Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρηματοδότηση τραπεζών για φωτοβολταϊκά σε στέγες


john1rafto

Recommended Posts

Το τελευταίο διάστημα πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βγάλανε προγράμματα που αφορούν εγκατάσταση φωτοβολταικών σε στέγες. Πολύ θετικό αυτό για την αγορά μιας και η χρηματοδότηση είναι το πιο κρίσιμο και ουσιαστικό σημείο σε τέτοιου είδους έργα.

Αν έχω καταλάβει καλά όμως( γιατί δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που διαβάζω-ομολογώ) οι τράπεζες αυτές δεν στέκονται μόνο στη χρηματοδότηση του έργου αλλά προχωρούν και παραπέρα : τεχνοοικονομική μελέτη, σχεδιασμός, προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού. Με λίγα λόγια δηλαδή οι τράπεζες γίνανε κατασκευαστές-εγκαταστάτες (δεν έχει σημασία αν γίνετε έμμεσα, μέσω δηλαδή κάποιου συνεργάτη).

Το άφηνε να εννοηθεί εδώ και καιρό η Eurobank αλλά το ΤΤ με την ηλιακή ταράτσα το παράκανε (http://www.iliakitaratsa.gr). Kαι ακολουθούν και οι υπόλοιπες πολύ φοβάμαι.

Περιμένω να ακούσω τις γνώμες σας για το θέμα αυτό γιατί το θεωρώ πάρα μα πάρα πολύ σοβαρό.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

συναδελφε οι τραπεζες τοσα χρονια...

 

χρηματοδοτουν συγκεκριμενους κατασκευαστες και τους κρατανε ορθιους οταν η αγορα βουλιαζει...

εγκρινουν δανεια για αγορα απο συγκεκριμενους κατασκευαστες ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ σε ιδιωτες..

επομενως τωρα που η αγορα εχει κατσει μπηκανε στο επομενο κομματι...

 

υπαρχει ολοκληρο εντυπο που μουχει δωσει συγκεκριμενη τραπεζα για προωθηση και μπηως ηθελα να ενταχθω στο παραπανω πακετο.......

βαζεις ηλιακα και ο ιδιωτης το δανειο που τουδωσε η τραπεζα το αποπληρωνει με το οφελος απο την ενεργεια που πουλαει σε βαθος χρονου.....

 

ωραια ενεργεια που το παραξενο η το μεμπτο?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου έχω ανοίξει το θέμα εδώ και 1,5 μήνα εδώ

 

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=15163

 

Δυστυχώς δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση από τους συναδέλφους και μηδενική αντίδραση από διάφορα κομμάντο υπερασπιστές του τεε και των golden boys του .

 

Το επόμενο βήμα μετά την κατάργηση και του ελάχιστων αμοιβών , θα είναι η προσφορά του πακέτου Μελέτη - Δανειοδότηση - Επίβλεψη - Κατασκευή στους ιδιώτες γιά την ανέγερση σπιτιών κλπ .

 

Εκεί θα πουν οι τράπεζες , ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΛΕΤΗ - ΕΠΙΒΛΕΨΗ , με το επιτόκιο λίγο τσιμπημένο .

Αλλωστε θα έχουν πολλούς χαμηλόμισθους μηχανικούς που θα τους βγάζουν την δουλειά .

 

Τότε ίσως ξυπνήσουν μερικοί , αλλά θα είναι αργά .

 

Το αποκορύφωμα της ιστορίας αυτής είναι ότι την ξεκίνησε το ταχυδρομικό ταμιευτήριο , το οποίο είναι κρατικοδίαιτο και το πληρώνουμε μέσω των φόρων μας .

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε BAS δεν είχα δεί το θέμα που είχες ανοίξει.Απ'ότι διάβασα πάντως το θέμα οδηγήθηκε αλλού...

Εδώ είμαστε μπροστά σε μια τραγική κατάσταση και δεν γνωρίζω κατά πόσον μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο σε άλλες χώρες : Ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντί να χρηματοδοτεί ένα έργο - μια επένδυση , αναλβάνει και την εκπόνησή της!! Γίνεται δηλαδή κατασκευαστική-μελετητική εταιρεία!

Έχω την εντύπωση οτι αυτό είναι πρωτοφανές και παγκόσμια πρωτοτυπία. Μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Απορώ πραγματικά πως ο ΣΕΦ ή το ΤΕΕ δεν έχουν την παραμικρή αντίδραση.

Το θεωρώ πολύ σοβαρό το θέμα και ομολογώ οτι περιμένω με αγωνία κάποια σχόλια απο συναδέλφους.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Τα ίδια κάνει και η Πειραιώς για τις βιομηχάνικες στέγες με έμφαση αυτές που είναι στις ΒΙΠΕ με πρόσχημα την ΕΤΒΑ.

Επίσης να αναφέρω ότι για να κάνει κάποιος συνεργασία με την εν λόγω τράπεζα σαν Integrator μέρος των δικαιολογητικών είναι τιμές που πουλάς ένα turn key project και με ποιές εταιρίες συνεργάζεσαι για να αποφανθούν αν οι λύσεις που δίνιε είνια bankable ή όχι.

Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι ο χωρος των αιολικών είνια αρκετά ωριμότερος απο το Φ/Β στα οποία το comoditization έχει έρθει πολύ γρήγορα.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς αυτή είναι η χώρα που ζούμε. Ρώτησα κάποιους υπεύθυνους πως γίνεται να χρησιμοποιούνε εταιρείες που δεν έχουν ένα kW εγκατεστημένο και ξέρετε ποια ήτανε η απάντηση τους? Μα αυτοί ξέρουν να κάνουνε δρόμους.. Τι σχέση έχουνε τα Φ/Β με τους δρόμους τις πλατείες τις μεζονέτες τα πάρκα ένας θεός ξέρει… Ζούμε για ακόμα μια φορά το θέατρο του παραλόγου. Και στα αιολικά τα ίδια γίνανε, ξέρετε πόσα πάρκα δουλεύουνε με CF 20% ενώ θα μπορούσανε να φτάσουνε το 40%?? Εγώ θα περιμένω να δω τι πλαίσια θα βάλουνε τι αντιστροφείς τι βάσεις , που θα τα βρούνε ( Η αλλαγή της τιμής στην kWh στη Γερμανία θα πάει τέλους του χρόνου… άρα παραδόσεις καλό 2011…) :confused:

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς αυτή είναι η χώρα που ζούμε. ( Η αλλαγή της τιμής στην kWh στη Γερμανία θα πάει τέλους του χρόνου… άρα παραδόσεις καλό 2011…) :confused:

 

Πολύ πιθανό οι τράπεζες να πάρουν πολύ καλές τιμές σε σχέση με ένα μηχανικό που παλευει να κάνει 2-3 εγκαταστάσεις το χρόνο αλλά τι ψάχνεις τώρα,

Πραγματικά όταν διάβασα για ΤΑΧ-ΤΑΜ και για Πειραιώς τις επαγγελματικές στέγες τα πήρα άσχημα αλλά δεν μπορείς να τα βάλεις με γίγαντες, και το attitude είναι λίγο περίεργο.

Αυτό με την Γερμανία είναι σίγουρο? αν είναι η αγορά θα γίνει μεγάλο χάλι, όχι που ήταν σε καλή κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα φίλε και συνάδελφε jsk δεν είναι οτι είναι γίγαντες και δεν μπορούμε να τα βάλουμε μαζί τους. Το θέμα είναι το πώς είναι δυνατόν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με άδεια χρηματοπιστωτικού ιδρύματος , να μπορεί να αναλαμβάνει τεχνικές και κατασκευαστικές εργασίες. Πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που βλέπω. Απορώ γιατί δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις γι'αυτό, πως και δεν έχει βγεί στα κανάλια βρε αδερφέ η παγκόσμια πρωτοτυπία των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εκτός απο τη χρηματοδότηση αναλαμβάνουν και το τεχνικό-κατασκευαστικό κομμάτι του έργου...

Πείτε μου ρε συνάδελφοι, μήπως εγώ μόνο τα βλέπω έτσι???

Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται τελικά ότι λίγοι το βλέπουμε έτσι .

Θα μπορούσαμε λοιπόν και εμείς παρέα με μερικούς παράνομους τοκογλύφους να γίνουμε νόμιμοι τοκογλύφοι , ακριβώς όπως και οι τράπεζες .

 

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα φωτοβολταικά , είναι ότι πρέπει να μας κάνουν όλους υπαλληλάκια , είτε των τραπεζών , είτε των κατασκευαστικών που παριστάνουν τις μεγάλες έχοντας μόνο ΕΝΑ πελάτη το ελληνικό κομματικό κράτος με τις ανάλογες εκλογικές χορηγίες βέβαια , οπως λέει και ο Μαντέλης .

 

Δεν γουστάρουν λοιπόν ελεύθερους επαγγελματίες βέβαια γιατί έχουν ανταγωνισμό .

 

Οσο γιά το τεε ? Μάζεψε όπως γράφει στο ΕΔ τους βουλευτές μηχανικούς γιά να τους πεί ότι στην βουλή υπάρχει "λόμπυ τεχνολόγων" . Βλέπεις δεκαετίες τώρα το θέμα αυτό είναι που πουλάει το τεε στους μηχανικούς γιά να δείξει ότι "σκίζεται" γιά αυτούς .

Γιά τις τράπεζες-μηχανικούς ούτε κουβέντα . Χαλάει η σούπα βλέπεται .

Link to comment
Share on other sites

..Το θέμα είναι το πώς είναι δυνατόν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με άδεια χρηματοπιστωτικού ιδρύματος , να μπορεί να αναλαμβάνει τεχνικές και κατασκευαστικές εργασίες...

 

Αφού ειπώθηκε και παλιότερα σε ανάλογη συζήτηση για το θέμα ότι η κάθε τράπεζα που θέλει να ασχοληθεί με το θέμα συνεργάζεται με μηχανικό -(ούς) αντίστοιχης ειδικότητας. Δηλαδή ποιος υπογράφει τη μελέτη Φ/Β ο διευθυντής της τράπεζας; μην τρελαθούμε...

 

Όταν η τράπεζα κάνει εκτίμηση ακινήτου (στα στεγαστικά δάνεια) πάλι μηχανικός που συνεργάζεται με την τράπεζα δεν την κάνει;

 

Φυσικά η μελέτη ενός Φ/Β είναι σοβαρότερη από πλευράς κινδύνων για τον χρήστη κ.α. αν γίνουν λάθη στη μελέτη / κατασκευή από ότι η εκτίμηση ακινήτου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.