Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακρίβεια τοπογραφικών αποτυπώσεων


Recommended Posts

Εγώ διευκρύνησα ότι τοπογραφικό που πάει σε κτηματολόγια , κτηματική υπηρεσία , Δασαρχείο πρέπει να είναι εξαρτημένο από ΑΤΜ και είναι απαράδεκτο να έχει γίνει με GPS χειρός τελεία και παύλα Εκεί που αναφέρομαι είναι σε περιπτώσεις που το ακίνητο είαν μικρής αξίας και η κλίμακα που χρησιμοποιείται είναι 1/5000 π.χ. μια άγονη - δασωμένη έκταση στην κορυφή ενός βουνού όπου ο ιδιοκτήτης γνωρίζει τα όρια του με αβεβαιότητα 3-5 μ. Εκεί η ακρίβεια που παρέχει το GPS χειρός μας καλύπτει.Αν μετρηθεί με γεωδαιτικές επίγειες μεθόδους το κόστος υπερβαίνει την αξία του ακινήτου και δεν έχει νόημα λόγω της παραπάνω αβεβαιότητας στο εντοπισμό των ορίων. Εκεί που βάζω νερό στο κρασί μου (ίσως κακώς) είναι στα τοπογραφικά των συναδέλφων μηχανικών π.χ. ΠΜ ή ΑΜ που γίνονται για συμβόλαια ή για άδειες οικοδομών σε οικισμούς κάτω των 2000 κατ. και που πολλές φορές είναι σε τοπικό σύστημα συντεταγμένων και καλούμε να εφαρμόσω (ξάχνοντας να βρω που βρίσκονται με οδοιπορικά σκαριφήματα) ,διαπιστώνω τουλάχιστον αν έχουν προσανατολιστεί με GPS χειρός (και το αναγράφουν) και είναι τοπικά καλά μετρημένα ανάλογα την κλίμακα τους μπορώ πιο εύκολα να τα χρησιμοποιήσω (αφού είναι εύκολο να τα διορθώσω ώς προς το σφάλμα τους στην εξάρτησή τους)και κυρίως να ξέρω που βρίσκονται Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι δεν έχουν θεσμιθει προδιαγραφές στα τοπογραφικά αυτά (συμβολαίων ή αδειών οικοδομής) ώστε να είναι υποχρεωτικά εξαρτημένα με βάση την επιστήμη της ανώτερης γεωδαισίας. Επομένως εφόσον έχουν δικαίωμα υπογραφής και άλλοι συνάδελφοι πλην των ΑΤΜ στα τοπογραφικά αυτά αναγράφω το παραπάνω συλλογισμό (κακώς ίσως όπως αναφέρω και πιο πάνω)

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνω οτι ειναι καλυτερο το τοπογραφικο εξηρτημενο με gps χειρος απο το ανεξαρτητο.

διοτι

1)στο ανεξαρτητο δεν υπαρχει καμια παραπλανηση.ειναι οτι ακριβως δειχνει.

2)το εξηρτημενο με gps χειρος δεν ακολουθει τις επιστημονικες μεθοδους που απαιτουντε.αρα ειναι απατη

3)ο ιδιοκτητης που θα εχει στα χερια του ενα τοπογραφικο με gps χειρος ειναι πολυ πιθανο να το χρησιμοποιησει κακοβουλα.

4)γινομαστε ρεζιλι οταν διαπιστωθει οτι πεσαμε εξω στην εξαρτηση 5 μετρα.ευκαιρια ψαχνει ο καθε ενας να βγη και να λεει "για κοιτα οι μηχανικοι παιρνουν ενα σωρο λεφτα και μια σωστη δουλεια δεν μπορουν να κανουν" η εμπειρια μου με εχει διαδαξει αυτο που λεει η παροιμια ¨δωσε θαρος στον χωριατη για να ανεβει στο κρεβατι" .Δεν ξερεις τι μπορεις να παθεις αν δωσεις την ελαχιστη ευκαιρια στον οποιοδηποτε ...και αν ο ιδιοκτητης του τοπογραφικου σημερα ειναι φιλος σου,αυριο αλαζουν τα πραγματα..

