Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Αυθαιρεσία σε κοινόχρηστο χώρο


giannis1977

Recommended Posts

Θα ήθελα τις συμβουλές σας σε ένα περίεργο, όπως το καταλαβαίνω ζήτημα.

 

Ο αδερφός μου κατοικεί στον 1ο όροφο 2όροφης κατοικίας, με 3 διαμερίσματα (1 στο ισόγειο, 2 στον όροφο). Τα διαμερίσματα αγοράστηκαν ως καινούρια πριν 10 περίπου χρόνια από κατασκευαστή.

Ο ιδιοκτήτης του διπλανού διαμερίσματος, βρήκε πως τα σχέδια της άδειας δε συμφωνούν με την κατασκευή και πως το διαμέρισμα του αδερφού μου έχει επεκταθεί 40-50 πόντους προς τον κοινόχρηστο χώρο (στο διάδρομο των 2 διαμερισμάτων).

Δυστυχώς οι σχέσεις των 2 γειτόνων χάλασαν και απαιτείται από τον γείτονα η άμεση κατεδάφιση του παράνομου τμήματος προς τον κοινόχρηστο χώρο, χωρίς πλέον να μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Να σημειώσω πως όπως είναι η διαμόρφωση των κατοικιών, δεν είναι δυνατόν να γκρεμιστεί το κομμάτι αυτό, γιατί θα καταστραφεί η κουζίνα του διαμερίσματος του αδερφού μου.

Έχετε συναντήσει παρόμοιο ζήτημα παράνομου τμήματος σε κοινόχρηστο χώρο, χωρίς τη δυνατότηα συμβιβασμού? Γίνεται να νομιμοποιηθεί αυτό το τμήμα, χωρίς τη συγκατάθεση του γείτονα ή πρέπει να πάνε δικαστικά? (και πάλι όμως λογικά ο αδερφός μου έχει μειονέκτημα)

Να σημειώσω πως ο κατασκευαστής, με τον οποίο επικοινώνησαν, δεν αναγνωρίζει τίποτα και λέει πως αφού το αγόρασαν έτσι τότε, αυτός δε φέρει καμία ευθύνη. Φυσικά ξέρει πως έχει γίνει ηθελημένα από αυτόν, αλλά δεν το αναγνωρίζει.

 

Κάθε συμβουλή και άποψη δεκτή.

Link to comment
Share on other sites

Κάποια σχέδια που έχει ο αδερφός μου δείχνουν το χώρο όπως είναι τώρα, δηλαδή μεγαλωμένο κατά 40 εκατοστά. Τα σχέδια της άδειας όμως, που του έφερε ο γείτονας, δείχνουν πως έπρεπε να είναι 40 εκατοστά μικρότερο. Άρα είναι εμφανής η παρανομία στον γείτονα πλέον.

Με μηχανικό μίλησε απ 'οτι ξέρω αλλά δε βγήκε άκρη ακριβώς, να το πω λαικά του τα μασούσε, λέγοντας πως είναι περιεργη περίπτωση, απ ότι κατάλαβε δεν ήθελε να το αναλάβει.

Παρανομίες υπάρχουν και άλλες μάλλον. Ένας κλεισμένος ημιυπαίθριος, που θα νομιμοποιήσει σύντομα με το νέο νόμο, και πιθανόν και άλλος ένας παράνομα κλεισμένος χώρος, που δε μπορεί να τον φτιάξει με τον ίδιο νόμο, όπως του είπε ο μηχανικός.

Link to comment
Share on other sites

βασικο τα σχεδια της συστασης τι λενε?

 

γιατι αν τα σχεδια της συστασης λενε οτι αυτα α 40 εκατοστα ειναι του αδερφου σας ΑΣΧΕΤΟ που δεν συμφωνουν με τα σχεδια της αδειας τοτε ο αδερφος σας ειναι ενταξει απεναντι στον γειτονα..

 

και για να ειναι και ενταξεις απεναντι στην πολεοδομια μεσα στην τακτοποιηση βαζει και αυτα τα τετραγωνικα πουχει κανει καταληψη απο τα τους κοινοχρηστους χωρους και ολα ενταξει...

 

να σημειωσω οτι αν με βαση συστασης τα τετραγωνικα αυτα του ειναι κατοχυρωμενα ΔΕΝ χρειαζεται την συγκαταθεση των συνιδιοκτητων για να κανει τακτοποιηση !!

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι με νέα στοιχεία. Τα σχέδια που έχει ο αδερφός μου αναφέρουν ότι και αυτά της πολεοδομίας. Είχα καταλάβει λάθος πως έδειχναν το χώρο όπως είναι τώρα. Άρα και στη σύσταση ο χώρος δεν "ανήκει" στον αδερφό μου, αλλά είναι κοινόχρηστος.

 

Επίσης, να πω ότι το διαμέρισμα του γείτονα προβλεπόταν να έχει 2 πόρτες στο διάδρομο (απ' ότι έμαθε προορίζονταν για 2 σπίτια και έγινε ένωση τελικά σε 1 μεγάλο, από τον κατασκευαστή) και τώρα έχει κατασκευαστεί μία. Θέλει να πουλήσει όμως τα διαμερίσματα ως δύο πλέον, όπως δείχνει η άδεια (με μικρή μετατροπή στο εσωτερικό - 1 πόρτα θα κλείσει εσωτερικά ) και επειδή ο τοίχος του αδερφού μου έχει μετακινηθεί δεν έχει πλέον χώρο να ανοίξει την 2η πόρτα που προβλέπεται στα σχέδια!!

