Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θόρυβος και άλλοι ήχοι τεχνικής φύσης. Είδη αυτών, περιγραφή και ονόματα.


CostasV

Recommended Posts

Στην συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και σε άλλες τεχνικές εργασίες, χρειάζεται μερικές φορές να περιγράψουμε στους συναδέλφους μας έναν ήχο που δεν ακούγεται εκείνη την στιγμή αλλά ακουγόνταν πριν. Τότε λέμε: "άκουσα έναν παράξενο θόρυβο σαν .... δεν μπορώ να σου περιγράψω πώς ήταν, ήταν κάπως σαν νταγκ-νταγκ ή φσσσσσσ ή γκράουου....", χωρίς να διαφωτίζουμε τον συνομιλητή μας.

 

Η καταγραφή του ήχου είναι μία λύση, αλλά δεν είναι πάντα δυνατή διότι είτε ο ήχος (θόρυβος) δεν ακούγεται όταν μπορούμε να τον καταγράψουμε, είτε όταν μπορούμε να τον καταγράψουμε, ο θόρυβος είναι τόσο ανεπαίσθητος σε σχέση με τον γύρω θόρυβο που δεν καταγράφεται από τα συνήθη μέσα (κινητά τηλέφωνα).

 

Θέλοντας να δω αν υπάρχει στο internet κάποια σελίδα όπου υπάρχουν συγκεντρωμένοι διάφοροι τεχνικής (κυρίως) φύσεως ήχοι, έψαξα στο google με λέξεις κλειδιά όπως "describe noise", "noise type" κ.α. αλλά δεν βρήκα τίποτα ιδιαίτερο. Εψαξα και στα ελληνικά με "είδη θορύβου" αλλά το μόνο που βρήκα ήταν αυτή η σελίδα που έχει (εκτός των άλλων) και μία στοιχειώδη λίστα των ονομάτων του θορύβου.

 

Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ο ήχος σε μορφή που να μπορεί να ακουστεί από τα ηχεία, και δίπλα του να υπάρχουν τα ονόματα που μπορεί να τον περιγράψουν, ώστε να υπάρχει κάποιου είδους αντιστοιχία μεταξύ ήχου και ονόματος του.

 

Εχει βρει κανείς κάτι παρόμοιο;

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολο... Στο διαδίκτυο υπάρχουνε σκόρπιες κάποιες εγγραφές, κυρίως σε φόρουμ για αυτοκίνητα. Σε πολύ εξειδικευμένες σελίδες βρίσκεις λίστες σαν αυτή... Αλλά κάτι γενικό, σαν οδηγό ορολογίας των ήχων ας πούμε, δεν έχω υπόψη μου. Ιδού η Ρόδος λοιπών...

Link to comment
Share on other sites

Το δύσκολο είναι να απομονώσεις έναν ήχο ώστε να μπορείς να φτιάξεις έναν κατάλογο.

Οι περισσότεροι από εμάς, λόγω της φύσης του επαγγέλματος, συνήθως αντιμετωπίζουμε ένα "κοκτέιλ" ήχων που μερικοί είναι φυσιολογικοί και μερικοί όχι, αλλά λόγω της ταυτόχρονης εκπομπής τους την συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορούμε να του δώσουμε την ακριβή "υφή" να τον προσδιορίσουμε λεκτικά.

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολο θέμα.

 

Συνήθως, όταν συζητούν μηχανικοί ή άλλα άτομα, που έχουν εμπειρία από μηχανοστάσια και Η/Μ-εγκαταστάσεις, χρησιμοποιούν την περιγραφή του μηχανήματος για να χαρακτηρίσουν έναν συγκεκριμένο θόρυβο: θόρυβος αντλίας, συμπιεστή, ανεμιστήρα, στομίων, κομπρεσέρ, ανεμογεννήτριας κλπ. και αυτό γίνεται επειδή μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γίνει μία ομαδοποίηση. Φυσικά, αυτό προυποθέτει ότι ο συνομιλητής έχει ακούσει στη ζωή του πώς μοιάζει ο ήχος μιας αντλίας ή μιας μπετονιέρας ή ενός κομπρεσέρ.

 

Όταν όμως ο συνομιλητής δεν ξέρει το αντικείμενο, τότε η κατάσταση γίνεται περίπλοκη. Είναι πολύ δύσκολο να αποδώσεις λεκτικά ένα συναίσθημα, γιατί η περιγραφή θα είναι υποκειμενική (αλλοιώς "ακούει" κανείς ανάλογα με τον τρόπο ζωής, επάγγελμα, ηλικία, παιδεία κλπ.) ή θα είναι "καλλιτεχνική" (θα χρησιμοποιηθούν μεταφορικά περιγραφές από άλλες αισθήσεις: "γλυκός", "τραχύς", "σκοτεινός", "λαμπερός" κλπ.). Δεν γίνεται αλλοιώς.

 

Θεωρητικά, η βασική περιγραφή των διαφόρων θορύβων (ήχων) μπορεί να γίνει με έναν (δυστυχώς) σχετικά αόριστο και γενικό τρόπο:

1) σε σχέση με την χρονική εξέλιξη του ηχητικού σήματος: συνεχές / διακοπτόμενο / με κρουστικές συνιστώσες, με περιοδική επανάληψη / τυχαίο κλπ.

2) σε σχέση με το συχνοτικό περιεχόμενο και την κατανομή των συχνοτήτων των ηχητικού σήματος: χαμηλές / μεσαίες / υψηλές συχνότητες, ομαλή κατανομή συχνοτήτων (δεν ξεχωρίζει κάποια συγκεκριμένη συχνότητα) ή όταν υπάρχει κάποιος "τόνος" (ξεχωρίζει κάποια συγκεκριμένη συχνότητα), όταν μοιάζει με "λευκό θόρυβο" ή με "ροζ θόρυβο" κλπ.

 

Θα έχει σίγουρα πλάκα αν προσπαθήσει κανείς στο εργοτάξιο να δώσει σε κάποιο μάστορα να καταλάβει, χρησιμοποιώντας εκφράσεις του είδους: "ροζ θόρυβος", "συνεχής ντετερμινιστικός θόρυβος με ψευδοτυχαία περιοδικότητα" κ.α.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.