Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσθήκη καθ' ύψος μεταλλικού σκελετού σε φέρουσα τοιχοποιία


 

Recommended Posts

Να μία περίπτωση:

 

Αποκατάσταση τριωρόφου από λιθοδομή. Κατά την ασθενή διεύθυνση της τοιχοποιίας η κατασκευή ενισχύεται με σίδηρο σκελετό. Η μελέτη περιλαμβάνει δύο επιλύσεις: Μία με q=3 για με τον μεταλλικό σκελετό να παραλαμβάνει όλη την τέμνουσα βάσης για τις ανάγκες του ΕΑΚ, και μία με συνεργασία τοίχων - σιδηρού σκελετού (με q λίγο πάνω από 1,5) γιατί η πραγματικότητα είναι άλλη... Η δεύτερη αποδεικνύεται δυσμενέστερη, όχι τόσο λόγω τέμνουσας βάσης, όσο λόγω τύπου παραμόρφωσης...

 

Μεταξύ των ιδιαιτεροτήτων της κατασκευής ήταν η απευθείας πάκτωση του σκελετού στο σκυρόδεμα της θεμελίωσης:

attachment.php?attachmentid=2780&stc=1&d=1281560073

 

Τα αντισεισμικά στοιχεία είναι τρία πλαίσια: ένα τρίστυλο πλαίσιο, ένας δικτυωτός πρόβολος και ένα πλαίσιο με εκκεντρότητα. Παρά την διαφορετική μορφή τους έχουν τέτοια δυσκαμψία ώστε η εκκεντρότητα μάζας να είναι μηδενική. Επιπλέον εισέρχονται στην διαρροή μαζί (για την ίδια παραμόρφωση) και η σχέση των φορτίων διαρροής είναι ίδια με την σχέση των δυσκαμψιών τους (όταν μπουν στην διαρροή δεν αλλάζει ο πόλος στροφής):

attachment.php?attachmentid=2779&stc=1&d=1281560185

 

Όταν λέμε διάφραγμα το εννοούμε:

attachment.php?attachmentid=2782&stc=1&d=1281561045

 

Επίσης όταν λέμε ικανοτική σύνδεση διαφραγμάτων - τοιχοποιίας:

attachment.php?attachmentid=2783&stc=1&d=1281561366

post-33925-131887244931_thumb.jpg

post-33925-131887244961_thumb.jpg

post-33925-131887245505_thumb.jpg

post-33925-131887245516_thumb.jpg

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Τώρα το διάβασα (δεν το 'χα δει), ωραία δουλειά. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω από τις φωτογραφίες σου, είναι το διάκενο μεταξύ μεταλ. κατασκευής και τοιχοποιίας ; Υπάρχει, δεν υπάρχει ; Μεσολαβεί κάτι ;

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω και εγώ μία ακόμα ερώτηση για το πιο πάνω έργο...

 

Το κέντρο ελαστικής στροφής για τον υπολογισμό της εκκεντρότητας πως το υπολόγισες ; Με πρόγραμμα ;

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη παίδες, απλά -ξέρετε- όταν μετά από καιρό δεις ένα μήνυμα που δεν αναφέρει τι σχολιάζει, μπερδεύεσαι...

 

Directionless, αυτό ήταν ένα μακρόστενο κτήριο από λιθοδομή που είχε μόνο δύο διαμήκεις τοιχοποιίες (τα εγκάρσια ήταν μη φέροντα) και είχε βγει κόκκινη το '78. Όθεν, σκοπός της μεταλλικής κατασκευής είναι να παραλάβει την τέμνουσα βάσης κατά την εγκάρσια έννοια (στην άλλη υπάρχει επάρκεια).

Επομένως δεν υπάρχει αρμός, τα διαφράγματα είναι σταθερότατα συνδεδεμένα στις τοιχοποιίες και υπάρχει συνεργασία...

 

 

belbos, η ανάλυση έγινε με το SAP2000 v7.14... (είναι παλιά ιστορία). Γραμμική ανάλυση, κατανεμημένες μάζες, ειδικές παραδοχές για την δυσκαμψία βάσει βιβλιογραφίας. Διότι μπορεί να λέμε ότι οι τοιχοποιίες δεν παραλαμβάνουν εκτός επιπέδου τέμνουσα, αλλά όταν οι τοίχοι έχουν πάχος 75cm τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το δυσκολότερο μέρος στην ανάλυση είναι οι παραδοχές δυσκαμψίας της τοιχοποιίας, ώστε να είναι ρεαλιστική η προσομοίωση της συνεργασίας.

