Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οσμές από κουζίνα εστιατορίου


strbf

Recommended Posts

Λίγο έχω μπερδευτεί:

 

"Οι οσμές και η τσίκνα βγαίνουν όλες από την έξοδο, που είναι σε ύψος περ. 8μ από το έδαφος, στην οροφή ισογείου κτίσματος, που χρησιμοποιείται για κουζίνα"

"Το ύψος του εστιατορίου είναι περ. 4μ"

"ο πιο κοντινός ενοχλούμενος είναι μία γειτονική κατοικία (απόσταση 4,5μ, 3 όροφοι, ύψος κτιρίου περ. 14μ)"

 

Δηλαδή, αν το καταλαβαίνω καλά, το εστιατόριο έχει ταράτσα στα 4m, πάνω στην ταράτσα έχει τον φυγοκεντρικό και πάνω από αυτό το "φουγάρο" βγαίνει άλλα 2,5m, σύνολο από τον δρόμο ~8m.

Ο ενοχλούμενος βρίσκεται σε οικοδομή με ισόγειο και τρείς ορόφους, σύνολο 14m.

Τα νούμερα αυτά είναι ακριβή;

Οι όμορες οικοδομές τι ύψος έχουν;

Link to comment
Share on other sites

Άλλες οικοδομές σε κοντινή απόσταση είναι πολυκατοικίες 6 ... 8 ορόφων.

 

Το κρίσιμο (νομικά) κτίριο είναι το διπλανό, ύψους 14μ.

 

Μπορεί να κάνει κανείς μία λίστα με τις πιθανές τεχνικές λύσεις (φουγάρο, ηλεκτροστατικά φίλτρα, υπεριώδης ακτινοβολία κλπ.) και να πεί λίγα λόγια για την καθεμία ?

 

Και πάλι σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί η καμινάδα πάνω από το κτίριο;

Είτε από το μια είτε από την άλλη πλευρά;

Γιατί από το σχήμα εγώ κατάλαβα ότι δεν είναι εφικτό!

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω αν είναι τεχνικοοικονομικά εφικτό να γίνει εξουδετέρωση των οσμών.

Όσον αφορά το που πηγαίνει ο αέρας που βγαίνει από το φουγάρο, δεν μπορείς να το ελέγξεις αν δεν βγεις πάνω από την ψηλότερη όμορη οικοδομή. Ειδικά αν πνέει και άνεμος από την δική της κατεύθυνση. Ακόμη και εάν φτάσεις ένα μέτρο κάτω από το στηθαίο της ταράτσας της, ο στροβιλισμός θα κατεβάζει τις οσμές μέχρι τον δρόμο. Πρέπει να ανέβεις πάνω από αυτή, έστω και 2~3m.

Φυσικά κάτι τέτοιο είναι δαπανηρό και χρονοβόρο διότι απαιτεί συναίνεση των ιδιοκτητών της ομόρου, μια που θα χρειαστεί να στηριχθείς πάνω της...

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν τοποθετηθεί φίλτρο ενεργού άνθρακα δεν πρόκειται να εξουδετερωθούν οι οσμές. Πολλά εστιατόρια το έχουν και το συντηρούν κάθε χρόνο (αντικατάσταση κόκκων άνθρακα, καθάρισμα κλπ). Ούτως ή άλλως, αν γίνει καταγγελία το υγειονομικό θα απαιτήσει την τοποθέτησή του.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η καμινάδα μπορεί να επεκταθεί κάθετα, αν στηριχθεί σωστά. Απ' ότι φαίνεται αυτή είναι η πιό πρακτική και αποτελεσματική λύση, όσον αφορά οσμές και συντήρηση.

 

Απ' ότι μου είπαν κάτι γνωστοί, τα ηλεκτροστατικά φίλτρα δεν είναι η καλύτερη λύση για ταβέρνα, γιατί αν παραμελήσει κανείς την συντήρηση ή δεν την κάνει σωστά, τότε είναι πεταμένα λεφτά, σε 1-2 χρόνια θα αρχίσει πάλι να μυρίζει.

Έχει κανένας παρόμοιες εμπειρίες ?

Link to comment
Share on other sites

Η καμινάδα μπορεί να επεκταθεί κάθετα, αν στηριχθεί σωστά. Απ' ότι φαίνεται αυτή είναι η πιό πρακτική και αποτελεσματική λύση, όσον αφορά οσμές και συντήρηση.

 

Πάρα πολύ σωστά. Άσχετα με το αρχικό κόστος, κάθε άλλη λύση θα εφαρμοστεί μόνο όταν αποδειχθεί αδύνατη η ανύψωση του αγωγού μέχρι το αναγκαίο ύψος.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ sdim. Έπρεπε να είχα ψάξει καλύτερα στο forum.

 

Απ' ότι κατάλαβα, είναι θέμα της πολεοδομίας. Ο ΓΟΚ λέει ότι αν θέλει η πολεοδομία, τότε μπορεί να επιβάλλει την ανύψωση της καπνοδόχου ή να διατάξει άλλα μέτρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα είναι η λύση. Χρειάζεται μια συστοιχία πριν τα φυσίγγια ενεργού άνθρακα (κύλινδοι με κόκους) και ο λόγος είναι ότι στον άνθρακα ο αέρας που φτάνει πρέπει να είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ  χωρίς λάδια, σκόνη , καπνό. Είναι πολύ σημαντικό επίσης η ταχύτητα του αέρα μέσα στο σύστημα αποσμησης του ενεργού άνθρακα να είναι πολύ χαμηλή( μετωπική 1m/sec έως 1,5m/sec). Μ ε μεγαλύτερη ταχύτητα ο ενεργός άνθρακας ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ. Είναι απαραίτητο να έχει γίνει σωστή μελέτη για να αποδώσει το φίλτρο. Με ημίμετρα το πιο πιθανό είναι να μην δουλεύει ο άνθρακας και η συντήρηση να είναι πιο συχνή όποτε και πιο ακριβή. Το κόστος συντήρησης έχει ένα κόστος, όμως συντηρώντας τα πρώτα φίλτρα συχνά, που δεν έχουν κόστος, αυξάνουμε το χρόνο ζωής των ακριβών φίλτρων.

 

***************************************

 

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις.
Παρακαλώ διαβάστε τους
Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, ilias

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.