Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρόλος αερεξαγωγού σε καταθλιπτικό δίκτυο λυμάτων


3dio

Recommended Posts

Καλησπέρα

Είμαι ένας από τους πολλούς Ηλ/γους Μηχ/κους που στην πράξη ασχολούνται και με τα μηχανολογικά.

Σε ένα δίκτυο λυμάτων (αποχέτευσης) προδιαγράφεται η τοποθέτηση αερεξαγωγού διπλής ενέργειας σε κάποιο σημείο του καταθλιπτικού αγωγού. Ο καταθλιπτικός αγωγός ξεκινάει από το αντλιοστάσιο και φτάνει στο κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης της πόλης.

Ήθελα να ρωτήσω: τι συνέπειες θα έχει η μη τοποθέτηση αυτού του αερεξαγωγού; Γενικά ποια είναι η λειτουργία/ ρόλος του αερεξαγωγού σε τέτοιου είδους δίκτυα;

Επισημαίνω ότι το δίκτυο διαθέτει αντιπληγματική βαλβίδα και έναν ακόμα αερεξαγωγό στην αρχή του καταθλιπτικού αγωγού (αντλιοστάσιο).

ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Σε καταθλιπτικούς αγωγούς μικρού μήκους, μικρού μανομετρικού και χαμηλής κλίσης της γραμμής ενέργειας, η τροφοδοτούσα αντλία των οποίων λειτουργεί στο κατώτερο τμήμα του διαγράμματός της, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι αν παραληφθεί ο αερεξαγωγός. Να υποθέσω ότι η αντιπληγματική βαλβίδα είναι βαλβίδα αντεπιστροφής. Που σημαίνει ότι ο αγωγός μένει πλήρης στασίμων λυμάτων όταν δεν λειτουργεί η αντλία. Θέλει προσοχή, εφόσον παραληφθεί η αερεξαγωγός, η διάταξη να είναι τέτοια που να μην συγκεντρώνονται στην αντλία τα αέρια που παράγονται από την σήψη. Διαφορετικά η αντλία δεν θα μπορεί να ανεβάσει πίεση, και εάν στεγνώσει, θα καταστραφεί.

 

Δώσε πληροφορίες για μήκος, διατομή και κλίση.

Link to comment
Share on other sites

Αερεξαγωγό θα τοποθετήσεις μόνο εφόσον η κλίση του αγωγού δεν είναι συνεχής, και επομένως υπάρχει πιθανότητα να εγκλωβίσεις αέρα...

 

Εάν έχεις τη μηκοτομή του αγωγού, θα καταλάβεις εάν απαιτείται και που.

Link to comment
Share on other sites

Εξαεριστικά τοποθετούνται τουλάχιστον όπου υπάρχει αλλαγή από θετική σε αρνητική κλίση του αγωγού επειδή αυτά είναι τα σημεία όπου αναμένεται εγκλωβισμός αέρα. Σε μεγάλου μήκους δίκτυα τοποθετούνται και κατά διαστήματα ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εγκλωβισμού αέρα.

Αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από το αν το δίκτυο είναι λυμάτων ή νερού. Στην περίπτωση των λυμάτων θα πρέπει τα εξαεριστικά να είναι ειδικά για λύματα.

Και γενικά όταν η μελέτη προβλέπει τοποθέτηση οποιουδήποτε ειδικού εξοπλισμού καλό θα είναι να τοποθετείται. Αλλοιώς αναλαμβάνεις εσύ την ευθύνη για ενδεχόμενη δυσλειτουργία του δικτύου.

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτηση είναι : Ποιός είναι ο Ρόλος αερεξαγωγού σε καταθλιπτικό δίκτυο λυμάτων

 

Εάν η ερώτηση ήταν : Ποιός είναι ο Ρόλος αερεξαγωγού σε καταθλιπτικό δίκτυο γενικά (και όχι ειδικά, λυμάτων)

 

η απάντηση θα ήταν διαφορετική; Από όσο ξέρω όχι.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ όλους σας πραγματικά.

Ψάχνω για περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο (είναι ήδη κατασκευασμένο και εγώ ουσιαστικά κάνω έρευνα για να δω αν είναι όλα οκ) και μπορεί να επανέλθω.

Πάντως ακόμα και έτσι ήταν πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μου δώσατε.

Link to comment
Share on other sites

Εάν παραληφθεί η βαλβίδα εξαγωγής αέρα, σε καταθλιπτικό αγωγό, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Εστω ότι εγκλωβίζεται κάποια ποσότητα αερίων στα ανώτερα σημεία του δικτύου. Τι πρόβλημα θα δημιουργηθεί;

Link to comment
Share on other sites

Αν το μήκος των αγωγών είναι σχετικά μικρό και η ταχύτητα ροής που μπορεί να παράσχει η αντλία δεν υπάρχει πρόβλημα (βλέπε και #2)

 

CostasV, η μόνη διαφορά είναι ότι στα δίκτυα λυμάτων παράγονται αέρια ενώ στα δίκτυα καθαρού νερού δεν υπάρχουν άλλα αέρια πλην του διαλυμένου αέρα.

Link to comment
Share on other sites

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα :

Αντλία με μέγιστη παροχή 100 m3/h και μέγιστο Δp=15 bar

Διάμετρος: Φ200

Μήκος: 10 km

Εστω επίσης ότι σε κάθε χιλιόμετρο ο αγωγός έχει 500 μέτρα ανηφορικά (ΔΗ=20 m) και 500 μέτρα κατηφορικά , δηλαδή ο αγωγός πάει /\/\/\/\..../\.

 

Θα υπάρχει πρόβλημα εάν δεν μπουν βαλβίδες εξαέρωσης στις τοπικές κορυφές του δικτύου;

 

Μόνο όταν σταματά η λειτουργία του αγωγού (π.χ. για να αντικατασταθεί κάποιο τμήμα αγωγού), και αδειάζει ένα τμήμα (ή και όλος ο αγωγό), μόνο τότε βλέπω κάποια χρησιμότητα αυτών των βαλβίδων (αυτόματης εξαγωγής και ορισμένες φορές ΚΑΙ εισαγωγής) αέρα.

 

Ειδάλλως, ποιά η χρησιμότητα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.