Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χωροθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγη


PVmechanic

Recommended Posts

Συμφωνω για τα 2 εκατοστα απο πανελ σε πανελ.Οσο για την ισχυ των πανελ εχει να κανει με τον καθε κατασκευαστη.Αλλοι δεν βγαζουν τετοιας ισχυος πανελ αλλα φτανουν μεχρι 220Wp για παραδειγμα.

Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο site είναι το τρυπάνι σου !!

....

Πίστεψέ με, είναι δοκιμασμένη λύση - εύκολη - οικονομική

 

Το έχω ψάξει αρκετά, δεν ταιριάζουν τα hooks στα ελληνικά κεραμίδια. είναι πιο πολύ για γερμανικού τύπου. Άσε που θέλουν ξήλωμα πολλά κεραμίδια..

 

Συγγνώμη mc99121 και όποιος άλλος πιστεύει κάτι παρόμοιο, θα διαφωνήσω μαζί του.

 

Έχω αρκετά χρόνια εμπειρίας στο σχεδιασμό και κατασκευή φ/β και πίστεψτέ με, λίγες φορές η κατασκευή ήταν καρμπόν με κάποια άλλη.

Κάθε σκεπή, κάθε κτίριο έχει τις ιδιαιτερότητές του. Δε διαφωνώ ότι υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνει το τρυπάνι, όπως λες αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι τι πάμε να κάνουμε.

Εξαρτάται από την περιοχή, από το ύψος του κτιρίου, από το είδος της μόνωσης της σκεπής, την απόσταση και κατασκευή των τεγίδων, τα κεραμύδια, ...

 

Η λύση των γάντζων είναι καθαρή και στατικά σίγουρη.

Δεν πειράζεις τη μόνωση, δεν ασχολείσαι με μελλοντικές υγρασίες, προβλήματα ηχομονώσεων, και, πολύ σημαντικό, δημιουργείς την απόσταση από τα κεραμύδια ώστε να επιτρέπεται η ψύξη των πλαισίων μέσω της κίνησης του αέρα.

Υπήρχαν περιπτώσεις πυρκαγιάς λόγω υπερθέρμανσης.

 

Το ελληνικό κεραμύδι είναι κυρίως το βυζαντινό. Υπάρχουν ειδικοί γάντζοι που είναι γιαυτό το κεραμύδι.

Γενικά υπάρχουν πολλά είδη hooks στην αγορά, και είναι δύσκολο να έχουμε κεραμωτή σκεπή και μην υπάρχει λύση, εκτός τη μπακάλικη. Ίσως πίσω το 2005, αλλά από τότε μέχρι τώρα και μετά από τόσες χώρες που έχουν σκεπές, το design έχει προχωρήσει.

 

Μπορεί να θέλουν ξήλωμα πολλά κεραμύδια αλλά αν τα αριθμήσεις όπως τα βγάζεις και τα βάλλεις με τη σειρά, είναι πολύ γρήγορο να τα ξαναβάλλεις στη θέση τους.

 

Μη λέμε τόσο εύκολα ότι τα γερμανικά hooks δεν ταιριάζουν στα ελληνικά κεραμύδια. Αν ψάξουμε θα βρούμε τα hooks που χρειάζονται και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα (αφού βέβαια αντιμετωπίσεις τα έργα και τα προβλήματα πριν την εγκατάσταση και όχι επί τόπου).

 

Εμείς αφού κάνουμε την εγκατάσταση θα φύγουμε από την οικοδομή, ο ιδιοκτήτης όμως θα ζει με τη λύση που θα αποφασίσουμε για πάνω από 25 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γειά σας! Είναι το πρώτο μου ποστ :)

 

Κάνω διπλωματική (ΗΜΜΥ - ΕΜΠ) που αφορά σε μελέτη ΦΒ σε ταράτσα + πρόσοψη κτιρίου Εθνικής τράπεζας. Να θέσω μερικές απορίες που έχω:

 

1) Δεδομένου του οτι το ΦΒ είναι περίπου 25 KW, για την αίτηση στη ΔΕΗ πάμε σύμφωνα με αυτό το έντυπο της ΔΕΗ

Προχωράνε τέτοιες εγκαταστάσεις > 10 KW γενικότερα;

 

2) Επιτρέπεται η τοποθέτηση ΦΒ τόσο στην ταράτσα του κτιρίου (επιφάνεια Β της φωτο) όσο και πάνω στο κτίσμα(δώμα) (επιφάνεια A) που βρίσκεται πάνω στην ταράτσα;

Το κτίσμα αυτό είναι μεγάλο και δεν είναι απόληξη κλιμακοστασίου.

 

3) Αναφορικά με τη χωροταξία των πανέλων πάνω, με βάση ποιό ΦΕΚ κ.λ.π. θα προχωρήσω; Δηλαδή ισχύει πάλι το 1m από το στηθαίο κ.λ.π.; Το ΦΒ στην ταράτσα θα βγει περίπου 25 KW οπότε δεν εντάσσεται σίγουρα στο ειδικό πρόγραμμα για στέγες - κτίρια.

