Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανάλωση ενέργειας από το ανθρώπινο σώμα


aginor

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

εγώ δεν καταλαβαίνω γενικά τι διευκόλυνση μπορεί να προσφέρει ένας τέτοιος τρόπος υπολογισμού της απώλειας ή όχι βάρους.

Link to comment
Share on other sites

:smile:

χαχα!

μιλάμε δηλαδή σε θεωρητικό επίπεδο μετά ο Κώστας θα το πατεντάρει. θα βγουν λεκάνες με ένσωματωμένη ζυγαριά για τον υπολογισμό του βάρους των προιοντων αφοδευσης..

 

μήπως να το επεκτείνουμε και με τη ισοδυναμία μάζας - ενέργειας και την αρχή διατήρησης ενέργειας - μάζας; :smile:

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, ναι, το βάρος μας καθορίζεται από τη διαφορά μαζών (min-mout).

 

Το θέμα είναι από τι εξαρτώνται αυτές οι μάζες.

 

Η άθληση βοηθάει στην αύξηση του mout. Πχ τρέχω, οπότε κάνω καύσεις. Από την καύση παράγεται CO2 και H2O. Αυτά αποβάλλονται με την αναπνοή.

 

Ας πάρουμε 2 ανθρώπους, A και Β, που τρώνε 1kg τη μέρα. Ο Α τρώει κανονικά γεύματα και ο Β τρώει φελιζόλ (όπως οι κότες).

 

Σε περίπτωση καθιστικής ζωής, ο Α θα αποβάλλει 900gr τη μέρα και θα παχαίνει κατά 100gr τη μέρα. Ο Β θα αποβάλλει 1200gr τη μέρα και θα αδυνατίζει 200gr ανά μέρα.

 

Ο Α αποθηκεύει λίπος (mout < min).

Ο Β καίει λίπος (mout > min. Aπέβαλλε 1000gr φελιζόλ και 200 gr λίπους).

 

Σε περίπτωση που οι Α και Β αθλούνται, αλλάζουν τα πράγματα. Θα αποβάλλουν με την αναπνοή 100gr τη μέρα περισσότερο ο καθένας. Οπότε ο Α παραμένει σταθερός σε βάρος, ενώ ο Β χάνει 300gr τη μέρα.

 

Ερώτηση: Για πόσο ακόμα θα μπορεί να αθλείται ο Β? :D

Link to comment
Share on other sites

πάντως διαισθητικά πέρα από την πλάκα, εσείς μπορεί να γνωρίζετε περισσότερα μιας και ως μηχανολόγοι έχετε διδαχθεί περισσότερη φυσική από ότι εγώ, δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι μπορείς να αναλύσεις μια τόσο σύνθετη διαδικασία η οποία εμπεριέχει χημικές αντιδράσεις μετατροπές στη δομή κτλ κτλ με συνθήκες και αξιώματα της κλασικής μηχανικής.

 

Τώρα που το σκέφτομαι βλακείες λέω, χημικές αντιδράσεις είναι όλα...

Link to comment
Share on other sites

έχω την εντύπωση ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση. ο οργανισμός μέσο της πέψης, που ξεκίνα από το στόμα και καταλήγει στο πίσω κάτω μέρος του σώματος, μόνο ΑΦΑΙΡΕΙ από την τροφή συστατικά. όποτε αυτό που θα αφήσουμε στην τουαλέτα είναι σίγουρα λιγότερο από αυτό που φάγαμε. είναι τα γνωστά και ως άκαυστα που βγάζει η εξάτμιση....

Τα «καυσαέρια» που βγάζει ο οργανισμός λόγο τον καύσεων στα κύτταρα, είναι μόνο και μόνο η αναπνοή. Και είναι μόνο CO2.

Λοιπά παραπροϊόντα εκκρίνονται με τα ούρα μέσο των νεφρών και είναι παραπροϊόντα της καύσης όπως πχ η κρεατινή. http://panacea.med.uoa.gr/topic.aspx?id=269

Ένας καλός οδηγός ενεργειακής αξιοποίησης της ανθρώπινης «δημιουργίας» http://humanurehandbook.com/store/Humanure-Handbook-EBook.html

 

Ενεργειακά κοιτώντας πάντα μας ενδιαφέρει εκείνο το ποσοστό της μάζας της τροφής που αποτελείται από μόρια που ο οργανισμός μπορεί να τα μετατρέψει σε ενέργεια. Λογικά εκείνα τα μόρια αποθηκεύει και τα μετατρέπει σε λίπος, ή όπως αλλιώς προστίθενται στην μάζα του. Τα άλλα ως «άπεπτες ίνες» αποβάλλονται από την γνωστή διαδικασία.

CostasV, ένα tip για πολυφαγαδες. Η αίσθηση του κορεσμού, δλδ το «χόρτασα» έρχεται όταν γεμίσει το στομάχι. (ή όταν περάσει ένας χρόνος από την ώρα που ξεκίνησε το γεύμα, νομίζω 20 λεπτά) και όχι από την ενέργεια που προσλάβαμε.

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω... γιατί θεωρούμε ότι τα "εκκρίματα" και των δύο έχουν το ίδιο βάρος;

 

Προτείνω την υπόθεση ότι τα "εκκρίματα" των δύο διδύμων έχουν το ίδιο βάρος, μόνο την πρώτη μέρα. Αυτό το κάνω διότι θέλω να βγάλω από την μέση την αβεβαιότητα που προκαλεί η διαφορά στην μάζα "εκκριμάτων" των δύο αδελφών. Αφετέρου, δεν είναι απίθανο να έχουν την ίδια μάζα "εκκριμάτων" την πρώτη μέρα.

 

Είναι βέβαια απίθανο να συνεχιστεί η ισότητα στην μάζα "εκκριμάτων" και τις επόμενες μέρες, για αυτό και μετά βάζω στον υπολογισμό της διαφορά Σ(απόβλητα του Α) - Σ(απόβλητα του Β).

 

εγώ δεν καταλαβαίνω γενικά τι διευκόλυνση μπορεί να προσφέρει ένας τέτοιος τρόπος υπολογισμού της απώλειας ή όχι βάρους.

 

Διευκόλυνση είναι με την έννοια ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε έμμεσα μεγέθη για να ξέρουμε πόσο βάρος πήραμε μέσω της πρόσληψης τροφής.

Ούτως ή άλλως, δια της αποβολής (είτε "εκκριμάτων", είτε ενέργειας), ο υπολογισμός είναι προβληματικός και με μεγάλη αβεβαιότητα. Εχω δε την εντύπωση ότι η προσεγγιστική εκτίμηση της μάζας των "εκκριμάτων" έχει (χωρίς χρήση πατέντας :smile: ) μικρότερη αβεβαιότητα, σε σχέση με τον υπολογισμό των θερμίδων που κάψαμε (βασικό μεταβολισμό + άσκηση + κτλ)

 

Μίλτο, συμφωνούμε.

Δεν ήξερα ότι οι κότες τρώνε φελιζόλ :-o

 

------------------

Ενδιαφέροντα άρθρα που διάβασα

http://en.wikipedia.org/wiki/Basal_metabolic_rate

http://en.wikipedia.org/wiki/Water_metabolism (τελικά μεταβολίζεται και το νερό)

Link to comment
Share on other sites

Ωραία... όλα αυτά είναι απολύτως αναγκαίο να συμβαίνουν για να ικανοποιούνται οι θεμελιώδεις φυσικοί νόμοι... Αλλά τι σχέση έχουν οι παραδοχές με την πραγματικότητα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.