Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ύψος φωτοβολταϊκών σε βιομηχανικά κτίρια και οικίες


DimitraPar

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Για εγκατάσταση φ/β σε στέγη βιομηχανικού κτιρίου γνωρίζει κανείς αν επιτρέπεται να τοποθετηθούν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην ακολουθούν την κλίση της στέγης, όπως γενικά αναφέρει ο νόμος?

Ισχύει και στα βιομηχανικά κτίρια αυστηρά ότι αναφέρει ο νόμος περί "εντός του όγκου της στέγης και να ακουλουθεί την υφιστάμενη κλίση"?

Ισχύει ότι τέτοιος περιορισμός ισχύει για οικιακά φ/β και όχι για βιομηχανικές στέγες για λόγους αισθητικής?

Θα τηλεφωνήσω αύριο και στο Υπουργείο, αλλά αναρωτιόμουν μήπως κάποιος το έχει αντιμετωπίσει και γνωρίζει.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κανείς που να γνωρίζει?

Ειλικρινά όσο κι αν ψάχνω σε ΦΕΚ και ΥΑ δεν μπορώ να καταλάβω αν για εγκατάσταση σε βιομηχανική στέγη (μεταλλική οροφή με κάποια μικρή κλίση) είναι υποχρεωτικό τα πάνελ να ακολουθούν την κλίση της οροφής.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ "ιδιωτικών" κτιρίων και βιομηχανικών κτιρίων, όσον αφορά την εγκατάσταση των πλαισίων.

 

Διαβάζοντάς το κείμενο τησ ΚΥΑ ξανά, για μένα είναι ξεκάθαρο, η διάταξη των πλαισίων πρέπει να ακολουθεί την κλήση της σκεπής για την προστασία της αισθητικής και του περιβάλλοντος.

 

Βέβαια εδώ έχω την εξής παρατήρηση:

Αν τα πλαίσια τοποθετηθούν με ανύψωση γωνίας σε ανατολική/δυτική σκεπή, το σύστημα στήριξης δε θα ακολουθεί την κλήση της σκεπής;

 

Καταλαβαίνω ότι δεν επιτρέπονται οι χαμηλοί trackers, που χρησιμοποιούμε μερικές φορές στη Γερμανία ή οι μεταλλικές κατασκευές, (που μερικές είναι και άσχημες), αλλά η ανύψωση γωνίας κάνει τη διάταξη των πλαισίων να μην ακολουθεί την κλήση της σκεπής;

post-37194-131887245919_thumb.jpg

post-37194-131887245924_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καμιά γνώμη; Καμιά παρατήρηση; :(

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Καλημέρα και από εμένα!

Υπό κανονικές συνθήκες και ανάλογα πάντα με την Πολεοδομία που το διαχειρίζεται η διάταξη στις φωτογραφίες που στέλνεις είναι η πιο λειτουργική όταν η μεγάλη πλευρά προς εκμετάλλευση είναι κάθετη στο Νότο. Παρ' όλα αυτά τα πάνελ ακολουθούν μεν την κλίση της στέγης (ουσιαστικά οι στηρίξεις τους), αλλά βγαίνουν εκτός του όγκου αυτής. Στην πολεοδομία που "παλεύω" εγώ μου είπαν πως όγκος της στέγης είναι αυτό που έχει χτιστεί στην πραγματικότητα και όχι το περιθώριο που πιθανόν να έχεις επειδή δεν εξάντλησες τους όρους δόμησης.

Στο ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85) -νομίζω άρθρο 2 και 4- αναφέρεται στα ύψη σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου, γι' αυτό και στην αρχή διαχώρισα τα βιομηχανικά από τις κατοικίες. Προσθήκη κάποιου εξοπλισμού καθ' ύψος θεωρείται μηχανολογικός εξοπλισμός (όπως και επί εδάφους) και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται.

Δυστυχώς όμως αν και κατά τη γνώμη μου το θέμα του ύψους προκαλεί πολλά ερωτήματα (εκτός αν όλα τα μη βατά έπεσαν σε εμένα!!), πάλι οι ΚΥΑ δε λένε τίποτα.

Σχετικά με αυτό το θέμα ακόμα το ψάχνω και που θα μου πάει εύχομαι σύντομα να το ξεκαθαρίσω.

;)

Link to comment
Share on other sites

Αυτο το θεμα απασχολει κι εμενα.

Εχω δει αρκετες φωτογραφιες που με σταθερες βασεις σε αντιθετο προσανατολισμο απο το νοτιο.

αλλα δεν μπορω να καταλαβω αν ειναι ελλαδα.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα δεν είναι αν έχουμε δει φωτογραφίες ή αν έχουμε κατασκευάσει παρόμοια σε άλλη χώρα.

Το θέμα είναι αν είναι εφικτό στην Ελλάδα σύμφωνα με τη νομοθεσία.

 

Κάνω την παρατήρηση, όχι για να παραφράσουμε ή να εξηγήσουμε το νόμο όπως μας βολεύει, αλλά επιστήμονες άνθρωποι είμαστε και από τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας βοηθάει ο ένας τον άλλο.

 

Από τη στιγμή που έχουν "ανοίξει" οι βιομηχανικές στέγες, δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση τα thin film στις ανατολικές-δυτικές.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα μήπως ξέρετε αν μπορεί κάποιος να νοικιάσει την στέγη(βιομηχανική) και να τοποθετήσει φ/β >10wk ή πρέπει να είναι ο κύριος κάτοχος της ιδιοκτησίας;Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.