Jump to content

OLINAPAL

Core Members
 • Content Count

  744
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by OLINAPAL

 1. Καλησπέρα. Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει στο πως μπορεί να γίνει υπολογισμός αμοιβών με τα παρακάτω δεδομένα: Υπάρχουσα παλιά μονοκατοικία με υπόγειο και ισόγειο με ολοκληρωμένες τοιχοποιίες. Προσθήκη εξωστών και ημιυπαιθρίων και χώρου κύριας χρήσης Αλλαγή χρήσης τμήματος υπογείου από βοηθητική σε κύρια χρήση Διαρρύθμιση σε όλο το κτίριο Αλλαγή όψεων Δημιουργία στεγάστρου Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Χρησιμοποιώ εμπορικό πρόγραμμα που δεν έχει την επιλογή "Αλλαγή χρήσης". Πρέπει να κάνω ένα αρχείο για τις αμοιβές ή πολλά? Εά
 2. Δες επίσης και παρ. 2 του άρθρου 68 του π.δ. 13/2018 (Α΄ 26)
 3. Εαν έχω καταλάβει σωστά, ένας νόμος του 2019 που δεν θυμάμαι και δεν μπορώ να τον δω αυτή τη στιγμή, βάζει όλα τα νησιά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου ναυτιλίας, πλην Λευκάδας και Εύβοιας και ήρθε ο ν. 4770/2021 και συμπεριλαμβάνει και αυτά. Ο 4770 στο αρθρο 42 νομίζω, γράφει ότι τροποποιεί τον νόμο που δεν θυμάμαι (αρθρο 12) και θα τον δεις εκεί. Αρχικά τα νησιά ήταν Χίος, Λέσβος, Μυτιλήνη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, με νόμο του 1986. Update ο νόμος του 2019 είναι ο 4597
 4. Και για απαντήσω στο ερώτημά μου, είδα ότι ΣΑ απαιτείται πλέον σε όλα τα νησιά στα εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών.
 5. Καλησπέρα! Γνωρίζει κανείς ποιες είναι οι "νησιωτικές περιοχές αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα ΣυμβούλιαΑρχιτεκτονικής, πέραν των ανωτέρω περιπτώσεων, είναι αρμόδια για την έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών για κάθε οικοδομική εργασία" του 4495 άρθρο 7?
 6. Καλησπέρα. Εάν αλλάξει ο Επιβλέπων Συντονιστής Μέτρων Ασφάλειας του έργου, ο οποίος είναι καταχωρημένος στο e-adeies και είναι τρίτο άτομο (όχι δηλαδή μελετητής - επιβλέπων σε αρχιτεκτονικά, στατικά, μηχανολογικά κ.λπ.) απαιτείται αναθεώρηση της άδειας? Εάν ναι, ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως με τους υπόλοιπους μηχανικούς μελετητές - επιβλέποντες του έργου?
 7. Υπάρχει υπόλοιπο δόμησης, τα αυθαίρετα όχι ιδιαιτέρως σημαντικά. Η μόνη σκέψη είναι η κάθετη και ότι με το σωστό τοπογραφικό η μετακινείται λίγο προς το δίπλα κτίριο.
 8. Θέλω στη μία κατοικία να κάνω αποπεράτωση, προσθήκη ημιυπαιθρίου και κύριας χρήσης, αλλαγή χρήσης σε υπόγειο κ.α. διάφορα. Θα το κοιτάξω για το κτηματολόγιο....
 9. Δηλαδή ισχύει ή δεν ισχύει τελικά η κάθετη? (Προφανως δεν αποτελει λογο ακυρωσιας της πραξης.) Οριζόντια είχε συσταθεί εξ αρχής.
 10. Έγινε πράξη εφαρμογής και μπήκε εντός σχεδίου. Μετά έκαναν την κάθετη, καθένας έχει χιλιοστά και τα ανάλογα δικαιώματα και όλα καλά. Ανήκουν και στον ίδιο ιδιοκτήτη. Το ερώτημα είναι αν επιτρέπεται η σύσταση κάθετης σε μη αυτοτελή κτίρια από άποψη μη στατικής αυτοτέλειας (κοινές κολόνες και δοκάρια) στη μεσοτοιχία.
