Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιομορφή 5sec


 

Recommended Posts

Συμφωνω με τον ΑΡΗ. Στην ουσια εχεις αφησει τα ενδιαμεσα πλαισια να ειναι ελευθερα να ταλαντωθουν....(υποθετω οτι εβαλες τα χιαστι στον πρωτο και στο τελευταιο φατνωμα..)

 

Αλεξη, γινεται να μην παρουν αξονικη οι τεγιδες, στην κατασκευη, οπως συζηταγαμε καποτε, να κανεις οβαλ τρυπες στις τεγιδες...

 

Για να μην παρουν αξονικη πρεπει να ελευθερωσεις την κατα μηκος δεσμευση (εστω την χ)....μηπως αυτο δημιουργει το προβλημα??? Γτ δεν ειναι και πολυ σωστο...πανε καροτσακι ετσι οι τεγιδες...Γιαυτο ρωτησα πως προσομοιωνεται η μη παραλαβη αξονικου..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Αλεξη, γινεται να μην παρουν αξονικη οι τεγιδες, στην κατασκευη, οπως συζηταγαμε καποτε, να κανεις οβαλ τρυπες στις τεγιδες...

 

Ναί, κάνουμε οβάλ τρύπες, κατ' αρχάς για ευκολία στην κατασκευή... Και πράγματι, οι οβάλ τρύπες επιτρέπουν μία σχετική μετατόπιση, εφόσον όμως τα φορτία που θα αναπτυχθούν υπερβούν τις δυνάμεις τριβής και εφόσον υπάρχει ακόμη περιθώριο στην τρύπα... Αλλά η οβάλ τρύπα δεν ισοδυναμεί με αντισεισμικό αρμό, ούτε με εφέδρανο κύλισης. Νομίζω, είναι σαφές ότι στον σεισμό οι συνδέσεις με οβάλ τρύπα θα αναπτύξουν κανονικά φορτία. Επίσης καλό είναι να ΜΗΝ έχουμε ντεμί καταστάσεις στον φορέα. Η σύνδεση, η αρμός, τα ενδιάμεσα στάδια είναι απλώς πηγή αβεβαιότητας.

 

Και παλι όμως είναι μεγάλη η ιδιοπεριοδος για τέτοια ιδιόμορφη

Φυσικά. Η περίοδος είναι σχεδόν 10πλάσια της συνήθους ιδιοπεριόδου. Και επειδή η ιδιοπερίοδος είναι ανάλογη του παράγοντα sqrt(m/K) βρίσκουμε ότι το κλάσμα m/K είναι σχεδόν 100πλάσιο του συνήθους. Ή η μάζα είναι 100 φορές επάνω, ή η δυσκαμψία 100 φορές κάτω. Δηλαδή κάτι από τα δύο είναι σίγουρα πολύ λάθος.

 

εννοώ terry ότι δεν θέλω οι τεγίδες μου να παίρνουν αξονικές δυνάμεις διότι έχω δημιουργήσει σύστημα αντιανέμιων χωρίς τη συμμετοχή των τεγίδων

Πράγματι, μπορεί να έχεις κάποιο άλλο σύστημα για την εξασφάλιση των ζευκτών, αλλά οι τεγίδες δεν παύουν να είναι συνδεδεμένες. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

- Το σύστημα που έχεις για τον σκοπό αυτό είναι αρκετά ισχυρό, και παρέχει δυσκαμψία σαφώς ανώτερη από εκείνη των τεγίδων. Τότε μπορείς να αγνοήσεις τις τεγίδες, και να τις υποκαταστήσεις με το επικόμβιο φορτίο τους στα ζευκτά. (όπως αγνοούμε τα φύλλα επικάλυψης, μολονότι μετά βεβαιότητος συμμετέχουν και αυτά στην στατική λειτουργία) Αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωσή σου. Αν το σύστημά σου ήταν επαρκές, δεν θα εμφανιζόταν η ιδιομορφή που αναφέρεις.

- Το σύστημα που έχεις για τον σκοπό αυτό έχει την αντοχή, αλλά όχι την δυσκαμψία. Λύνεις κανονικά με τεγίδες, Βρίσκεις τα αξονικά των τεγίδων, ελέγχεις τους κόμβους των τεγίδων και τις τεγίδες με τα φορτία που προέκυψαν, αλλά όταν έρθει η ώρα των συνδέσμων τους διαστασιολογείς για το σύνολο των φορτίων, ως εάν να μην συμμετείχαν οι τεγίδες.

Στον σεισμό μάλλον δεν θες οι τεγίδες να "χορεύουν" ανεξάρτητα πάνω στα πλαίσια, ούτε τα πλαίσια ανεξάρτητα μεταξύ τους (εν τέλει αυτό θα συμβεί μονο όταν σκιστούν οι λαμαρίνες που είναι βιδωμένες πάνω στις τεγίδες...). Άρα μοιραία θα θεωρήσεις μονολιθικές συνδέσεις. Χώρια που λογικά η σημαντικότερη φόρτιση είναι η ανεμοπίεση. Δεν θες ο αέρας να σηκώσει τις τεγίδες, ούτε να τις κουνάει πέρα - δώθε, άρα χρειάζεσαι μία αρκούντως ισχυρή και ανένδοτη σύνδεση...

