Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Προσωρινούς Ενεργειακούς Επιθεωρητές


lefterism

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 218
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αγαπητέ Timoros, σε ευχαριστώ. Μήπως γνωρίζεις γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός, με όριο την επιφάνεια των 1.000 m2 ?

 

Ενας λόγος είναι το ότι οι Τ.Ε. μηχανικοί μπορούν να εγγράφουν μόνο στην Α΄τάξη ενώ οι Π.Ε. και στην Α΄και στην Β΄. Οι Τ.Ε. κατόπιν 5-ετούς εμπειρίας σαν ενεργειακοί επιθεωρητές μπορούν να ζητήσουν αναβάθμιση σε Β΄τάξη.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν και άλλοι λόγοι που έγινε αυτός ο διαχωρίσμος.

 

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών με σκοπό τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας έχουν οι:

 

α. Διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή αντιστοίχων και ισοτίμων της αλλοδαπής,

β. Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης για την Α’ τάξη,

γ. Έπειτα από απόφαση της Επιτροπής (ή του Φορέα) Απόφοιτοι λοιπών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τετραετούς και πενταετούς φοίτησης, της ημεδαπής ή αντιστοίχων και ισοτίμων της αλλοδαπής,

 

3.1 Διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή αντιστοίχων ισοτίμων της αλλοδαπής μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Α’ και Β’ τάξης και για τις τρεις κατηγορίες ενεργειακών επιθεωρήσεων (Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτιρίου, Λεβήτων /εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων Κλιματισμού) και να ενταχθούν στο Μητρώο αντίστοιχα, εφόσον το επιθυμούν.

3.2 Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και απόφοιτοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή αντιστοίχων και ισοτίμων της αλλοδαπής μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτιρίου, Λεβήτων/ εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων Κλιματισμού Α’ τάξης και να ενταχθούν στο αντίστοιχο Μητρώο. Μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία 5 ετών και διενέργειας ικανού αριθμού ενεργειακών επιθεωρήσεων, στη βάση των σχετικών δικαιολογητικών που υποβάλλουν, έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης των αδειών τους από Α’ σε Β’ τάξη μετά από εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενεργειακών Επιθεωρητών, όπως καθορίζεται στο άρθρο 8 του παρόντος.

Link to comment
Share on other sites

Η διάκριση αυτή είναι νόμιμη;

 

Όπως το βλέπω, όσοι είναι άνω 10ετίας θα καθαρίσουν τις μεγάλες δουλειές από την πιάτσα και όσοι είναι κάτω 10ετίας θα φάνε τα ψίχουλα όταν μπορέσουν να πάρουν την πιστοποίηση.

Link to comment
Share on other sites

τον 10/2009 παρακολουθησα σεμιναριο απο το ΙΕΚΕΜ.Πηρα σχετικη βεβαιωση.

Εχει καμμια ισχυ αυτη η βεβαίωση ? Αν δεν εχει γιατι εγιναν τα σεμινάρια ?:(:(

Link to comment
Share on other sites

ανω 10 ετιας θα απρουν τα δημοσια κτιρια....τις μεγαλες πολυεθνικες.....δλδ οσοι καποια στιγμη πληρωνουν με λιγα λογια...

 

και οι υπολοιποι θασχολουμαστε με τον κυρα κατινα !!

Link to comment
Share on other sites

τον 10/2009 παρακολουθησα σεμιναριο απο το ΙΕΚΕΜ.Πηρα σχετικη βεβαιωση. Εχει καμμια ισχυ αυτη η βεβαίωση ? Αν δεν εχει γιατι εγιναν τα σεμινάρια ?:(:(

 

Αν εμπίπτει στις παρακάτω περιπτωσείς θα έχει ισχύ.

 

Άρθρο 5-Απαιτούμενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών με σκοπό τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας έχουν οι:

α. Διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή αντιστοίχων και ισοτίμων της αλλοδαπής,

β. Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης για την Α’ τάξη,

γ. Έπειτα από απόφαση της Επιτροπής (ή του Φορέα) Απόφοιτοι λοιπών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τετραετούς και πενταετούς φοίτησης, της ημεδαπής ή αντιστοίχων και ισοτίμων της αλλοδαπής,

εφόσον πληρούν όλα τα παρακάτω κριτήρια:

Ι(i) Το περιεχόμενο των προπτυχιακών σπουδών των σχολών που αποφοίτησαν είναι συγγενές με θέματα κτιρίου και εγκαταστάσεών του και περιλαμβάνει κατάρτιση τουλάχιστον σε έναν από τους παρακάτω τομείς της επιστήμης:

1. Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός,

2. Θέρμανση, Ψύξη, Κλιματισμός,

3. Οικοδομική,

4. Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια,

I(ii) Έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές σε ενεργειακά θέματα κτιρίων

I(iiι) Έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης εγκεκριμένο από το Τ.Ε.Ε. με εισήγηση του ΦΕΑ

ΙΙ. Παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται από ανώτατα επιστημονικά ή άλλα ιδρύματα ή/και φορείς σχετικούς με το αντικείμενο, έχοντες αποδεδειγμένη εμπειρία και κατάλληλα μέσα, μετά από απόφαση έγκρισης του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία χορηγείται κατόπιν υποβολής του εκπαιδευτικού προγράμματος και γνωμοδότηση της Επιτροπής που συγκροτείται με το άρθρο 8 του παρόντος. Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος καθορίζεται στο άρθρο 9 του παρόντος, ‘Εκπαίδευση Ενεργειακών Επιθεωρητών’. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κατά το πρότυπο των πανελληνίων εξετάσεων, από το φορέα πιστοποίησης του. Μεταβατικά και εντός 12 μηνών για την ίδρυση του φορέα πιστοποίησης από το Τ.Ε.Ε. οι εξετάσεις γίνονται από το Τ.Ε.Ε. σε συνεργασία με την Γ.ΕΠ.Ε.Ε.. Με απόφαση Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται ζητήματα σχετικά με το κόστος του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος, τη δαπάνη των εξετάσεων, τα προσόντα των εκπαιδευτών και λοιπές αναγκαίες λεπτομέρειες.

