Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Αυθαιρεσία σε κοινόχρηστο χώρο


giannis1977

Recommended Posts

οπως ειπαν και οι συναδελφοι βρες μηχανικο και θα σου δωσει λυση πιστευω

 

αν ερθει ακι ακνεια υτοψιασε ολη την κατασταση μπορει αν βρει παρανομιες μεγαλυτερες απο μια πορτα που λες εσυ και ετσι να τον κανεις να συμβιβαστειτε...

 

σου υπογραφει και για τακτοποιηση του κοινοχρηστου τμηματος οτι συμφωνει και ολα καλα...

 

οσο πιο γρηγορα τοσο το καλυτερο

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλημέρα

Αντιμετωπίζω κι εγώ περίπου ίδιο πρόβλημα.

Διαμένω σε οροφοδιαμέρισμα Δ' ορόφου 160 τμ., με άδεια του 1990, ενώ όλα τα αντίστοιχα διαμερίσματα πάνω και κάτω είναι χωρισμένα σε 2 ανά όροφο.

Εκ κατασκευής έχουν συμπεριλάβει περίπου 2,5 τμ. του κοινόχρηστου διαδρόμου μέσα στο διαμέρισμα, κατά παράβαση του αρχιτεκτονικού σχεδίου.

Δε γίνεται να ρίξουμε τοίχο και να εφαρμόσουμε το σχέδιο, γιατί θα δημιουργηθεί δυσλειτουργία πρόσβασης στο υπόλοιπο μισό διαμέρισμα.

Τους ημιυπαίθριους τους έχουμε διατηρήσει ανοιχτούς πλην ενός 5 περίπου τμ.

που θα τον δηλώσουμε.

Νομίζετε ότι είναι δυνατόν μαζί μ΄αυτόν τον ημιυπαίθριο να συμπεριλάβουμε και τα 2,5 τμ του κοινόχρηστου διαδρόμου στη ρύθμιση του Ν. 3843/2010 ή θα χρειαστούμε συναίνεση συνιδιοκτητών;

Άλλες παραβάσεις δεν υπάρχουν.

Ευχαριστώ για την όποια απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Κάνεις ένα μικρό λάθος συλλογισμού.

Πας να λύσεις ένα πρόβλημα ιδιοκτησίας (καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου), με έναν νόμο που «ταχτοποιεί» πολεοδομικές χρήσεις.

 

Συγκεκριμένα.

Ακόμα κι αν δηλώσεις την αλλαγή χρήσης διαδρόμου του κλιμακοστασίου και να είναι νομότυπο ως προς την πολεοδομική του υπόσταση, παραμένει η ιδιοκτησία του να είναι κοινόχρηστη σε σχήμα και επιφάνεια που ορίζουν τα συνημμένα σχέδια των συμβολαίων ιδιοκτησίας.

 

Κατοχυρώνεις μεν το ένα σκέλος (αλλαγή χρήσης), δεν επιλύεις όμως το άλλο (ιδιοκτησία) που αν κατάλαβα καλά αυτό είναι το ζητούμενο σου.

 

Μια συνετή λύση είναι να αναθέσεις σε ειδικούς να το μελετήσουν με προσοχή τίτλους, συστάσεις, με βάση τα συγκεκριμένα σχέδια και την συγκεκριμένη υλοποίηση που υπάρχει, να σου ετοιμάσουν λύσεις ή προτάσεις εναλλακτικές και με αυτές να προσπαθήσεις να έρθεις σε συνεννόηση με του υπόλοιπους ενοίκους του συγκροτήματος.

 

Κάθε τι άλλο θα έχει χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες που αν έχουν καλή υποστηρίξη οι άλλοι θα χάσεις και θα πληρώνεις και τα έξοδα τους.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς έτσι το καταλαβαίνω κι εγώ, αλλά είχα μια μικρή ελπίδα, πως επειδή δεν υπάρχει άλλο διαμέρισμα στον όροφο, ίσως και να γινόταν. Όπως και νάναι, ευχαριστώ θερμά Didonis για την άμεση απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Τι ήταν να το θυμηθώ. Δεν ησυχάζω πάλι κι επανέρχομαι. Αν υπογράψουν οι ιδιοκτήτες και το "τακτοποιήσω" έχω τελειώσει μ αυτό; Δε θα το ξαναβρώ μπροστά μου; Και πρέπει να υπογράψουν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου;

Μετά η πολυκατοικία έχει κι άλλες σοβαρές παραβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους. Έτσι παραδόθηκαν όμως εν γνώσει μας και με την ανοχή όλων μας. Και μάλιστα πωλήθηκαν τελειωμένα πια.

Αλλά έχουν περάσει 21 χρόνια κι ο κατασκευαστής μας ...καμαρώνει από ψηλά.

Αν επιβληθούν πρόστιμα ανέγερσης, πληρώνουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες ή όλοι εμείς;

Απαντάτε σε ότι...αντέχετε.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο και την ανοχή σας.

Link to comment
Share on other sites

1. Απαντώ αν και δεν θα έπρεπε

Το πρώτον είναι να παίρνετε μηχανικό όταν αγοράζετε σπίτι. Και δικηγόρο, δικηγόρο μάλιστα έχετε απορώ γιατι δεν σας συμβουλευει γιατί κάποια πράγματα προφανώς θα του περνούν απαρατήρητα.

Γι αυτό μηχανικό πάντα.

Το πρώτο ερώτημα ναι, μπορείς να το ταχτοποιήσεις αν έγκειταί στον εγκεκριμμένο κτιριακό όγκο οικοδομής. - Δουλειά μηχανικού να το ψάξει.

Το δευτερον πάλι ναι, ορισμένες πολεοδομίες μάλιστα δεν ζητούν κάν συναίνεση συνιδιοκτητών όπότε ψάξτο αυγό και κούρευτο και τι θα γίνει μετά στα δικαστήρια.....αλλά εσύ θα είσαι κατοχυρωμένη βάσει νόμου για 40 χρόνια τουλάχιστόν .

Η τουλάστιχον σωστότερα, και ξανά το αυγό!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Highlander

Όταν αγοράζαμε (από μπετόν ακόμα), ούτε φαινόταν, ούτε φανταζόμασταν τί θα προέκυπτε.

Στη συνέχεια όλοι βλέπαμε τις παρανομίες, την αστυνομία, διακοπές εργασιών, ψευτομπαζώματα κι όλοι βλακωδώς το παίζαμε υπεράνω, παραχωρούσαμε κι ενδιαφερόμασταν μόνο για την ιδιοκτησία μας με τη στενή εννοια. (Αυτό που είπα για το διάδρομο αφενός δε γινόταν με τίποτα διαφορετικά κι αφετέρου είναι πταίσμα).

Τότε και οι ημιυπαίθριοι ήταν πρωτόγνωροι και μέχρι να δεχτούμε να κλείσουμε μόνο έναν, -τον μικρότερο- , χάσαμε τον ύπνο μας για ένα μήνα.

Τώρα τα βλέπουμε όλοι,υπάρχει σύμπνοια μεταξύ μας, αλλά δεν τολμώ να ζητήσω. Εδώ η πολεοδομία θέλει το 100% και μια άλλη οικογένεια βρέθηκε όμηρος του 5,5%.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.