Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαχείριση έργου


OLINAPAL

Recommended Posts

Καλησπέρα! Είχα κάνει μια μελέτη εσωτερικού χώρου μεγάλου κτιρίου και τώρα θα αναλάβω την κατασκευή του, αλλά όχι καθαρά με την έννοια του εργολάβου, γιατί τα παραστατικά θα εκδίδονται στο όνομα του ιδιοκτήτη, ενώ στο τέλος θα κόψω απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Αυτό λέγεται διοίκηση, διαχείριση έργου ή κάπως αλλιώς; Εμπεριέχει και την επίβλεψη, αλλά και πολλές παραπάνω αρμοδιότητες όπως εξεύρεση προσφορών, συνεργείων, χρονοδιάγραμμα, γενικότερα οργάνωση και διεκπεραίωση ολόκληρης της κατασκευής. Το συμφωνητικό είναι υποχρεωτικό; (δεν εξετάζω την υπόθεση εξασφάλισης)Το ποσό αμοιβής είναι υψηλό.

Link to comment
Share on other sites

Αν ρωτάς για φορολογικούς λόγους, δεν έχει σημασία πως λέγεται διότι θα φορολογηθείς ισολογιστικά (έσοδα μείον έξοδα).

 

Γενικά, project management θα κάνεις (το οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται διαχείριση έργου).

 

Συμφωνητικό πάντα! Όχι πως έχει καμιά τρελή νομική ισχύ, αλλά τουλάχιστον δείχνεις επαγγελματισμό προς τον πελάτη και του αφήνεις την εντύπωση ότι τον έχεις δεμένο, οπότε θα το καλοσκεφτεί να σου την κάνει. Το ίδιο φυσικά λειτουργεί και αυτόν, γιατί στο συμφωνητικό θα πρέπει αναλυτικά να αναφέρεται ποίες θα είναι οι αρμοδιότητες σου.

 

Τυπικά, για ΑΠΥ πάνω από 6.000€ καλό θα είναι να έχεις συμφωνητικό, το ζητά η εφορία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι! Έχει κανείς κάποιο συμφωνητικό για τέτοια δουλειά; Επίσης εφόσον προδιαγράψω τα μέτρα ασφάλειας μπορώ μέσα στο συμφωνητικό να γράψω ότι δεν ευθύνομαι εφόσον δεν τηρούνται από τα συνεργεία; Πως μπορώ να εξασφαλίσω και τον ιδιοκτήτη αν παραβαίνουν τις εντολές του για τήρηση; Γίνεται να συντάσσει συμφωνητικό με κάθε συνεργείο στο οποίο να αναγνωρίζουν την ευθύνη τους εφόσον δεν τα τηρούν; Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις!

Link to comment
Share on other sites

και κάτι σχετικό:

 

πάνω των 3.000€ αμοιβή η πληρωμή θα πρέπει να γίνεται μέσω τραπέζης ή επιταγής.

Link to comment
Share on other sites

Το ιδιωτικό συμφωνητικό που θα συντάξεις είναι πολύ κρίσιμο για να μην τρεχεις μετά στα δικαστήρια.

 

Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αναλυτικό. Πρέπει να περιγραψεις όλο το έργο που αναλαμβάνεις να κάνεις με λόγια. Τι είσαι υπέυθυνος να κάνεις, τι δεν είσαι υπεύθυνος να κάνεις, πως θα το κάνεις, ποιες εργασίες θα γίνουν, με ποιον τρόπο θα γίνουν, τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν, ποια η σύσταση των κονιαμάτων, ποια η μεθοδολογία των εργασιών, ποια στάδια για κάθε εργασία, με ποια σειρά θα γίνουν, χρονοδιάγραμμα εργασιών (άσε πολύ χρόνο για κάθε εργασία για ασφάλεια), πότε μετράει ο χρόνος και πότε δεν μετράει (πχ καιρικές συνθήκες, σε σταμάτησε ο ιδιοκτήτης ή κάποιος άλλος πχ), πώς πληρώνεσαι, πότε πληρώνεσαι, τι αλλαγές μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης και πότε θα πρέπει να σε ενημερώσει γι αυτές, τι γίνεται εαν αλλάξει κάτι εκ των υστέρων και πως πληρώνεται αυτό και πόσο παίρνεις παράταση χρόνου, τι πρέπει να πληρώσεις εσύ και τι αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης, ποια υλικά επιλέγεις εσύ και ποια ο ίδιος, τι ευθύνη έχεις ή δεν έχεις για εργασίες που γίνονται από συνεργεία της επιλογής του ιδιοκτήτη, τι θεωρείται κακοτεχνία και τι όχι, τι πρέπει να επισκευάσεις και τι όχι, κουφώματα, υλικά, κουζίνες, είδη υγιεινής, κεραμικά, θερμοσίφωνες, μπαταρίες, κάγκελα και ότι άλλο ποιος το επιλέγει και τι ποιότητας θα είναι. Σε περίπτωση διαφωνίας τι γίνεται. Πότε μπορείς να υπαναχωρήσεις από την συμφωνία και πότε μπορεί να σε πετάξει έξω ο ιδιοκτήτης. Τι γίνεται εαν καθυστερήσεις να το ολοκληρώσεις και τι γίνεται εαν σε καθυστερήσει ο ίδιος στην ολοκλήρωση του έργου (το σταματήσει πχ για ενα χρόνο) τι γίνεται εαν δεν σε πληρώσει Κλπ κλπ.....

 

Δεν είναι κάτι απλό το ξέρω αλλά όσο πιο καλά και αναλυτικά το γράψεις τόσο λίγοτερα πιθανά προβλήματα θα έχεις εαν στραβώσουν τα πράγματα. Μακάρι να μην στραβώσουν αλλά πάντα στραβώνουν πολύ ή λίγο και το ξέρω από δική μου εμπειρία και σαν κατασκευαστής και σαν μηχανικός και σαν πραγματογνώμονας σε σχετικές διαμάχες.

 

Αν θέλεις βοήθεια πάρε με και τηλέφωνο (6937418043 Γιάννης) αλλά ακόμη και κάτι γενικό να σου δώσουμε θα πρέπει να το προσαρμόσεις στα δικά σου δεδομένα.

 

Επίσης και με τις συμφωνίες που θα κάνεις με τα συνεργεία θα πρέπει να κάνεις γραπτά ιδιωτικά συμφωνητικά με την ίδια λογική. Αναλυτικά τα πάντα. Σε αυτά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια τυπικά που καλύπτουν αρκετά το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.