Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γενικός διακόπτης νερού


kenny

Recommended Posts

Αν και δεν είμαι γνώστης της νομοθεσίας (δεν είναι και το γνωστικό μου αντικείμενο) καθαρά εμπειρικά προφανώς και πρέπει να υπάρχει γενικός διακόπτης νερού σε κάθε διαμέρισμα. Σε περίπτωση που υπάρχει μια βλάβη μέσα στο διαμέρισμα θα κλείνεις τον γενικό της πολυκατοικίας?

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία. Εκ των ΤΟΤΕΕ νομίζω ότι απαιτείται, μπορείς να το ψάξεις. Η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν να αρκεστείς στον γενικό του υδρομέτρου, αφού συνήθως ο χώρος των υδρομέτρων είναι κλειδωμένος. Παρ' όλα αυτά σε μονοκατοικίες (πιο πολύπλοκη και εκτεταμένη εγκατάσταση σε σχέση με ένα διαμέρισμα) ο γενικός συχνά βρίσκεται εκτός οικίας ή σε χώρο δευτερεύουσας χρήσης (πχ λεβητοστάσιο).

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν είμαι γνώστης της νομοθεσίας (δεν είναι και το γνωστικό μου αντικείμενο) καθαρά εμπειρικά προφανώς και πρέπει να υπάρχει γενικός διακόπτης νερού σε κάθε διαμέρισμα. Σε περίπτωση που υπάρχει μια βλάβη μέσα στο διαμέρισμα θα κλείνεις τον γενικό της πολυκατοικίας?

 

Σε καινούριο διαμέρισμα που πρόκειται να αγοραστεί, ο γενικός διακόπτης του νερού παρουσίαζε διαρροή. Καλέσαμε τον ιδιοκτήτη-εργολάβο της πολυκατοικίας, έσπασε το πλακάκι, έσκαψε στον τοίχο, αφαίρεσε τον διακόπτη και αντί να τον αντικαταστήσει τον παρέκαμψε με προέκταση.

 

Όταν τον ρωτήσαμε γιατί δεν τον αντικατέστησε, είπε ότι δεν χρειάζεται. Αν θέλουμε λέει κλείνουμε τον γενικό στο ρολόι, τα οποία βέβαια ρολόγια είναι εκτεθειμένα στον κάθε επιτήδειο. Και είχε και την απαίτηση αντί να στείλει δικό του μάστορα να αποκαταστήσει τον τοίχο, να βάλω αυτόν που μου περνάει τα πλακάκια στην κουζίνα.

 

Εννοείται ότι γενικό διακόπτη θα βάλω, γιατί την πάτησα πρόσφατα με παλιό κλειστό διαμέρισμα το οποίο είχε πρόβλημα στα υδραυλικά. Είχαμε κλείσει τον γενικό του νερού από τα ρολόγια (στο διαμέρισμα δεν υπήρχε γενικός). Κάποιος ηλίθιος όμως πήγε και τον άνοιξε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι από κάτω και να πληρώνουμε μαστόρους.

 

Άρα γενικό νερού θα βάλω ακόμα και αν χρειαστεί να τον πληρώσω εξτρά. Το θέμα είναι αν μπορώ να υποχρεώσω νομικά τον εργολάβο να βάλει πάλι γενικό νερού όπως πριν. Επίσης ρωτάω γιατί φοβάμαι μήπως βάζοντας την προέκταση προξένησε κάποιου είδους φθορά στη σωλήνα, γιατί χρησιμοποίησε κάποιου είδους θερμοκολλητικό μηχάνημα, και έτσι τώρα είναι αδύνατο να μπει εκ των υστέρων γενικός?

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που σου πούλησε διαμέρισμα με γενικό, οφείλει να σου παραδώσει διαμέρισμα με γενικό... εν λειτουργία. Τώρα, οι εργολάβοι δεν είναι και στα καλύτερά τους, είναι και κωλοπετσωμένοι, οπότε το παζάρι θα είναι δύσκολο :). Καλό ξεμπέρδεμα! Όλα γίνονται, αν έχει προξενηθεί κάποια φθορά θα είναι λίγο δαπανηρότερο...

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία. Εκ των ΤΟΤΕΕ νομίζω ότι απαιτείται, μπορείς να το ψάξεις.

 

Βρήκα στα downloads την ΤΟΤΕΕ 2411/86 Διανομή Κρύου Ζεστού Νερού. Γράφει στην παράγραφο 5.1.2.3:

>
5.1.2.3
Μεταξύ του αγωγού υδροδότησης και των σωληνώσεων διανομής
παρεμβάλλεται αποφρακτικά διάταξη (γενικός διακόπτης)
για όλη την τροφοδοτούμενη εγκατάσταση.
Συνιστάται η επισήμανση του γενικού διακόπτη
με ενδεικτική πινακίδα.

