ των δύο (δεν είμαι σίγουρος ποιός από τους δύο χάλυβες θα διαβρωθεί πρώτα)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα ελάσματα που βλέπω να βάζουν στις θεμελιώσεις μου είναι χαλύβδινα, επιψευδαργυρωμένα. Όθεν, δεν προκαλούν ηλεκτροχημική διάβρωση του χάλυβα. Ωστόσο δεν βλέπω για ποιον λόγο να σκαφτεί το σκυρόδεμα και να συνδεθεί μία περιμετρική γείωση με τον οπλισμό. Από πλευράς πολιτικού μηχανικού είναι ανεπίτρεπτο... Απο πλευράς ηλεκτρολόγου ποιο το όφελος; δεν νομίζω η σύνδεση αυτή να μειώσει σημαντικά την αντίσταση γείωσης - εδάφους. Επίσης αν δεν προβλέπεται από κάποιο πρότυπο (δεν γνωρίζω), κατά πόσο είναι ηλεκτρολογικά σωστό να γίνει;

Link to comment
Share on other sites

Στο εμπόριο υπάρχουν διμεταλλικές επαφές που βελτιώνουν την κατάσταση , δεν ξέρω αν είναι ικανές και να λύσουν το πρόβλημα .

Επίσης σίγουρα η μετρούμενη τιμή της γείωσης θα βελτιωθεί αν προσθέσεις ηλεκτρόδια σε γεωμετρία τριγώνου , η ακόμη περισσότερο αν προχωρήσεις με άλλες λύσεις όπως σε σχήμα ΠΙ , η και με προσθετικά στοιχεία .

Link to comment
Share on other sites

Η σύνδεση χάλυβα εντός σκυροδέματος και χαλκού εντός εδάφου είναι αποδεκτή όσο αφορά την ηλεκτρόλυση. Αντίθετα είναι απαράδεκτη η σύνδεση χάλυβα εντός σκυροδέματος με χάλυβα στο χώμα. Ο τελευταίος θα διαβρωθεί και μάλιστα πολύ γρήγορα (από ότι λένε τα πρότυπα). Τα παραπάνω οφείλονται στο γεγονώς ότι ο χάλυβας μέσα στο μπετό αποκτά δυναμικό σχεδόν ίδιο με αυτό του χαλκού.

 

Οι διμεταλλικές επαφές δεν μπορούν να εξαλείψουν το παραπάνω φαινόμενο. Αυτό το κάνουν οι σπινθιριστές, οι οποίοι σε νορμάλ κατάσταση είναι ας πούμε μονωτές, οπότε δεν υπάρχει αγώγιμη σύνδεση μεταξύ των γειώσεων και φαινόμενα ηλεκτρόλυσης. Όταν όμως δημιουργηθεί διαφορά δυναμικού στα 2 άκρα τους, πχ από κάποιο σφάλμα, συνδέουν αγώγιμα τις 2 γειώσεις, ώστε να "συνεργαστούν".

 

Οι διμεταλλικές επαφές νομίζω ότι βοηθάν μόνο στο να μη γίνεται διάβρωση τοπικά στη σύνδεση (εκεί που πατάν οι 2 επιφάνειες μεταξύ τους). Δεν έχει τύχει να τις χρειαστώ και δεν ξέρω ακριβώς τη χρήση τους.

 

Η σύνδεση της περιμετρικής γείωσης με τον οπλισμό, πιάνοντας πχ σε 1 μπετόβεργα, νομίζω ότι είναι επικίνδυνη, όσο αφορά σπινθιρισμούς, σπασίματα του σκυροδέματος κλπ. Σίγουρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αν υπήρχε θεμελιακή γείωση, πχ ταινία, που θα συνδεόταν με τον οπλισμό σε πολλά σημεία.

 

Το θέμα της θεμελιακής, όσο αφορά τους σπινθιρισμούς κλπ με έχει ταλαιπωρήσει αρκετά. Νομίζω ότι εδώ μπορούν να συζητηθούν κάποια θέμα, με τη συνδρομή των πολιτικών μηχανικών. Θα επανέλθω αφού προχωρήσει το υπάρχων, για να μην ξεφεύγουμε, ή θα ανοίξω καινούριο.

Link to comment
Share on other sites

Η σύνδεση χάλυβα εντός σκυροδέματος και χαλκού εντός εδάφου είναι αποδεκτή όσο αφορά την ηλεκτρόλυση

Μίλτο, υπάρχει κάποια αναφορά για αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, δεν έχω δει το προτυπο στο οποίο αναφέρεται το παραπάνω με τα μάτια μου, αλλά μόνο αναφορές σε αυτό. Πρόκειτε για το ΕΛΟΤ ΕΝ 62305, κεφάλαιο Ε.5.6.2.2.2. Αυτά αναφέρεται στο βιβλίο της ΕΛΕΜΚΟ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ως πολιτικός μηχανικός θα ρωτήσω: Το πρότυπο αυτό αφορά μονάχα τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά και την ανθεκτικότητα της γείωσης, ή συνεκτιμά και τις απαιτήσεις προστασίας του ωπλισμού; Υπάρχει ουσιαστικό όφελος από την σύνδεση μίας περιμετρικής γείωσης με τον ωπλισμό της οικοδομής;

 

Συνδέουμε την θεμελιακή με τον ωπλισμό, αλλά εκεί έχουμε την ωμική αντίσταση του σκυροδέματος που είναι (φαντάζομαι) αρκετά μεγαλύτερη εκείνης του εδάφους...

 

Επιπλέον κάτι που με έχει προβληματίσει: Η γείωση διαρρέεται διαρκώς από συνεχές ρεύμα που οφείλεται στα φορτία της ατμόσφαιρας. Κάποτε στον Καναδά κάηκε ένας μετασχηματιστής (κάτι ΜW) εξαιτίας αυτού του ρεύματος. Τι ένταση ρεύματος αντιστοιχεί σε μία οικιακή γείωση; Τι φορά έχει το ρεύμα (η διαφορετικά, το δυναμικό της ατμόσφαιρας είναι αρνητικό ή θετικό; )

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.