Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια οικοδομής σε δύο οικόπεδα άρτια κατά παρέκκλιση


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλες / όλους.

 

Έχω αγοράσει 2 διπλανά οικόπεδα 230 τμ με 11 μ πρόσωπο το καθένα , που είναι και τα δύο άρτια κατά παρέκκλιση (για την παρέκκλιση χρειάζεται 210 τμ εμβαδόν και 10 μ πρόσωπο). Έχω κατά νου να χτίσω μονοκατοικία.

 

Πλέον στη συγκεκριμένη περιοχή για την αρτιότητα απαιτείται 500 τμ εμβαδόν και 13 μ πρόσωπο κατά ΦΕΚ 65/Δ/70.

Α) Είναι απαραίτητο να κάνω συνένωση των 2 οικοπέδων ή μπορώ να καταθέσω την άδεια στην πολεοδομία απλά προσκομίζοντας τους τίτλους ιδιοκτησίας των 2 ξεχωριστών οικοπέδων;

Β) Έχω την εντύπωση πως αν κάνω συνένωση, επειδή το οικόπεδο που προκύπτει θα έχει εμβαδόν 460 τμ δεν θα είναι πλέον άρτιο (αν και το πρόσωπο θα είναι 22 μ). Ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι; Η συνένωση πόσο περίπου κοστίζει;

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε dt,

ας με διορθώσουν οι συνάδελφοι αν σφάλλω,αλλά συνένωση ως συμ/φικη πράξη δεν υφίσταται αλλά υλοποιείται στην πράξη κατά την έκδοση της οικοδομικής αδείας ( αφού κατά την διαδικασία της έκδοσης άδειας και μόνο έχει νόημα ). Αφού λοιπόν έστω ένα από τα οικόπεδα είναι άρτιο, προχωράς στην έκδοση της άδειας προσκομίζοντας τους τίτλους των οικοπέδων όπως πολύ σωστά ανέφερες.

Με επιφύλαξη, ελπίζω να βοήθησα . :)

Link to comment
Share on other sites

όμορα οικόπεδα του αυτού ιδιοκτησιακού καθεστώτος θεωρούνται ως ένα, δηλαδή αν ένας προβεί σε αγορά 2 διπλανών οικοπέδων η συνένωση θεωρείται ότι συντελέστηκε αυτόματα την χρονική στιγμή αγοράς του 2ου οικοπέδου. Αυτό μου έχει πει συμβολαιογράφος, και μάλιστα λέει για αυτό και είναι υποχρεωτική η αναγραφή των ιδιοκτητών των όμορων στα τοπογραφικά. Προκειμένου να θεωρηθούν διαφορετικά συνήθως βάζουν είτε ακόμα ένα συνιδιοκτήτη με μικρό ποσοστό ή αν είναι ζευγάρι τους βάζουν με διαφορετικά ποσοστά στα 2 οικόπεδα. Απευθύνσου για σιγουριά σε συμβολαιογράφους

Link to comment
Share on other sites

Φίλε mantzara,

 

εφόσον η συνένωση έχει γίνει αυτόματα όπως αναφέρεις το νέο οικόπεδο που προκύπτει (460 τμ) θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο ή όχι;

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι κληρονομεί την αρτιότητα κατά παρέκλιση των αρχικών γιατί ενισχύεται η θέση τους ως προς την αρτιότητα.

Παράδειγμα που είχα πριν λίγο καιρό. Οικόπεδο Α άρτιο κατά παρέκλιση. Όμορο οικόπεδο Β μή αρτιο αλλά οικοδομήσιμο κατά παρέκλιση του αρθρ 25/1337. Έψαχνα να βρω το αποτέλεσμα. Μετά από πολλές ερωτήσεις σε πολεοδομία, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κατέληξαν στο εξής. Αν ο Α αγοράσει το Β το οικόπεδο είναι άρτιο κατά παρέκλιση. Αν το Β αγοράσει το Α το οικόπεδο είναι μή άρτιο αλλά οικοδομήσιμο. Δηλαδή κληρονομείται πλήρως το καθεστώς αυτού που αγοράζεται πρώτο (το σύνολο ήταν μη άρτιο ως προς τον κανόνα).