 

Είμαι σωστός στο να υποθέσω ότι η παραπάνω απαίτηση καλύπτεται από τον γενικό στα ρολόγια, άρα νομικά δεν επιβάλλεται η ύπαρξη γενικού στο διαμέρισμα?

 

Ή μήπως ισχύει κάτι ανάλογο με τον δικό μου τομέα (ηλεκτρολογικά), δηλαδή μέχρι το ρολόι (άρα και ο γενικός αφού τοποθετείται πριν το υδρόμετρο) το δίκτυο ανήκει στον πάροχο? Τότε δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι η έλλειψη γενικού στο διαμέρισμα παραβιάζει την ΤΟΤΕΕ?

 

Όλα γίνονται, αν έχει προξενηθεί κάποια φθορά θα είναι λίγο δαπανηρότερο...

 

Δυστυχώς δεν κατέχω από υδραυλικά γι' αυτό και φοβάμαι για τυχόν φθορά.

 

Δεν είναι τόσο για το θέμα της δαπάνης, αλλά μάλλον για το γ....ο του να σπάζεις πλακάκια και να σκάβεις σε καινούρια διαμερίσματα. Άλλωστε έχω ξάδερφο υδραυλικό και θα μου κάνει και φιλική τιμή.

 

Απλά εκνευρίστηκα με την συμπεριφορά του. Λες και όταν αφαιρούσε το γενικό δεν μπορούσε να μου πει "ξέρεις θέλει αλλαγή, είναι 50, 100, 150 ευρώ, αλλά δεν έχω πάνω μου". Απ' ότι φαίνεται πάντως τα υδραυλικά έχουν προχειρότητες και σε άλλα διαμερίσματα στην πολυκατοικία. Σε ερώτηση στον εργολάβο απάντησε ότι τα είχε τεστάρει στα 8 bar. Κάπου σε άλλο thread διάβασα ότι στην Αθήνα η ΕΥΔΑΠ (κατ αναλογία και στην υπόλοιπη Ελλάδα υποθέτω) καλύπτεται για πίεση μέχρι 10 bar όμως. Τρέχα γύρευε.

 

Τέσπα, ευχαριστώ για τη βοήθειά σας, και σόρρυ για τη λογοδιάρροια. Ήθελα να τα πω κάπου να ξεδώσω.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου γράφεις

Σε καινούριο διαμέρισμα που πρόκειται να αγοραστεί

 

Αν ισχύει αυτό το απαιτείς .Από εκεί και μετά γενικός διακόπτης συνήθως κάτω

από τον νεροχύτη μπαίνει από την δεκαετία του 70 τουλάχιστον .

Δεν συζητάω ότι οι σοβαροί κατασκευαστές κανουμε κάποιο είδος συλλέκτη , αλλά δυστυχώς αυτά γιά τους αγοραστές είναι άνευ αξίας .

Από την άλλη στην υδραυλική μελέτη της πολυκατοικίας θα φαίνεται αν υπάρχει η όχι . Επίσης επικοινώνησε με τον μηχανολόγο της άδειας και ενημέρωσε τον .

Link to comment
Share on other sites

οπως υπαρχει σε καθε σπιτι πινακας ηλεκτρολογικος πρεπει να υπαρχει και πινακας υδραλικων με διακοπτες...το θεωρω αυτονοητο

ειδικα για περιοχες με παγετο πρεπει μονο και μονο για να κλεινεις τις εξωτερικς βρυσες και να μην σπανε

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επειδή ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σκάσει κάποια σύνδεση σωλήνα ή πότε θα βουλώσει ή πότε θα διαρρεύσει κάποια βρύση ή το καζανάκι ή κάποιος ταχυθερμαντήρας κλπ κλπ καλό και σοφό είναι να εγκαθίσταται ένα διακοπτάκι νερού πριν από κάθε σημείο κατανάλωσης ή χρήσης νερού για να μην ενοχλούνται οι άλλοι χρήστες την ώρα που επισκευάζεται το προβληματικό σημείο...και οπωσδήποτε ένας επιπλέον γενικός διακόπτης κοντά στην είσοδο της οικίας ή του διαμερίσματος για να είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμος. Ανταυτού (του γενικού διακόπτου) σοφότερη θάταν η εγκατάσταση συστοιχίας διακοπτών στο σημείο που γίνεται η διακλάδωση της κεντρικής παροχής προς τις εντοιχισμένες σωληνώσεις ώστε να απομονώνεται εύκολα η εντοιχισμένη σωλήνωση που πιθανά διαρρεύσει στο μέλλον χωρίς να διακόπτεται το νερό σε όλο το σπίτι....κιας ακούγεται ακριβούτσικο σαν λύση...καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε ακριβότερα τις κακοτεχνίες....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.