Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ολκιμότητα Χάλυβα


 

Recommended Posts

Αυτό που λες αναφέρεται στην κατάσταση προ της αστοχίας (θλίψη λόγω κάμψης, μεγάλο εc) και στην προστασία του σκυροδέματος από πρόσθετες βλάβες λόγω λυγισμού των ράβδων (αποφλοίωση). Επίσης για την εξασφάλιση της παραλαβής από τον οπλισμό σημαντικών θλιπτικών φορτίων, που αν καταλήξουν στο σκυρόδεμα θα οδηγήσουν σε πρόωρη αστοχία.

Όλα αυτά διότι στα συνήθη υποστυλώματα ο ωπλισμός φέρει ήδη από την ηρεμία σημαντικά θλιπτικά φορτία λόγω συστολής ξήρανσης και ερπυσμού.

Όλα αυτά παύουν να ισχύουν όταν το σκυρόδεμα αστοχήσει. Είναι πλάνη το "οταν αστοχησει το σκυροδεμα ο λυγισμός ειναι αυτος που θα επιτρεψει στους ενοικους να φυγουν"

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 75
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

AlexisPap τι να πω ρε παιδια. Κοιταξτε το φωτο και επιπλεον

 

Έπειτα, όταν το σκυρόδεμα πάψει να παραλαμβάνει τα κατακόρυφα φορτία, έχει αρχίσει η κατάρρευση. Κανείς κανονισμός δεν αποδέχεται τέτοιο στάδιο λειτουργίας του φορέα.

 

Αυτο προσπαθουμε να αλλάξουμε στο Eurocode 8. Οτι δηλαδη σε μια παρατεταμενη σεισμική φορτιση ο οπλισμος θα παραλάβει ολο το φορτιο. Για τις μεταλλικες μαζι σου. Εκτος και εαν πατενταριστει το ολκιμο σκυροδεμα απο το ΜΙΤ.

post-25492-131887242446_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η παραπάνω εικόνα είναι βεβαίως περίπτωση εξαιρετικά καλής συμπεριφοράς ή υψηλότατων αποθεμάτων τύχης. Οι συνήθεις κολώνες δεν συμπεριφέρονται έτσι...

 

Τέλος πάντων, εδώ είναι που διαφωνούμε. Η εντατική κατάσταση είναι τόσο απρόβλεπτη και οι συνθήκες κατά την αστοχία τόσο χαοτικές που δεν έχει νόημα να σχεδιάσουμε κατασκευές που μετά την αστοχία να συμπεριφέρονται έτσι (μολονότι ενδόμυχα το θέλουμε). Το νόημα στον σχεδιασμό βρίσκεται ακριβώς στο να αποφεύγουμε αυτές τις καταστάσεις. Αλλά και πάλι, όταν η κατασκευή μας φτάσει εκεί, το πρόβλημα δεν είναι ο λυγισμός...

 

Υ.Γ: αν ο χάλυβας μπορεί να φέρει όλα τα φορτία, γιατί να σκυροδετούμε τις κολώνες; Ας τις αφήνουμε μόνο με τον κύριο και τον εγκάρσιο οπλισμό, δεμένους με τα σύρματα!

Link to comment
Share on other sites

Κανενας κανονισμος, λογισμικο, κλπ δεν βλεπει 150 δευτερα σεισμο, συσσωρευση βλάβης, κλπ. Τωρα σκεψου οτι το Α5 ειναι 2% και πες μου τι θα εβλεπες στην φωτο?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Όντως δεν έχουμε εντοπίσει κανεναν κανονισμό η κάποιο λογισμικο που μπορεί να προβλέψει την συμπεριφορά μιάς δομής απο Ο/Σ που θα χτυπηθεί με την μανία ενός τόσο ισχυρού σεισμού διάρκειας 150 - 200 sec και που θα έχει λάβει υπ 'όψη του την συσσωρευση βλάβης του σιδηροοπλισμού (απο άλλους σεισμούς - φθορές κλπ).

Εδώ συμφωνώ απόλυτα με τον συνάδελφο Ροδόπουλο που υποστηρίζει ότι για τους λόγους αυτούς ζητάμε χάλυβες με (ενεργειακά αποθέματα) υψηλό δείκτη ποιότητας Qd σε βάθος χρόνου.

Χαρακτηριστική είναι η μηχανική συμπεριφορά χαλύβων με αρχικά υψηλή μηχανική απόδοση η οποία σε βάθος χρόνου (δηλ. μετά απο διάβρωση) παρουσιάζουν μεγαλύτερη υποβάθμιση έναντι άλλων χαλύβων με αρχικά χαμηλότερες επιδόσεις.

 

Για τα θέματα αυτά όντως υπάρχει σοβαρός προβληματισμός στην Ευρώπη. Μάλιστα, με την μελέτη αυτού του ζητήματος ήδη απασχολούμαστε σε μεγάλο ευρωπαικό ερευνητικό πρόγραμμα όπου είμαι επιστημονικός υπεύθυνος (διάρκειας 36 μηνών ήδη διανύσαμε 12 μήνες) . Η παρέμβασή μου και η αναφορά μου γίνεται μετά λόγου γνώσης.

Να είμαστε καλά πρώτα απ' όλα και εάν υπάξει περαιτέρω ενδιαφέρον στην συνέχεια θα πούμε και άλλα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Είναι φανερό ότι το θέμα απασχολεί σοβαρά αρκετούς συναδέλφους. Θα είχε ενδιαφέρον μία, έστω γενική, παρουσίαση του προγράμματος. Τι ερευνά, σε ποιες κατευθύνσεις, με ποιες μεθόδους, με τι προοπτικές. Επίσης θα είχε ενδιαφέρον, αν έχουν γίνει δημοσιεύσεις, να παρετίθεντο σχετικοί σύνδεσμοι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.