 

4) τιμή πώλησης του προς ΔΕΗ: Με δεδομένο του 3) και οτι θα μπει σε λειτουργία το Φλεβάρη του 2011, η τιμή με βάση τον 3851/2010 θα είναι 419,43 Ε/MWh ;

 

5) στις ταράτσες μπορώ να τα τοποθετήσω με μηχανισμό στήριξης στις 30 μοίρες με νότιο προσανατολισμό, αρκεί να μην υπερβαίνω κάποιο μέγιστο ύψος (ποιό) ή πρέπει να τα τοποθετήσω στις 0 μοίρες, να εφάπτονται δλδ στην ταράτσα;

 

Ελπίζω οτι αφορούν και άλλους συναδέλφους αυτές οι ερωτήσεις,

ευχαριστώ εκ των προτέρων!

post-41561-131887248968_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

1) Εφόσον πρόκειται για εγκατάσταση σε κτίριο, τότε προχωράει κανονικά (κανονικά για τα ελληνικά δεδομένα, δλδ "μόνο" λίγοι μήνες :P)

 

2) Άρθρο 3 του http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1443'>http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1443

 

3) Ομοίως http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1443

 

4) Εάν προλάβεις να υπογράψεις με το ΔΕΣΜΗΕ μέχρι το 2/2011 τότε η τιμή σου θα είναι 0.441/kwh, μέχρι τον 8/2011 0.419

 

5) Όσες μοίρες θέλεις! Προφανώς γύρω στις 30.... Για το ύψος που ρωτάς, δεν έχω βγάλει κάποιο βέβαιο συμπερασμα για το πόσο επιτρέπεται. Παρακαλώ όποιον γνωρίζει τι ισχύει να μας ενημερώσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!! Πράγματι τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για μένα :) Θέλω να ρωτήσω κάτι ακόμα: απ'όσο κατάλαβα για Φ/Β που μπαίνουν σε κτίρια και δεν εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα για στέγες και δώματα (δηλαδή για βιομηχανικές στέγες) απαιτείται:

 

i) προσφορά σύνδεσης με τη ΔΕΗ σύμφωνα με το έντυπό της

 

ii) εξαίρεση από την υποχρέωση λήψη άδειας παραγωγής που εκδίδει η ΡΑΕ

 

iii) υπογραφή Σύμβασης Αγοραπωλησίας με το

α) ΔΕΣΜΗΕ για το ηπειρωτικό δίκτυο σύμφωνα με τη ΥΑ.18359/2006,ΦΕΚ.Β’1442 ή

β) ΔΕΗ για τα Μη-Διασυνδεδεμένα νησιά σύμφωνα με τη ΥΑ.1725/2007, ΦΕΚ.Β’148

όπως αναφέρει το site του ΔΕΣΜΗΕ

 

άλλη διαφορά με το ειδικό πρόγραμμα για στέγες (πέραν του οτι τώρα αντί για Σύμβαση Συμψηφισμού με τη ΔΕΗ έχουμε Σύμβαση Αγοραπωλησίας με ΔΕΣΜΗΕ ή με ΔΕΗ) είναι οτι τώρα ο κάτοχος του κτιρίου πρέπει να είναι επιτηδευματίας, δηλ. να προβεί στην επένδυση ως επιχείρηση.

 

αυτά που λέω στέκουν γενικά; Είναι πράγματι αυτά τα δυο ΦΕΚ που ανέφερα τα τελευταία ΦΕΚ που αφορούν σε Συμβάσεις Αγοραπωλησίας ;

 

Και θέλω να εκθέσω έναν γενικότερο προβληματισμό διαβάζοντας νόμους, forum κ.λ.π.

Δεν θα ήταν καλό και μεταξύ συναδέλφων να συντάξουμε και να παρουσιάσουμε με πολύ εύπεπτο τρόπο το καθεστώς των διαδικασιών για κάθε περίπτωση, όπως έχει κάνει η ΔΕΗ εδώ για τα Φ/Β σε στέγες Ή το καθεστώς των οικοπέδων να παρουσιάζεται κάπου μαζεμένο, σε ένα pdf, όπως έχει κάνει ο ΣΕΦ και πάλι για τα Φ/Β σε στέγες;

 

Ευχαριστώ για όλα :)

Link to comment
Share on other sites

vagkos:

Καλώς όρισες στην Ελληνική πραγματικότητα!

Είσαι υποχρεωμένος να γνωρίζεις κάθε νόμο που υπάρχει, κάθε εγκύκλιο που έχει εκδοθεί. Το αν υπάρχουν κάπου μαζεμένα μπορείς να τα δεις εδώ:

 

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=555&language=el-GR

 

Και κάτι που μόλις είδα ότι έγραψες: Δεν υφίσταται πλέον ο όρος εξαίρεση από ΡΑΕ. Μέσω ΔΕΗ γίνεται η διαδικασία για όσους εξαιρούνται.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Υπαρχει "νομικη" απαιτηση τα πανελ να απεχουν καποια αποσταση απο τα ακρα της στεγης? Διοτι βλέπω ελαχιστοι αφηνουν αποστασεις και η πλειοψηφια εγκαταστασεων εχει πανελ οχι μονο μεχρι το οριο αλλα και εκτος μερικες φορες, της καλυψης. Ακομη εχω δει και τοποθετηση σε βορεινο προσανατολισμο με "σηκωμενες" βασεις για να δωθει βέλτιστη κλίση!!

Link to comment
Share on other sites

κανονικα πρεπει να τηρειται το οριο τον 0,50cm αλλα οπως καταλαβαινεις στην Ελλαδα τιποτα δεν τηρειτε,επισης αυτο που κανουν στον βορειο προσανατολισμο τοποθετοντας σε στεγη βασεις για να μην υπαρχουν απωλειες ωστε να ειναι καλητερα τοποθετημενα τα πανελ ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.