5).Με τετοιες μεθοδους αυτοκαταργουμαστε μονοι μας.λεει ο αλλος ηρθε με ενα μηχανακι οσο ενα κουτι τσιγαρα και θελει να πληρωθει....και δεν μπορεις μετα να πης τιποτα οταν παει ενας γεωπονος και κανει ενα τετοιο τοπογραφικο.

Ερώτηση Εχουμε αντιληφθη οτι τοπογραφια στην πραξη κανει ο τελειως ασχετος(μεσιτης-γεωπονος-απλος αποφοιτος λυκειου ανεργος κλπ κλπ) με gps χειρος?Οτι αυτο δεν ειναι μελοντικο σεναριο αλλα υπαρκτη πραγματικοτητα?Εχουμε αντιληφθη τις συνεπειες?

Εκεί που αναφέρομαι είναι σε περιπτώσεις που το ακίνητο είαν μικρής αξίας και η κλίμακα που χρησιμοποιείται είναι 1/5000 π.χ. μια άγονη - δασωμένη έκταση στην κορυφή ενός βουνού όπου ο ιδιοκτήτης γνωρίζει τα όρια του με αβεβαιότητα 3-5 μ. Εκεί η ακρίβεια που παρέχει το GPS χειρός μας καλύπτει.Αν μετρηθεί με γεωδαιτικές επίγειες μεθόδους το κόστος υπερβαίνει την αξία του ακινήτου και δεν έχει νόημα λόγω της παραπάνω αβεβαιότητας στο εντοπισμό των ορίων.
και τι θα πης στον γεωπονο που εκανε ενα τετοιο τοπογραφικο ,οταν σου πη αυτα ακριβως?οτι καλως το εκανε?

ΥΓ Να αντιληφθουμε κατι.οτι οταν καποιος πληρωνει και παιρνει ενα τοπογραφικο ,φευγει με την εντυπωση οτι παιρνει τοπογραφικο και δεν γνωριζει απο gps χειρος η μονοσυχνο η διπλοσυχνο.

Και δεν μπορει κανεις αυριο να του πη ε τοσα που πληρωσες δεν στο εκανα και πολυ ακριβειας-μονο 5 μετρα φευγει στον γειτονα.Ο πελατης ξερει μονο (και πολυ σωστα) οτι πληρωσε και πηρε τοπογραφικο απο Μηχανικο με γραφειο ,νομιμο,που σπουδασε κλπ κλπ.τα αλλα οτι μπορει να πλεει σαν να ειναι βαρκα στο γιαλο ,δεν τα καταλαβαινει,με οτι αυτο συνεπαγεται..

ΥΓ2 Θυμαμαι περισυ οταν εδωσα τιμη σε καποια αγροτισα για τοπογραφικα βοσκοτοπων της.Εφριξε μολις ακουσε την τιμη.Τι μου λεει εδω ενας γεωπονος τα κανει με 3 ευρω το στρεμμα.Ναι με 3 ευρω καλα ακουσατε.

Και εφυγε με την εντυπωση οτι ειμαι μεγαλοαπατεωνας.με οτι αυτο συνεπαγεται.Αυτη ειναι η κατασταση στην Ελληνικη υπαιθρο οπου επαναλαμβανω δραστηριοποιουντε καθε καρυδιας καρυδι στην Τοπογραφια.και εμεις τον υπνο τον βαθυ...........

Link to comment
Share on other sites

γαια πυρι μυχθητω.

Γιατι?γιατι το συνολο του Ελαιοκομικου Μητρωου κλπ Μητρωων ξανασυντασεται με gps χειρος απο α)τον ιδιο τον αγροτη -η απο φιλους του αγροτη που τελειωσαν την Γ Γυμνασιου. Β)απο γεωπονους γ)απο οποιοδηποτε ασχετο

και εμεις σαν ΑΤΜ εχουμε στην πραξη αποδεχτει να μην ασχολουμαστε μαυτο διοτι ειναι κατι που μπορει να γινει απο τους ανωτερω που ανεφερα ,εχουμε αποδεχτει οτι δεν χρειαζεται η ακριβεια αρα ουτε η Τοπογραφια.Μπραβο μας.

 

ΥΓ3 Οι δικηγοροι της Θεσαλονικης εκαναν αγωγη με το σκεπτικο οτι αυτοι μονο μπορουν να κανουν δηλωσεις Κτηματολογιου.