Βασικά έλεγξε αν με το πρόσθετο εμβαδό μεσοτοιχίας πιάνεις το εμβαδό αρτιότητας. Αυτό γίνεται ως εξής: υπολογίζεις το μήκος των ορίων του συνολικού οικοπέδου με τα όμορα μόνο (όχι πρόσωπα σε κοινόχρηστους), το πολλαπλασιάζεις με πλάτος 0,30m και το εμβαδό αυτό το προσθέτεις στα 460. αν το αποτέλεσμα είναι πάνω από 500 τότε είναι άρτιο κατά κανόνα και ξεφεύγεις από όλα

Link to comment
Share on other sites

Η έννοια του οικοπέδου δίνεται στο ΓΟΚ. Δεν μπορεί να γίνει συμβολαιογραφική πράξη συνένωσης αφού δεν υπάρχει μεταβίβαση ιδιοκτησίας. Η "συνένωση" είναι πολεοδομικού χαρακτήρα αφού ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει τη δόμηση ως ένα οικόπεδο.

Το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι η συνένωση ΜΗ ΑΡΤΙΩΝ οικοπέδων υποχρεώνει να γίνει οικόπεδο στον κανόνα. Αν το ένα έχει την παρέκλιση τότε είναι απλά βελτίωση της παρέκλισης που επιτρέπεται.

Για την αυτοτέλειά των οικοπέδων έχει αποφανθεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στις αποφάσεις του 904/78 και 430/91 οι οποίες έγιναν αποδεκτές απο την διοίκηση με το υπ΄αριθμ. 7776/3573/1991 έγγραφο ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε γενικές γραμμές ή απόφαση λέει ότι αν ένας ιδιοκτήτης αγοράσει 2 γειτονικά οικόπεδα τότε αυτά διατηρούνν την αυτοτέλειά τους και μπορούν να μεταβιβαστούν ώς ανεξάρτητα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον dkako και από προσωπική εμπειρία, ιδιοκτήτης είχε τυφλό οικόπεδο, αγόρασε διπλανό άρτιο κατά παρέκλιση και δόμησε σαν κατά παρέκλιση αλλά με μεγαλύτερη δόμηση.

Επίσης ιδιοκτήτης δέχθηκε γονική παροχή ένα οικόπεδο, μετά τον θάνατο του πατέρα του δέχθηκε κληρονομιά όμορα οικόπεδα και έβγαλε οικοδομική άδεια σε ένα εξ'αυτών. Στα τοπογραφικά φαίνονταν όμορος ιδιοκτήτης ο ίδιος και δεν είχε ούτε ο συμβολαιογράφος, ούτε η πολεοδομία πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

 

Φίλε dkako σε σχέση με αυτό που γράφεις ότι "Αν το ένα έχει την παρέκλιση τότε είναι απλά βελτίωση της παρέκλισης που επιτρέπεται. ", υπάρχει κάποια σχετική απόφαση / νομοθεσία ή κάτι άλλο που θα μπορούσες να με παραπέμψεις;

Link to comment
Share on other sites

η παρέκλισή αφορά σε οικόπεδα προυπάρχοντα. Από τη στιγμή που υπάρχει συννένωση (η οποία γίνεται αυτόματα σε περόπτωση ιδίου ιδιοκτήτη, χωρίς δηλαδ;γ να απαιτήται συμβ. πράξη) δημιουργήται νέο οικοπεδο το οποίο δεν προυπάρχει, άρα δεν εμπίπτει της παρέκλισης. Για κοιτάξτε το αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Αρνητικό realarch

Κατ΄αναλογία των αποφάσεων 64/1992 του Σ.τ.Ε 326/1977 του Ν.Σ.Κ. και 805/33/1993 έγγραφο ΥΠΕΧΩΔΕ διατηρεί την παρέκλισή του όχι μόνο όταν αυξάνεται το εμβαδό αλλά ακόμα και όταν μειώνεται, αρκεί να διατηρεί τα όρια παρέκλισης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.