 

Δηλαδή, αφελώς αναρωτιέμαι: δεν είναι εξίσου παράνομος και εκείνος αφού έχει κλείσει τη μία πόρτα που προβλεπόταν και έχει γκρεμίσει και 1 τοίχο εσωτερικά? Ή η παρανομία του μεγαλώματος του χώρου του αδερφού μου στον κοινόχρηστο υπερισχύει? Δεν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση? Απ' τη μία είχε την κατοικία με 1 πόρτα, όπως πιθανόν να ζητήθηκε απ αυτόν στην κατασκευή και τώρα που θέλει να πουλήσει ζητάει και τα ρέστα? Αν γίνει καταγγελία απ' αυτόν δε θα έχει και ο ίδιος κυρώσεις, λόγω δικής του παρανομίας? Ο κατασκευαστής δεν έχει καποια ευθύνη που τα πούλησε έτσι? Ή νομικά, αφού αγοραστούν όλη η ευθύνη παει στον ιδιοκτήτη?

 

Αγαπητέ Akius, αναφέρεται πως μπορεί να γίνει τακτοποίηση, εννοώντας τον νέο νόμο? Μπορεί να υπαχθεί στον νόμο αυτό, γιατί μέχρι τώρα μας έλεγαν πως όχι, λόγω του ότι δεν είναι ημιυπαίθριος ή αλλαγή χρήσης τα 40 αυτά εκατοστά προς τον κοινόχρηστο.

Link to comment
Share on other sites

φιλε μου σταματα να "αναρωτιεσαι" εσυ τι μπορει να γινει και βρες κανεναν μηχανικο και μαλιστα με καποια εμπειρια, γιατι υπαρχουν λυσεις που ουτε σου παιρνανε απο το μυαλο.

 

Τακτοποιηση ετσι οπως μας εχεις περιγραψει την ιστορια δεν μπορεις να κανεις γιατι χαρτι απο τον γειτονα δεν θα παρεις ποτε.

 

Παρε τον φακελο σου με ολα τα στοιχεια (αδειες, σχεδια, συσταση, συμβολαια κλπ) και γρηγορα σε μηχανικο, αν ενδιαφερεστε σοβαρα να βρειτε λυση.

Link to comment
Share on other sites

πάρα πολύ σωστή η προτροπή - συμβουλή του συναδέλφου howard_roark

 

giannis1977

η προσφυγή στα δικαστήρια απο τον γείτονα μάλλον για καταχρηστική άσκηση ένδικου δικαιώματος θα καταλήξει, με βάση όσα περιγράφεις αλλά αυτό είναι αντικείμενο νομικού-δικηγόρου

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύπλοκο το θέμα και θα πας αναγκαστικά δικαστικώς. Κι αυτο διότι δεν ευθυνεσαι για την κατασκευή και την παρανομία ενώ είσαι ταυτόχρονα διατεθιμενος να κανείς τις απαραιτητες ενέργειες ώστε αυτή να εξαλειφθεί ή να τακτοποιηθεί.

 

Για την πολεοδομία είσαι παράνομος αλλά παρ΄ολα αυτά δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να κατεδαφίσεις τίποτε αλλά μόνο να σου βάλει κάποιο πρόστιμο.

 

Αντίστοιχο πρόστιμο εννοείται ότι θα μπει και στον γείτονα αφού έχει αλλάξει η διαρυθμιαη του διαμερισματός του χωρίς αλλαγή της άδειας εφόσον τον καταγγειλεις. Αυτο είναι ενα διαπραγματευτικό ατού.

 

Το δικαστήριο δεν το γλυτωνεις πάντως ώστε να αποδείξεις ότι δεν ευθυνεσαι ΕΣΥ για την παρανομία καθώς επίσης και για το ότι δεν ήσουν γνωστής του προβλήματος όταν το αγορασες. Έτσι οι ευθύνες θα μεταφερθούν στον αρχικό ιδιοκτήτη ή κατασκευαστή. Με μια τετοια αποφαση ζητάς να πληρωθουν και τα πρόστιμα απο αυτόν.

 

Επίσης αφού δεν ευθυνεσαι ΕΣΥ και υπάρχει δυνατότητα νομιμοποίησης της υπάρχουσας κατάστασης ζητάς να σου δωθεί η αδεια να το κανείς χωρίς την συγκατάθεση του γείτονα.

 

Ο γείτονας μπορεί να ζητήσει αποζημίωση απο τον εργολάβο που του το πούλησε αλλά δεν σε ενδιαφέρει αυτο.

 

Πήγαινε άμεσα σε δικηγόρο. Θα χρειαστείς σίγουρα βΟηθεια απο μηχανικό, πραγματογνωμοσυνη απο μηχανικο μεσω ΤΕΕ, αλλά και μάρτυρες για το ότι αγορασες το διαμέρισμα ως έχει και δεν το τροποποιησες εσυ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.