 

Πάρη αν ενοχλήθηκες με τις δικές μου θέσεις σε άλλο νήμα, προσωπικά σου ζητώ συγγνώμη αλλά αυτό δεν αλλάζει την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Οι επαγγελματικές δυσκολίες που όλοι βιώνουμε τελευταία προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις σε διαφορετικές προσωπικότητες, άλλοι μπορεί να εκρήγνυνται κατά πάντων, άλλοι το αντιμετωπίζουν με σαρκασμό, κυνισμό, άλλοι με διαδηλώσεις, πορείες κλπ. Βασική αρχή της ανθρώπινης ψυχολογίας όμως, δεν μπορείς από διαφορετικές προσωπικότητες να απαιτείς ίδιες αντιδράσεις με τα ίδια ερεθίσματα.

Οσον αφορά τα παραπάνω το βέβαιο είναι οτι το ελαιοκομικό με τον τρόπο που αναφέρεις θα έχει πάλι τα ίδια προβλήματα και πιθανόν να χρειασθεί να ξαναγίνει, όπως τόσα έργα στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλαίας (πχ ράβε-ξήλωνε ξανά και ξανά δρόμους, πλατείες, δίκτυα κλπ). Δλδ είναι γενικότερο το ζήτημα...

Για το σκεπτικό αποκλειστικότητας του ΔΣΘ δεν είδα μήνυση και κατά των λογιστών, παρότι εκτέλεσαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό δηλώσεων, αφου μάλιστα είχαν έτοιμα τα στοιχεία των πελατών τους στα αρχεία των Ε9 τους.

Ούτε είδα να αντιδρούν ουσιαστικά οι φορείς ΠΣΔΑΤΜ, ΤΕΕ στην κατά την αντίληψη μου μετωνομασία του ψηφιακού τιτλολογίου σε κτηματολόγιο.

Επομένως εν κατακλείδι προς τι "το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός" όταν επί 35χρόνια οι συνάδελφοι αλλά και οι έλληνες γενικά αντιμετωπίζουν τα πάντα επιδερμικά και ευκαιριακά;

Να στο πώ λοιπόν και γω πιό ευγενικά όχι τούρκικα αλλά ποντιακά "μπας κι΄εν τεμόν;"

Link to comment
Share on other sites

Για να μην τρελαθούμε τελείως ανοίξτε και διαβάστε επιτέλους όλοι οι συνάδελφοι το ΠΔ 696

 

προδιαγραφές για ακρίβεια μετρήσεων ανά κλίμακα, πυκνότητα σημείων, ισοϋψών, μέθοδοι μετρήσεων (αν και απαρχαιωμένες) υπάρχουν για όσα λέτε

 

σήμερα άκουσα από την υπουργό γεωργίας ότι οι καταγραφές που κάνανε με gps χειρός για τις επιδοτήσεις θα δοθούν στο κτηματολόγιο... το διανοείται κανείς αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Ποιος φταίει για αυτό?

Αυτή την στιγμή όλα είναι νόμιμα και όλα παράνομα. Τόσες σειρές γραμμένες και ξεχνάτε το κυριότερο! Οι συμβολαιογράφοι, οι κτηματομεσίτες δεν συστήνουν στους πελάτες τους να κάνουν τοπογραφικά για αγροτεμάχια. Όλα μπαίνουν κατά προσέγγιση, περίπου 5 στρέμματα, 150 δέντρα κτλ. Πόσες φορές μου έχουν έρθει πελάτες και μου ζητιάνε τοπογραφικό για κτήμα και όταν ακούν τιμή στραβώνουν τελείως δεν τους ενδιαφέρει να γίνει σωστά. Για όργανα έχω δώσει πολλά λεφτά, το λέω για να μη με παρεξηγήσει κάποιος. Πηγαίνουν πολλοί πελάτες μονοί τους και τα ¨μετράμε¨ ή στέλνουν φίλους τους που έχουν το <<μηχανάκι>> (GPS). Σε κάποια σημεία φταίνε και οι μηχανική αλλά το θέμα ξεκίνα από αλλού ότι δεν υπάρχει νoμος για να περιοριστούν όλα αυτά τα φαινόμενα. Πράγματι όλοι οι μηχανικοί ξέρουμε ότι με τα μηχανάκια φτιάχνεις απλά <<σκίτσα>> και τίποτα άλλο αλλά γιατί όμως περνάνε στις δηλώσεις των αγροτών στους συνεταιρισμούς για τις καλλιέργειες τους και από αυτά τα σκίτσα δίνουν τις επιδοτήσεις. Με τα ιδία σκίτσα υπογράφονται και συμβόλαια αγοροπωλησίας και μάλιστα χωρίς υπογραφή μηχανικού. Επόμενο είναι να γίνει αυτό που γραφεί ο kasvan: (σήμερα άκουσα από την υπουργό γεωργίας ότι οι καταγραφές που κάνανε με gps χειρός για τις επιδοτήσεις θα δοθούν στο κτηματολόγιο... το διανοείται κανείς αυτό; )

