Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοποθέτηση κτιρίου σε πρώην πανταχόθεν


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι.

Έχω μια περίπτωση μεσαίου οικοπέδου (σύστημα δόμησης πρώην πανταχόθεν ελεύθερο).Εκατέρωθεν του οικοπέδου (στα πλαϊνά όρια του) υπάρχουν κτίρια προ ΓΟΚ 85 με πλάγιες αποστάσεις μεγαλύτερες του Δ. Το ύψος του κτιρίου που θέλω να φτιάξω στο οικόπεδο είναι Η=15.00μ δηλ. Δ=4.50μ.Το πρόσωπο του οικοπέδου είναι 18.00μ.Το πίσω όριο είναι 17.87μ

Υπάρχει κάποια διάταξη με την οποία να μπορώ να κολλήσω στο ένα από τα δύο πλαϊνά όρια γιατί στην περίπτωση που αφήσω απόσταση Δ και από τα δύο δεν μπορώ να εξαντλήσω τη δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Στο πίσω όριο που το οικόπεδο στενεύει δεν εξασφαλίζεται διάσταση κτιρίου 9.00μ.Διαφοροποιεί αυτό κάπου την κατάσταση?

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα θέλει πολύ προσοχή .... διαβασε πολύ καλά το αρθρο 9 του ΓΟΚ

Τα διπλανά κτίρια με τι όρους δόμησης χτίστηκαν ??

Link to comment
Share on other sites

Γ1.1. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 55 / 11.8.2000

 

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την εφαρμογή του Ν. 2831/2000 "Τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 1577/85 «Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός» και άλλες πολεοδομικές διατάξεις".

 

ΑΡΘΡΟ 7 (Τροποποίηση του άρθρου 9).

 

παρ. 1- Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο σε επαφή με το πίσω και τα πλάγια όρια του οικοπέδου ή σε απόσταση Δ= 3+ 0,10 Η, όπου Η:

• το ύψος του κτιρίου, όταν εξαντλείται με την οικοδομική άδεια ο σ.δ ή

• το μέγιστο επιτρεπόμενο, όταν δεν εξαντλείται με την οικοδομική άδεια ο σ.δ ή

• το ύψος που προβλέπεται από το διάγραμμα κάλυψης ότι θα εξαντληθεί μελλοντικά ο σ.δ ή

• το προβλεπόμενο ύψος, σε περίπτωση που πρόκειται να γίνει χρήση του μηχανισμού της Μ.Σ.Δ.

Δηλαδή εάν κατά την ανέγερση οικοδομής δεν προβλεφθεί Δ, που να καλύπτει την προσθήκη ορόφου με Μ.Σ.Δ η προσθήκη αυτή δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Επισημαίνεται ότι υπόλοιπο σ.δ. μικρότερο ή ίσο με την επιφάνεια του κλιμακοστασίου δεν υπολογίζεται ως δυνατότητα μελλοντικής προσθήκης καθ' ύψος.

παρ. 2- Κατά την έγκριση ή επέκταση εγκεκριμένου σχεδίου και όταν το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων καθορίζεται μέχρι 8.50 μ. και εφ' όσον επιβάλλεται απόσταση του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου, η απόσταση αυτή μπορεί να καθορίζεται με το Δ/γμα των όρων δόμησης, μικρότερη του Δ και τουλάχιστον 2.50 μ.

Στα διαγράμματα κάλυψης, που εγκρίνονται οι αποστάσεις μεταξύ των ορίων των οικοδομήσιμων χώρων, πρέπει να είναι τουλάχιστον Δ ( της παρ. 1) ή σύμφωνα με τα προηγούμενα ανεξάρτητα από την θέση των ορίων των οικοπέδων. (σχ. 5 )

παρ. 3- Στις περιπτώσεις που ίσχυε :

- το πανταχόθεν ελεύθερο ή το ασυνεχές σύστημα δόμησης και

- το συνεχές και το μικτό σύστημα και μόνο για το τμήμα του ορίου των οικοπέδων, για τα οποία ζητείται σήμερα άδεια και που αντιστοιχεί σε μία από τις θέσεις όπου επιβαλλόταν από τις προϊσχύουσες του Γ.Ο.Κ. '85 διατάξεις ( δηλ. με το Γ.Ο.Κ. 73 ) να αφεθεί ο υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος και εφ1 όσον :

α. στο όμορο οικόπεδο υπάρχει διατηρητέο κτίριο ή κτίριο, που έχει ανεγερθεί πριν από το Γ.Ο.Κ./85 με χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής (ξενοδοχείο), υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης και έχει απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 μ., τότε η θέση του υπό ανέγερση κτιρίου οφείλει να είναι:

• σε απόσταση τουλάχιστον Δ (της παρ. 1) από τα όρια.

Εάν από την υποχρέωση αυτή δεν εξασφαλίζεται στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου κτίριο με διάσταση 9.0 μ., το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση ίση η μεγαλύτερη από την απόσταση του γειτονικού κτιρίου, εφ' όσον αυτή είναι μικρότερη από Δ, προκειμένου να εξασφαλισθεί διάσταση κτιρίου 9,0 μ. (σχ. 6)

• εάν και πάλι δεν εξασφαλίζεται σε κάθε δέση του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου κτίριο με διάσταση 9,0 μ. η απόσταση από το όριο μειώνεται τόσο όσο απαιτείται για την εξασφάλιση των 9,0 μ. και εάν η απόσταση από το όριο καθίσταται μικρότερη του 1,0 μ., τότε το κτίριο κατασκευάζεται:

- ή σε επαφή με το όριο,

- ή σε απόσταση 1,0 μ. από αυτό κατά την προβολή του υπάρχοντος στο όμορο οικότιεδο κτιρίου, σε βάρος της διάστασης των 9,0μ.