Τώρα όσον αφορά τα κέντρα ελαστικής στροφής, εύρεση πόλου στροφής των ορόφων, εύρεση πλασματικού άξονα και σύγκριση με το κέντρο μάζας κάθε διαφράγματος. Ίσως ακούγεται παράδοξο, αλλά οι εκκεντρότητες κρατήθηκαν πολύ μικρές. Επίσης, αν και η βασική ανάλυση (αυτή που μπήκε στον φάκελο) ήταν γραμμική, ο σχεδιασμός των σιδηρών στοιχείων έγινε έτσι ώστε ο ελαστικός άξονας να μην αλλάζει θέση καθώς τα στοιχεία εισέρχονται στην διαρροή...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Εκτος και εάν οι μεταλλικές κολώνες βιδωθούν ή συγκολληθούν πάνω σε δοκάρι που μπορεί να μπεί σε όλη την περίμετρο της οροφής του υφιστάμενου, οπότε η συνεργασία δε θα εξαντλείται πλέον σε μεμονωμένες ενώσεις υποστυλωμάτων αλλά θα υπάρχει ένας μεταλλικός κλωβός που θα έρθει και θα "κάτσει" πάνω στην τοιχοποιία, με δυνατότητα συνδέσεων σε αρκετές θέσεις.

 

Είναι αυτό δυνατόν? Έχω μία δίρριχτη κεραμοσκεπή (10x10)m με ύψος 2,9m και κορφιά στο +4,1m του '70 πάνω σε μεταλλικά "τρίγωνα στάνταρντ ψαλίδια" πάνω σε ημι-υπόγειο (+1,8m από έδαφος) που έχει πρόβλημα (L/200). Η πλάκα του υπογείου είναι πάνω σε τοίχους από τσιμεντόλιθους ανά 5 μέτρα δηλ. Δυτικός τοίχος στο 0 μεσαίος τοίχος στο 5m ανατολικός τοίχος στο 10m. Η λύση του ολόσωμου έξω από το υπάρχων με ΗΕΑ για κολώνες και IPE για ζευκτά π.χ, με 3 x πλαίσια ανά 5 μέτρα θα ήταν τέλεια, απαιτεί όμως θεμελίωση δίπλα στους φέροντες τοίχους που με προβληματίζει και ΣΔ και κατά την ασθενή που δεν μπορούν να γίνουν. Η λύση με  - sloping flat roof trusses - ευθύγραμμα επικλινή ψαλίδια (Βερεντίλ ή Πρατ) που είναι ελαφρύτερα από τα ολόσωμα απαιτεί ικανή αγκύρωση πάνω στην πλάκα (12cm του ΄70). Σκεφτόμουνα περιμετρικά στα όρια των μπαλκονιών (εκεί που είναι τα κάγγελα, πάνω από τους φέροντες τοίχους)  δοκό, ας πούμε ΗΕΑ κάτι, με αγκύρωση σε πολλά σημεία. (αυτό που αναφέρθη). Σαν πεδιλοδοκό δηλ. για να πακτωθούν πάνω οι κολώνες που θα φέρουν τα ευθύγραμμα ψαλίδια. Και αν δεν βγαίνει? ανάμεσα στις περιμετρικές κολώνες (στα 5 μέτρα, πάνω από τον κεντρικό τοίχο του υπογείου - κάτω από τον κορφιά δηλ.) μεσαία επίπεδη δοκό Βερεντίλ (μπορεί να στηριχθεί με 3 κολώνες), ώστε να γίνει η στέγη πολλαπλών στηρίξεων. Βάζοντας πάνελ κεραμίδι, αντί για κεραμίδια θα ελαφρύνει (4,5t κεραμιδι, 1,2t πάνελ) από την υπάρχουσα στέγη. Οι γνώμες των μηχανικών (μεταλλικών) που ρώτησα είναι 3 για ολόσωμο διπλού ταυ, 1 για κοιλοδοκούς!!! και 2 για ευθύγραμμα ψαλίδια, αλλά δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο για την έδραση των κολώνων ως α/α. Μήπως τελικά η περιμετρική μεταλλική πεδιλοδοκός είναι η λύση?

post-5972-0-79771200-1445343194.png

post-5972-0-71839400-1445343220.png

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.