Link to comment
Share on other sites

+1000 στις απόψεις του geokal.

Αφού ο νόμος δεν υποχρεώνει τους συμβολαιογράφους σε χρήση σωστών-εξαρτημένων διαγραμμάτων, γιατί αυτοί από μόνοι τους να μας βάλουν μέσα στο παιχνίδι; Για να πάρουμε μεγαλύτερο ποσοστό από την πίτα των δαπανών των δικαιοπραξιών. Αφού 3 νομικοί τις πραγματοποιούν με απλά & φτηνά σκίτσα χωρίς συνέπειες, γιατί να πάνε στα σύνθετα & ακριβά εξαρτημένα τοπ. διαγράμματα του πιστοποιημένου τοπογράφου μηχανικού.

Δυστυχώς και εδώ ισχύει ο νόμος του κοτετσιού με την πεπερασμένη ποσότητα καλαμποκιού ανεξάρτητα του αριθμού των κοτόπουλων που διαβιούν στο κοτέτσι...

Link to comment
Share on other sites

Τους συμβολαιογράφους τους συμφέρει να μη γίνονται τοπογραφικά ώστε ο πελάτης τους να έχει σαν έξοδα μόνο τα του συμβολαιογράφου. Το ότι ο νόμος δεν υποχρεώνει τους συμβολαιογράφους σε χρήση σωστών-εξαρτημένων διαγραμμάτων είναι πέρα για πέρα λαθεμένη απόψη.

 

Για κάθε συμβόλαιο είναι απαραίτητο εκ των πραγμάτων να υπάρχει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα σύγχρονο και εξαρτημένο από το εθνικό δίκτυο. Πως ακριβώς θα δηλωθεί η αρτιότητα ή μη εάν δεν είναι γνωστό:

 

  1. αν βρίσκεται ένα γεωτεμάχιο εντός ορίων οικισμού
  2. εντός ζώνης
  3. εντός ΖΟΕ
  4. εάν εντάσσεται στις διατάξεις του του Ν 998/1979
  5. εάν βρίσκεται σε επαφή με ρέμα (ενδεχομένως οριοθετημένο)
  6. σε τί απόσταση βρίσκεται το ρημάδι από τη θάλασσα
  7. εάν έχει καθοριστεί γραμμή αιγιαλού και παραλίας
  8. εάν βρίσκεται εντός ΓΠΣ
  9. εάν βρίσκεται σε περιοχή υπό κτηματογράφηση επιβάλλεται με το Ν. 3127/2003 το εξαρτημένο τοπογραφικό (πως θα διαβιβάσει ο υποθηκοφύλακας το συμβόλαιο στο γραφείο κτηματογράφησης για τα περαιτέρω ; )
  10. κάτι άλλο, γιατί αυτά μου έρχονται πρόχειρα...

Link to comment
Share on other sites

αν ενοχλήθηκες με τις δικές μου θέσεις σε άλλο νήμα

το θεμα προς θεου ,δεν ειναι προσωπικο.σας θεωρω εξαιρετους συναδελφους αλλα και φιλους ,και εσενα και τον φιλο ΓΜΙΧΑΗΛ.

απλα ,θεωρω τις συγκεκριμενες αποψεις ,τις οποιες θα μπορουσα να ειχα και εγω ,λανθασμενες.

Και απλα βρηκα την ευκαιρια να θεσω τα ζητηματα.

Και δυστυχως αργησαμε απαραδεκτα να αντιδρασουμε σε αυτο το κλιμα που υπαρχει εδω και χρονια.

οποτε φυσικη συνεπεια ειναι αυτο που ειπε ο Υπ Γεωργιας.

