Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γωνιακά παράθυρα


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι, όσων αφορά τα τοιχώματα που αναφέρει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ στο υπόγειο δεν έχω τέτοιο γωνιακό παράθυρο οπότε τα τοιχώματα υπογείου με πάχος 25 cm θα είναι ΟΚ.

Τώρα όσον αφορά τους τοίχους θα μπουν κανονικά κολώνες και δεν θα έχουμε φέρουσα τοιχοποιϊα όπως μπορεί να καταλάβατε από το σχέδιο (απλά δεν είναι το προσχέδιο με τις κολώνες, έστειλα αυτό αφού είχα επικεντρωθει στο γωνιακό παράθυρο).

AlexisPap μάλλον εννοείς ελάχιστο πάχος τοιχείων-δοκών-υποστηλωμάτων 25cm και όχι 20cm...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ανάλογα τα μήκη, μπορεί να γίνει μόνο πλάκα, χωρίς "δοκό σε δοκό", αντιστοιχα με την γωνία μπαλκονιών.

Βέβαια θα πρέπει να γίνει σωστή μελέτη κι οπλισμός (όχι καμιά αυτοσχέδια "βεντάλια" από μπετατζή).

 

Όπως και να έχει, η κατακόρυφη συνιστώσα του σεισμού θα δημιουργήσει ικανές ταλαντώσεις που μπορεί να διαλύσουν κυριολεκτικά τα κουφώματα.

 

Πρέπει να αποφεύγεται κατά την γνώμη μου, πρώτα και κύρια λέγοντας στον πελάτη ότι με έναν σεισμό το άνοιγμα θα διαλυθεί.

 

Ακόμα και ένα "ενισχυμένο" κούφωμα, μπορεί να δράσει αρνητικά, εμποδίζοντας την ταλάντωση της πλάκας (το λέω σε περίπτωση που προσφερθεί κανένας αλουμινάς να κάνει καμιά ενίσχυση με "κρυμμένη" σιδηροδιατομή βαρέως τύπου).

Link to comment
Share on other sites

1. Γιατί έτσι εύκολα το βγάλαμε το συμπέρασμα ότι πρέπει να αποφεύγεται? Ίσα ίσα αν δεν έχουμε πολύ μεγάλο άνοιγμα, που είναι το πρόβλημα? Εδώ βλέπουμε τόσα και τόσα.

2. Αν όντως δράσει η κατακόρυφη (προφανώς ακριβώς πάνω στο ρήγμα), το κύριο πρόβλημα θα είναι η φθορά των υαλοστασίων?

 

Καταρχήν δεν βγάλαμε κανένα συμπέρασμα.Είναι προσωπική μου άποψη να τα αποφεύγω αν είναι δυνατόν,ακριβώς γιατί βλέπουμε τόσο και τόσα όπως και εσύ είπες.

Αν όντως δράσει η κατακόρυφη συνιστώσα, το κύριο πρόβλημα δεν θα είναι η φθορά των υαλοστασίων μόνο, τα οποία μπορεί να σκοτώσουν κόσμο κατά την πτώση τους στο έδαφος,αλλά και οι μεγάλες παραμορφώσεις,που εντοπίζονται σε εκείνες τις θέσεις.

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap μάλλον εννοείς ελάχιστο πάχος τοιχείων-δοκών-υποστηλωμάτων 25cm και όχι 20cm...

 

Όχι, ακριβώς το αντίθετο ...όπως το είχα γράψει.

Link to comment
Share on other sites

ΕΚΩΣ 18.3.1

ΕΚΩΣ 18.4.2 και συναφείς παράγραφοι (18.4.4.2, 18.4.5, ΕΑΚ4.1.4.2β)

ΕΚΩΣ 18.5.3

 

Θέλει λίγο ψάξιμο το τι σημαίνει "χωρίς απαιτήσεις πλαστημότητας". Αναφέρεται σε μεμονωμένα στοιχεία ή στο σύνολο της κατασκευής; Με βάση τον κανονισμό, επάρκεια τοιχωμάτων >75%, κανονική, μη εύστρεπτη κάτοψη και κανονική κατανομή δυσκαμψίας και μάζας καθ' ύψος οδηγούν σε μη απαίτηση πλαστημότητας για q=3,5. Η πολεοδομία δεν το δέχεται (κακώς). Σύμφωνα με ΕΑΚ κάθε κατασκευή, ανεξαρτήτως μορφώσεως, εφόσον λύνεται για q=1,5 δεν έχει απαιτήσεις πλαστημότητας (κακώς κατά την γνώμη μου, το κριτήριο δεν μπορεί να είναι μόνο το q).

 

Το dmin=20 λύνει τα χέρια του πολ. μηχ. σε περιπτώσεις ισόγειων και διώροφων μονοκατοικιών με αυξημένες αρχιτεκτονικές απαιτήσεις. Το έχω χρησιμοποιήσει συχνά, πάντα με επάρκεια και q=1,5 που για διώροφα το βάζεις για πλάκα...

 

επειδή η μη απαίτηση πλαστημότητας είναι μια ασυνήθιστη για την καθημερινή πρακτική περίπτωση, προσεκτική τήρηση του γράμματος και του πνεύματος του κανονισμού...

Link to comment
Share on other sites

Στον κόμβο όπου θα συντρέχουν οι δύο δοκοί ούτως ή άλλως θα τοποθετηθεί κατακόρυφη κοιλοδοκός (μεταλλικό υποστήλωμα κλειστής διατομής). Είναι απαραίτητη προκειμένου να βιδωθούν επάνω της οι κάσες.

Τα τζαμιλίκια των χωνευτών θα πρέπει να εφαρμόζουν σε σταθερό σημείο.

Η κοιλοδοκός καλό θα είναι να τοποθετηθεί παράλληλα με την σκυροδέτηση.

Επειδή όμως οι διαστάσεις της θα είναι ελάχιστα μεγαλύτερες από αυτές του οδηγού των χωνευτών κουφωμάτων δεν ξέρω μήπως θα έχουμε πρόβλημα με τον ικανοτικό. (Αλήθεια, απαιτείται ικανοτικός σε αυτή την περίπτωση; )

Λύση αποτελεί η εξασφάλιση μεταβίβασης μόνο κατακόρυφων φορτίων από τον κόμβο των δύο δοκών στην κοιλοδοκό με μία κύληση.

Link to comment
Share on other sites

Και όταν έρθει η κατακόρυφη συνιστώσα του σεισμού, υπάρχει περίπτωση καταστροφής των υαλοστασίων.Καλύτερα να αποφεύγεται, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

 

Κατακόρυφη συνιστώσα μόνο στην περίπτωση φυτευτών υποστυλωμάτων. Τουλάχιστον στην στατική επίλυση.

 

Τώρα. Είναι γνωστό ότι το γεγονός ότι στην επικεντρική περιοχή, κυρίαρχη είναι η κάθετη συνιστώσα. Επίσης είναι γνωστό ότι αν δεν υπήρχε αυτή η απόσβεση τότε η μέγιστη επικινδυνότητα θα ήταν σε απόσταση από το επίκεντρο ίση με το βάθος του σεισμού, όπου το διανυσματικό άθροισμα της κάθετης και της οριζόντιας συνιστώσας έχει τη μέγιστη τιμή του.

 

Ακόμα είναι γνωστό ότι η διάτμηση προκαλείται από οριζόντιες δυνάμεις και όχι από αξονικές. Και τέλος γενικά τα υλικά έχουν μεγαλύτερη αντοχή στη σύνθλιψη παρά στη διάτμηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.