ΙΙΙ. Έχουν τουλάχιστον 3ετή τεκμηριωμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, ή σε θέματα Η/Μ εγκαταστάσεων/ συστημάτων του κτιριακού τομέα, ή/και σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων.

Εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληροί τους όρους της παραγράφου Ι(i) αλλά έχει ολοκληρώσει και μεταπτυχιακές σπουδές, σε δύο από τους προαναφερόμενους, στην παράγραφο Ι(i), τομείς της επιστήμης, τα έτη των σπουδών αυτών λαμβάνονται ως επαγγελματική εμπειρία.

 

Τα ανωτέρω βέβαια ισχύουν για τις "οριστικές" άδειες επιθεωρητών.

 

Δεν ξέρω κατά πόσο έχει σχέση το σεμινάριο που παρακολούθησες, υποθέτω διαβάζοντας εδώ θα το καταλαβαίνεις. Ελπίζω να σε βοηθήσει να βγάλεις άκρια. Ειδάλλως θα γνώριζουν από εκεί που το παρακολούθησες, και λογικά αναμένονται και περαιτέρω "διευκρινιστικές" κτλ.

 

Για τους "Προσωρινούς Ενεργειακούς Επιθεωρητές" ισχύει η δεκαέτης εμπειρία.

 

Οπώς τα έχω καταλάβει εγώ τουλάχιστον.

 

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=395

http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads/downloads/2010/05/b-pdee.pdf

http://www.ypan.gr/docs/pd%20swmatos%20epithewritwn.pdf

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος, μετά την Δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την αποστολή του βιογραφικού σημειώματος :

- ποιά είναι η διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί ?

- σε πόσο χρόνο ?

- πότε και που θα γίνει η ανάρτηση των ονομάτων ?

- η απόρρηψη κάποιου, θα τεκμηριώνεται ?

- προβλέπεται διαδικασία ενστάσεων ?

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το "Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση του σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών", η διαδικασία θα είναι ως εξής:

 

Άρθρο 11-Μεταβατικές Διατάξεις

1. Για την περίοδο δεκαοχτώ (18 ) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ο Υπουργός Ανάπτυξης θα χορηγήσει προσωρινές άδειες, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε., σε ενδιαφερόμενους που έχουν υποβάλλουν αίτηση και πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται στο Άρθρο 5, παράγραφος 1α και 1β (Σημείωση δική μου: Το άρθρο (5) εχεί γίνει quote σε παραπάνω post), με τουλάχιστον 10ετη εμπειρία προκειμένου να λειτουργήσει ο θεσμός των Ενεργειακών Επιθεωρητών.

2. Οι κάτοχοι αυτών των προσωρινών αδειών υποχρεούνται στο διάστημα αυτό να προσκομίσουν βεβαίωση πιστοποίησης από το Τ.Ε.Ε., προκειμένου να συνεξετασθούν όλα τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά αρμοδίως και να γνωμοδοτήσει η Γ.ΕΠ.Ε.Ε. εάν μπορούν να ενταχθούν στο ανάλογο Μητρώο και να τους χορηγηθεί σχετική Άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή ή/και Γραφείου Ενεργειακών Επιθεωρήσεων. Οι εξετάσεις πιστοποίησης θα γίνονται από το Τ.Ε.Ε. σε συνεργασία με την Γ.ΕΠ.Ε.

 

Η διαδικάσια λοιπόν θα είναι η ανωτέρω.

Οπως το καταλαβαίνω εγώ για τις προσωρινές άδειες θα χρείαζεται μόνο γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.

Ο χρόνος θα ανακοινώθει υποθέτω ΜΕΤΑ την δημοσιεύση του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος, προς το παρόν είναι σχέδιο ακόμα. Αν έχει δημοσιευθέι και κάποιος συνάδελφός το ξέρει ας το δημοσιευσεί εδώ, ίσως να έχει και αλλάγες από το σχέδιο αυτό.

Για τα υπόλοιπα δύο ερωτήματα δεν γνωρίζω :rolleyes:

 

Περί Γ.ΕΠ.Ε.Ε., από ότι φαίνεται ΘΑ συσταθεί και αυτή.

http://www.opengov.gr/minenv/?p=243

 

Μάλλον έχουμε καιρό ακόμα με τους ρυθμούς που πάμε, αν και από την άλλη βιάζεται να άρχισει να μαζευέι "πρόστιμα" και ίσως να μας εκπλήξει τι να πω.

Αν προσέξετε και το site http://www.buildingcert.gr/ είναι "μισοτελειωμένο / προχειροφτιαγμένο", ακόμα κανένας σύνδεσμος δεν δουλεύει για νέα, οδηγίες χρήσης κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.