το ΤΕΕ και ο ΠΣΔΑΤΜ τι εκανε τοσα χρονια?το ΤΕΕ και ο ΠΣΔΑΤΜ τι θα κανει τωρα?

εμεις ετσι θα το αφησουμε?

και ξερετε πως εγιναν ολες αυτες οι μετρησεις του Ελαιοκομικου?πηγαινε ο αγροτης στον συνεταιρισμο,του δινανε ενα gps και σε δυο μερες επεστρεφε το gps μαζι με τις συντεταγμενες.

Αυτη ηταν η μεθοδολογια συνταξης του ελαιοκομικου και αρα κατεπεκταση του Εθνικου Κτηματολογιου.ΑΙΣΧΟΣ.

αλλα οχι στον Υπ Γεωργιας.ΑΙΣΧΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΣΔΑΤΜ που τα ανεχτηκανε τοσα χρονια.

και ξερεις γιατι τα ανεχτηκανε?γιατι ελεγχοτανε απο τα λαμογια τους δικους μας που συνταξανε αυτα τα αισχη,και βγαινανε και γραφανε ξεδιαντροπα στο περιοδικο μας "Αυτοι που λενε οτι το Ελαιοκομικο και το Κτηματολογιο ειναι λαθος ,ειναι οι καταπατητες και οι μεγαλοαγροτες που δεν θελουν Εθνικο Κτηματολογιο κλπ"

Τα δικα μας τα μεγαλολαμογια που ελεγχουν ΤΕΕ και Συλογο.ΑΙΣΧΟΣ ΑΙΣΧΟΣ ΑΙΣΧΟΣ.

Link to comment
Share on other sites

Kasvan πιστεύω να καταλαβαίνεις οτι ουσιαστικά δεν διαφωνούμε σε κάτι. Αλλά αντί να γκρινιάζουμε στο φόρουμ ας το θέσουμε διαφορετικά: ποιός έχει τ΄άντερα να καταγγείλει τους συμβολαιογράφους για "παράνομες εναρμονισμένες πρακτικές";

Μήπως το ΤΕΕ (με μέχρι χθές πρόεδρο ΑΤΜ) που εδώ και μήνες περιμένει τη πρωτοβουλία-σύσταση του συμβολαιογραφικού συλλόγου στα μέλη του για ένταξη των εξαρτημένων διαγραμμάτων δικαιοπραξιών ακινήτων στο σύστημα αμοιβών ΤΕΕ όπως γίνεται τόσα χρόνια με τις ΟΑ; Μήπως κάποιοι μεμονωμένοι ανένταχτοι ΑΤΜ ή ο ΠΣΔΑΤΜ; Και γιατί δεν το έκαναν τόσα χρόνια;

Μου φαίνεται οτι κινδυνεύουμε να φανούμε σαν τα συμπαθή ποντίκια στο μύθο του Αισώπου, που θέλανε να κρεμάσουν κουδούνα στον γάτο, αλλά δεν εύρισκαν τον ήρωα που θα αναλάμβανε την αποστολή αυτοκτονίας!

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ στο ότι νόμος δεν υποχρεώνει τους συμβολαιογράφους σε χρήση σωστών-εξαρτημένων διαγραμμάτων γιατί αποδεικνύω το αντίθετο.

 

Σίγουρα έχουμε την ίδια άποψη αλλά καλό είναι να τεκμηριώνουμε ό,τι γράφουμε γιατί διαβάζουν και πολλοί μή ενημερωμένοι συνάδελφοι. Πόσοι νέοι συνάδελφοι γνωρίζουν για αυτά που έγραψα;;;

 

Σημαντικό είναι καταρχήν η ενημέρωση αλλήλων γιατί είναι το πρώτο βήμα της συσπείρωσης και ισχυροποίησης εμάς των μικρών και ανένταχτων...

 

ΤΕΕ - ΠΣΔΑΤΜ

Γιατί τόσα χρόνια τους ένοιαζε το φαγοπότι από τις επιτροπές και οι υπόγειες διαδρομές για αναθέσεις μέγα - μελετών και έργων. Συνεχίζοντας να εκλέγουμε τους αναξιότερους με μικροκομματικά και χαμερπή κριτήρια θα έχουμε ό,τι μας αξίζει σαν ήρωα με κουδούνια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.