β. εάν υπάρχει υποχρέωση τήρησης απόστασης και από τα δύο πλαϊνά όρια, τότε η θέση του υπό ανέγερση κτιρίου οφείλει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον Δ (της παρ. 1) και από τα δύο όρια.

• Εάν από την υποχρέωση αυτή δεν εξασφαλίζεται κτίριο με διάσταση 9,0 μ., το κτίριο κατασκευάζεται με διάσταση το πολύ 9,0 μ., έτσι ώστε να ισαπέχει από τα όρια αυτά, κατά την προβολή του υπάρχοντος στο όμορο οικόπεδο κτιρίου. (σχ. 7 ).

Εάν η συνολικά εναπομένουσα απόσταση (μετά την τοποθέτηση του κτιρίου με διάσταση 9,0 μ.

- είναι μικρότερη των 2,0 μ., τότε επιτρέπεται η επαφή του κτιρίου με ένα από τα δύο όρια (χωρίς υπέρβαση της διάστασης των 9,0 μ.) και

- είναι μικρότερη του 1.0 μ, τότε επιτρέπεται η επαφή και με τα δύο όρια \ στο τμήμα που η απόσταση είναι μικρότερη του 1,0 μ.) ή σε απόσταση 1,0 μ. τουλάχιστον σε βάρος της διάστασης των 9,0 μ.

Ο ακάλυπτος χώρος, που προκύπτει από την εφαρμογή των πιο πάνω είναι υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος.

Για την δόμηση στο όμορο οικόπεδο, που προκάλεσε τους πιο πάνω περιορισμούς έχουν εφαρμογή οι ίδιες διατάξεις, εάν η απόσταση που έχει αφεθεί είναι μικρότερη από Δ. Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση αυτή, όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη ή ίση με Δ εφαρμόζεται η παρ.1 του άρθρου 9.

Γενικά οι διατάξεις για την εξασφάλιση των 9,0 μ. εφαρμόζονται σε κάθε διεύθυνση κάθετα προς τα όρια ή το πρόσωπο του οικοπέδου και για κάθε τμήμα του κτιρίου, έστο: και αν σε κάποιο άλλο τμήμα ή προς άλλη διεύθυνση του οικοδομήσιμου τμήματος εξασφαλίζεται η διάσταση αυτή.

 

οπότε μάλλον δεν σε εξυπηρετεί το γεγονός οτι το πίσω όριο είναι μικρότερο από 18 μ . :( για να κολλούσες στη μια πλευρά στο όριο θα έπρεπε με διάσταση κτιρίου 9.00 μ να σου έμεναν λιγότερο από 2.00 μ.έτσι το ερμηνεύω εγώ . ίσως κάνω λαθος. ψαξτο κι άλλο.όπως είπε κι ο συναδελφος σιγούρεψε αν τα ομορα κτίρια κτιστικαν προ ΓΟΚ 85.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι εφόσον δεν εξασφαλίζεται η διάσταση των 9μ, στο πίσω όριο, μπορείς να αφήσεις απόσταση μικρότερη από Δ εκατέρωθεν έτσι ώστε να εξασφαλίσεις τα 9μ. Αν με αυτή την αλλαγή, η απόσταση από το όριο βγει μικρότερη από 2μ τότε είσαι υποχρεωμένος να κολλήσεις ή να αφήσεις 2μ (έστω κι αν δεν εξασφαλίζεται τότε 9μ διάσταση).

 

Δηλαδή έστω Δ=4.5μ και πλάτος οικοπέδου 12μ, οπότε 12μ-4.5*2=3μ < 9μ

Τότε έχεις 12μ-9μ=3μ και 3/2=1.5μ <2μ άρα θα κολλήσεις στο ένα όριο και θα αφήσεις στο άλλο 3μ απόσταση.

Ή αν δε θες να κολλήσεις, θα αφήσεις εκατέρωθεν απόσταση 2μ και θα έχεις διάσταση κτηρίου 12μ-2*2μ=8μ < 9μ.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.Θα το ψάξω περαιτέρω μήπως και υπάρχει κάποιος τρόπος να κολλήσω γιατί έχει σημασία για μένα στην προκειμένη περίπτωση.Συνήθως αυτό που προσπαθώ είναι να μην κολλήσω αλλά καμία φορά αλλιώς μας έρχονται τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι στο θέμα γιατί μετά από έρευνα διαπίστωσα ότι το ένα από τα δύο διπλανά οικόπεδα είναι κτισμένο με όρους δόμησης του ΓΟΚ 85 και έχει αφήσει απόσταση Δ.Αλλάζει κάτι αυτό ως προς το κόλλημα?

Link to comment
Share on other sites

Λογικά μπορείς να κολλήσεις στο όριο όπου στο όμορο έχει κτίσμα μετά του 85

...Αλλά δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου πριν κάνεις οτιδήποτε ρώτα και στην πολεοδομία ...όσο για την καθυστέρηση που μάλλον θα γρινιάξει ο πελάτης πεσ΄του ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα :wink:

 

Κάτι ακόμα ...για πιο λόγο η διπλανή οικοδομή άφησε Δ ?? μήπως στο οικόπεδο σου υπήρχε κτίσμα προ το 85 ??

Link to comment
Share on other sites

chronism :

μήπως στο οικόπεδο σου υπήρχε κτίσμα προ το 85 ??

 

! ! ! Καλή παρατήρηση ! Δε λέω ότι έτσι είναι όντως αλλά ο chronism έκανε μία εύστοχη ερώτηση .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.