Θα διαπιστώσεις ότι τα φορτία που προκύπτουν από την σύζευξη των ζευκτών μέσω των τεγίδων είναι μηδαμινά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν!

Link to comment
Share on other sites

Στον σεισμό μάλλον δεν θες οι τεγίδες να "χορεύουν" ανεξάρτητα πάνω στα πλαίσια, ούτε τα πλαίσια ανεξάρτητα μεταξύ τους. Άρα μοιραία θα θεωρήσεις μονολιθικές συνδέσεις. Χώρια που λογικά η σημαντικότερη φόρτιση είναι η ανεμοπίεση. Δεν θες ο αέρας να σηκώσει τις τεγίδες, ούτε να τις κουνάει πέρα - δώθε, άρα χρειάζεσαι μία αρκούντως ισχυρή και ανένδοτη σύνδεση...

 

Αυτο ακριβως εγραψα παραπανω....

 

Κατα την γνωμη μου, σχετιικα με τα 5δευτ ιδιομορφη, σε συνεχεια αυτων που εγραψες

1. Ή εχει βαλλει τεραστια μονιμα φορτια (πιθανο λαθος στην μοναδες)

2. Ή εχεις παρα πολυ μικρη δυσκαμψια (πολλες αποδεσμευσεις στροφων, κινησεων)

 

 

Στην περιπτωση οβαλ οπων, εννοειται πως δεν εχεις λαβει τις τεγιδες υποψη και πως οι τρυπες εχουν επαρκες "μηκος"..

Link to comment
Share on other sites

Στην περιπτωση οβαλ οπων, εννοειται πως δεν εχεις λαβει τις τεγιδες υποψη και πως οι τρυπες εχουν επαρκες "μηκος"..

 

Το οποίο μήκος το έχεις υπολογίσει (όπως περίπου υπολογίζουμε τον σεισμικό αρμό), έχεις προδιαγράψει λεπτομερώς τον τρόπο σύνδεσης ώστε να μην σφιχθούν πολύ οι βίδες και στην αρχική τοποθέτηση οι τρύπες να είναι κέντρο - κέντρο, έχεις εξασφαλίσει ότι οι λαμαρίνες επικάλυψης θα έχουν αρμό και λούκι στην θέση των συνδέσεων, ότι η μηχανολογική εγκατάσταση (σωλήνες, ηλεκτρολογικά, αερισμός, γερανογέφυρες κλπ) θα έχουν επίσης αρμό με το προβλεπόμενο περιθώριο μετατόπισης κλπ)... Φυσικά τα ίδια ισχύουν για τις υδρορροές δεξιά - αριστερά και για την πλευρική επικάλυψη... η σχετική μετατόπιση δεν εμφανίζεται μόνο στο ζευκτό, αλλά και στους στύλους, φθίνουσα μέχρι την θεμελίωση...

 

:):):)

Link to comment
Share on other sites

Φυσικα αστειευομαι....

Απλα μιλαγα για την περιπτωση που δεν εχεις λαβει υποψη το αξονικο φορτιο και στην κατασκευη σου δεν το εξασφαλιζεις και επειδη εισαι οριακα, η τεγιδα αστοχει...

Link to comment
Share on other sites

Α!... Καλά, το πήρα πολύ πατριωτικά το θέμα! :) Πάντως οι δυνάμεις που απαιτούνται για να "συγχρονιστούν" όλα τα πλαίσια είναι συνήθως πολύ - πολύ μικρές. Αποκλείεται η τεγίδα και ο κόμβος της να "βγαίνει" στην ανεμοπίεση και να έχει πρόβλημα στον σεισμό.

 

Και αφού προχώρησε τόσο πολύ η κουβέντα, να ρωτήσω κάτι: Τι κτήριο είναι αυτό που χρειάζεται αντισεισμικό;

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά δες λίγο τα φορτία σου. Άμα π.χ. χρησιμοποιείς το instant ένα πολύ σύνηθες λάθος είναι όταν βάζεις κατανεμημένο φορτίο να έχεις μονάδες kN/mm (default το mm, αλλά αλλάζει εύκολα) αντί για m.

Link to comment
Share on other sites

Και αφού προχώρησε τόσο πολύ η κουβέντα, να ρωτήσω κάτι: Τι κτήριο είναι αυτό που χρειάζεται αντισεισμικό;

 

Ποιος ειπε για αντισεισμικο???

 

 

Και κατι για το προηγουμενο που λεγαμε...Η τεγιδα θα παρει αξονικο και απο την ανεμοπιεση, δεν περιμενει μονο το σεισμο..

 

@ssouanis Συμφωνω, γιαυτο ρωτησα ποιο λογισμικο χρησιμοποιει...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.