 11. Δημήτρη το ξαναρώτησα όντως, αλλά δεν ενδιαφέρομαι για τακτοποίηση, αλλά για προσθήκη στη μία. Για αυτό προσπαθώ να καταλάβω την "αυτοτέλεια" την οποία κάποιοι χαρακτηρίζουν ως λειτουργική, η οποία μπορεί να συμβαίνει χωρίς στατική ανεξαρτησία. Η άδεια λέει ισόγεια κατοικία και δείχνει δύο ενωμένες κατοικίες, γιατί τότε ήταν εκτός σχεδίου, σήμερα είναι εντός.
 12. Καλησπέρα! Στο νομοθετικό διάταγμα αναφέρει ότι "δύναται να συσταθή διηρημένη ιδιοκτησία και επί πλειόνων αυτοτελών οικοδομημάτων ανεγειρομένων επί ενιαίου οικοπέδου ανήκοντος εις ένα ή πλείονας, ως και επί ορόφων ή μερών των οικοδομημάτων τούτων, επιφυλασσομένων των πολεοδομικών διατάξεων." Τι ακριβώς εννοεί όταν λέει "αυτοτελών"? Επιτρέπεται να συσταθεί κάθετη στο σημείο της μεσοτοιχίας σε οικόπεδο όταν έχουμε άδεια ενός κτιρίου δύο ξεχωριστών κατοικιών με ενιαίο σκελετό και στατικά? 'Η αυτοτελές είναι το στατικά ανεξάρτητο?
 13. Αυτό βασικά που με απασχολεί είναι ότι δεν είναι στατικά ανεξάρτητα τμήματα. Μπορεί σε τέτοια περίπτωση βάσει νόμου κάποιος να γκρεμίσει το αυτοτελές τμήμα του σε κάθετη?
 14. Η άδεια βγήκε σε ενιαίο οικόπεδο. Μετά βεβαιότητας και από τη στατική μελέτη, ο σκελετός είναι ένας. Μετά την ολοκλήρωση της οικοδομής χωρίστηκε το οικόπεδο και το ενιαίο στατικά κτίριο με κάθετη. Γι αυτό γράφω παραπάνω αν μπορεί να χωριστεί με κάθετη ένα υφισταμενο κτίριο με ενιαίο σκελετό...
 15. Να το συνεχίσω λίγο: διαπίστωσα ότι το κτίριο που χωρίζεται με την κάθετη έχει ενιαίο σκελετό από μπετό. Μπορεί να χωριστεί με κάθετη ένα κτίριο με ενιαίο σκελετό? Αν θέλει κάποιος από τους δύο να γκρεμίσει το δικό του τμήμα κτιρίου τι γίνεται?
 16. Καλησπέρα. Θα ήθελα να κάνω κι εγώ μία ερώτηση: υπάρχει οικόπεδο με τρεις κάθετες, τμήματα Α,Β,Γ. Τα Α και Β ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Αρχικά χτίστηκε μία ενιαία οικοδομή που άνηκε ένα τμήμα στο Α και ένα στο Β στο οποίο ήταν ημιτελής. Θέλω τώρα να βγάλω άδεια αποπεράτωσης και με το νέο τοπογραφικό φαίνεται ότι η κάθετη κόβει ένα τμήμα του τοίχου της μεσοτοιχίας, του ημιυπαίθριου και του εξώστη του Α και το τοποθετεί στο Β. Το λογικό είναι να διορθωθεί η κάθετη? Υποθέτω ότι δεν απαιτείται κάποια εμπλοκή του Γ σε αυτό... Γιατί διαφορετικά, στο διάγραμμα κάλυψης τι θα υπολογίσ
 17. Δεν θα έπρεπε να γράφουν σε ποιον προϋπολογισμό έργου αναφέρονται? Δηλαδή λογικά στον προϋπολογισμό εισφορών του έργου? Δηλαδή σε έργο έχω προϋπολογισμό εμβαδομετρικό 228.000 και εισφορών 13.000. Το 5% είναι 11.400 ή 650.
 18. Καλησπέρα! Γίνεται ενημέρωση άδειας για μελέτη αντιστήριξης την οποία κάνει άλλος μηχανικός από τον δηλωμένο στατικό του έργου?
 19. Τελικά η πέργκολα εκτός σχεδίου μπορεί να κατασκευαστεί μέσα στις υποχρεωτικές αποστάσεις (π.χ. 60 μέτρα από Εθνική οδό)?
 20. Ευτυχώς τουλάχιστον σβήστηκε για τα εντός ζώνης η απαίτηση προσώπου και βάθους και προβλέπει και τη συνένωση όμορων.
 21. Καλησπέρα. Έχω μία περίπτωση που είχε υποβληθεί αίτηση για έγκριση δόμησης το 2015, αλλά έγινε επιστροφή φακέλου και από τότε έμεινε έτσι. Υπήρχαν δηλαδή σχέδια, τοπογραφικό, αμοιβές και ΦΕΜ. Αν γίνει κατάθεση σήμερα για προέγκριση με τα ίδια σχέδια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι παλιές αμοιβές και τα παλιά ΦΕΜ?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.