Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παρακράτηση φόρου 20% για ΑΠΥ πάνω από 300 ευρώ


Recommended Posts

Γενικά μας βρίσκω απροετοίμαστους: Χτές έκοψα ένα ΑΠΥ σε μια επιχείρηση που είμαι τεχνικός ασφαλείας και με πήραν τηλ. πίσω και μου είπε η λογίστρια με μεγάλη βεβαιότητα ότι σύμφωνα με το νέο νόμο η παρακράτηση είναι αντί του 20% 25%. Έψαξα τον νόμο 2238/94 και βρήκα ότι αυτό καθορίζεται στο άρθρο 58 παρ.1 (http://www.fle.gr/forologika/snomoi/-2002/Nomos2238_1994.htm) σε 20% και πως ο νεος νόμος 3842 /20-4-2010 δεν τροποποιεί το συγκεκριμένο ποσοστό αλλά:

 

στο άρθρο 6, σημείο 11 του 3842 /20-4-2010 λέει ότι

 

"Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 58 του Κ.Φ.Ε. προστίθενται οι λέξεις «εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ"

 

προφανώς ενοόντας Κ.Φ.Ε ενοείται ο 2238/94 άρα συμπεραίνω ότι για ποσά ως και 300 ευρώπουλα (μάλλον συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ή χώρις???) δεν γίνεται παρακράτηση πλέον του 20% σε πελάτες χονδρικής σώστα;;; Υπάρχει διευκρινηση σε ΠΟΛ για αυτό νομίζω .

 

Επιπλέον στο άρθρο 92 που καθορίζεται η ημερομηνία εφαρμογής των άρθρων του 3842 δεν καθορίζει κάτι για το σημείο 11 του άρθρου 6 άρα πάει με τη ημερομηνία ψήφισης του νόμου και δημ. στο ΦΕΚ...

 

Μετά βρήκα την:

http://www.nomotelia.gr/photos/File/POL1054-10.htm

που λεει:

6. Με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 6 του ν.3842/2010, η παρακράτηση του φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, θα γίνεται στο καθαρό ποσό (χωρίς το Φ.Π.Α.) των συναλλαγών οι οποίες υπερβαίνουν τα τριακόσια (300) ευρώ. Οι παραπάνω διατάξεις, που αφορούν το όριο των 300 ευρώ ισχύουν για συναλλαγές που γίνονται από την 1.1.2011 και μετά.

 

Το θετικό είναι ότι πλέον τα έξοδα καθορίζονται όπως στις εμπορικές επιχειρήσεις (70% νομίζω για το αμάξι, βλέπε νέο νόμο, άρθρο 11) κτλ..

 

Αποδεικνύεται φοβερη προχειρότητα...σε σημείο που και λογιστές να μην ξέρουν καλά τι παίζεται.. έχει κανεις κάποια ιδέα για το φόρο παρακράτησης αν έμεινε 20% ή πηγε 25%; αν πάει 25% θα είναι μεγάλη αδικία για αυτούς που δουλεύουν με μπλοκάκι ....

Link to comment
Share on other sites

μην μπερδευουμε την παρακρατηση με το φπα...

 

η παρακρατηση σου αποδιδεται μετα απο ενα χρονο αν εχεις χαμηλα εισοδηματα....ατοκο δανειο στο κρατος.....

 

το φπα στο αποδιδει σε οποιον κοβεις εκεινη την στιγμη και εσυ το αποδιδεις καθε τελος τριμηνου......αν σου βαραει πιστολια και στο φπα βραστα....

 

 

 

εγω με 20% παρακρατηση κοβω ακομα......

Link to comment
Share on other sites

Να πεις στην Κυρία πως ειναι 20%. Κατα την διαβούλευση λεγανε να το πανε στο 25%, αλλά τελικά το πήρανε πίσω. Τα ποσά πάντα χωρίς ΦΠΑ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω μια ερώτηση άγνοιας και θα χρειαζόμουν τη βοήθειά σας. Η παρακράτηση φόρου είναι πάντα 20% (ή 25%), ασχέτως του λόγου που θα κόψεις ΑΠΥ?

Υπάρχει περίπτωση να είναι 10%?

Η αλήθεια είναι ότι το 10% το άκουσα από λογιστή και δεν μπορώ να βρώ που το είδε.

Σας παρακαλώ βοηθήστε με γιατί δεν μπορώ να βγάλω άκρη.

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι το 10% το άκουσα από λογιστή και δεν μπορώ να βρώ που το είδε.

 

Η παρακράτηση φόρου εισοδήματος είναι πάντα 20% για Μηχανικούς και γίνεται από εταιρείες-επιτηδευματίες (όχι φυσικά πρόσωπα). 10% (και 4% για Τοπογραφικά) είναι το ΦΕΜ το οποίο όμως δεν είναι "παρακράτηση" αλλά αποδίδεται από τον ίδιο το Μηχανικό.

Άλλο πράγμα το ένα, άλλο το άλλο.

Link to comment
Share on other sites

δηλαδη αν κανεις ενα τοπογραφικο για συμβολαια(οχι για αδεια) σε εναν ιδιωτη δεν χρειαζεται να πληρωσεις τιποτα στην εφορια;αν κανεις το ιδιο πραγμα για μια εταιρια και το κοψεις το δελτιο στο αφμ της εταιριας θα πρεπει να καταβαλεις στην εφορια το 20%;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.